23 November 2015

Tradisi lama jangan dilupa

Kalau ikut orang jawa nie, ada tradisi atau kebiasan yang dibuat bila menyambut sesuatu peristiwa contoh macam baik demam yang lama, hari lahir, lepas kemalangan tau apa2 la.  Tradisi tu kita panggil bancaan. Lebih kurang sama macam kenduri doa selamat la tapi bancaan nie lebih kecil skalanya berbanding kenduri, kalau kenduri tue kena panggil sekampung kan tapi bancaan hanya ahli2 keluarga terdekat sahaja. Atau yang paling simple ialah masak bubur merah (bubur nasi letak gula melaka), kemudian bagi pada jiran tetangga itu pun boleg dikira sebagai bancaan, kalau dulu masa nak bagi bubur atau nasi kita akan cakap kat jiran tue contoh mcm nie " nek, ini bancaannya ali"..maksudnya nanti orang terima tu tahu ... Oh, ali dah sembuh dari kemalangan atau dah baik demam..gitula lebih kurang yang aku paham dan pemerhatian aku selama jadi anak jawa nie. 

Sejak arwah mak meninggal memang kitaorang dah lama tinggalkan tradisi nie sebab yang sedap buat keluban nie arwah mak je. Kebetulan kakida cakap dia teringin nak makan keluban atau orang melayu cakap kerabu. Macam biasalah bila nak berkumpul tu orang nie boleh orang nie tak boleh.. stress. Bincang-bincang kita buat bulan 10 kebetulan banyak peristiwa kat bulan 10 nie, besday aku, ateh, fahmi dan izz, anniversary kakida & abang majid, so kita buat sekali harungla  gitu kononnya.

Share2 la bawaknya, ada yang bagi duit je. Resepi ingat2 masa arwah mak buat dulu..hahahahha..itu pun gaduh2 manja gak dengan adik beradik. Nasib aku kuat daya ingatan walaupun tak pernah buat tapi pernah nampak dan sambil2 tolong mak buat dulu.

Senang je nak buat mende nie, Saje letak resepi mana tau tetiba aku hilang ingatan boleh refer sini...

Bahan-bahan.

Ciliapi *kalau nak pedas letakla banyak2 lagi terangkat
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
cekur *kalau orang jawa panggil kencur, kalau ada daunnya potong sekali pastu tambah dengan sayur2 lain..sedappppppppppppp..
Aku tak pandai nak sukat2 agak2 la berapa banyak kelapa parut yang nak diguna. Semua bahan ni goreng dengan minyak sedikit. Dah goreng tumbuk la kasi lumat. Kelapa parut pulak sangan (goreng tanpa minyak), tapi jangan terlalu kering macam nak buat serunding tu. Agak2 dah ringan sikit dah okla tu.

Lepas tu gaul kan bahan tumbuk tadi dengan kelapa parut, ok yang buat dia sedap mestila keseimbangan rasa masam, manis, masin dan  pedasnya. Masa gaul ni kena letak asam jawa, gula, garam dan perasa. Contoh yang aku dah gaul kat bawah ni. Masa aku buat nie ramai tukang memberi komen rasanya..hahahahhahah..jadi rasanya memang umphhhh...ekekekkke..kejap orang tu kata kurang garam, kejap orang ni kata kurang asam..hahahhahah...bedal jela.

tangan tembam tu tangan aku...ehehehhe


Untuk sayurnya pulak terpulang korangla tapi kalau aku yang sedap, pucuk ubi, pucuk meranti, kacang panjang dan taugeh semua ni celur dulu. Timun nak letak pun boleh tapi nanti dia berair sikit. Kat bawah ni yang dah siap di make up untuk dihantar kat jiran. Nasi, tempe goreng, telo rebus, keluban, ikan masin bulu ayam, ikan kembung dan timun.Sedap wei lagi2 makan dekat atas daun pisang.

makan tak ingat dunia 
yang ini untuk kitaorang makan sekeluarga, makan dalam dulang ...sedap tak terkata..

hahhaha..kek tu acah2 suruh ateh tulis nama aku sekali..wakakkaka..ngikut plak budak tu pegi tulis nama aku gak...

Makan sampai tak larat bangun..ahhahahaha..buruk perangai betul!. dan makan lepak2 borak2 dengan adik beradik bestttttt!. Lepas asar baru balik..ehehehhehehe...

Lain kali boleh buat lagi..

Ini telah menjadi SEJARAH

20 November 2015

Sesuatu yang tak disangka....

Bismillah..

Macam mana nak mulakan cerita ye....

Kalau yang kenal aku, mesti tau tahun ni Fahmi ambik UPSR. Sejujurnya anak-anak aku ni bukan budak2 yang cemerlang dalam pelajaran. Tapi kan anak2 aku ni, nak cakap tak pandai *bukan riak tau*, aku tengok ok je bila aku ajar boleh buat, lagi-lagi matematik *aku suka ajar mate, sebab tu je yang aku pandai dan minat..hahahha*...elok je boleh jawab tapi bila jawab periksa kelaut semuanya...

Pasal  fahmi ni aku pernah citer dalam ni kan..dengan perangainya..menguji sangat...

Fahmi ni dalam sekolah tu dia duduk kelas belakang-belakang. Dah duduk kelas belakang kalau periksa tahunan pun dapat nombor belakang-belakang gak...adoi, kalau periksa memang takde markah yang sedap la ko nak tengok, memang urut dada jela aku dengan Azam. Percubaan UPSR pun takde B, C dengan D je. C tue pemahaman. Aku memang tak tusyen kan sebab dia banyak kelas tambahan. Kesian pulak aku tengok. Macam takde live je hahahhaha. Dengan kelas malamnya, sabtu lagi..dia rehat Ahad je. Celah mana pulak aku nak hantar tusyen. Kat rumah bila kena marah baru baca buku itupun 15 minit je, lepas tu samaada dia tido atau dia carik helah lain. Aku belikan jugak buku latihan, contoh2 soalan UPSR bagi dia buat, tapi buat main2 jugak. Kalau dengan aku nie kadang2 memang tak jalan la kalau kena marah pun. Ada Azam baru dia takut.

Lepas percubaan tu, cikgu sekolah dia banyak jugak buat periksa ala2 UPSR ni, tapi tuelah susah betul dia nak score nak ada A tu memang mimpi sangat. Cikgu dia pun sampai pasrah, cikgu dia cakap usaha sikit lagi janji dpt lulus pun ok je..hahhahahha..sampai gitu cikgunya. Paling seram, dia punya penulisan. Banyak sangat perkataan yang dia salah guna MEN MEM BER BE TER dia tak pandai nak guna. Kalau baca karangan dia macam takde rupa karangan budak 12 tahun..hahahahha..serius ni, Aku cakap dah rupa bangla punya ayat. tunggang langgang..aku nak ajar tak pandai sebab penulisan nie kalau banyak membaca buku memang ilham tu senang je datang. 

