31 Disember 2014

Kita sedang berduka

Aku belum  sampai hati lagi nak sambung cerita sabah yang seterusnya...walaupun berkurun dalam draft. Kalau umur panjang tahun depan la baru post.





Ini telah menjadi SEJARAH

23 Disember 2014

Memang dah selamat dahhh...

mmm.. memang tak boleh dah selamatkan henpon aku, huhuhuhu... Habis gambar2 dalam tue..huhuhu..sayang betul!. henpon tue pun aku baru pakai beberapa bulan je, rasa bersalah jugakla dengan Azam....aiishhhh...

Tengah survey2 nie nak beli henpon apa, kriteria penting gambar cantik internet laju (kecuali line macam siput vavi la)..hahahahha. Tengok maharaja lawak asyik ada iklan OPPO je teringin nak cuba OPPO..kikikiki..dasar senang dipengaruhi atau beli jela LEVONO balik..mmm. Anak buah aku cakap cikjah beli yang kalis airla..hahahahha..cisssssssss..perli haku.

Lemak dah naik 3 kilo, adoii malas betul nak diet balik wei, aku makan main bedal je. Makan nasi macam orang tak pernah jumpa nasi..huhuhuu..so hasilnya memang seluar ketat baju ketat, hahahahhaha...Bila la nak datang keinsafan nie...Senam dah malas....

Baju sekolah anak-anak2 dah beli, buku2 dah beli, stationery pun dah semalam borong kat mydin. Beg, anak-anak cakap tak payah beli diorang guna je apa yang ada kecuali aqil, budak tu aku tak taula berapa banyak beg dia. ggggrrrrrr...

Sebelum beli keperluan semua, aku check dulu mana baju yang ok, Macam azri memang kena beli baru semua. Fahmi baju sekolah kebangsaan boleh guna baju+seluar azri tahun ni punya cuma aku kena tukar nametag je. Baju sekolah agama memang tak dapat diselamatkan sebab kan semua warna putih jadi aku tgk dah buruk betul, kalau letak kain lap dengan sebelah baju tu memang tak dapat beza dah..hahahhahahha. Aku nak beli yang baru 3 pasang, pastu Azam macam terkejut kenapa sampai 3! dia cakap..hisshhhh...last-last beli 2 jela..malas aku nak gaduh2 hahahahah. Aku cakapla baju sekolah Agama tue dah takde yang elok lagi baju azri plak seluarnya dah terbakar kena seterika, memang tak boleh pakai. Aku bukan apa kalau beli 3 boleh la basuh baju selang sehari..huhuhu..kalau 2 pasang kena hari2 basuh.  MAsing-masing dah tarik muka...mmmmm...Takpela nanti kalau dah gaji aku beli lagi sepasang untuk Fahmi. Yelah soping nie pun guna duit Azam...malas aku nak bentang alasan kenapa ini perlu kenapa ini tak perlu. Lagipun konsider la sikit Fahmi tue sekolah kebangsaan tak beli baju baru langsung semua pakai abangnya punya...okla kot pada aku beli baju sekolah Agama tue 3 helai..mmmm...

Lepas tue part Azri pulak aku ingat 2 pasang je cukup sebab dia dah sekolah menengahkan. Satu sessi je , lagipun dia duduk rumah kalau tak sempat basuh malam pagi2 boleh basuh tengahari dah boleh pakai sebab dia sessi petang. Azam pulak cakap 2 je? beli la 3 pasang!...Nampak tak? kitaorang nie sebenarnya sangat kontra..hahahhah..selalu bercanggah pendapat!..memang tak boleh  ngam langsung..tapi takdir Allah kitaorang jadi suami isteri..hihihihi...

Esok aku kena teman opismate nak pergi tengok/urus anak-anak yatim soping barang keperluan sekolah kat Aeon untuk program charity company. Half day je kot masuk opis. 


Ini telah menjadi SEJARAH

Sabah bah - hari pertama

Cuti yang telah dirancang dari awal tahun lagi.

Alhamdulillah sampai jugak akhirnya ke Negeri dibawah bayu ni. Kitaorang pergi dengan pakej tour termasuk Flight, hotel, transport di KK+driver, breakfast, lunch (dinner sendiri) dan tiket masuk ke tempat-tempat lawatan (ada jugak yang tak masuk pakej kita bayar sendiri). Keseluruhannya kira puashatila. 

Sebenarnya nak bawak anak-anak merasa naik kapalterbang,  tue yang  try ke KK. Kebetulan harga pakej tue sangat berbaloi sebab dia bagi harga kawan-kawan. Rezeki jangan ditolak kata orang.

Hari pertama sampai kitaorang dibawa pusing-pusing bandar KK, ke Universiti sabah dan bukit signal . Kat bukit signal ni boleh nampak bandar kota kinabalu. Hari pertama nie lunch sendiri, jadi driver tue bawak kitaorang ke shopping  Mall Suria Sabah. Makan kat food court je, tapi view dari food court nie cantik sebab mengadap laut. Habis lunch kita pusing-pusingla kejap kat mall nie, belila jajan2 makan kat hotel lepas tu check in hotel dan rehat-rehat je. Habis semua terbongkang tido letih kot kena bangun pukul 2 pagi, pukul 4 pagi  dah sampai KLIA2 sebab tak tau KLIA2 kat mana lagipun biar cepat jangan lambat. Flight pukul 7.15 pagi giler excited nak naik kapalterbang nie namanya ..hahahaha..tapi sempat la makan dulu. Lepas makan tunggu subuh, lepas tue check in, nak sampai kat gate berlepas ya ampunnnnnnnn jauh giler, setengah jam kot jalan kaki..huhuhuhu. Kitaorang naik Malindo, agak selesa kalau nak bandingkan dengan AA (takle nak compare dengan yang lain sebab aku baru merasa naik AA dengan Malindo je..eheheheheh).


betul2 pelancong nie..hahahha

dari bukit signal

suria sabah

Malam keluar dinner kat area pasar filipina ker...sederet rasanya sebab kitaorang ada driver so aku pun tak berapa hafal jalan2 dan area mana kitaorang pergi..hahahahahha...main ikut jela. Banyak gerai kat situ, memang dia jual seafood je. Of kos kitaorang nak try lobster hihihihi...adala binatang laut yang pelik-pelik tapi tak berani nak cuba..hihihi. Agak berpatutan harga seafood nya pada aku. Masakan sedap. Lepas Makan driver bawak kitaorang ke Pasar malam berdepan dengan pasar filipina. Driver nie cakap kalau kat pasar filipina nie pasar dah lama kira otaila jadi harga selalunya susah nak minta kurang kalau kat pasar malam nie harganya boleh dirunding dan murah sikit. Tapi  tak beli pun apa2 kat pasar malam nie, saje jalan-jalan lagipun kitaorang akan ada masa satu hari untuk soping sebelum balik nanti, so tak payah nak tergesa-gesa sangat bersoping. Lagipun bab2 bersoping nie aku kurang minat kikikiki...

alamak terasa-rasa kat tekak plak..butter basah..sedapppnyaaaaaaaaa..

kat gerai yang kitaorang makan..

Lepas round kat pasar malam nie, terus balik hotel. Tapau pisang goreng dengan kepak ayam..melantak lagi dalam hotel..hahahhahah..dasar kuat makan.

Sambung hari kedua nanti..

Ini telah menjadi SEJARAH

15 Disember 2014

Cerita sabah dah siap tapi tak boleh publish lagi sebab gambar takde. Tak syokla takde gambar.  Tunggu henpon masuk air sihat dulu, eh kalau boleh sihatla..huhuhuhu. Azam cakap kalau tak ok ambik henpon dia, dia nak beli yang baru..amboi amboi..ahhahahhaah. Kalau tak ok jugak terpaksala aku guna je gambar yang ado kat kamera dengan henpon azam..

