13 Oktober 2015

13 Oktober 2015

Satu fakta tentang hari ni ialah...hari ni adalah hari lahir aku, tiga belas oktober sembilan belas lapan puluh satu, tahun dua ribu lima belas nie genap 34 tahun umur aku.

wish pertama dari Azam, kemudian azri dengan hadiah key chin bentuk love..hahahhha. "nah ibu, ini je abang boleh bagi tak tau nak beli apa untuk ibu". Oh anak terima kasih, ibu tak mengharapkan hadiah dihari lahir ibu, ibu harapkan doa anak2 yang soleh. Tapi kalau nak bagi, bagila yang disadur emas ke..hahahhaha

Adik beradik jugak wish kat wasap..ehehhehe..so sweet adik beradik ku.

Agak stress pulak pagi nie bila document aku hantar ke branch nilai hilang, hilang tanpa dapat dikesan..rasa nak nangis. Itu document gaji untuk pertengahan bulan. Original pulak tu..mmm..

Lepas tu dapat plak call dari Affin bank sempena bulan kelahiran dia nak promote insuran kanser..mmmmm....Sorry encik, awak call tak kena masa, saya tengah stress mencari document..huhu..takde mood nak dengar.

Minta-minta jumpa la document tu..

Hari ni Azam pesan tak payah masak dinner, dia nak belanja makan tapi aku tak tau nak makan apa. Apa yang best dimakan sempena hari lahir ye? :-)

Syukur masih punya nikmat rezeki umur dan bahagia. Kalau arwah mak masih ada, akan aku sambut hari lahir aku dengan gembirakan dia. Hanya dia yang layak diraikan sebenarnya. Oh aku sangat rindukan mak. Kalau tiba-tiba teringat dia mesti aku menangis. Aku ni nampak je happy jiwa kental..tapi sebenarnya tak langsung...huhuhuhu.

Jiwa ku yang rapuh dalam kerinduan


Ini telah menjadi SEJARAH

12 Oktober 2015

Kanser lagi..

Assalammualaikum..

Baru-baru ni, geng2 sekolah aku dikejutkan dengan berita, salah seorang suami kawan (T) sekolah kitaorang disahkan menghidap kanser lymphoma. Aku ni sangat trauma betul dengan sakit kanser ni. 

Ahad lepas2 berkesempatan melawat kat SJMC @ sime darby medical center. Sekarang nie atas usaha kawan2 yang lain kitaorang buat kutipan kat wasap group sekolah. Mudah-mudahan sikit sebanyak dapat meringankan beban T . Sedia maklum rawatan kanser nie sangat mahal harganya tak kira rawatan alternatif atau pun rawatan moden.

Aku nak sangat melawat suami T sebab kalau boleh aku nak titipkan kata-kata semangat. Semangat suaminya dan semangat kawan aku sendiri. Takde cerita sedih2, masa kat wad kita happy2 sambil selitkan kata-kata positif. Kanser ni sangat berkait rapat dengan emosi, kalau emosi negatif lagi senang kesihatan jadi menurun.

Kawan aku (A) yang mula2 tengok suami T , hantar voice wasap dengan suara sebak paling tak tahan si A nie cakap "kalau aku yang kena macam nie aku  nak kawan2 aku ada sama2 dengan aku"..eee..over tau minah nie...hahahhaha..aku malas layan. A nie sedih sangatla sebab masa dia tengok suami T nie kat NICU, masa nie keadaannya agak teruk, Ulser penuh mulut (dah beberapa hari tak makan). Rasanya lepas raya aidilfitri, T cakap lakinya kena alergic satu badan. Tumbuh bintik2, tapi bintik2 sakit bukan gatal. Pergi klinik doktor pun sangka alergic, bagi ubat. Sampaila dia demam tak baik2. Masuk private hospital buat test darah kat situla detect kena kanser. T cakap masa doktor cakap lakinya kena kanser lakinya senyum je dia yang meraung depan doktor..uhuhuhu. Lepas keluar dari hospital tu baru lakinya makin teruk, cepat penat, demam, ulser penuh mulut sampai ke usus. Masa tu T dengan lakinya masih tak tau nak buat apa, nak rujuk hospital mana. Pulak tu ada miscommunication dengan pihak HR tempat kerja lakinya, jadi rawatan seterusnya delay sampai 2 minggu..huhuhuhu. Bila T tengok keadaannya lakinya makin teruk terus dia bawak ke SJMC, tu pun dia kena bayar deposit dulu sebab insuran lakinya masih tak approve..mmm....

Semoga T dan suami terus positif. Dapat melalui semuanya dengan tabah dan sabar. Inshaallah kawan2 akan sentiasa bantu yang termampu.




Ini telah menjadi SEJARAH

02 Oktober 2015

Entry pemanas, selepas 43 hari tiada entry baru..hiks..

