26 Oktober 2016

Catatan semalam

Dah 6 bulan takde N3, dah 3 bulan aku tak jenguk blog langsung tapi aku masih baca blog orang lagi. Sangat Aktif kat FB je sekarang. Tu yang kering idea nak mengarang apa kat blog. 

Jumaat lepas, masa nak habiskan sisa-sisa terakhir waktu kerja dapat wasap, suami kepada salah sorang geng sekolah paling rapat accident dan meninggal. Rupanya 2 orang kawan aku cuba call aku tapi  tak dapat sebab aku silent aku tak perasan. Balik kerja aku terus ke Bilik mayat hospital Klang. Aku nampak ros kat situ dengan anaknya. Aku peluk ros, takde kata-kata yang aku dapat luahkan untuk menenangkan dia, Aku cuma boleh usap2 belakang dia.  Arwah suami dia pun kawan sekolah aku. Awal bulan hari tu aku ada jumpa dia kat kenduri kawin adik kakak ipar aku, itu pun aku tegur dia dari jauh. Aku tunggu sampai jenazah selesai diuruskan dan dibawa balik kerumah.Pihak keluarga minta jenazah dikebumikan malam tu jugak. Aku sampai rumah pukul 11.30 malam. Letih fizikal dan mental. Agar ros diberi kekuatan, kesabaran dan dipermudahkan dalam membesarkan anak-anaknya.


Balik bukan boleh tidur terus, dekat pukul 2 baru tidur. Esok kena kerja. Sumpah mengantuk hoittt. Sabtu lepas balik kerja pukul 1 tu ingat nak tidur kejap tapi dah janji dengan kawan-kawan nak melawat bapak kawan sekolah kat hospital. Kawan-kawan sekolah dalam group wasap buat collection untuk bapak kawan aku ni, kawan aku yang uruskan ni malas nak pegang duit tu lama2. Balik rumah makan, solat , siap2 keluar balik. 

masa ni bapak kawan aku tu ada pelawat lain, dia nangis2 cerita dengan kawannya tu..kitaorang tak sampai hati tengok tu yang kitaorang cerita sesama sendiri.


Sampai rumah dekat pukul 7. Mandi siap2 tunggu azam balik pegi rumah ateh pulak..hahahahhaha. Makan kat sana. Pukul 10 baru balik. Tak ingat, aku tido pukul berapa rasanya lambat gak. 

Bangun hari ahad tu aqil ajak pegi jogging. Ingat nak sambung tido lepas solat. Bangun siap2 terus pegi. Dapatla 1km aku lari..hahahahahahahah..adoi bolehla dari takde kan. Balik jogging macam biasa singgah mamak, kuikuikui.






Otw balik rumah kawan call suruh ambik mata kucing kat rumah dia, dah lepak rumah dia sampai pukul 12.. Pastu kawan2 lain call nak pergi ziarah baby baru kawan lagi sorang..adoi..berdesup balik mandi keluar lagi..hahahahahahahha..mengalahkan YB plak aku punya aktiviti. Balik rumah solat tido kejap, lepas asar bersilat pulak kat dapur sebelum Azam balik keje..hihihihii..



Ini telah menjadi SEJARAH

08 April 2016

Teringin pulak nak mengarang

Pagi ni tak boleh masak sebab air takde. Pelik pulak bangun pukul 5.30 setitis air tak keluar kat singki, selalu laju je kalau pagi. Kesian anak-anak kat rumah, nasib Azam keje malam balik nanti dia belikanla nasi lemak kat anak-anak. Aqil hari nie memang deal taknak bawak bekal..ehehehhehe..

Masuk hari ke4 aku hantar aqil pergi sekolah, hantar sampai depan pagar sekolah hokey. Peluh-peluh jugakla sebab aku hantar dia naik basikal..hahahahha.. Semalam aku cakap dengan dia "aqil esok pegi sekolah dengan cik sue ibu penat nak hantar 
naik basikal"  ... "ala mama, boleh la..plessssssss..." ..hahahhahaha...poyo tau budak nie...

Tu budak paling belakang tu tukang escort ibu..hahahhaha...tukang jaga basikal sementara aku naik jejantas ke sekolah aqil.

berguna jugak rupanya basikal ni..hahahhaha..ingat nak jadi tukun dah...

separuh tangga jejantas yang ade untuk sehala..hahahahha.... memang semput hoitt

Tapi best pulak pagi-pagi dah keluar peluh, aku pun dah lama tak excersice. Balik siap-siap pulak nak pergi kerja. Setakat ni ok jela sampai opis takdela lambat pun..ehehhehee...