Ada rezeki nak masuk tapi masih tergantung-gantung lagi..hahahahah. Sabo jela. Nak kena pikir anak nak masuk sekolah nie mau ribu ribu gak habis nanti..huhuhuhu.

MAlam tadi jumpa kayang kat KLIA2, sebab dia nak buat umrah. Dia dari kedah naik bas terus ke KLIA2. Memudah mudahan urusan ibadah umrah dia dipermudahkan.

nak tunggu taklimat

sayang!

teman kayang dengan abang nazri makan, kesian kelaparan dari pagi tak jamah nasi..

karam singh walia in action..hahahaha..poyo betul kalau cerita



Kali ke 2 aku ke KLIA2, pestime masa nak ke sabah aritu terus je ke balai pelepasan, tak lalu Mall nya pun padahal datang awal..kitaorang tak pusing-pusing pun dalam tue. Kali nie datang dari tempat parking kete jadi nak ke balai pelepasan kena lalu Mall...besarrrr KLIA2 ni ye boleh sesat..hihihi.


Ini telah menjadi SEJARAH

24 November 2014

Cerita 24/11/2014

Mula dah cuti sekolah....habis sessi persekolahan untuk 2014...sekejap je masa berlalu.

Terngiang-ngiang permintaan aqil kat kepala aku nie...Minggu lepas dia cakap macam nie..

"mama, adik rasa tak sabar nak meninggal.."

"kenapa pulak.."

"sebab adik tak sabar nak jumpa Allah''...

Ya Allah berdebar hati aku nie....huhuhuhu

Malam tadi dia cakap lagi...

"mama, adik rasa tak sabar nak meninggal..laaa"

"hissshhh..."

"sebab adik tak sabar nak jumpa Allah, mesti nenek dah jumpa Allah kan?'' ...huhuhuhu...

Aku pandang Azam, Azam pandang aku..hahahhahaha...adoi budak nie..

Hari tu dia meraung tengok cerita Tanah kubur, "Adik taknak mati adik taknak mati"..hahahhahahah..

Aku cakap "semua yang hidup akan mati, tapi kalau adik baik mati jadi bestttt, kalau adik tak baik mati mesti jadi tak best...".

Baru dia tenang ..hahahhaha...


Aku rasa dia tak tau MATI tu apa, Dia ingat MATI boleh hidup balik agaknya ..yang dia teringin nak buat adalah jumpa ALLAH...hihihihihi...

Aku jugak yang cakap kalau nak jumpa ALLAH kena mati dulu, kalau tak macam mana nak jumpa ALLAH ..huhuhuhu...

Susah jadi mak nie....uhuks..


Ini telah menjadi SEJARAH

21 November 2014

Cerita 22/11/2014

Sibuk sikit minggu nie sebab minggu prepare gaji, semalam dah settle so boleh tarik nafas sikit, eh tarik nafas banyak..kikikiki. Pertama kalila MIL nak ikut kitaorang balik rumah sepanjang 10 tahun aku duduk rumah sendiri nie. 

Minggu lepas balik kampung secara mengejut, pastu Azam  ajak MIL  balik sini. MIL tak sihat dah beberapa hari. So minggu ni, sibuk kat opis bersambung sibuk kat rumah plak..hahahhahaha. Pagi masakkan MIL, masak bubur je punnnnnnnnnn..hihihihi. Balik petang, pening nak masak apa ...huahuahua... sejak kurang sihat nie MIL hilang selera makan. Ayam tak boleh, mual katanya..ikan boleh tapi tak berapa suka..jadi???..aku gorengkan ikan masin bulu ayam simpan dalam bekas. Itu jela yang MIL makan. Bubur nasi dengan ikan masin..huhuhuhu. Rasa bersalah jugakla tapi itu yang MIL lalu nak makan. Azam bawak MIL pergi klinik, 2 hari lepas tu baru nampak ok, makan dah selera tapi masih makan bubur sebab MIL cakap dia malas nak kunyah..hahahhaha. 

Aku cakap kat MIL, kalau dia teringin nak makan apa-apa bagitau nanti bolehla aku masak atau beli kan. Seronokkan bila dalam rumah ada orang tua..rasa tenang je..hihihihi. dan yang paling best bakul baju aku kosong. MIL tolong lipatkan kain yang selalu aku lipat sebulan sekali..huahuhuahu. Dalam pada dia tak berapa sihat tue boleh pulak MIL lipatkan kain baju kitaorang...huhuhuhu.  TERIMA KASIH MAK. MIL cakap dia bosan tak buat apa2.

Oh lupa nak cerita, bila kat rumah masa siang aqil yang jaga MIL..hahahahha. buatkan nenek air milo, ambikkan nenek air siap pesan "nenek duduk je, biar adik buatkan nenek air"..sepanjang MIL kat rumah sepanjang tue jugak dia tak sekolah..hahahahahhahaha...Azam cakap memang boleh diharap Aqil tue...kikikiki.

Tapi hari ni MIL dah balik. Azam hantar. 



Ini telah menjadi SEJARAH

14 November 2014

Cerita 14/11/2014

Hari nie Jumaat tapi masing-masing terkejut beruk tengok kereta bos ada kat luar..ahhahahaha. Sampai ada yang tanya "betulkan hari nie hari jumaat?" sebab selalu hari jumaat bos kat nilai..hahahahahha. Masing-masing cuak termasuk aku, punahla harapan nak bersenang lenang..kikikikiki.. tapi nasib baik dia masuk sekejap je sekarang dah keluar. Harap-harap dia tak masuk balik huahuahua..


Aku cakap result PSRA keluar hari rabukan. Inila keputusan yang azri dapat. Rabu petang tu aku tanya "azri, dapat mumtaz ker? " Azri jawap "Mumtaz..............................pause.........Mumtaz bukan rezeki abang.."sambil hulur result dia....hahahahhahahha...kurang asam budak nie....yang pasti sama je macam result aku masa dulu..hahahahhahahahaha.



Ada yang tanya kenapa ambik Alza balik..hihihihi. walaupun ada pendapat Alza bukan sejenis MPV sebab kecik muat untuk 5 orang kalau 7 orang dah takde tempat letak barang tapi mahal! baik ambik Exora katanya. 

1- Sebab sebelum nie aku dah bawak alza dan aku takde masalah dengan ruangnya. Kalau ikut kapasiti keluarga aku dah selesa dah.

2- Keupayaan enjin yang sesuai dengan bajet petrol yang akan digunakan. Kalau Exora dia besar sedikit dan keupayaan enjin lebih sikit sesuai dengan bodynya tapi tak sesuai dengan bajet aku yang memang hari-hari guna kereta ni untuk ulang-alik pergi kerja. Kalau Nissan grand livina pulak aku tak minat..ehheheheh..aku rasa macam kereta orang tua..hahahhha..eh ini pendapat aku je tau jangan marah ye :-P. Dengan minyak dah naik 20 sen ni aku memang terasa sangat. Masa bawak kete lama tu sehari 15 ringgit pergi balik kerja...huhuhuhuhu

3- Harganya pun masih dalam bajet walaupun aku ambik alza jugak tapi aku upgrade versionnya. Aku ambik full spec. So dah tak perlu tambah apa-apa lagi. Alza yang lama tue aku ambik paling basic sekali banyak aksesorinya kena tambah sendiri dan paling best installmentnya jugak dapat dikurangkan sebanyak RM100 daripada Alza yang lama.