Anak-anak nie memang sukar nak dijangka..Masa Azri dulu aku target dia boleh dapat sekurang2nya 2A..bila keluar result siap ada D (BI) ..A langsung takde..hahahha...frust betul aku tapi benda dah lepas redha jela, azrinya relax je hahahhahaha...maknya yang kecewa lebih. Tu yang bila turn fahmi aku tak letak harapan tinggi..takut kecewa. Nasib Azri ni anak yang ringan tulang..ehehehhehe, takat jaga adik, masak nasi, sidai kain, gosok baju serahla kat dia memang boleh diharap sangat.

So bila Selasa lepas, keputusan UPSR keluar aku tak letak harapan tinggi untuk dia. Bagi aku lulus je dah cukup baik huhuhu.. Pagi keputusan keluar tu, aku hantar dia pegi sekolah macam biasa, aku cakap aku tak boleh teman dia ambik result *takut sebenarnya hahahah*. Bila tengok kat FB start pukul 11 lebih tu dah ramai yang upload keputusan anak masing2, aku pulak yang berdebar. Kat group wassup, adik beradik dah sibuk tanya2 Fahmi dapat berapa, adoi lagi la aku gelabah. Aku tanya kakak pengasuh pukul 12, katanya fahmi tak baliik lagi, aku pun ok je la diam terus. Tetiba kawan aku hantar wassup, cakap tahniah kat Fahmi. Aku dah pelik. Aku cakap fahmi dapat berapa pun aku tak tau, rupanya anaknya kawan fahmi bagitau fahmi dapat 3B 2C, terbalik dengan anak dia...hahahahha. Aku gelak, aku cakap aku tak percayala percubaan pun 1C je yang lain D. Kawan aku cakap tak taula sebab fahmi yang bagitau kat anak dia. Lagi aku berdebar kalau betul 3B 2C kira boleh tahan jugak result tu untuk dia..hahahahahha.. Aku wassup kakak pengasuh lagi sekali tanya dia dah balik ke belum sebab aku nak tau result dia, Fahmi cakap tunggu ibu balik baru dia nak tunjuk..hahahahhahaha..Masa tu dah pukul 3 ptg rasanya..adoi aku memang tak senang duduk kot kat opis..hahahahahhaha...pandai pulak dia nak buat maknya gelisah..ceh...

Sampai2 rumah pengasuh, dia cakap "ibu, BI adik gagal bu, ramai yang gagal kelas adik sebab BI susah sangat" respon aku "hmmmmm, nak buat macam mane terima jela dik"...agak kecewa jugak la kat situ tapi dia tak tunjuk lagi slip periksa dia, aku pun malas nak tanya yang lain2..sebab macam dapat agak dah result dia macam mane hahahahha..diam sampaila kat rumah. Masuk rumah aku terus solat. Dia tunjuk dulu slip tu kat bapaknya sebab bapaknya nak pegi keje. Aku habis solat je, Azam dah pergi kerja, fahmi tengah pegang slip tu. Aku minta slip tu...aku tengok. "eh apasal ada terselit A kat situ"..hahahhahaha...Fahmi senyum2..then aku terus peluk dia...huhuhuhuuh...sangat tak sangka. 

Wassup dengan adik beradik...kikikikiki..



Aku cakap kat dia takpela BI tue D, target sekolah pun jangan E sudah..hahahhahah. Lagipun  kalau tengok balik kebelakang aku pun tak sangat la bersungguh-sungguh tolong dia capai kejayaan berbanding dengan mak2 orang lain yang sungguh2 teman anak belajar, sanggup hantar ambik anak tusyen sana sini, so kalau dapat banyak A sangat la sesuai dengan usahanya. Aku rasa berbanding aku dengan cikgu..cikgu dia lagi banyak tolong dia...TERIMA KASIH CIKGU. Nampaknya D untuk BI tue memang keturunan..ahhahahahha..sebab UPSR aku dulu pun BI  D..kuikuikui..

Malam tu permintaan dia, dia nak tido dengan aku. Aku cakap sebab ada A satu ok bolehla adik tido dengan ibu..huhuhuhu...sebak kat situ. Apa pun sebenarnya aku tetap bangga dengan anak-anak sebab diorang anak-anak aku titik

Doa yang baik-baik untuk anak2 semoga berjaya dunia & akhirat.


Ini telah menjadi SEJARAH

13 Oktober 2015

13 Oktober 2015

Satu fakta tentang hari ni ialah...hari ni adalah hari lahir aku, tiga belas oktober sembilan belas lapan puluh satu, tahun dua ribu lima belas nie genap 34 tahun umur aku.

wish pertama dari Azam, kemudian azri dengan hadiah key chin bentuk love..hahahhha. "nah ibu, ini je abang boleh bagi tak tau nak beli apa untuk ibu". Oh anak terima kasih, ibu tak mengharapkan hadiah dihari lahir ibu, ibu harapkan doa anak2 yang soleh. Tapi kalau nak bagi, bagila yang disadur emas ke..hahahhaha

Adik beradik jugak wish kat wasap..ehehhehe..so sweet adik beradik ku.

Agak stress pulak pagi nie bila document aku hantar ke branch nilai hilang, hilang tanpa dapat dikesan..rasa nak nangis. Itu document gaji untuk pertengahan bulan. Original pulak tu..mmm..

Lepas tu dapat plak call dari Affin bank sempena bulan kelahiran dia nak promote insuran kanser..mmmmm....Sorry encik, awak call tak kena masa, saya tengah stress mencari document..huhu..takde mood nak dengar.

Minta-minta jumpa la document tu..

Hari ni Azam pesan tak payah masak dinner, dia nak belanja makan tapi aku tak tau nak makan apa. Apa yang best dimakan sempena hari lahir ye? :-)

Syukur masih punya nikmat rezeki umur dan bahagia. Kalau arwah mak masih ada, akan aku sambut hari lahir aku dengan gembirakan dia. Hanya dia yang layak diraikan sebenarnya. Oh aku sangat rindukan mak. Kalau tiba-tiba teringat dia mesti aku menangis. Aku ni nampak je happy jiwa kental..tapi sebenarnya tak langsung...huhuhuhu.

Jiwa ku yang rapuh dalam kerinduan


Ini telah menjadi SEJARAH

12 Oktober 2015

Kanser lagi..

Assalammualaikum..

