31 Mac 2015

Sardin sebelum GST...

ok 2 3  4 5 hari nanti tajuk entry akan ada perkataan GST ye..hahahahahah

Kalau Azam kerja malam, kebiasaannya nanti pukul 4.30 petang  dia akan sms aku tanya nak masak nasi atau keluarkan lauk apa. So bila balik kerja terus aku masak lauk & sayur je. Kalau dia kerja pagi, agak leceh sikit sebab haiwan-haiwan *tiru kakpnut hahahha* dalam peti ais kena defrost dulu, so lambatla siap masaknya.

Semalam aku masak sardin dengan goreng puyuh berempah, sebab dalam peti ajaib ais hanya ada itu je. Puyuh tue azam order dengan kawannya yang bela puyuh untuk buat side income..ehehhehe..try ler order sebab anak-anak memang suka puyuh, kalau bulan puasa tu wajib beli seminggu 3 4 kali. Aku perap dengan serai+kunyit+halia+bawang merah+bawang putih+jintan *taktau jintan putih ke manis..hahahah..aku bedal je*+ biji ketumbar letak garam sikit..tak cukup la sorang 2 ekor..hahahahha. Well tengokla sapa masak..muahhahahha..belagaknya.

syurga perut betul!
Lepas tue aku dah takde idea nak cerita ..hahahahahahah...

ok bye... 




Ini telah menjadi SEJARAH

30 Mac 2015

Salam GST

Salam pra-GST semua...kikikiki..

Monday blues?.. kalau aku hari-hari bekerja adalah blues..hahahhahaha..

Sambil-sambil buat kerja sambil-sambil cuci mata kat IG. Geram pulak aku tengok, rasa bila tengok tue nak beli tengok nie nak beli, aisshhhh tahan nafsu je nie. 

Pagi tadi kejutkan aqil bangun nak suruh mandi, dia bantai menangis..hahahhaha..mengantuk katanya. Geram haku, tula main tak beringat lepas tu ngam ngam pukul 10 malam baru nak tido, kan dah nangis tak cukup tido. Sabo jela budak nie. 

Semalam ingat nak beli barang-barang  dapur sebelum GST..ekekekke, nak jugak buat kerja gilakan, boleh buat stok 2 3 bulan akan datang.  Tapi, last minute Azam ajak tengok pakcik dia kat HUKM, so terbantutla kerja giler tu..ngeh ngeh ngeh. Tapi sebenarnya memang belum beli lagi barang-barang dapur nie....aish kena beli masa GST la nampaknya..ekekekke...

Tahun nie kos jaga anak kurang suku, sebab Azri dah kat rumah sendiri. Tinggal Aqil dengan Fahmi jela kena bayar. Duit tue la yang akan cover kos GST *nangis* nanti..huahuahua. Ingat bolehla simpan lebih sikitkan, tapi kesian plak kat keraajan takde duit nak cover hutang negara terpaksa berkorban nampaknya..hahahahha..

Aku nie dah 3 tahun gaji tak naik wei, kos sara hidup makin lama makin naik, apa kes?. Tang mana plak nak berjimatkan...mmmm..


Ini telah menjadi SEJARAH

28 Mac 2015

Aku rasa kat sini tempatnya

Aku memang hari-hari buka blog ni, bukan nak update apa-apa cerita pun tapi sebab kat tepi tu ada blog kawan-kawan yang aku suka baca. Semalam dah habis baca blog kawan-kawan, saje aku klik entry kat blog nie dari tahun 2008. Aku klik dari bulan ke bulan sampai entry ke 2009 dan seterusnya. Baca entry lama-lama ada kisah yang aku dah lupa, kira bila baca entry lama2 nie macam mengimbau kenangan gitu walaupun ayat kat entry tu ada yang skema sangat..ekekkekek..geli!

Aku jumpa entry tahun 2009, ada satu video yang kelakar tapi aku menangis tengok video tu, serius aku nangis. Ya ALLAH sebak sangat rasanya. Aku sebenarnya tak ingat langsung ada entry dengan video tu. Aku cuba download balik video tu ke hp aku. 

Aku share video tu kat wasap family..

aku taktaula perasaan adik beradik lain, tapi serius aku sebak sangat + rindu melimpah ruah sangat kat arwah mak

Aku jumpa video mak, tapi muka tak jelas sangat sebab masa tue aku focus apa yang mak buat, tu yang tak nampak mak sangat plus kualiti video tak bagus jadi dapat dengar suara mak je. Ya ALLAH sumpah aku sangat rindukan mak, dapat dengar suaranya pun jadila. Bila aku baca kisah-kisah  arwah mak sebelum dia sakit dan selepas dia sakit ada yang aku gelak ada yang aku sebak.