Masa nak submit loan nie budak agen tu cakap, abang boleh ambik toyota wish nie kalau gaji macam nie. Erkkkk..lagipun tolak kereta lama tue deposit tinggi. Loan memang boleh lulus, bulan-bulan tue yang sangap nak bayar mau dekat 1000 sebulan installmentnya...gilo..hahhahahah. Memang takla. Aku cerita kat ateh bolehla aku nak beli wish nanti kalau anak-anak lapo takde menda nak makan sebab bayar installment tinggi bolehla jilat sorang sikit kereta wish tue..hahahhahaha..mudah mudahan boleh kenyang. 

Aku rasa Alza je yang dekat kat hati..hahahhaha. Itula sebab aku ambik Alza balik yang penting masih dalam bajet. Sekian penerangan saya...ekekkekekek..tapi sebenarnya SUKA HATI AKULA BUKAN AKU MINTA DUIT KORANG BAYAR KERETA AKU...ahhahahhahahahhahahha....


Ini telah menjadi SEJARAH

12 November 2014

Cerita 12/11/2014

Kurang asam tau bos aku nie.. "Caltex, diskaun berapa sen?". Bos aku nie dia peduli apa ko takde kena mengena pun..Aku check diesel?..hahahhaha.."ala bos saya mana tau.." " U check.."..hahahahhahah.. Aku dah lah tengah kelam kabut melayan Dato. Aku settle dulu dengan dato baru aku check diskaun yang bos suruh. Pastu jumpa dia balik "4 sen subsidi bos". "saya dah taula.." "laaa..bos nie" "u lambat...belakang nie ada tulis"..hahahhahahahhaha..kurang asam tak?.

Dahla jadikan aku tea lady hari nie..hahahah..penat tau. Harap-harap tak ramai visitor dia hari nie. Selalu kakak belakang aku nie yang jadi mangsa sebab hari nie dia cuti, akula gantinya..hahahah. Tadi masa dia call suruh buat air, aku tak tau dia yang call aku ingat budak depan nie suruh terima dokumen. Dah aku buat suara main2..hahahahah.. sekali "buat satu green tea"..terkejut aku..hahahhahahaha...nasib ko la boss...

Hari ni keputusan PSRA keluar. Berapala Azri dapat. 2 minggu lagi UPSR pula. Seramla jugak...hihihih..

Dah berapa bulan aku sorokkan henpon bebudak, pagi tadi aku bagi balik sebab masing-masing dah abis periksa tapi masalahnya pulak aqil takde henpon, tab aku dulu pun dah barai. Dah berebut pulak dengan abangnya. Aku cuba cakap kat aqil nanti aku belikan lain untuk dia henpon tu bagi abang dulu. Dia menangis2 jugak nak. Ok takpe aku cakap kat Azri biarla bang, dia nak yang tu nanti abang punya ibu beli yang baru. huahuahua...Hp tue sebenarnya aku dengan azam punya. Kan sebelum raya hari tu Azam beli henpon lain tu yang ada lebih hp..kikikiki. Kalau tak memang kirim salam la aku nak beli semata-mata bagi kat anak-anak. Nak henpon kumpul duit sendiri konsepnya...hahahhaha...Ala henpon tue pun bukan ada simcard buat main game je pun...tak sempat lagi nak belikan simcard. Kalau kat rumah ada wifi bolehla layan utube & FB..download game. Bebudak lelaki tue je pun yang dia minat. Eh tapi aku bagi bersyarat ok, kalau masuk waktu solat, aku suruh solat  pastu dengar jawapan kejap atau melengah-lengahkan waktu aku ambik balik henpon tu..hahahhaha. Semua jawab ok setuju!..GOOD!

tak boleh on laptop, takde tab henpon kena sorok..kumpul duit beli errkkk..apa nama mainan nie..dia macam saidina..mainla korang adik berdik..hihihihi...


Ini telah menjadi SEJARAH

11 November 2014

Rujuk dengan janda lama

Tak taula janda ker duda sebab memang takde jantina..hahahhahahaha..

Alhamdulillah, setelah berhempas pulas melawan badai ombak tsunami akhirnya 'dia' sampai ke pangkuan kami. Betapa hebat dugaannya tapi manis akhirnya.

Azam baru ambik kereta malam tadi, yang pelik tue tetiba kakida wasap aku pagi nie. Pelik tak? Naluri dia kuat sangat nie dah macam mak2 dah...terkagum kejap aku. Padahal masalah nie, cuma aku dengan ateh je yang tau sebab aku dah pesan dengan ateh jangan cerita dengan sesiapa pun walaupun dengan kakak2 aku..hihihihi..sebab maluuuuuuww..hahahahhahahahah...dia cuma tau aku beli kete seken.

Abang ayeng dengan kakmiza tau jugak cerita tapi tau sikit2 tak tau detail sangat..hihihi. Yelah dah tentu pinjam kereta dia selalu. 




Ehehehheeh..comel kakak aku, memang mak2 sangat dah. Kalau arwah mak ada mungkin aku dah kena bebel setahun ..hahahahhaha... well itu satu pengajaran untuk aku. Pengajaran yang baaaeeeeekkkkkkkkkkkkk.. hahahhahaha.

Sebenarnya proses jual beli kereta nie aku tawakal je,  cari dalam FB, pastu PM budak tue tanya boleh tak nak beli kereta tapi nak tolak kereta yang ada. Dia bagi no fon, urusan pun berlaku antara aku dengan dia. Sejujurnya  aku tak kenal budak tu. Sambil2 tue aku walk in jugak kat kedai2 kereta area sini. Tapi sebab budak nie boleh cari buyer ikut harga yang aku nak so aku deal dengan dia terus. Lepas dah bincang itu ini aku suruh azam jumpa budak ni. Budak nie pulak dia settle loan dulu baru nak deal dengan buyer, by the time bila loan dah ok buyer yang ada tak jadi beli pula. So budak nie terpaksa cari buyer lain. Buyer kedua pulak nak beli kereta tue dengan harga yang aku nak tapi kena beli kereta baru terus dengan dia..fuhhhhhhhh..mencabar betul!. 

Masa tu aku cuma terpikir nak let go je kereta lama tue sebab dah tak sanggup nak tengoknya, bila orang tue datang nak tengok kereta. Azam cakap ambik jela terus hari nie..hahahahha. Tawakal lagi. Buyer tue terus ambik kereta lama tanpa apa2 perjanjian pun. Main ambik gitu je. Bila dah 2 3 hari tue masalah tak settle aku agak cuak jugak sebenarnya sebab takde satu dokumen pun yang aku boleh sandarkan bila berlaku apa-apa penyelewengan. 

Masalah sangkut bila tukar nama agen kereta yang kita nak beli. Bank tak boleh approve pulak loan tue. Proses tue jadi makin lambat. Masa niela tahap kesabaran aku dengan Azam teruji. Hari-hari budak tue kena jawab call & wasap kitaorang. Last-last budak tue terpaksa submit loan ke bank lain. Alhamdulillah dalam masa sehari loan lulus. Bila dah sign agreement, nak dapatkan kereta pun masalah jugak sebab sistem JPJ down dengan masalah GST katanya. Ya Allah, satu satu masalah datang. Azam sign agreemnet hari rabu dan budak tue janji jumaat boleh dapat kereta. Rupanya khamis jumaat tuela sistem down. Azam dah angin, budak tue minta maaf dia cakap tak boleh buat apa2. Kena tunggu isnin katanya.

