29 Mei 2014

Sejak 2 menjak nie memang aku obses dengan DIET

Eh sejak 2 menjak ker?...kira lama jugakla kot

Rasanya badan aku start turun kg nak cakap kurus tak kurus2 pun..hahahhaha..dengan tak sengaja masa Azam masuk hospital lepas tu kena pulak dia MC 2 bulan kat rumah. Masa tue perasaan aku sangat takut, emosi jadi tak stabil sampai hilang selera makan. Bila nak makan macam tak tertelan. Itu pun turun tak banyak 5 kilo je sekarang naik balik 3-4 kilo..hahahahhahahahah...

Bila jumpa Dietitian kat hospital, untuk azam sebenarnya tapi of coz dietitian akan cakap dengan aku sebab aku yang akan pantau pemakanan dia. Dietitan akan consult cara makan/kuantiti dengan betul. Baru sedar kita nie makan memang ikut nafsu. Bukan makan ikut keperluan. Contoh pengambilan  nasi. Kita orang dewasa keperluan kita hanya segenggam/penumbuk tangan kita sahaja setiap kali makan. Tapi kalau tetiba dalam pinggan kita, kita letak kentang kena kurangkan lagi nasi sebab kentang pun sumber karbohidrat juga. Masa dengar tue berpusing-pusing jugala mata aku..hahahhahhaa..boleh ke buat. Lagi-lagi Azam, memang agak payah jugakla nak kontrol. Boleh jadi gaduh!.

Aku pernah buat detox, minum air garam..hahahhahaha.....air tapis 2 liter dengan garam organik beberapa sudu..peerrghhhh..rasanya agak pening jugala. Lepas setengah jam konpem berlari ke toilet. Itula bahana terlebih pandai..hahahahhaha...tambah tengok orang buat katanya boleh turun 2 3 kg seminggu. Bangun tiap pagi bersenam.hahahhaha..boleh tahan gila jugakla aku. Tak ingat tahun bila aku terjebak dengan DIET gila nie. Pernah buat diet atkins jugak tapi rasanya aku tak suka diet nie..ehehehhehe..

Sekarang aku selesa dengan diet kalori defisit. Aku bukan setakat nak jimat duit, kalori pun aku kena jimatkan. Kalau ko paham in & out kalori lagi senang ko control makan. Nasi aku tetap makan. Air manis kurangkan atau kalau nak jimat kalori memang tak payah ambil langsung. Senam sikit-sikit, tapi kalau hari tue terlebih makan senam lebih sikit. Gitu jela diet aku. Setakat nie memang tak turunla tapi maintain kira ok dah tue. Kalau nak turun lagi aku rasa semangat kena lagi kuattttttttttttttttttttttttttttttttttttt.


Baru nak berjinak-jinak dengan IF (intermittent Fasting). Tapi orang cakap IF bukan diet tapi mengubah waktu makan/skip makan la lebih kurang. Kalau nak senang paham macam puasa la. Dulu masa aku baca pasal IF, dalam hati aku cakap baik aku puasa sunat macam tu tapi terbaca pula note ustaz sapa ye dia cakap puasa sunat biar niat kerana ALLAH jangan sebab nak kurus..huhuhuhu..gitula..so pada aku la, kalau taknak pesongkan niat  buatla IF nie. 

Atas tue mukadimah je...sebenarnya aku nak cerita nie....hahahhahaha.. panjang mukadimah aku kan..

Pagi tadi masa aku sarapan adalah 3 4 orang opismate satu meja tue. Masing-masing pun sarapan. Aku makan dah nak separuh. Opismate baru sampai nak makan terus tegur aku "KATA DIET"..sambil senyum sinis. Rasa menyirap jugakla aku. Aku jawab "akak diet, tapi bukan tak makan". Dia tau dari FB akula tu, aku DIET, aku kan suka kecoh kat FB..ehehehehhehe.  Sejujurnya orang yang tengah berdiet adalah tidak suka ditegur. "Sikit makan, diet la tue". "Makan buah je, dietla tue". "Kata diet, kenapa makan nasi". "makan Lauk je, tak payah diet la". ayat-ayat yang menjengkelkan....


Ini telah menjadi SEJARAH

28 Mei 2014

Masuk gaji je benda pertama aku settlekan bayaran pengasuh anak-anak, tusyen Azri dan yuran tadika Aqil. 3 benda wajib yang aku mesti lunaskan seawal mungkin. 

Konsepnya macam nie la kita sendiri bekerjakan kalau bos bayar lambat gaji kita mesti kita marahkan?. So macam kakak pengasuh la duit belanja dia mungkin bergantung pada bayaran kita kalau kita bayar lambat mestila dia akan marahkan?. Part tue memang aku jaga, kalau aku terlupa bayar lepas tue esoknya pulak hari cuti (weekend) aku sanggup hantarkan masa hari cuti tu, mana tau masa hari cuti tue dia nak pergi belanja....