Tahun nie masih tak berkesempatan pulak nak bercuti-cuti. Rasa masa penuh je. Percutian singkat pun takde lagi ni...hahahahha..lemau badan rasanya.  Tapi kan  tahun ni ekonomi tak memberangsangkan kena berjimat cermat. huhuhu..so kalau nak cuti-cuti kena bajet2. Hari tu Azam ada beli tabung kat kedai 2 ringgit. Dia paksa aku masukkan 50 inggit dalam tu setiap bulan..ahhahahahhaha..ape ni main paksa-paksa..hahahah. dia cakap duit tu digunakan kalau  pegi cuti-cuti..hahahhaa. aku rasa kelakar la sebab tau tak, aku la orangnya yang suka saiko/nasihat dia menyimpan duit setiap bulan, ini dia pulak paksa aku menyimpan..hahahahah..sudah tukar ka?..

oh lupa nak cerita, bila aku post gambar aku selpie naik basikal tu, ramai yang komen  mcm adik dengan kakak..eheheheh. Sebenarnya kan aku tak berapa selesa komen macam tu...hahahahha..ke aku yang pelik... tapi aku ada jugak komen gambar kawan-kawan kat fb macam tu jugak..diorang ok tak ye?...kikikiki....sebab aku malu..hahahahah..gambar dengan org jumpa depan2 lain..padahal kalau depan2 takut jadi macam nenek dengan cucu..hahahahha..Lagipun taula kan gambar dr hp ni dia memang ada setting beauty..hahahahha..elok je muka ko flawless padahal parut jerawat lobang2 mcm kawah kat bulan...eheheheheh..lepas tu takdela muda mana pun...kikikiki...



Ini telah menjadi SEJARAH

04 Februari 2016

Borak2 jom..

Banyak nak cerita tapi bila nak taip tersekat sebab aku rasa macam tak patut nak cerita..hahahahha..Aku kagum dengan blogger yang boleh cerita semuanya...tanpa berselindung apa-apa..ehhehehehe. Tak kisahla dia cerita pasal suami dia, anak-anak dia, makbapak dia, adik beradik dia....baik dari segi yang baik jugak yang buruk..kental kan?..

Sebenarnya kita nie sikit pun tak boleh bandingkan kehidupan kita dengan kehidupan orang lain...tapi boleh ikut cara orang tu menjalani kehidupan..ikut yang baikla maksud aku...eh apa2la aku merepek ni..hahhahaha..sebenarnya kan aritu ada la hamba Allah ni share pendapatan sebulan laki dia..hahahha..aku yang dengar seharian jugak rasa..mmm..rasa speechless+down kot...hahahahha.....bukan jeles tau, rasa macam kenapala banyak sangat gaji ko ni..hahahahha...gajinya sebulan boleh dapat Axia (A) sebijik cash...tapi yang pelik diorang hidup dalam serba sederhana..sangat sederhana...aku rasa aku yang gaji setahun menyamai gaji dia sebulan tu pun lagi mewah kot..hahahahahahah...tue yang rasa down, betapa rasa belagaknya ko parijah...huahuahua.

Ekonomi

Tahun ni income tak berapa nak ade, sebab ASB loan aku dah terminate. Lagipun tahun nie katanya kemelesetan ekomoni agak teruk, so kena berjimat cermat sikit. Azam pun cakap production kilang tempat dia kerja jatuh teruk..huhuhuhu...Risau jugakla...hutang banyak hoittt. Tabung haji baru umumkan bonus 2015, of kos aku tunggu2 sebab tabung haji nie aku buat potongan gaji..itu jela simpanan yang aktif buat masa sekarang ni..ASB memang tak usik pun, keluar tidak masuk pun tidak..ahahahahahah...

Tahun lepas entah mimpi apa bos, nak bagi bonus lebih sebulan. Trick dia bagi bonus lebih tapi gaji taknak naikkan. Satu fakta yang perlu diketahui dah 40 tahun gaji tak naik tau tak..hahahhahaha...kejam bos aku nie ..dia tukar kereta tiap2 tahun...sedih!..hahahhahaha...tapi nak cakap lebih-lebih pun takle, company diakan sukahati diala.. .hahahahhaha...ala aku geram2 pun bontot dah melekat dengan gam gajah memang tak boleh nak pegi mana-mana dah...

Keluarga

Tahun lepas dapat jugak bawak mak mentua jalan-jalan. Tercapai jugakla hajat Azam nak bawak mak dia bercuti. Itu pun drama jugak nak cari pakej..percaya tak pergi langkawi tu kitaorang guna pakej travel ..hahahahha..Aku cerita dengan kawan aku, kawan aku cakap ko pegi langkawi pun guna pakej...membazir katanya..ahhahahahahah...Jujur sebenarnya aku tak tau nak booking tiket flight wakakakakkakakakka..cerita sini abis sinila ye..kikikiki...tak berapa konpiden...hahahahah. nak senang cari pakej jela... so total all in hotel, transport & tiket flight untuk 6 orang kurang  daripada 2k. Semua di tanggung oleh Azam...hahahhaha..well aku kan dah di chop kedekut..hahahhahaha.