Isnin pulak kitaorang tunggu sampai pukul 3 lebih takde berita. Bila tanya baru nak jawab..adoi hangin betul aku dengan Azam.  Dia cakap tunggu runner bawak balik roadtax. Dah kalau roadtax dah ada maksudnya kereta boleh ambik petang tuela...isshhhhhhhhhhhh...susah sangat kan nak bagitau..huhuhuhu...Alasannya dia nak settle semua baru nak bagitau kitaorang masalahnya kitaorang nie tak sabar nak tau sebab kalau boleh ambik hari nie nak kena pikir macam mane nak ambik kereta tue kalau tak boleh pulak kenala pinjam kereta abang ayeng lagi..hissshhhhhhhhh...

Nasib apes cuti semalam aku minta tolong dia hantar azam ke KL sana nak ambik kereta. 

Alhamdulillah aku ditemukan dengan orang yang betul-betul cari makan sebab boleh dikatakan deal aku dengan budak tue berjaya walaupun aku tak kenal dia. Aku tak tau kat mana dia kerja kat mana rumah dia rupanya macam mane sebab aku kenal dr FB je. So kalau korang nak beli kereta boleh PM/email aku nanti aku bagi no talipon budak nie. Boleh deal dengan dia kalau korang nak tolak kereta sekali dan macam-macam kereta budak nie jual, jangan risau. Budak nie perempuan tau..hihihihi. 

Pengajaran dan pengalaman yang berharga sangat....

Ini telah menjadi SEJARAH

Kutu + pendapatan tepi (side income la)

Bukan kutu kat rambut tu...

Ini kutu yang kumpul2 duit dalam satu kumpulan. Korang suka main KUTU? kalau tanya aku, aku memang tak minat main kutu, baik kutu duit atau kutu barang. Adalah kawan-kawan opis nie ajak, tapi tuela sebab tak minatkan selalu kalau diorang ajak aku tolak la baik-baik, pada aku baik simpan dalam bank...hihihihi.

Tapi Laki aku adalah peminat KUTU..kikikiki. Aku ingat dia start main kutu dari zaman bujang kot. Main ramai2 dengan kawan2 kerja dia yang kebanyakkannya perempuan..hahahahha.. Tempoh main tue boleh menjangkau 2 tahun tau..pastu sampai 20 orang ko mainnya...perrghhhh..gigih betul. Aku rasa setiap tahun dia tak pernah gagal main KUTU..hahahhaha. Tapi bila dapat duit sekepuk macam tu best la pulak..hahahahahha. 

Bulan nie turn azam dapat duit kutu sebab memang dia nak bulan nie..kikikiki..sebab ada plan hujung bulan nie, tapi macam duit tue terlebih. Dia tanya aku nak buat apa ye duit nie..amboiiiiiii..tak tau nak buat apa meh bagi aku, tau la aku nak buat apa..hahahhahahahah. Sekelip mata aku boleh habiskan....

Dulu pernah jugak azam buat Kutu pinggan mangkuk. Kan Azam penjual pinggan mangkuk..side income dia. Tiap-tiap bulan beli stok, pastu dia susun stok dia kat ruang tamu..hoittt semak. Mula-mula aku bising jugak pastu dia cakap "tuekan rezeki bu", hahahhahaha..yelah2 dah tak komplen dah penuhkan la ruang tamu tue dengan stok pinggan mangkuk aku cuma mampu jeling je.kikikiki..  Boleh tahan jugak sale dia, hari tu aku bagi pinjam modal kat dia, dia dah pulangkan balik tak sampai setahun. Aku jadi penasihat dia je selalu, tapi aku tak ikut dia menjual pun ada gak dia suruh aku bawak katalog ke tempat kerja tapi tuela opismate aku bukan giler pinggan mangkuk..hahahhahahaha. Paling banyak sale bila nak raya oit macam-macam order wei. Lepas tue azam bagi hutang bila harga pinggan mangkuk periuk bla bla tue agak besar jumlahnya. Hutang tanpa interest ye. Ikut harga katalog jugak, sukala kawan-kawan dia. Jadila untung sikit-sikit buat jajan anak-anak..kikikiki.

Gambar kat bawah takde kena mengena dengan kutu..hahahhaha..., rambut pun tak berapa nak ada kutu pun takut nak berpaut..hihihhihi...Gambar sekadar pemanis belog waknya. 
budak kpop wak..hahahha..pakai serkup wak, sanje sangat budak nie..baru baik demam...


Ini telah menjadi SEJARAH

06 November 2014

Nasi lemak dalam laci

Hai korang...

Fikir yang baik-baik, insyaallah jadi yang baik baik, motivasi aku setiap hari. Mudah mudahan. Aminnn..

Pagi tadi masa sampai kat parking ada satu lelaki dalam lingkungan 50an menyandang beg, nampak macam berbangsa india. Aku masih dalam kereta, dia memberi isyarat tangan supaya aku berhentikan kereta ala-ala orang parking. Kemudian dia senyum kat aku, aku pun senyumla balik. Lepas tue dia berdiri je tepi kereta macam tunggu aku keluar, aku dah cuak pulak nak keluar sebab kawasan parking masih sunyi. Kalau dilihat dari riak mukanya nampak tak jahat. Aku pikir ini orang gelandangan mungkin. Aku dahla nak beli nasi lemak, nanti lambat pula tapi nak keluar kereta takut. Ah, tawakal jela. Bila aku keluar dia bagi salam (islam ker?), aku jawab. Kemudian dia buat isyarat macam nak makan. Oh, minta duit la kan. Aku buka beg hulur duit kat dia. Lepas tu cepat-cepat aku blahhh....kesian tapi agak menyeramkan..ehehheheheh..Aku tak pasti orang mana...macam tak fasih berbahasa melayu..tapi bagi salam...

Jalan laju-laju, sambil hati berkata nak beli nasi lemak nak beli nasi lemak nak beli nasi lemak..hahahhahaha. Tapi tula dah beli tak sempat makan sebab bos dah masuk. Aku baru makan sesudu tetiba dia sampai, nasib tak cekik dengan sudu2 sekali hahahahhaha. Awal la pulak orang tua nie masuk..issshhhhhhhhhhhh..sabo jela. Tengaharila baru boleh makan nasi lemak tue...huhuhuhuhu..

Untuk 3 hari nie aku terpaksa sewa kena jua akhirnya sebab kereta abang ayeng agak merajuk, abang ayeng cakap kereta tue terkejutla dah berapa bulan gerak cuma sabtu ahad, sekali nie dah 2  minggu hari hari gerak..huahuahua.adoila. Harap-harap kereta dia cepat sembuh. Risau jugak kalau minggu nie kereta aku tak keluar lagi, takkan nak sewa kereta lagi..huwaaaaa..pitam. Aku saiko abang ayeng suruh beli kereta baru..hahahhah..pandai ajak orang berhutang. Tapi dia taknak, katanya malas nak hutang2 lagi, lagipun dia cakap kereta dia bukan selalu bergerak pun sabtu ahad je kakak ipar bawak balik kampung..hahahhahaha. Balik kampung sangat. Kampung kakak ipar 5 minit je dari rumah dia cehh...Kalau kereta manual tak sempat tukar gear 4 dah sampai..kikikikiki..

Agaknya jiran-jiran aku pelik sebulan 2 nie kereta aku asyik bertukar-tukar je..hahahhahah. Haritu kereta merah, pastu wira, kadang-kadang pesona, wira balik, pastu viva..hahahahhaha. adoi. Pagi tadi pun kena gelak dengan kakak pengasuh, tukar kereta lagi katanya..hahahhahaa..aptb!. Harap-harap ini minggu terakhir aku bertukar kereta. Tengok orang bisness kereta sewa macam best je, macam ok je. Aku cakap dengan azam jom beli axia sebijik kita sewakan..try satu kereta dulu..kikikiki..ada hati lagi tue. Kereta yang sebijik nak dapat nie pun tak lepas-lepas..hahahhahaha. Azam cakap cari monthly yang kita boleh bayar walaupun takde penyewa. 