Lagipun bayar cepat dapat mengelakkan terguna duit tue. Nanti kalau dah terguna mana nak cari ganti. Duit berkepuk-kepuk takpe juga...

Semalam aku nak bagi duit yuran tusyen kat azri "Ala bulan lepas punya pun abang tak bayarkan lagi?"..oittt menyirap betul aku, Aku tanya mana duitnya dia cakap dia simpan dalam beg. Alasannya dia lupa nak bawa kad kuning. Kad kuning tue kena bawa tiap kali nak bayar sebab cikgu nak cop. Tapi boleh sebulan dia punya lupa tue..ggrrrrrrrrrrrrrr..geram pula aku. Aku marah dia boleh dia jawab "ala kawan abang lagila bayar lambat"...Aku cakap kesian cikgu nak beli kertas nanti takde duit. dia jawab lagi "takpe cikgu guna duit cikgu dulu"...uwaaaaaaaaaaaaaaaa..mengapa begitu anakku. Aku cakap "kesianla cikgu kalau guna duit sendiri". 

Yuran tue pun bukan mahal RM40 je sebulan. Memang hari tu cikgu cakap itu hanya kos kertas-kertas kerja yang diorang akan gunakan untuk tusyen nanti. Kalau nak compare dengan tusyen luar memang jauh panggang dari api la yurannya. Maksudnya cikgu-cikgu buat kerja amal je bantu budak2 tue tusyen. Itu yang aku marah si Azri tue, boleh pula dia simpan duit tu, nasib tak hilang...aaiiiisshhhh..anak anak.

Nie nak kena tunggu hari jumaat malam baru boleh bayar kat cikgu, tadi aku ingatkan suruh cari kad kuning menjawab jugak dia "ala nanti nantila bu"...gggrrrrrrrrrrrrrrrr...


Ini telah menjadi SEJARAH

16 Mei 2014

Hati Kering

Timeline FB dibanjiri dengan ucapan SELAMAT HARI GURU. Kreatif ucapan korang..

Awal minggu hari tu, masa dalam kereta Fahmi cakap dengan aku 

"ibu hari jumaat  ni ada sambutan hari guru, bagi hadiah nak bu?". 

"Adik bagila, beli guna duit adik." 

"Alah ibula beli"

"Bukan ibu yang sekolah, ko yang sekolah dah tau tiap-tiap tahun ada hari guru kumpul la duit kalau nak bagi cikgu hadiah"

hahhahahha..agak kejam jugakla. Aku nie memang hati kering sikit. Dari sejak sekolah aku memang  tak pernah bagi cikgu hadiah kalau hari guru. Entahla aku pun tak paham kenapa aku macam nie..hahahahaha.

Masa sekolah pun aku takde cikgu kegemaran. Semua cikgu aku rasa sama je. Tapi cikgu paling baik masa aku dulu adalah cikgu-cikgu praktikal.

Jangan salah faham, aku bukan tak menghargai jasa cikgu-cikgu yang mengajar aku, cuma mungkin aku nie susah nak meluahkan perasaan aku sendiri dan aku rasa kalau bagi hadiah kat cikgu macam takde apa-apa je..hahaha.. HATI KERING la katakan.

Dan aku bukan mengajar anak-anak aku supaya jadi macam aku HATI KERING tapi aku mengajar anak aku bertanggungjawab. Pada aku memang tak salah nak bagi cikgu hadiah tapi lagi elok kalau dari poket/hasil dia sendiri. Kan lebih manis untuk dikenang. 


Ini telah menjadi SEJARAH

15 Mei 2014

'Patung cendana' kira kos tengok wayang..hahahhaha.

Nak taknak kena sesuaikan diri la jadi 'patung cendana'. Ada pilihan?..mestila ada, kena resign lorrrrrr. Kroniknya perasaaan aku ni sampai mimpi aku resign..huh.

Sebenarnya boleh je aku nak resign tapi aku taknakla pentingkan diri sendiri..aiisshhh. Kesian pula kat kakak pengasuh nanti hilang pendapatan bila aku resign, memangla dia boleh cari budak lain nak dijaga tapi mesti tak sama macam aku..chewaahhhhhhhhhh..hahahhaha..cerita nak good good je ko parijah

Eh konsep aku bila resign memang resign nak duduk rumah taknak kerja dah nak jadi surirumah je..ehehhehe. 