Baru-baru ni, geng2 sekolah aku dikejutkan dengan berita, salah seorang suami kawan (T) sekolah kitaorang disahkan menghidap kanser lymphoma. Aku ni sangat trauma betul dengan sakit kanser ni. 

Ahad lepas2 berkesempatan melawat kat SJMC @ sime darby medical center. Sekarang nie atas usaha kawan2 yang lain kitaorang buat kutipan kat wasap group sekolah. Mudah-mudahan sikit sebanyak dapat meringankan beban T . Sedia maklum rawatan kanser nie sangat mahal harganya tak kira rawatan alternatif atau pun rawatan moden.

Aku nak sangat melawat suami T sebab kalau boleh aku nak titipkan kata-kata semangat. Semangat suaminya dan semangat kawan aku sendiri. Takde cerita sedih2, masa kat wad kita happy2 sambil selitkan kata-kata positif. Kanser ni sangat berkait rapat dengan emosi, kalau emosi negatif lagi senang kesihatan jadi menurun.

Kawan aku (A) yang mula2 tengok suami T , hantar voice wasap dengan suara sebak paling tak tahan si A nie cakap "kalau aku yang kena macam nie aku  nak kawan2 aku ada sama2 dengan aku"..eee..over tau minah nie...hahahhaha..aku malas layan. A nie sedih sangatla sebab masa dia tengok suami T nie kat NICU, masa nie keadaannya agak teruk, Ulser penuh mulut (dah beberapa hari tak makan). Rasanya lepas raya aidilfitri, T cakap lakinya kena alergic satu badan. Tumbuh bintik2, tapi bintik2 sakit bukan gatal. Pergi klinik doktor pun sangka alergic, bagi ubat. Sampaila dia demam tak baik2. Masuk private hospital buat test darah kat situla detect kena kanser. T cakap masa doktor cakap lakinya kena kanser lakinya senyum je dia yang meraung depan doktor..uhuhuhu. Lepas keluar dari hospital tu baru lakinya makin teruk, cepat penat, demam, ulser penuh mulut sampai ke usus. Masa tu T dengan lakinya masih tak tau nak buat apa, nak rujuk hospital mana. Pulak tu ada miscommunication dengan pihak HR tempat kerja lakinya, jadi rawatan seterusnya delay sampai 2 minggu..huhuhuhu. Bila T tengok keadaannya lakinya makin teruk terus dia bawak ke SJMC, tu pun dia kena bayar deposit dulu sebab insuran lakinya masih tak approve..mmm....

Semoga T dan suami terus positif. Dapat melalui semuanya dengan tabah dan sabar. Inshaallah kawan2 akan sentiasa bantu yang termampu.




Ini telah menjadi SEJARAH

02 Oktober 2015

Entry pemanas, selepas 43 hari tiada entry baru..hiks..

ASSALAMU'ALAIKUM

Last entry pertengahan bulan Ogos, ini dah masuk Oktober..ehehehhehe..dan blog nie pun aku dah private sebab takde cerita baru, buat sakit hati je kalau bukak kan. Jangan kata orang yang bukak sakit hati *eh ada ke yang bukak blog aku nie..hahahahah..perasan macam blogger tersohor plak*, aku pun sama..hahahhaha. Bukan takde apa yang nak diceritakan tapi malas nak mengarang. Banyak je cerita, selalu mengarang pendek-pendek kat fb. Blog ni tak best kalau ko buat ayat takat 2 3 baris..

Kehidupan aku pun berjalan macam biasa je. Syukur Alhamdulillah. Nikmat mana yang aku nak dustakan. Di kelilingi keluarga tersayang, kawan-kawan yang baik.  Turun naik tu biasala kan.

Fahmi pun dah habis UPSR, sekarang tengah exam PSRA pula. Isnin lepas kertas bahasa Arab aku tanya "Boleh jawab ke bahasa Arab tu?" "boleh" dia jawab, "senang ke soalannya?" "senang la jugak"..hahhahaha...kalau tanya kat Fahmi nie dia memang confident je. Tunggu jela result dia nanti. Mudah-mudahan dapat yang terbaik untuk dia dan masa depan dia. Amin.

Oktober datang maknanya bertambahla usia aku..ehehehehe..macam tak rasa umur dah tua, hahahhaha..tak sedar dirinya la parijah. Bulan sept aritu kawan2 sekolah rendah buat reunion buat pertama kalinya. Hoitt best sangat wei bayangkan 22 tahun tak jumpa. Ada yang last jumpa masa darjah 6 pastu terus menghilang , so boleh bayangkan tak dulu ko kenal masih comot2 sekarang jumpa dah matang, cantik, bergaya lagi..hahahhaha. Hilang kawalan jugak aku malam tu. Aku rasa zaman kanak-kanak memang indah dikenang, jumpa balik kawan yang kuat buli..hahahhaha..gelak2 kitaorang.

Raja haji yang lepas, aku tak balik kampung sebab Azam keje, keje malam pulak tue pagi raya baru balik. Ada cerita kelakar masa raya haji nie. aku plan pagi tu nak buat mee kari, malam tue aku dah keluarkan ayam  dan semua haiwan yang nak di masukkan dalam kari tu la kan. Pagi2 aku ingat nak bangun pukul 5 ke 5.30 cam tu, sempatla siap sebelum nak pergi solat raya. Sekali aku terjaga bila Azam balik dan bukak pagar rumah!, nak tau masa tu pukul berapa? 7.15 wei...melompat aku dari katil, lepas tu macam orang sasau..hahahha..giler. Kejap masuk bilik kejap pegi dapur..apa nak buat nie...eh masa terbangun tu laju2 aku solat subuh..huhuhuhu..lepas tu baru hilang arah. Azam tengok aku tak tentu arah dia cakap tak payah masak, siap2 la terus pegi solat sunat raya...huhuh..rasa bersalah la pulak. Balik dari masjid melongok semua makan biskut kering..hahahahhaha. WA kakak ipar aku tanya dia masak apa nak tumpang makan..wakkakaka..bertuah punya adik..dah tu laju-lajula pegi rumah kakak ipar aku, abang aku kena keje plak haritu, kakak ipar aku dah siap masak kuah kacang goreng ayam dengan nasi impit..mmm lazattttt..kuah lodeh je tak sempat masak gas dia habis..hahahhha..macam2 hal.