Teringat nasi lemak dalam laci...huwaaa........bila nak pukul 1 nieeeeeeeee..

Ini telah menjadi SEJARAH

01 November 2014

KUASA

Tadi baca blog kak Ai. Aku malu dengan diri aku, Allah baru jentik sikit dugaan dah menggelupur tak tentu hala. Takde moodla..bla bla bla.....hisshhhhh...buruk perangai sangat ni.

Semoga Allah permudahkan segala urusan kak Ai. 

Malam tadi dapatla jumpa Heliza dengan PU hafiz ..ehehheehhe... Perkongsian yang menarik. Cerita pengalaman Heliza di bumi Palestine. PU hafiz dengan ceramah "Cabaran Dakwah & Penyatuan Ummah Masakini. Allahuakhbar sedap sungguh suara PU Hafiz, Heliza dengan Shaheed (Juara munsyid got talent 2014). 

Aku datang kira awal la lepas maghrib. Pegi satu keluarga tapi akhirnya aku sorang-sorang...hahahhahah. Perkara biasala tuekan bagi aku.  Lagipun aku taknak duduk belakang nak duduk depan takkan nak masuk kat tempat lelaki melekat kat Azam..hahahahhah.  Anak-anak dah tentu dengan Azam. 



Macam mana ye nak cakap, sejujurnya aku bukan taknak tambah anak lagi. Terlalu peribadi untuk aku kongsikan kenapa aku tak boleh tambah anak. Ini antara aku dengan Azam. Demi Allah aku memang teringin nak ada baby lagi, lagi2 bila umur masih muda anak-anak plak dah besar. Dalam masa sekarang niela masa yang sesuai kalau aku nak tambah anak tapi Allah ada perancangan lain untuk aku. So aku kena redha la. Bersangka baik dengan ALLAH. 

Lagipun kalau aku tambah anak pun bukan boleh konpem dapat anak perempuan..kikikiki dan aku tak marah bila orang asyik tanya taknak tambah anak ke?, bila nak mengandung lagi?, bla bla bla. Orang bukan tau masalah kitakan. Dia nampak luaran je so kalau dia tanya tue maksudnya dia peduli kat kita, naluri manusia kot suka la tanya-tanya benda macam nie. Bila nak tambah anak, bila nak kawin, bila nak mengandung, bila nak dapat anak perempuan/lelaki...selalu kalau orang tanya aku cakap "dah tutup production"..hahahhahaha...kalau dia sambung "muda lagi..bla bla bla"...aku senyum jelaaaaaaaaaaaaaaaa senyum kan sedekah...hahahahhahaha... Terima kasih yang doakan, yang baik-baik untuk aku. Mudah-mudahkan Allah Makbulkan doa korang.

Aku taknak stressla pasal tambah anak ni, aku dah ada 3 orang Alhamdulillah adalaaaaaaaaaaaaaaaa jugak merasa ada anak kan. 

Rindu bau baby :-)

Ini telah menjadi SEJARAH

31 Oktober 2014

Cerita hari ni...

Celah kangkang sakit ..jalan dah macam king kong terkangkang-kangkang kalah ibu mengandung  bawak perut....hahhahahhaha.... kes hati naluri tersentuh dengan pertanyaan opismate

"kak, pesal dah gemok"..hahahhaha.. tiap kali jumpa aku...

cis cis cis.....

So marila mulakan balik senaman yang telah aku tinggalkan beberapa bulan lalu......lagipun aku kena fitkan badan sebelum hujung bulan 11 ni. Tu yang jadi sakit otot tu..hihihihihi..

Hari nie relax sikit bos takde...eh relax sikit..hahahhaha..banyak kot. 

Esok ada hari usahawan sekolah anak-anak, tapi aku tak dapat nak joinla,  esok kerja nak cuti pun cuti dah tinggal 2 hari. Aku pesan kat kakak pengasuh bawakkan Aqil kesana aku bagi duit untuk beli kupon. Anak-anak pun Azam bagi sorang sepuluh ringgit untuk beli kupon. Aku offer diorang nak guna tak duit raya diorang, masing-masing taknak takut duit habis..hahahahhaha. Aku cakap nie memang duit untuk diorang guna untuk suka2 sebab separuh aku dah masukkan dalam bank diorang. Tetap jugak diorang tolak..hahhahaha...diorang nak guna duit belanja yang diorang kumpul. So masing-masing beli kupon 20 inggit. Malam nie ada Heliza Helmi dengan PU hafiz katanya. Anak-anak sibuk nak pegi, insyaallah kalau takde pape bolehla pegi nanti.

Perkembangan masalah yang aku kena hadap. 

Alhamdulillah kereta 'bermasalah' tue dah terjual walaupun berlaku kerugian sedikit ...sedikit???? ..hahahhaha... tapi sejujurnya aku legaaaaaaaaaaaaaaaa sangat. Tinggal tunggu urusan loan dan stok kereta. Tak tau la bila boleh settle...aku dah 2 minggu pinjam kereta abang ayeng...nak kena tambah seminggu lagi?..huwaaaa....malu kot..huhuhuhu. tapi takde pilihan weii. Sabar sabar....

Patutnya hari ni ada DI yang budak jual diesel tue pukul 10 tadi tapi nampaknya dia tak datang untuk disoalsiasat. So DI akan diteruskan tanpa dia membela diri nampaknya.


Ini telah menjadi SEJARAH

30 Oktober 2014

Cerita bekal, opis, bos dan dot dot

Pagi-pagi tadi dah beriya aku panaskan nasi dan lemak ciliapi ayam semalam punya. Ingat nak bawak bekal la pergi kerja. Nasi tue adala 4 senduk. Ayam tue adalah 4 ketul. Sekali anak-anak aku "ibu nak makan nasila"..uwaaaaaaaaaaaa..hahahhaha. Adoila korang nie...last-last aku bawakla roti 2 keping selet dengan majerin tabur gula itupun hampir2 kena paw dengan aqil masa dalam kereta..hahahahahha...

Dah bosan sebenarnya nak beli makanan kat area opis aku nie. Bawak bekal walaupun simple, janji kenyang jimat pun jimat.

bekal beberapa hari lepas..tapi sama macam bekal semalam..kikikiki..ayam goreng tabur bawang dan ciliapi potong..hahahhaha..femalas punya bekal.

Taula bos aku nie penyelamat bumi. Bekas tue pun dia yang bagi. Tiap kali nak beli makanan kat kedai hulur bekas niela..hahahahah. Mula-mula malu, lama-lama dah tak heran dah. 


Kes yang jadi cleaner tu, mula-mula merungut lama-lama seronok pulak..hahahhahahah. Kalau turn team aku, selalunya bos takde kat sini jadinya kitaorang mula buat kerja cleaner lepas sarapan dalam pukul 8.45 pagi macam tue lebih kurang sejam mcm tue dah siap, pastu lepakla..hahahahahah. Kilat tau,  selalu kitaorang sental lantai, basuh toilet..wangiiiiiiiiii..kitaorang curahla pencuci banyak-banyak..hahahahhaha. Kalah dulu masa guna khidmat cleaner berbayar. 