Aku rasa kat blog nie paling sesuai simpan memori kita sebab senang nak tengok balik, kalau FB bercelaru sikit pening nak view cerita-cerita lama. Cerita kisah susah aku, cerita sedih aku, cerita gembira semua ada kat sini walaupun bukan 100% la..tapi tetap jadi kenangan berharga. 


Ini telah menjadi SEJARAH

10 Mac 2015

Berhari raya cina di PD - Bahagian 2

Pergi PD je pun sampai bahagian 2..hahahahhaha..



Santakla anak-anak mandi pool, dalam pukul  6 macam tu Azam ajak ke pantai. Ajak anak-anak mandi pantai pulak, aku lepak jugak tepi pantai tue tengok orang main kayak, jet ski dengan banana boat. Kat pantai hotel tue ada aktiviti pantai untuk kayak je tak payah bayar naikla berapa kali korang nak naik freeee je tapi jet ski dengan banana boat kena bayar. 
lepak tepi pantai pulak...nikmat dunia betul
iklan gigi...hahahha

Anak-anak, aku sibuk suruh naik jet ski...ekkekekek..Aku nie berani-berani takut sebenarnya. Azam cakap klu nak naik dia bayarkan..ekkekekke. dekat 6.30 mcm tue baru la aku setuju naik, Abang jet ski tue cakap aku orang lastla dia dah nak simpan jet ski tue...cuak jugakla nak naik, tapi abang tu cakap macam naik motor okla...hahahhahah...sebab aku orang last dia bagi extra 10 minit sebab aku nak pusing 2 kali bawak bebudak...pestime nie wei nak naik jet ski..tadi masa aku lepak tepi pantai ada budak perempuan bawak alahai..hahahahhaa..tersengguk2 sian aku tengok..hahahahha..dalam hati aku susah sangat ke bawak jet ski nie..hahahhahahha..belagak yeee...


tengah tunggu jet ski

jom merempit...kikiki...

boleh tahan best jugakla bawa jet ski ni...

Bila bawak lurus boleh la bawa laju2..syok oooo..hahahhaha..jerit2 si Fahmi suruh bawak laju, time bawak aqil senyap je dia..hahahahaha..bila tanya takut rupanya ..wakakkakakak...jangan takut aqil ibu make sure jet ski tue tak terbalik..hahahhahah... bila nak belok tue aku gayat sikit..hahhahahah..salah pusing mau terbalik jet ski tue, kena pusing pelan-pelan dan handle pusingkan sikit je..yang susah sebab dia takde brek..hahahhahah...

Azri kenapa posing macam dalam majalah mangga nie?..hahahah..


Dekat pukul 7 baru kitaorang naik bilik, itupun paksa bebudak. Kebetulan cuaca pun redup masa tuekan lagi syokla bebudak berendam.

Masuk bilik, mandi, solat semua dan bincang nak dinner kat mana. Aku cadangkan kita makan bufet je kat restoran hotel, suruh Azam tanya. Kata nak tunjuk kayakan..hahahhaha..makan cempedak singgit dah rasa kaya sangat nie. Azam call restoran tanya berapa per head bufet, RM78 inggit!..hahahhahhaha. Mula-mula aku cakap takpe aku belanja sekali dengar RM78, pikir2 balik macam membazir je..hahahhahahahahhahahha...kensel aku nak belanja, jomla keluar cari restoran tepi jalan..hahahhahahaha..
Siap2la kita orang nak keluar

Sebelum nak keluar..muahhahahah...dah kenapa 2 beranak ni
Cabaran betul nak cari kedai makan, semua penuh hokey, naik keatas dari hotel nie sunyi pulak, bila turun ke arah telok kemang jalan jemmmmmmmmmmmmm...dah masuk satu kedai nie, budak tue cakap "bang ramai orang ada lagi 9 hidangan kitaorang tak buat lagi, belakang nie pun ada kedai abang kalau abang nak makan"...huwaaaa....keluar balik. Masuk dalam kereta pusing2 kat area tu..mmmm..

Last-last ada satu kedai nie..takde orang, tryla masuk. Restoran Cina muslim. Pekerja dia semua melayu, tukang masak pun melayu. Tapi menghidangkan masakkan cina. Risau tak sedap je. Tapi bila sampai makanan semua sedap boleh tahan. Kitaorang order lala goreng cili kering, ikan siakap sweet sour, udang butter, Tomyam campur...tapi paling sedap udang butternya... aku dengan Fahmi siap jilat2 kuahnya..hahahhha...Udang bukan udang biasa tue, tapi udang kepala besar yang keras kulitnya...terbaikkkkkkkkkla...harga makanan semua nie RM150.00. Dengan rasanya yang sedap aku taknak komplen pasal harga..kikikiki... Macam biasa Azam yang belanja..hahahahah..sebab tu tak komplen

Macam-macam masakkan...
licinnnnnnnnn..