Alah,  kalau tak buat benda bukan2 takkan bos nak marah kan...ekkeke..please, behave boss..haha..mampu suruh bos yang behave.

okla tutup cerita 'patung cendana'

Ahad lepas

Melepaskan penat lelah berkerja dan urusan rumahtangga dengan treat diri sendiri dan keluarga dengan menonton wayang citer spiderman -2. Azam yang belanja hiks. Best ceritanya walaupun heroin mati yang penting hero hensem..ehehehhe. Tapikan aku bukan nak cerita pasal spiderman 2 tapi nak cerita  kos yang keluar pada hari kejadian...hepppp bukan nak menunjuk-nunjuk aku mampu tau cuma terpikir orang yang suka/selalu outing ke mall adalah orang yang banyak duit..huhuhu..

Gila la, kos tengok wayang anak beranak je berjumlah 90 inggit. fuhhhh...tak boleh selalu la wei tengok wayang nie, boleh gugur bulu-bulu..hahhahaha. Sekeping tiket 12 ringgit kali 5 dah 60. Ada yang murah sekeping 7 inggit tapi row 3 dari bawah..huhuhu..mau sakit leher ko,  nanti keluar wayang je asyik mendongak macam orang bongkak..ekekkeke.  Masuk pula tak boleh tangan kosong, bebudak mesti nak popcorn bagai lebur la 30 ringgit lagi. So total 90 inggit fuhhh...cerita pula 2 jam lebih keluar dari wayang masing-masing menggelupur kelaparan. Makan apa yang murah kat mall tue sekali hadap anak beranak konpem hampir 100 ringgitkan..fuuhhhhh lap peluh. Belum lagi singgah kedai itu ini capai itu ini. Total habis dalam mall sahaja adalah menghampiri 300 ringgit...baik ko pergi outing kat padang wei, konpem yang habis adalah lelemak hiks, bawak air kosong je kalau haus ko teguk jela air kosong tu kalau lapar singgah mamak tak sampai 30 inggit.

Sebenarnya aku sendiri tak sedar duit habis banyak kalau pergi mall sebab aku dengan azam keluar duit berasingan. Contoh kalau Azam bayar duit makan 50 ringgit, masuk kedai buku anak-anak ambik komik buku itu ini dan aku bayar 50 ringgit. Ala takat 50 ringgit masih ok lagi...tapi bila jumlahkan duit yang azam dan aku keluarkan ialah 100 ringgit mesti cakap..ooiiiittt..banyaknyeeeeeeeeeee. Itu belum lagi anak-anak pau nak main game, nak big apple, nak itu ini....fuhhh....

Tapi tulah yang suka kira duit nie aku je..hahahha..Azam apa kisah dia selagi hadooooooo...dia belanja je nanti lagi 6 7 hari nak gaji dia tanya "lagi berapa hari nak gaji bu?"..itu tandanya duit dia dah tak berapa nak hade..hahahhahahha...

Sejak aku berkira dan tau kalau pergi pasaraya besar macam nie memang duit kena sedutttttttttttttttt je...so aku hadkan kehadiran family aku kat sini..ehehehhehe..Sebulan tak sekali kecuali pergi giant sebab pergi sana nak makan sizzling je..hahahhaah..pastu balik. Aku pun dah jarang beli barang-barang dapur kat giant, tesco bagai sebab harga lagi mahal dan kebarangkalian untuk aku ambik barang bukan-bukan adalah tinggi lepas tue tak digunakan sampai expired..huhuhu...baik aku pergi kedai runcit/99 speedmart/grand union kat area tempat aku je murah sikit,  minyak pun tak abis cari parking..hiks.

Azam dah berapa kali ajak aku pergi mall baru kat meru, klang tue..apa namanya Setia City Mall. Baru?..hahhahah..entah dah bertahun kot, malas la aku nak kesana..aku buat buat tak dengar..hahahaha. agak-agak nak buat apa? Shopping?...window shopping?...hahahhaha..adoi not me!.

Gambar kat bawah takde kena mengena, saje mengimbau kenangan tahun lepas..eehhehehe..

Kat LCCT, nak ke Hanoi..gedik aaaiiii..mak orang nie..





Ini telah menjadi SEJARAH

07 Mei 2014

Dah la memang malas nak kerja

...kena pula pindah tempat dari opis atas turun opis bawah sebab bos dah renovate cantik ofis kat bawah...mmmm..

Pindah tempat tue sebenarnya takde masalah pun, cumanya yang tak best kedudukan tempat baru aku tue tak startegik untuk mengular..ahhahahha. 

nampak yang belakang aku tue ada kerusi hijau, tue bilik big bos..PC aku totally mengadap 'dia', so kalau 'dia' ada aku jadi patung cendana lorrrrrrr...huhh

Mood nak kerja memang dah jatuh tinggal 40% je, sekali kena duduk depan boss.. lagi la mood kerja tinggal 10% je tue pun sebab ingat gaji je..hahahhaha...

Paling tak best nanti bulan puasa dah tak boleh tido bawah meja..hahahahhahah..

Buat N3 nie pun curi-curi..muaahhahaha..

Ini telah menjadi SEJARAH