ASSALAMU'ALAIKUM

Last entry pertengahan bulan Ogos, ini dah masuk Oktober..ehehehhehe..dan blog nie pun aku dah private sebab takde cerita baru, buat sakit hati je kalau bukak kan. Jangan kata orang yang bukak sakit hati *eh ada ke yang bukak blog aku nie..hahahahah..perasan macam blogger tersohor plak*, aku pun sama..hahahhaha. Bukan takde apa yang nak diceritakan tapi malas nak mengarang. Banyak je cerita, selalu mengarang pendek-pendek kat fb. Blog ni tak best kalau ko buat ayat takat 2 3 baris..

Kehidupan aku pun berjalan macam biasa je. Syukur Alhamdulillah. Nikmat mana yang aku nak dustakan. Di kelilingi keluarga tersayang, kawan-kawan yang baik.  Turun naik tu biasala kan.

Fahmi pun dah habis UPSR, sekarang tengah exam PSRA pula. Isnin lepas kertas bahasa Arab aku tanya "Boleh jawab ke bahasa Arab tu?" "boleh" dia jawab, "senang ke soalannya?" "senang la jugak"..hahhahaha...kalau tanya kat Fahmi nie dia memang confident je. Tunggu jela result dia nanti. Mudah-mudahan dapat yang terbaik untuk dia dan masa depan dia. Amin.

Oktober datang maknanya bertambahla usia aku..ehehehehe..macam tak rasa umur dah tua, hahahhaha..tak sedar dirinya la parijah. Bulan sept aritu kawan2 sekolah rendah buat reunion buat pertama kalinya. Hoitt best sangat wei bayangkan 22 tahun tak jumpa. Ada yang last jumpa masa darjah 6 pastu terus menghilang , so boleh bayangkan tak dulu ko kenal masih comot2 sekarang jumpa dah matang, cantik, bergaya lagi..hahahhaha. Hilang kawalan jugak aku malam tu. Aku rasa zaman kanak-kanak memang indah dikenang, jumpa balik kawan yang kuat buli..hahahhaha..gelak2 kitaorang.

Raja haji yang lepas, aku tak balik kampung sebab Azam keje, keje malam pulak tue pagi raya baru balik. Ada cerita kelakar masa raya haji nie. aku plan pagi tu nak buat mee kari, malam tue aku dah keluarkan ayam  dan semua haiwan yang nak di masukkan dalam kari tu la kan. Pagi2 aku ingat nak bangun pukul 5 ke 5.30 cam tu, sempatla siap sebelum nak pergi solat raya. Sekali aku terjaga bila Azam balik dan bukak pagar rumah!, nak tau masa tu pukul berapa? 7.15 wei...melompat aku dari katil, lepas tu macam orang sasau..hahahha..giler. Kejap masuk bilik kejap pegi dapur..apa nak buat nie...eh masa terbangun tu laju2 aku solat subuh..huhuhuhu..lepas tu baru hilang arah. Azam tengok aku tak tentu arah dia cakap tak payah masak, siap2 la terus pegi solat sunat raya...huhuh..rasa bersalah la pulak. Balik dari masjid melongok semua makan biskut kering..hahahahhaha. WA kakak ipar aku tanya dia masak apa nak tumpang makan..wakkakaka..bertuah punya adik..dah tu laju-lajula pegi rumah kakak ipar aku, abang aku kena keje plak haritu, kakak ipar aku dah siap masak kuah kacang goreng ayam dengan nasi impit..mmm lazattttt..kuah lodeh je tak sempat masak gas dia habis..hahahhha..macam2 hal.

Habis makan2 rumah dia pegi rumah sepupu aku, sebab dia buat korban. datang tunjuk muka je dengan penuhkan perut..hahahahha. Dah tu datang lambat orang dah siap melapah bagaila. Dah kenyang dah dapat daging korban apalagi balik la kitaorang Azam dah pening2 lalat dah sebab tak tido lagi..hahahha. Eh takde balik kitaorang pegi rumah kak ida plak..dia pun dah masak macam2 tapi tak boleh nak sumbat dah, perut sendat ...kitaorang borak2 je sambil makan2  makanan yg  ringan2..hahahhaha..ringan sangat berketul2 kek coklat dengan cekodok pisang masuk perut....yang azam dah ketiduran. Dekat nak maghrib baru kitaorang balik..fuhhhh..Balik dengan mentapau macam2 makanan dari rumah kakak ipar dan kak ida..hahahhahahah. 

Dalam kereta aku cakap dengan Azam, Setiap kejadian tu bang ada hikmahnya..tengokla walaupun terlajak tido sampai tak  masak pagi raya, perut tetap kenyang malah banyak pulak makanan kita bawak balik ...hahahahha..dia jawab yelah hikmah la sangat..sambil senyum sinis..wakakakkaka...

Balik rumah, masukkan semua makanan dalam peti ais, mandi solat tido..tau tau bangun nak solat isyak tengok Azam dah pergi kerja ..kuikuikui..lepas solat tido balik..esoknya kerja wei..huhuhu..



Ini telah menjadi SEJARAH