Sempat singgah kedai runcit beli kudap-kudap dalam hotel. Apalagi anak-anak memborongkan jajan kesukaan diorang. Ingat nak meronda dalam hotel tapi banyak tempat dah tutup..kitaorang balik nie pun dah dekat pukul 10..huhuhu. Aqil nak masuk playground pun sampai pukul 9 je, dapat masuk sekejap masa nak keluar tadi..kikikiki..nasibla aqil.
entrance hotel

Sempat lagi..kikiki


Cantik la pulak lampu tue..sebab time CNY kan..meriahla dengan deko..

Dalam lif...hahahah

Sampi bilik dahhhhhhh...

Bangun pagi, tak payah mandi terus turun breakfast..hahhahha..Bukan orang tau pun, yang penting basuh muka dan gosok gigi je. 

bebudak ni, makan nasi lemak sepinggan penuh dah kenyang..aqil lagila makan koko krucnh semangkuk telo setengah masak 2 biji dah sibuk nak keluar, nak mandi pool lagi..hisshhhhhh..mak ko nie baru nak merasa semua makanan yang ade..hahahahhahaha...nasib restoran nie tepi pool...sambil makan sambil jenguk2 dia..
Lepas Azri dengan Fahmi habis makan, suruh diorang naik bilik tukar baju mandi, sementara aku dengan Azam mencekik tak habis-habis..hahahahhaha. 

Merungut diorang kena bukak baju..hahahahah well itu peratuan dalam pool sebab diorang pakai tshirt biasa je kalau pakai swimming suit takpe...hahahha...anak-anak aku nie suruh pakai seluar pendek pun taknak..aurat katanya..hahahhaha..adoi terasa mak ko...
Aku ajak Azam jalan-jalan ke hujung hotal dekat dengan pantai, aqil ikut sekali. Ajak budak berdua nie taknak plak. Tinggal la korang.

gediknya...

kalau buat team building kat sini mesti best

nak jongging pun best kat sini..
tengah jalan-jalan nampak plak pokok nie..cantik!..apalagi memanjatla aku..hahahahha

seronok kot..hahahaha
Lepas tue azam naik bilik, entah ambik apa entah lupa plak aku. Sementara tunggu Azam aku dengan aqil main pasir..

penakut ombak..hahahhaha

taman budak...

sukeeee....

Panggil anak yang 2 orang tu ke tepi pantai, kata sibuk sangat nak main kayak. Bila sampai tepi pantai tengok pool tepi pantai takde orang..ekekekkeke..apa lagi bebudak nie jadi abang kawasan la. melompat terjunla macam2 gaya dia buat. Kalau ada orang lain aku tak bagi buat..bahaya..ehehhehe..Puasla diorang main kat pool nie.
Azam pun join....ekekekek


Budak tu kesejukkan..ekekkeke...aku mampu duduk tepi je...
Lepas dah puas terjun berendam bagai, ajak diorang naik kayak pulak. Lagipun masa tak bawak kang pukul 12 nak check out.

Kayak nie macam aku cakapla boleh naik berapa kali ko suka..ekkekekke..syok jugak rupanya berkayak balik rumah esoknya tangan sakit2..hahahhha....




Habis berkayak dah dekat 11.30 apalagi naik bilikla nak check out. Ngam-ngam kitaorang turun bilik pukul 12 dan balikk!!!!!!..kekekekkeke


Percutian singkat yang menyeronokkan. Alhamdulillah. Balik singgah jugak telok kemang lepak2 makan2 kejap..Panasssss sangat kat sana. Tak lama pun kat telok kemang sebab pukul 7 nanti Azam masuk kerja malam. 

HABIS laaaaaa....

Ini telah menjadi SEJARAH

06 Mac 2015

Berhari raya cina di PD

Macam tahun lepas raya cina ke PD, tahun nie pun aku pilih PD juga...kikikiki. Sebenarnya aku dah jatuh cinta dengan laut. Serius sangat jatuh cinta. Lagipun Azam cuti sehari je, jadi tak boleh jalan jauh sangat,  PD nie paling sesuai.