Hari tue bos belikan mop baru, 200 lebih dia beli. Ada satu hari tue kebetulan bos ada masa aku tengah nak mop bos tanya ok tak mop tue, aku jawab yang lama lagi senang la bos yang tak boleh kering tak bagus..hahahhahaha..berani terus terang dengan bos macam tue..hahahhaha. Bos aku tercengang, pastu dia tunjuk kat aku cara nak guna sebenar-benarnya ...oooo.. macam tueeeeeeeeeeee ... pastu aku kena bahanla tak reti guna cakap tak bestttttttttttttt ..hahahahahhahahahampeh!. Mana pernah guna mop canggih2 yang mahal, mop aku tue beli yang 7 inggit perah guna tangan ..hahahahha. 

Bos aku nie bos yang paling pelik kot pernah aku jumpa..kikikiki. Toilet opis dia cuci sendiri, barang-barang pantry dia yang beli & top up macam 3 in 1, sabun cuci, roti, biskut, nutella, peanut butter, tisu, bla bla bla..tuala tangan pun dia cuci sendiri..hahahhahah. So ko nak cakap macam mane bila dia suruh kita pun jadi cleaner sebab dia pun buat. Manager2 dia pun buat jugak mop bilik sendiri..hahahahha. Lepas tue dia takde secretary ye, appointment dia set sendiri,  kalau ada visitor dalam bilik dia kadang-kadang dia yang buatkan air untuk visitor tue kadang2 kitaorang yang kat luar bilik diala yg buatkan..hahahhaha. Nak jumpa dia tak payah protokol2 bagai..ko boleh redah je bilik dia. Tapi sebab muka dia nampak garang kadang2 orang takut nak jumpa dia. Kang yang jadi mangsa kitaorang yang kat luar niela..tolong ambikkan sign cheque, surat atau apa bendala nak tanya dia...nak tau dia ada ker tak kat bilik dia pun kitaorang jugak jadi mangsa..mentang2 la dia kat sebelah kitaorang je. 

Aku pun dah semakin serasi duduk kat sebelah bos ni, dah pandai adjust jadi sesumpah...wakakkakakak. Dah lama aku kerja kat sini, aku takde benda yang patut aku nak komplen kat tempat aku cari rezeki...hihihi..walaupun gaji biasa-biasa je, increment ikut sukahati dia je nak bagi bukan setahun sekali bertahunnnnnnnn nak tunggu, nak bagi bonus pun kena bebel dulu..hahahhaha...tapi secara keseluruhan aku gembira kerja kat sini.    

Kebahagian kita, kita yang tentukan
kalau kita pikir gembira
kita akan gembira
pilihan ditangan kita..


Ini telah menjadi SEJARAH

29 Oktober 2014

Dari loyar buruk ke lawyer...


Impian aku mudah je..

Nak selesaikan hutang-hutang kemudian bina sebuah rumah ditanah pusaka di hujung kampung. Simple Dream!. tapi nak laksanakan banyak cabaranya..hihihihi. Sampai tersalah langkah! ilmu tak cukup macam tuela jadinya. Duit pun berterbangan tidak ketahuan..huhuhuhuhuhu..hutang tak susut duit simpanan pun habis..hahahhahahah. Kesian!

Takpela satu pengajaran yang sangat berguna untuk aku, yang penting sekarang aku nak selesaikan dulu masalah yang aku cari. Lepas tue baru aku buat tindakan seterusnya.  Mudah Mudahan Allah Izinkan. Tak serik-serik gak aku  nie..hahahhahaha..ker nak buat cara follow the flowwwwwwwww (comfort zonela kiranya)...mmm.

Aku dah terminated loan ASB aku. Lega. BLR dah naik. Aku punya monthly installment pun dah naik, malas aku nak maintain dah. Lagipun faedah dinikmati masa awal tahun. Sekelip  mata habis. Nie pun bahana terlebih baca pasal buat loan ASB. Ilmu sejengkal, lautan dalam nak diduga. mmmm... Lepas ni aku dah tak berani la nak saiko2 orang ambik loan atau saiko orang pasal ilmu kewangan..hihihihih...dulu aku pernah saiko orang ambik loan ASB, adoi rasa bersalahnya aku, siap buat N3 tue kat belog nie..uhukuhukkk


Dah dah malas aku nak cerita pasal duit hutang bla bla bla....

Aku nak cerita pasal kerja pulak la..

Baru baru nie aku diminta jadi puan pengerusi dalam satu Siasatan Dalaman bahasa omputihnya domestic inquiry (DI). Duduk kat HR dah 10 tahun baru berpeluang masuk dlm DI...kikiki. Satu pengalaman yang luar biasa. Ini kes tumbuk Supervisor sebab tak puashati dengan cara supervisor beri arahan. Baran hokey. Satu kesalahan besar adalah bila bergaduh didalam kawasan tempat kerja. Jika didapati bersalah boleh dibuang!.

Tugas aku menyoal siasat kes. hihihihi..dah macam lawyer plak aku rasa..hahahhahahha. Boleh anda ceritakan macam mana kejadian ini boleh berlaku?, kenapa anda bergaduh dan menumbuk penyelia anda?, tumbuk berapa kali?, ada saksi?..DLL. 

Sessi sedang dijalankan. yang ajar aku tue kakak yang tengah mencatat minute..kikiki..yang botak tu ahli panel jugak. Tengah khusyuk mendengar penjelasan dari tertuduh..


Tadi diberitahu ada lagi satu kes yang perlu aku jadi ahli panel. Kes Jual Diesel. Diesel yang dipam ke Lori dia sedut dan jual balik kat orang luar. So kena prepare soalan yang patut untuk ditanya..kikikiki.. Jadi lawyer kata ko, selalu jadi loyar buruk je ...nie merasa gak jadi lawyer..hahahhahah


Ini telah menjadi SEJARAH

23 Oktober 2014

kosong

Masalah belum settle lagi..sekarang ni pergi kerja pinjam kereta abang ayeng..huhuhuhu..tak tau nak kena pinjam sampai bila..malu pun ada ni, mmmm...kalau lama sangat kena cari kereta sewala nampaknya...Aku harap sangat boleh settle dalam minggu nie tapi tuela nie pun dah hari khamis..aisshhhhh... Sedih weiii...

Pokai betul aku bulan nie..hahhaha. Duit makan duit minyak semua belas ehsan dari Azam. Nasibla dia agak prihatin tanya aku ada duit ker tak..hahahhaha. Aku nak mintak malu, apa kes kan kerja tapi duit takde..hahahhahahha. Ini semua kereta merah tu punya pasal..hahahhaha. Adoi pening. 

Tapi bila pikir-pikir balik..mampu plak laki aku tanggung aku kan, dengan duit minyak aku pergi kerja makan minum semua. So aku kerja buat apa? persoalan yang sangat misteri..hahahhahaha..manala dia korek..hhahahha...macam tu bulan depan pun aku buat-buat pokaila untung2 duit gaji aku semua boleh simpan..hahahahhaha..nak cover kerugian pasal kereta merah tu..hahahhahahaha...

Dah la ada hutang dengan anak buah..dah berbulan janji..hahahhaa..adoi. Harap-harap bulan nie boleh lunaskan hutang dengan anak buah.Amiinn.







Ini telah menjadi SEJARAH

14 Oktober 2014

tekanan melampau

Dalam hidup nie kadang-kadang adakalanya kita memang tersalah buat keputusan atau keputusan yang kita buat tidak menghasilkan sesuatu yang kita harapkan. 

Macam tuela jugak keputusan aku menukar kereta, tak berbaloi atau lebih kepada mencari bala kot...uhukkkss. Aku harapkan boleh bertenang dalam 2 3 tahun tanpa menambah beban dan menjauhi riba (agak poyola tapi itu harapan aku), tapi nampaknya nasib tak menyebelahi aku.