Kalau aku rajin nanti aku sambung la borak2...nak balik dah bye...

Ini telah menjadi SEJARAH

02 Februari 2016

Catatan 2016

2016

Rutin berubah sikit.

Azri & Fahmi dah sekolah menengah. Sekolah pulak sessi petang. Aqil masuk darjah satu. Aku pindahkan sekolah dekat area rumah.  Tak macam  abang2nya dulu sekolah kat kampung aku. Mula-mula memang aku dah daftarkan dia sekolah kat kampung tu, tapi pikir2 balik sekolah nie ada 2 sessi untuk darjah satu sekolah agama pagi sekolah kebangsaan petang balik pukul 6.40ptg. Aku balik pukul 5.30 lebih kurang satu jam aku kena tunggu dia nanti...adoi part yang tu lemah sikit. So buat keputusan tukar sekolah dia dan aku terpaksa cari tempat dia nak transit & transport dia pergi balik sekolah.

Sebab Aqil nie  sekolah bukan kat area tempat tadika dia jadinya bila masuk sekolah ni, dia takde kawan. Itu yang buat aku risau sikit. Sikit jela..hahahhaha... Setakat ni pun dia start sekolah umur 4 tahun, memang takde masalah malah dia halau aku balik adala masa hari pertama.....hahahahahah. Masa hari suaikenal dia dah complaint yang dia takde kawan,  kawannya semua dia tak kenal..hahaha..Aku cakap sabarla baru sehari sekolah.
hari pertama sekolah

kejap je dah besar...hahahhaha..

Aku cuti 2 hari nak tengok dia naik kete pergi balik sekolah. Tengok dia masa rehat. Masa rehat nie aku memang tak galakkan dia membeli. Aku bawakkan bekal tapi bagi jugak duit belanja, mana tau tiba2 dia teringin nak beli apa2 nanti tapi untuk rekod, dia baru sekali membeli minggu ni, itu pun dia cakap dia saje nak test.. hahahahhahah...so duit belanja dia selalunya aku masukkan tabung. 2 minggu pertama nie dia rehat awal sikit dari darjah 2&3 so ok lagi  lepas ni kalau rehat sekali, memang susah nak membeli mesti terkial2. Baik aku bawakkan bekal. Bekal simple2 jela. Janji ada benda dia nak makan. Sekolah agama pun aku bawakkan bekal jugak. Bawakkan roti la setakat nie sebab aku tak boleh nak bawakkan mende lain takut basi sebab aku kena sediakan pagi2 hantar kat rumah dia nak transit nanti. Syukur sangat aku ditemukan dengan orang yang baik baik dalam hidup ni..REZEKI Allah tu luaskan? 

Alhamdulillah dapat transport & tempat transit yang ok sangat. Macam transport tu jiran depan rumah je, baik orangnya untuk awal2 nie dia akan tunggu anak-anak kat dewan sekolah, so aku tak risau sangat.  yang paling best aqil sorang lelaki yang naik kete dengan dia..hahahhaha. Mula2 aqil malu jugak tapi lama2 ok je aku tengok. Happy je. Transit pun jiran sebaris selang beberapa rumah. Setakat nie teratur je rutin. Cuma aku bangun awal nak siapkan bekal dia dan makanan utk azri & fahmi yang sekolah petang..ehehehhehe..
tragedi hari ke2 sekolah, accident sendiri..haisshhh...macam-macamla anak-anak ni

Hahahahahaha..dah sebulan baru nak sambung mengarang....

Kejap je dah sebulan rutin aku macam ni..Alhamdulillah ok je la walaupun kena bangun awal pagi. Paling aku takle nak tahan aqil bangun pagi tetap nangis, macam-macam mendela nak kena deal elok2 dengan budak ni..adoi, lemah betul aku. Aqil ni memang ada habit suka nangis bangun pagi...kecuali dia bangun sendiri memang tak nangisla...

Hari ni dia taknak sekolah sebab ada cikgu garang katanya..hahahhaha..dia takut. eeee....geram pulak aku dengan budak ni. Malas aku nak layan...asiishhhh..

Anak-anak dah besar ni, banyak yang senang tinggal lagi nak bagi didikan jela. Azri dengan Fahmi nie dah remaja. Setakat ni ok jela..ketegaq tu kadang-kadang biasala...Mudah-mudahan takde yang luar biasa la...Jadi anak-anak yang menyenangkan makbapak ye anak-anakku..jangan kasi pusing kepala makbapak ko...ehehehehehe..


Ini telah menjadi SEJARAH