Habis makan2 rumah dia pegi rumah sepupu aku, sebab dia buat korban. datang tunjuk muka je dengan penuhkan perut..hahahahha. Dah tu datang lambat orang dah siap melapah bagaila. Dah kenyang dah dapat daging korban apalagi balik la kitaorang Azam dah pening2 lalat dah sebab tak tido lagi..hahahha. Eh takde balik kitaorang pegi rumah kak ida plak..dia pun dah masak macam2 tapi tak boleh nak sumbat dah, perut sendat ...kitaorang borak2 je sambil makan2  makanan yg  ringan2..hahahhaha..ringan sangat berketul2 kek coklat dengan cekodok pisang masuk perut....yang azam dah ketiduran. Dekat nak maghrib baru kitaorang balik..fuhhhh..Balik dengan mentapau macam2 makanan dari rumah kakak ipar dan kak ida..hahahhahahah. 

Dalam kereta aku cakap dengan Azam, Setiap kejadian tu bang ada hikmahnya..tengokla walaupun terlajak tido sampai tak  masak pagi raya, perut tetap kenyang malah banyak pulak makanan kita bawak balik ...hahahahha..dia jawab yelah hikmah la sangat..sambil senyum sinis..wakakakkaka...

Balik rumah, masukkan semua makanan dalam peti ais, mandi solat tido..tau tau bangun nak solat isyak tengok Azam dah pergi kerja ..kuikuikui..lepas solat tido balik..esoknya kerja wei..huhuhu..



Ini telah menjadi SEJARAH

18 Ogos 2015

Anak yang nak periksa mak yang stresssss...

Semalam diet kantoi makan kerepek pisang dengan muruku..hahahhaha..takle tahan mulut nak mengunyah...lepas telan menyesal..aahahha, banyak pulak tu aku telan..wakakakakkaka...

Ok hari  nie try on balik...

Lagi beberapa hari nak UPSR & PSRA. Macam biasa anak yang nak ambik periksa selamba je, maknya yang nebes..huhuhuhu. Tak taula haku nak cakap kat bebudak nie, Kadang2 aku pikir bukan rezeki aku anak-anak cemerlang dalam pelajaran..uhuks..aku nak push sangat bebudak nie pun tak boleh sebab limit dia memang takat tue je...mmmm..kalau diajar bukan tak boleh buat, tapi bila jawab periksa, pelik dia macam tak sungguh2 nak jawab...sabo jela maknya nie.  Banyak kali aku pesan, masa depan diaorang, diorang sendiri tentukan..ibu dengan abah tolong lorongkan apa yang patut, lunaskan tanggungjawab apa yang perlu..selebihnya terpulang diorangla. Cakap banyak aku pulak yang stress..huwaaaa..anak-anak....

Tapi yang paling penting aku nak anak-anak jadi orang yang taat pada agamanya (islam)...ITU PENTING tiada tolak ansur.

Lagi beberapa hari nie, aku tawakal jela..tapi nak sebut tawakal pun malu sebab rasanya macam usaha aku dan anak pun ciput sangat..huhuhuhu....

inila budak yang nak UPSR tue....
Semoga yang baik-baik aje..Amin.


Ini telah menjadi SEJARAH

17 Ogos 2015

Mula balik

Dari lepas cuti raya, aku belum lagi berjaya mendietkan diri..huhuhuh. Boringkan cerita pasal diet huhuhuhu..tapi nak buat macam mane dah gemuk kenala diet hahahahhaha. Kalau nak dikira aku  nie aktif jugak malam-malam buat workout simple2 hiks..dapat buat squat 10 kali seminggu sekali pun hokey. Satu benda yang aku perasan kalau aku langsung tak buat workout + tak jaga makan badan aku sakit2 terutama pinggang..huhuhuhu..why why why...kadang2 malas hokey nak terkinja2 depan TV..macam beriya- iya sangat ko nak kurus..ahhahahah..padahal tak kurus-kurus pun..tapi nie betul2 kejadian nie, kalau dalam masa 2 minggu direct aku tak buat workout, lenguh berdenyut-denyut pinggang aku. 

Hari nie start balik, tengok berapa lama boleh tahan..kuikuikui....

Setakat  kat opis nie dah jam 4.00 petang nie dapat control dengan baik ..balik rumah nanti tak taula..huahuahuahau...dah terbayang2 kerepek pisang, muruku balance2 raya punya..hahahhahahahah...


Ini telah menjadi SEJARAH

12 Ogos 2015

RAYA 2015

Boring nak cerita pasal raya sebab setiap tahun sama je kisahnya..hekhekhek....yang berbeza cuma usia, baju dan masa..hahahhahahaha..

Tahun nie kitaorang balik raya awal sehari sebab kitaorang tak balik masa puasa, jadi teringin la jugak nak buka sama-sama dengan mentua kan...hekhekhek, nampak tak?..hahahhaha..

Sebelum raya tu ramai yang viralkan kat FB pasal, aurat + keselesaan bila beraya kat rumah mentua. Aku tak boleh nak komen sebab Azam nie 2 beradik je, memang kat rumah tu ada bilik, takde istilah tak selesa ye, sebab takde sapa nak berebut bilik air, nak gosok baju kena Q bagai, tido sepah2 kat ruang tamu, Nak basuh baju pun takde berebut ampaian. Tapiiiiiiiiiiiiikan... ada jugak yang tak seronoknya sebab suasana meriah tu takde....Kebetulan adik ipo beraya kat rumah mentua dia, jadinya malam raya dengan raya pertama tu aku sekeluarga + mak mentua je. Sama jela kalau aku kat rumah pun..hahahhaha..ni cuma tambah mak mentua je. Dah terbiasa macam tu bila raya tetap juga bahagia...Janji boleh berkumpul sama2 malam raya...Pasal suasana tak riuh rendah tu kita abaikan..ehehehhehehhe...manusia mana nak rasa cukup

Pagi raya kita pegi sembahyang raya kat masjid. Dulu aku tak pernah ikut pergi solat raya sebab aku tak reti solat raya..ahhahahhaha...adoi bodoh piang sangat tau. Lagipun aku dibesarkan, dengan budaya orang perempuan tak payah pergi solat kat masjid. Kalau hari raya, orang perempuan siapkan juadah dan siap2 pakai baju baru tunggu orang lelaki balik raya..gitu. 

Ya ALLAH berkurun pulak aku mengarang cerita nie..hahahhaha..dari awal raya aritu sampai hari nie tak sudah2...hahahhahaha...

Masa anak-anak kecik bolehla aku buat alasan jaga anak kan..hahahhah..bila anak-anak dah besar ko nak buat alasan apa bila laki ajak pegi solat raya...uhukss...ikut jugakla  sambil google cara2 solat raya lagipun ikut imam kan...ehehehhehehe...Selalu kalau solat raya, memang kitaorang datang awal, Mak mentua haku kalau datang dia duduk depan saff pompuan tu, aku duduk 3 4 baris belakang dia..hahahhahahhahahhah...mak mentua aku ajak duduk depan dengan dia aku tolak baik2..kuang kuang kuang.....Selalu yang duduk depan saf, orang tua-tua..ehehheheheh..takpe kita dulukan yang tua kan lebih sopan..ehehehhehe..