Sakit tengkuk aku memikirkannya.


Ini telah menjadi SEJARAH

09 Oktober 2014

Raya Haji 2014

Tak sempat nak mengarang sebab sibuk..eh buat buat sibuk sebenarnya..hahahhahah

Aku ada rekod jadual kerja Azam kat kalender aku, jadi aku tau bila dia kerja pagi, malam atau off. Bila aku tengok cuti raya haji tue bersambung dengan off dia, aku dah dapat agak mesti dia nak balik kampung..kikikiki. Tapi sebelum dia bagitau nak balik kampung aku saje2 je tanya..."raja haji balik kampung ker?" saiko punya bini....hahahahahah...

Kebetulan MIL nak korban sekor lembu. MIL ada bagitau Azam dia dah  berniat nak buat korban untuk semua anak-anak menantu-memantu & cucu's. MIL nak sponsor..hekhekhek. Aku cakap dengan Azam patutnya kita buat sendiri lebih afdhal. Azam cakap mana ada duit, aku jawab balik "aik, beli henfon mahal 4 5 ratus boleh, buat korban dengan satu bahagian tak boleh?"..hahahhahahha..agak puaka mulut haku...tapi masa cakap aku aku jauh sikit dari dia kalau tak takut jugak penampo singgah kat muka..hahahahhaha......

Sampai pun dah malam, lepas tu MIL ajak makan. Borak-borak kejap MIL suruh pergi berehat je baru sampai jalan jauh katanya..adoiii...padahal mak mentua aku dok bersilat kat dapur menumisla, menggoreng nak prepare makanan untuk esok. Tapi sebagai menhantu yang mendengar kata adalah baik jangan melawan....hahahhahah...memang dasar menhantu..

Esoknya pegi sembahyang raya, kalau dengan MIL kena pegi awal..hihihi. Sembahyang raya start pukul 8.30 katanya, tapi sampai masjid dah ramai jugak orang.

otw nak kemasjid..tak nampak plak MIL kat belakang aku tue..
Anak-anakla seronok sangat nak tengok lembu kena korban tapi tuela lambat sangat keluar rumah dekat pukul 12 kot..hahahhaha..yang ada kepala lembu je bersusun.

Kitaorang bawak balik 2 bahagian korban..fuhhh..dah pening MIL. Patutnya dapat 3 bahagian MIL suruh je tukang sembelih bahagi-bahagikan kat orang-orang kampung. Yang 2 bahagian tue MIL nak bagi kat saudara mara yang ado.

Lepas zohor apalagi, berusaha kerasla aku, MIL dengan Azam bahagikan bahagian2 yang ado. Dapatla tulang rusuk sikit, aku cakap dengan MIL kita masak supla....MIL cakap "kamu masakla.."..ehehhehehe..

hasilnya
Pastu habisla cerita raya haji...hahahahhaha...malas aku nak sambung nie pun dah berapa kali save kat draft..hahahahahah...

Ini telah menjadi SEJARAH

02 Oktober 2014

Jalan yang aku pilih

Sendiri buat keputusan tapi sendiri masih gundah gulana. Biasalah hati manusia suka berbolak balik. Kadang terpikir balik betul ker keputusan aku nie. Berbaloi ker?..huhuhuhu..Sebenarnya kalau nak kira aku nie diantara orang yang tak sabar. Itu kelemahan aku. Keuntungan yang makan masa nie aku rasa merimaskan..hahahha. Contoh paling dekat loan ASB je cukupla..aku dah naik menyampah pulak bayar tiap tiap bulan. Tue sebab aku tak suka ada komitmen hutang apa-apa. eee...rimas rimas..hahahha..boleh macam tu?. Cukup tahun aku nak terminate loan asb tu.



Plan aku sebenarnya macam nie

Aku target, dalam masa 2 tahun, Azam akan simpan duit yang digunakan untuk bayar installment ' Dia' dan kitaorang dah balik modal balik. Mudah-mudahan dalam masa 2 tahun nie takde apa-apa kerosakkan besar yang perlu aku baiki dengan kereta baru beli ni (mudah-mudahan Allah izinkan), kalau setakat service biasa je, 'dia' pun ada servicenya. Lagi baik kalau boleh bertahan sehingga 5 tahun. Aku dah ada modal kalau nak beli yang lagi baru kan?..ekekekkekke..

Itu kalau nak tambah hutang beli kereta baru, tapi aku dengan azam kalau boleh nak sediakan tapak buat rumah kat tanah aku tu. Tapak je la dulu yang mampu itu pun kena kumpul setahun dulu..huhuhuhuhu..

Mudah-mudahan Allah kurniakan kesabaran dan mudahkan urusan aku dan Azam, berkati jalan yang aku pilih. Amin. 


Ini telah menjadi SEJARAH

30 September 2014

Sampai sini je khidmat dia


Bukan tak sayang tapi bila hidup terlalu mengenang-ngenang alamatnya tak kemana la kita. Disitu tak gerak-gerak.

4 Tahun lepas aku dapat 'dia' ceritanya di sini. Dan semalam aku lepaskannya setelah berminggu-minggu jugak aku dengan Azam cuba cari keputusan yang terbaik. Pro & Kon. Lagi-lagi siapa yang akan menggantikan 'Dia'. Sebenarnya dah lama pikir cuma hati tue sampai ke tak nak buat sebab apa.....adalah beberapa alasan yang aku pikirkan.

khidmat terakhir anak-anak pada dia, masa nie diorang tak tau esoknya 'dia' tukar owner..kikikiki..

Aku dengan Azam dalam plan nak mengurangkan beban hutang yang ada. So, buat masa ni yang paling baik aku pikir, baik let go 'Dia' sebab installment 'Dia' paling banyak diantara hutang-hutang lain. Kesilapannya dulu beli tanpa downpayment, mana tak melambung installment dia. Maklumla gelojoh nak yang baru walaupun duit takde..hahhahahhaha. Tapi aku puas juga la jalan satu malaysia dengan 'Dia' dari kuantan ke kuala terengganu, kemudian ke kota bahru, cameron highland, jitra ke perlis, skudai, air keroh, bandar hilir, nilai..hahahhaha.... nasib sabah sarawak kena naik 'belon' kalau tak aku redahkan jugak kot dengan 'Dia'....kikikiki....Arwah mak juga merasa puasla naik 'dia'. Banyak jugak jasa 'dia' dekat kitaorang.

Sebenarnya berdebar-bebar jugakla hati aku nak buat keputusan nie, tak nyenyak tido..hahhaha..tapi makan masih selera. Bila jual 'dia' pun sebenarnya tak berbaloi sebab loan lagi tinggi so aku terpaksa top up sikit nak clearkan semua hutang 'dia'

Nak keluar dari comfort zone bukan senang. Bayangkan dah selalu dengan kereta baru yang takde masalah aku bertukar dengan kereta second hand yang dah berusia 10 tahun. Ko rasa?...hahahhaha....






Ini telah menjadi SEJARAH

29 September 2014

Menggelabah tenuk

Pagi-pagi dah kena shit..hahahhahaha..tapi bukan aku yang dia bahasa kan...dia bahasakan  diri sendiri, sapa suruh lupa approve. Inila keburukkan online banking...kikikiki...

Patutnya 26hb, jam 1201 tengahmalam kitaorang gaji, sejak guna online banking  nie memang senang..zap zup zap..settle. Tunggu masuk ke dalam account tapi tuela online banking pun masih jugak perlu manusia yang kawal. 