Tahun lepas anak-anak tak puas mandi sebab salah pilih lokasi dan macam biasa jem dimana-mana PD nie. Maklumla cuti panjangkan apa ko pikir ko sorang je nak berjalan  -_- 

Kali nie aku suruh Azam booking hotel thistle. Sebelum tue baca review hotel nie best. Ada private beach sendiri so aku plan taknak kemana-mana, memang plan nak duduk kat hotel tue je. Berehat sambil anak-anak enjoy.

ok roh mengupdate tidak merasuk nampaknya..huhuhuhu...Mood tak datang nak mengarang cerita seterusnya...

Ok sambung balik..


on the way

Gerak dari rumah pun lambat-lambat sebab Azam keje malam kan, bagi dia tido kejap. Dalam pukul 11 baru gerak singgah pula mamak nak sarapan..hahahahha..sarapan kata ko pukul 11. Cakap kat anak-anak makan roti canai je sebab nak singgah makan kat tempat tahun lepas kita singgah...

Sampai tempat makan nie je dah pukul 2 petang, Azri cakap dia masih kenyang taknak makan. Tapi aku order tetap 5 pinggan. Masa dia cakap tue aku cebik2 mulut..hahahahha..paham sangat si Azri nie, taknak makan dia tu membawa ke 2 pinggan....hahahhahaha

ini budak yang taknak makan nie...dia paling lambat abis sebab menghabiskan semua nasik orang yang tak habis..hahahhaha..poyo taknak makan...



Nak bagitau, akula yang baik hati bayar makanan tadi..ahhahahahhahahaha..kejadian yang sangat2 jarang berlaku harus di war-warkan..hahahahhah..

Hotel Thistle nie, terletak atas sikit dari telok kemang, tapi nak tempoh ke telok kemang pun hazab dengan jem. Ngam-ngam sampai hotel pukul 3 petang... Masa tengah nak turunkan beg  dari kereta datang pekerja hotel naik buggy tolong bawakan beg padahal takdela jauh sangat kitaorang parking dari entrance hotel tu pun....peerrghhh..batakla masing-masing..hahahahhaha kena layan macam tue. Masuk hotel dah kena welcome dari semua staff kat sini. Beg pulak dah ada orang tolong pegang dan standby nak tolong bawak sampai dalam bilik....Check in mudah sebab dah booking dengan agoda dan dapat katil extra free sebab tak boleh nk upgrade bilik lain..ngeh ngeh ngeh...

Masa Azam tengan nak check-in anak-anak menjalankan aktiviti men survey *jahanam bahasa dikerjakan parijah* kawasan, nampak pulak pool yang luas terbentang, masing-masing mengelupur tak tentu arah..hahahhaha. Aku cakap naik bilik, solat dulu tukar baju, baru boleh turun

di sudur kamar..ekekekkeke..feeling lebih nie..

masuk bilik benda yang paling best di buat adalah buat terjunan atas katil hahahhaha...test keanjalan tilam. 

di anjung kamar, pemandangan tak best sangat. Kalau yang mengadap pool/laut harganya lagi mahalllllllllllll..ekekkeke..tapi nie pun dah hokey sangat.

Habis solat, anak-anak tukar baju terus keluar tinggal kan Azam. Hahahahahha..Lambat  sangat bersiap. Kitaorang tunggu kat bawah jelaa...

Aku bawak anak-anak jalan terus ke pantai, bising anak-anak diorang dah tak sabar nak terjun pool..hahahhaha..

air tak pasang, so tak menarik sangat..kikikiki..



abang-abangnya dah terjun kat pool dewasa, dia main sorang-sorang kat sini..kikikiki

aku memang niat nak bawak buku, dan tak berniat untuk mandi-manda cuma nak relax2 je
ekekekkeek..poyola bang...
Kat tepi pool tue ada pihak hotel jual makanan dan minuman (F&B), Azam sibuk tanya nak ke. Pastu dia pergi beli la makanan tue. 2 gelas ice lemon tea dengan goreng cempedak 6 biji dan beberapa ketul goreng keledek. Lepas tue pelayan dia pun datang serve kat atas meja tu dengan bil sekali. Terbuntang biji mata aku tengok bil tue..hahahahhaah..Azam punya komen "apa ingat orang keje kilang tak boleh beli cempedak sebiji singgit ke, rasa jugak beli makanan mahal kat hotel 5 bintang"..sengal tak..hahahahhahah..gilo.

satu plate gorengan tu berharga 13 ringgit dan air tue segelas 18 ringgit..hahahhahah..ko tak rasa macam nak telan dengan pinggan dan cawan2 tue sekali?..hahahhahahahahah

Sambung....


Ini telah menjadi SEJARAH