Ready nak pergi masjid...nenek dengan the cucu's
Perjalanan ke masjid yang makan masa 2 minit..hahahhahahahha..

balik solat dah...hisshhhh..susah nak ambik gambar dengan budak depan tue..

Masa untuk bersalam-salaman, Mula2 laki kena salam emaknya, kemudian aku, kemudian anak-anak.. Lepas tue Aku kena salam laki, kemudian anak-anak..dah akhir sekali anak-anak salam aku...turutan belasah..Janji minta ampun kan..hahhahahah


Azri dengan nenek

Fahmi dengan nenek

Nak duit raya!..ahhahahaha


Dia buka silat pulak dahhhh...hahahahhaha..


ambik gambo guna 'batang mop'..hahahahha..dah tue camera pun tak bawak sapa yang nak ambikkan gambo kitaorang...terpaksa guna khidmat 'batang mop'...terpaksa katanya..hiks..padahal mmg suka

Kemudian aktiviti menternak lemak selagi boleh, Bila dah petang-petang baru adik ipo balik, yang aku dah tukar baju basahan dah..sekali dia cakap nak ambik gambar, suruh pakai baju raya tadi...nasib pakai jubah sarung je tadaaaa.siap!....hahahahhaha..Tiap tahun biras aku keluarkan kamera gadang dia, tpi tak pernah nampak gambarnya hahahahhaha...tahun nie pun sama gak..yang ada nie dari hp aku je..

budak gendon..hiks...tengok la fahmi..selekeh...

cukup !
Cukup la cerita raya 2015

Diakhiri dengan sekeping gambar....









miawwww...miawwwwwwwww..hahhaha



Ini telah menjadi SEJARAH

25 Julai 2015

PUASA 2015

Puasa tahun nie, aku sangat bersemangat memasak sendiri juadah berbuka. Rasanya 4 kali je kot aku pegi pasar ramadhan..satu pencapaian yang baik..kekekekeke...so kerja aku tiap hari lepas buka upload juadah buka kat FB...bukan nak suruh orang tengok, tapi untuk rekod pencapaian sendiri..eehheheheh...

Ada yang tanya aku sempat ko masak ye, orang cakap nak seribu daya taknak seribu dalih. Rupanya makcik aku pun suka tengok, dia cakap "cik suka tengok, eh hari nie riza masak apa nie"..hahahhha.kantoi skodeng FB i tau...hahahhahah...

Selalunya aku memang dah plan nak masak apa untuk esoknya jadi masa sahur aku dah siap2kan bahannya. Masak tue sekejap je nak buat persediaan bahan tu makan masa, contoh nak kopek bawang, potong ayam, potong sayur bagaikan. Tu sebab dalam masa kurang satu jam selalunya aku boleh masak 3 masakkan yang simple2...hokeyla tue kan. Anak-anak dengan laki jenis tak kisah masak apa pun lagila senang haku nak masak. Aku sampai rumah paling cepat pukul 6 petang jadi rutin aku, balik rumah solat asar, pakai apron terus masak, memang non stop la sampai dekat nak buka nanti baru aku dapat duduk. Kalau azam keje malam, sebelum pergi kerja dia masak nasi dulu. Lauk2 yang aku nak masak aku dah siap keluarkan dari freezer masa sahur, takdelah lama nak tunggu dia cair. 

Sebahagian menu yang aku masak....yang lain ada dalam fb, malas nak download balik. 

Kupang tu ahli keluarga tak berapa suka ..ehehhehehe...

ketam butter milk...yang nie kegemaran ahli kelurga...masak masa ateh buka kat rumah..
Selalunya kitaorang makan masa buka je, lepas tu dah macam ular sawa kekenyangan jarang repeat balik. Tu sebab aku tak beli kuih muih pun, kalau sempat aku buat la cekodok je sebagai kuih2, kadang goreng naget...itu yang laju. Kalau banyak makanan tue sampai kesahurla boleh makan tapi selalunya memang habis, sahur goreng telo je...ahhahahha...

Tapi kalau lepas buka, dah solat, mandi semua, memang aku melepek kepenatan la...lepas tue sambung pulak basuh kain, baju sekolah semua, clearkan singki sebelum tido....ingat boleh duduk2 diam... memang takla. Tapi bestla dapat masak, tengok anak-anak dengan laki makan bertambah2 jadi suka...Azam tue patutnya bulan puasala nak rasa kurus dia makin bowwwlat..ahhahahahha...pastu marahkan aku sebab masak sedap2 kuikuikui...masalahnya sedap ker?..hahahhaha..

Ini telah menjadi SEJARAH

24 Julai 2015

Pullman Putrajaya


Draft dari sebelum puasa, nie dah lepas raya sambung balik..hahahhaha..so ada yang lupa + gambar pun dah takde dalam hp..huhuuhuuh...

Bising la Azam cuti panjang tak pegi mana-mana katanya. Dia cakap bukan senang nak cuti panjang macam nie. Masalahnya yang cuti panjang dia dengan anak-anak, aku keje..hahahhahah. Mula-mula plan nak ke melaka tapi semua hotel best-best dah full..iyela buat keje giler nak pegi 3/5..booking 1/5..hahahhahahha..entah macam mane tergoogle putrajaya kat agoda..ternampak pullman hotel tengok review & hotel cantik. Harga pun resonable. Tunjuk Azam, terus booking.

So pagi 3/5, kitaorang pergi kenduri dulu, tapi dah siap2 bawak beg baju semua. Check in pukul 3 kot..aku tak check pulak. So rasanya sempat. 

Dalam pukul 12 tengahari tu tunggu2 pengantin tak sanding2 aku blah dulu la..hahahhaha..katanya sanding pukul 1.30 kot..aisshhh tak dapatla nak tunggu. Tapi dekat2 pukul 1 gak bertolak. Singgah sana sini. Sempat tumpang berak kat KFC..hahahhaha..crit birit pula aku hari tu.

Sampai Pullman dekat pukul 2.30. Sampai je dah kagum-kagum ..hahahahha.. al maklumla jakun ..wakakkakakak...Ramai jugak yang nak check in. Kawasan pullman nie memang cantik sangat.. 

sebelum nak ke bilik..


Besar pullman nie, ada 3 bangunan kot. Bilik kitaorang kat ??? lupa dah nama2 bangunannya.hahahahha. 

pemandangan dari bilik kitaorang, bunyi air pancut tue, dengan unggas2 menenangkan jiwa betul, terasa suasana kampungnya..

besar hokey bilik dia, kalau bawak toto pun aci nie, katil single 2, kitaorang rapatkan..hahahha..azam tido kat sofa yang empuk tu...

tuan tanah nak mempoyo kejap
Putrajaya nie memang cantikkan kawasan dia, dijaga dengan bersih!. Lepas masuk bilik rehat2 kejap solat semua lepas asar kitaorang turun lagi, nak bawak anak-anak lawat kawasan sekitar & mandi pool.

masih dalam kawasan hotel

ini depan tasik...masih kawasan hotel jugak..
Lepas tue kitaorang sewa basikat kat hotel nie, kecik 10, yang double tue 15 inggit satu jam...best betul! ronda2 kawasan tasik macam aku cakap tadila kawasan putrajaya nie bersih & hijau...walaupun jauh tapi takdela sampai 1 jam kitaorang ronda2 sebab anak-anak dah bising nak mandi pool....layanzzzzzzzzzzz...





Adoi sampai sini jelah nampaknya cerita yang ada..gambo2 takde tak best nak sambung cerita, nie je yang sempat aku transfer ke pc opis, yang lain azam dah sedut masuk dalam laptop kat rumah...so pendek kata pullman putrajaya memang best...

Ini telah menjadi SEJARAH

22 Jun 2015

Cerita 'kelmarin'...

taip padam...
taip padam..

hahahaha..kesian idea nak mengarang takde,padahal banyak nak cerita.....
Lamanya cerita terperap..kuikuikui

30/4/2015

Aku ambik EL, sebab nak tengok aqil main futsal, saje datang nak bagi sokongan moral. Kelakar tengok budak-budak kecik main futsal....Perlawanan antara kelas-kelas PRA sebab cikgu nak pilih wakil sekolah. Perlawanan ni 2 hari 29-30/4/2015.  Sakit tekak Aku jerit2. Kita layan gambo2 yang ada. Kelas Aqil jadi Johan. Sekolah adakan pertandingan ni sebab nak pilih wakil2 sekolah. Ada perlawanan antara sekolah2 daerah kuala langat.



tengah tunggu turn nak lawan balik
Final..

lepas dapat hadiah..hadiah sponsor daripada 100plus


JOHAN

Dengan team bola jaring kelas dia..

1/5/2015
Takde pergi mana pun, memang tak plan nak pegi mana2..pagi2 pegi kedai beli ketam ada orang teringin pulak nak makan ketam. Kononnya aku nak buat butter creamy crab (gambar dalam hp dah delete)..chewaah judul makanan taknak kalah..hahahhah..sekali salah teknik..kuikuikui..tapi tetap jugak sedap sampai jilat jari...Tengah-tengah masak ateh wasap, tanya aku kat mana bagai..nie mesti ada menda budak nie, sekali betul dia suruh jaga qeesya sebab dia nak basuh rumah sewanya...hahahhaha..sabo jela. Nasib takde plan...lagipun boleh ke tolak nak jaga qeesya tue..ehehehheheheh...dengan syarat bawak buai dia..kang aku jadi kakak sado pula..ada buai nak ambik lambat mana pun aku tak kisah..

Lepas mandi..ada air masak kat tepi sofa...belum sempat wak azam ambik dia dah ambik terus siram muka..minum sebenarnya..tapi gelojah..sampai tumpah2..hahahahhaha..dah kena tukar baju lagi...

2/5/2015
Aku keje, cuti tersepit macam nie la...nak cuti sabtu rugi, tetap jugak tolak sehari AL. Tapi hari ni banyak betul programnya lepas balik kerja. 2 Kenduri nak kena pegi. Semua kawan Azam. Sampai sengkak perut. Malam kenduri akikah rumah kawan sekolah aku pulak lepas tu sambung pegi rumah kakak ipar kakida..sinoman *gotong royong tolong kenduri*  katanya..sinomangan *Gotong royong perutkan perut*.. yang lebih...hahahhaha..

Pagi sebelum thumb print sarapan dulu...sedap oo..nasi kerabu & nasi dagang kat sini

Rumah ke2 nie..
Malamnya pula..kawan2 sekolah hiks..tua dah semuanya..kuikuikui..

Ini adik beradik abang ipar aku...boleh dikatakan rapatla..sebab rumah diorang nie selonggok...ekkekeke..selalu pegi rumah kakak aku lalu la rumah diorang...


Sebelum balik..kuikukui..nak jugak merasa duduk pelamin rekaan masakini...
Esok sambung lagi sinoman...huahuahua..tapi kejap je sebab tengahari aku kena check in kat putrajaya...hahahhahah...cuti-cuti malaysia kat Putrajaya katanya...

Ini telah menjadi SEJARAH

24 April 2015

Yang bermain di fikiran

1) Hidup rumahtangga mesti kena give & take. Itu normal, yang tak normal bila belum kahwin tapi pihak lelaki mempertikaikan gaji tunang/kekasihnya sikit lepas tu komen "mana cukup nanti kalau dah kahwin". Menyirap pulak darah aku bila dengar. Bukankah nafkah itu tanggungjawab lelaki?. Rasanya memang tak sesuai la lelaki seperti ini dijadikan suami...huhuhuhu. Tapi tulakan kalau dah sayang selalunya tertutup  mata hati tu..huhuhu.. Dan kalau jadi lelaki, kalau isteri ko bergaji lebih adakah tidak rasa tercabar?.mmmm...Dunia dah terbalik nampaknya. 

2) Minggu lepas balik kampung, masa nak balik macam biasa salam peluk cium dengan mak mentua...tapi minggu lepas terusik jiwa aku bila mak mentua balas pelukan dan ciuman sambil cakap "sayang anak mak"..huhuhuh..tetiba teringat kat arwah mak. Itula ucapan arwah masa aku hopeless dapat berita dia kena kanser..huhuhhuhu.. untuk mak mentua terima kasih sayang saya walaupun saya bukan menantu yang baik..

3) Dah terjebak beli produk nak kuruskan badan...tapi tak kurus kurus pun..hahahahhaha. Adoi la jahanam duit haku...bukan salah produk, tapi semangat aku tak kuat. Aku ingat bila beli produk mahal-mahal semangat nak kurus tue kuat la..sebab sayang duitkan..rupanya..hampeh..hahahahhahaha. Yup aku beli produk tue bukan sebab keberkesanannya tapi sebab nak jadi pemangkin semangat je..hahhahahha. Boleh?

4) Kelmarin baru terperasan kereta kena sagat..mmm..tang bila kena pun tak tau la. Aku perasan pun bila turunkan beg +baju sekolah anak kat rumah kakak pengasuh...



Tanya kat laki pun dia tak tau..uhuk, bagaimana merah ini tercalar begitula rasa hatiku. Kang, ada masa kita cat le balik..jahat tau sapa yang langgar pastu buat-buat tak tau...mmmm..

5)  Pening dengan anak-anak, terutama Fahmi tahun nie nak UPSR tapi macam biasala suruh baca buku bukan main liat....gggrrrr...istighfar je aku ni..huhuhu..Kalau cakap aku nie memang bolayan je dia. Malam tadi sibuk main game aku suruh berhenti main game tu minta dia buat latihan karangan memang dia berhenti main game tapi pegi makan....abis makan buat-buat tak reti, selamba je Ya Allah menyirap pula darah aku..huhuhuhuh...mencabar betul mendidik anak2 nie, aku rasa setakat aku hidup 34 tahun nie perkara yang paling susah/sakit/perit  adalah  mendidik anak. 

6) Perasaan nak bina rumah sendiri membuak buak, tapi duitnya tak membuak-buak huwaaaaa...helppppppppp..hahahhahahah. Macam sawan plak asyik tengok plan 3D ni..
Cantikkan,  eh tapi design nie design apartment. Tapi aku suka gak dengan design ni. Bilik air  2 cukup la pastu  takyah bath tab sangatla kan, rumah kampung kot...



Ini telah menjadi SEJARAH

14 April 2015

Kes mahkamah

Alhamdulillah settle satu masalah hidup...Kitaorang dah duduk aman-aman dah tetiba orang saman..adoiii..tak paham sungguh!. Saman pulak bukan sikit-sikit duit...mmmm..

Minggu lepas, keputusan kes yang dah berjalan hampir 4 bulan. Alhamdulillah kitaorang menang kes nie. Cuti tahunan memang habis kat Mahkamah je. Sakit hati tak tau nak cakap. Ada satu masa, seminggu tu 3 hari bicara kes.. Ko rasa?. Ingat kitaorang takde kerja lain nak hadap?..mmmm..
Pembeli tue saman kitaorang tuan tanah dengan broker (no.8)  tue sekali 

Tapi sebab kita adalah orang yang disaman, dan macam kita yang salah terpaksala bela diri. Kes ini ada kaitan dengan jual beli tanah pusaka kitaorang. Orang tue saman kitaorang dengan alasan batalkan jualbeli tanah tu dengan dia. Yang pihak kitaorang pulak dah jual tanah tu dengan orang lain yang memang takde kena mengena dengan dia. Padahal sebenarnya kita takde urusan dengan dia pun dan tak pernah kenal pun dan tak tau pun dia pernah nak beli tanah tu, siap dah bayar deposit sekali,  yang salah sebenarnya broker tanah yang berhati setan..serius aku geram betul dengan broker jahanam tu. Menyusahkan orang. Dia yang dapatkan surat kuasa palsu (dengan tandatangan palsu kitaorang semua),  lepas tu dia ugut peguam yang uruskan jualbeli tanah kitaorang, siap minta bayaran kalau nak suruh dia tarik balik halangan keatas tanah tu. Kes ini jugak melibatkan peguam yang bunuh dato Sosilawati!. Peguam niela yang sebenarnya bagi maklumat pasal tanah kitaorang tu kat broker jahanam tu. Peguam tu jual maklumat pasal tanah kitaorang tu kat broker tu. Dan kitaorang pun tak pernah jumpa broker nie sebelum kes nie di bicarakan!.

Sebenarnya urusan jualbelitanah  nie kitaorang dah serahkan pada abang sepupu kitaorang dan tak pernah ada broker lain. Peguam yang abang sepupu kitaorang lantik pun kitaorang kenal. Jadi bila ada broker lain+peguam lain kitaorang pelik. Nampak tak  betapa manusia nie tamak haloba sampai harta orang pun dia nak jual!...yang tentu2 bukan hak dia..mmmmm

Kalau nak cerita memang berbelit2, aku sendiri masa mula-mula blur. Dia nie siapa, yang tu pulak siapa kaitannya apa..bla bla bla...Bila ikut kes nie baru aku paham. dan yang paling best kitaorang terpaksa gunakan pakar forensik untuk buktikan surat kuasa tu gunakan tandangan palsu. Bayarannya pun best sangat..huhuhuhuhu...Memang terbaikla cara dia tiru tandatangan kitaorang. Kalau ikut mata kasar memang 90% sama!.

Peguam yang mewakili kitaorang cakap, broker nie dah banyak kali tipu orang dengan cara macam nie dan selalu terlepas, Dia jual tanah orang kampung dengan cara kotor kemudian duitnya dia ambik, tuan tanah tau-tau je tanah dah terjual, keji sangat perbuatan dia.

Dan dengan kes kitaorang ni dia tak terlepas, kitaorang  menang kes nie dengan bukti-bukti yang ada dan broker tue kena pulangkan balik duit yang dia dah ambik dengan ugutan tue. Syukur Alhamdulillah.

Sebenarnya aku tak kisah sangat dengan duit tue walaupun geram hamatttttttttttttt...rasa masa jumpa kat mahkamah tue aku rasa nak tumbuk je muka dia, memang tak tau malu sungguh!..yang penting hal nie selesai je. Aku tak kacau orang dan aku harap orang pun tak kacau aku.

Tapi  bila kenang-kenang balik abang ayeng paling kesian..hahahahhaha..dia yang kena soal dengan peguam plaintif kaw kaw..ekekkeke..hujung-hujung dia pun pening apa yang dia jawab, Aku kakida dengan ateh terlepas sebab kes yang sama kan jadi abang ayeng je yang wakil kitaorang. 

Seumur hidup aku pestime masuk mahkamah dan dengar soal jawab antara peguam, saksi dan  hakim ..memang kita yang tengok pun boleh gigil, lagi yang duduk kat kandang saksi..huhuhuhu..kena pula peguam pihak lawan punya soalan...adoi satu jawapan tapi ada 5 soalan dengan ayat yang berbeza..tak ke pening nak jawab!..tue yang mula2 cakap tidak..kang hujung2 tetiba boleh jadi iya...hahhahaha...pening!.

Drama airmata masa lepas keputusan kes dibacakan dengan hakim..huhuhuh..syukur!..sangat sangat syukur. Terima Kasih ALLAH!.


Ini telah menjadi SEJARAH

03 April 2015

Kena sebijik dengan anak

Boleh dikatakan aku ni selalu memandu. 6 hari seminggu 2 kali sehari. Hari ahad jarang memandu .Kalau dah terlalu kerap memandu dan berada di jalan raya, kita semakin lali dengan perangai2 yang menjengkelkan. Contoh masuk simpang tak bagi signal, bawak kereta 20km/j konpius aku ko pandu kereta ke ko tolak kereta..huhuhu nak keluar simpang terhegeh2 padahal kereta yang dia nampak tu sebatu lagi..hahahha. dan sebagainya. Kata orang kesabaran aku pada tahap yang baik menghadapi benda ni. Aku sangat jarang gunakan hon untuk menunjukkan kemarahan/amaran kepada  pemandu lain mungkin kalau 365 hari aku gunakan hon cuma 3 4 kali sahaja. Kebiasaanya aku gunakan hon, bila terserempak kawan/saudara mara /jiran dijalan dan semasa sampai rumah sebab nak suruh orang dalam rumah bukak pagar..hahahahhaha...


Kelmarin Azam ambik aku dari kerja lepas tu ambik anak-anak dari rumah pengasuh. On the way nak balik rumah tu ada satu simpang dari kampung keluar ke jalan besar. kat bawah nie aku ada lukis gambar..ekekkeke..gigih..


Tambah kapsyen
Ikut simpang ni kereta A yang nak keluar kekiri boleh terus susur je sebab ada lorong khas untuk susur tak payah berhenti walaupun kereta banyak. Tapi kereta A tue berhenti..ehehheehe. So kita yang kat belakang nie sabarla tunggu dia yang takut2 nak keluar simpang..ekekekke. Ok masa kejadian, Azam yang bawak kereta, 13 tahun hidup dengan dia aku memang tau dia adalah sangat tak penyabar kat jalan raya. BARAN!..hahahahhah. Serius kadang2 geram je aku dengan dia, sebab dia bawa aura negatif..kikikiki.

Masa kejadiaan nie dia dah start membebel marah-marah, tangan dah nak tekan hon. Aku cakap "ha, jangan nak tekan hon tue, sabarla..entah2 orang tua yang bawak kereta ker, dia tak confident tu nak masuk, sabar jela kejap"...dia start pok pek pok pek..

Pastu aku cakap kat aqil

"dik, ibu kalau bawak kereta tenang je kan dik, tak marah-marah pun kan?......." nak sambung lagi..tapi aqil terus cakap..

"aah, takde nak pin pin semua...abah tu siap marah-marah orang lagi, nasib abah dalam kereta, kalau tak adik rasa mulut abah dan kena penampar dah"

hahahhahahahhahahaa..terbahak-bahak aku ketawa..tak sangka aqil laju je keluarkan ayat tue......Azam pun ikut ketawa..hambik ko kena sebijik dengan anak....

anak-anak nie pemerhati yang baik...



Ini telah menjadi SEJARAH

01 April 2015

Selamat menyambut GST

Hari niela harinya....Selamat ber GST semua!

Semalam masa nak balik dari kerja aku ingat nak singgah beli kicap. Stok kat rumah dah takde, sebelum kena GST ingat nak refill stok la..sekali tengok duit ada 12 ringgit je..hahahahhahah..malas pulak aku nak singgah ATM. Ah lantakla kena gst pun nak buat macam mana kan. Aku dulu makan kicap kipas udang, lepastu harga kicap tue naik melampau-lampau sampai 8-10 ringgit macam tu terus aku tukar kicap jalen, rasanya sama je. 

Ingat nak pergi pasar juga semalam, malas nak masak. Azam pun cakap pergi pasar je. Sekali hujan lebat gile. Dah beberapa hari ni hujan petang sangat lebat+angin kuat, seram sangat. Nak tunggu hujan berhenti macam takde tanda-tanda, sampai rumah aku keluarkan sotong nasib ada lagi stok haiwan dalam peti ais. Menu yang kat kepala hotak aku, sotong masak lemak ciliapi dan  telur dadar je..kikikiki. Kebetulan aku beli sambal hitam pahang yang femes tue kat opismate. Memang mabeles rupanya sambal hitam tu...lepas makan nasi+sambal itam+telur dadar *aku tak minat sangat kuah lemak, aku suka makan takde kuah kecuali sayur bening. Aku ambik bekas sambal hitam tue,  aku makan macam tu je sambil tengok TV. Ko rasa? bergelodak perut dengan lidah aku..hahahahhaha.

Aqil nampak aku jelir-jelirkan  lidah sebab pedas, dia cakap..

"tula mama, makan sambal tue buat apa, kan dan pedas"

"Dah sedap, ibu makan la"...

Hahahhahah..macam mak nenek aqil nie..

Selera makan aku 2 3 menjek nie memang melampaula..huhuhuhu. Nasi sepinggan selalu tak cukup. Stress la...senam buat jugak tapi kan kalau diet yang berkesan 80% kawal makan 20% lagi senaman..kalau senam macam nak mati, makan pun macam nak mati memang tak berkesan la ..makin buntal adala ..huhuhuhu...Lepas tu kalau aku tengah cuba nak diet Azam mesti perli2 hahahhahah...dia risau sangat bininya tak makan padahal ..mmm "Kurus abang sayang, gemuk pun abang sayang.." ...katanya... hahahhahahah.. Masalahnya bukan gemuk tapi kesihatan, taulakan umur makin meningkat nie takut ada penyakit yang lekat, kalau makan main belasah je .huwaaarggghhhh....


Semangat DIET pulangla ke panggal  jalan please.....!!!!

Ini telah menjadi SEJARAH

31 Mac 2015

Sardin sebelum GST...

ok 2 3  4 5 hari nanti tajuk entry akan ada perkataan GST ye..hahahahahah

Kalau Azam kerja malam, kebiasaannya nanti pukul 4.30 petang  dia akan sms aku tanya nak masak nasi atau keluarkan lauk apa. So bila balik kerja terus aku masak lauk & sayur je. Kalau dia kerja pagi, agak leceh sikit sebab haiwan-haiwan *tiru kakpnut hahahha* dalam peti ais kena defrost dulu, so lambatla siap masaknya.

Semalam aku masak sardin dengan goreng puyuh berempah, sebab dalam peti ajaib ais hanya ada itu je. Puyuh tue azam order dengan kawannya yang bela puyuh untuk buat side income..ehehhehe..try ler order sebab anak-anak memang suka puyuh, kalau bulan puasa tu wajib beli seminggu 3 4 kali. Aku perap dengan serai+kunyit+halia+bawang merah+bawang putih+jintan *taktau jintan putih ke manis..hahahah..aku bedal je*+ biji ketumbar letak garam sikit..tak cukup la sorang 2 ekor..hahahahha. Well tengokla sapa masak..muahhahahha..belagaknya.

syurga perut betul!
Lepas tue aku dah takde idea nak cerita ..hahahahahahah...

ok bye... 




Ini telah menjadi SEJARAH