Sekali bos kecik lupa approve, tak menggelabah kitaorang. Talipon opis start pukul 8.30 dah berbunyi2 staff-staff tanya kenapa gaji tak masuk..hahahhahaha. Terpaksala bohong sunat kata system down..kikikikiki..

Ada yang dah dekat depat ATM mesin..hahahhaha..sekali duit takde adoi kesian kan. Kalau macam aku nie boleh cek online je dulu,  tengok duit ada baru pegi ATM. Ada yang sms tanya hari nie betul kan 26hb, atau dia tersalah tarikh sebab pergi ATM duit takde..hahhahahaha. Adoi memacam korang ni.

Masa pestime guna online banking aku pernah terbagi gaji awal..hahahaha..24hb. Itu pun kecoh, bagi awal salah bagi lambat salah...pening. Sebab masih tak biasa dengan system tue le jadi silap. 

Yang pasti gaji tetap 26hb cuma lewat sikit dekat pukul 5 petang baru masuk. Selalu masuk pukul 1201 malam dah ada dah..kikikiki..tue yang semua menggelabah tenuk.


Ini telah menjadi SEJARAH


25 September 2014

Rezaki Dia..

Hari tu keluar je banner kat sekolah maklumkan dah boleh apply untuk prasekolah tahun 2015 cepat-cepat aku apply untuk aqil tapi kebarangkalian nak dapat tue agak tipis sebenarnya tapi tak cuba tak tahukan. Prasekolah bagus sebab dia dah dedahkan awal2 kat budak-budak, suasana sekolah sebenar. Dan yang penting Prasekolah nie dekat sangat dengan rumah kakak pengasuh..kikikiki...

Rabu minggu lepas, kakmiza (kakipar den) wechat aku tanya Aqil dapat tak prasekolah sebab anak dia yang sebaya aqil dapat dan haritu kena ambik surat tawaran (ingatkan masuk u je ada surat tawaran..hahahha..) itu pun pihak sekolah hanya maklumkan pada ibubapa dengan sms pada hari sabtu 13/9/14 lepas. Memang aku dengan Azam tak dapat apa2 sms. Bila dengar tu aku kecewa jugakla sebenarnya, sampai salah jalan masa nak pergi kerja..hahahhahahha...loklak sangat. Adoi nak kena survey sekolah tadika lain untuk dia pulak. Kalau nak masuk balik tadika kemas yang sekarang nie  dah 2 tahun kat situ, nampak macam dia dah boring, nak ambik tadika lain aku kena pikir jugak susah senang kakak pengasuh nak ambik dia balik sekolah nanti atau aku kena sediakan transport balik tapi kalau terpaksa kena jugakla redah kan. Sampai opis terus wasap azam tapi dia tak balas. Dalam hati aku, ala orang lelaki ni memang macam nie bukan nak kisah sangat pun anak nak sekolah mana..kikikikiki..mak selalunya yang lebih lebih.

Dekat pukul 11 tue azam baru balas wasap kata aqil dapat. Ya Allah syukur Alhamdulillah sangat2. Rupanya Azam dapat sms pagi tue jugak dalam pukul 8.  Tu sebab dia tak reply wasap aku sebab dia pegi sekolah terus. Kebetulan pulak Azam off hari tue..Ya Allah syukur Alhamdulillah sangat2. 

cantik bahasa aku kan balas kat laki mcm tue...huhuhuhu..
maafkanla adinda kekanda sebab adinda terkejuzzzz...kuikuikui.

Bila bertalu talu soal laki tue, terus laki ku wasapkan gambo surat ..hahahhahahhahah.. Bukan apa soalan bertalu-talu tu sebab aku pelikla kan, berita sepenting ini aku dapat tau last minit setelah aku kecewa dan salah jalan ke tempat kerja ..hihihihi..


Memang rezeki Aqil. Aku tau susah nak dapat masuk Prasekolah nie. Adalah aku cerita kat beberapa kenalan yang aku mohon prasekolah untuk aqil, diorang nasihatkan aku kalau nak mohon prasekolah jangan letak pendapatan ibu kalau ibu berkerja. Aiikk..macam tu pulak. Kenalan ni cakap nanti susah nak dapat sebab dia tengok pendapatan isi rumah. Tapi minta maafla ye sepanjang aku isi apa-apa borang berkaitan sekolah anak2 tak pernah lagi aku menipu tentang pendapatan kitaorang dan aku tetap tulis yang aku nie berkerja. Macam tu jugak masa mohon prasekolah untuk aqil. Anak aku nak timba ilmu macam mane kalau betul aku buat macam tue dan sepatutnya ada orang yang lebih layak dapat tapi sebab aku menipu anak aku dpt tempat tu. Ko rasa berkat tak ilmu yang anak aku dapat?. Aku dah menafikan hak orang lain sebab pentingkan diri sendiri. Maafla aku tak setuju cara tue. Lagipun gaji kitaorang bukanla besar mana punnnnnnnnnnnnnnnnnnnn yang nak kena sorok-sorak bagai...alahai..

Syarat-syarat layak masuk PRASEKOLAH..

1. Warganegara Malaysia sahaja.
2. Lahir pada 2.1.2009 – 1.1.2010 (6 tahun) dan 2.1.2010 – 1.1.2011 (5 tahun).
3. Keutamaan diberikan kepada murid berumur 6 tahun.
4. Pemilihan adalah berdasarkan keutamaan kepada merit  pendapatan ibubapa/penjaga mengikut ‘ranking’ pendapatan perkapita keluarga dari rendah ke tinggi.

Syarat 1 aqil lulus, syarat 2 lulus jugak...syarat 3 pun lulus syarat 4 tue subjektif...tapi alhamdulillah masih dalam ranking tue.


Notakaki : pendapatan kitaorang nie biasa-biasa jela sebenarnya, maklumla sorang kerja kilang sorang lagi kerani cabuk...



Ini telah menjadi SEJARAH

19 September 2014

UPSR dan Bocor

Yess...tahun nie Azri ambik UPSR dan ditakdirkan ada paper yang bocor. Sebagai mak dah tentu aku kecewa mula-mulanya. Tapi bila pikir-pikir balik dan baca beberapa pandangan, aku ubah rasa kecewa aku dengan 'menikmati' peluang kedua yang Azri akan dapat. Bukan senang nak dapat peluang keduakan. 

Tapi tuela aku je yang rasa dapat peluang kedua nie bagus, bagi yang tuan badan tetap relax & cool hahahhaha..bukan tau nak buat ulangkaji ke hape. Kalau aku tak menjerit suruh baca buku memang jangan harapla...itu yang aku stress sebenarnya..hahahhahah..nak kena sambuung jerit2.

Aku memang apply cuti 9/9/14 satu hari 10/9/14 setengahari dan 11/9/14 setengahari jugak. Azri tanya kenapa aku cuti, aku cakap "nak bagi sokongan kat abangla ibu nak bawak manilakat pastu tulis semoga berjaya, duduk depan pagar sekolah, boleh?" ..hahahhaha.. "Ala ibu, janganla malu abang nanti' ..wakakkakaka..Saje sakat dia. Kebetulan Azam off 9/9-10/9 tu. Cantik aturan Allah.  Kalau ikutkan setiap hari periksa nie kat sekolah Azri ada bacaan yasin dan solat hajat, aku ingat nak join tapi masa aku hantar dia pukul 7.10 pagi aku tengok takde pun makbapak yang masuk sekolah. Lepas hantar aqil ke tadika aku pusing balik ke sekolah azri pun takde makbapak yang masuk malah pagar sekolah dah nak ditutup. Aku cakap dengan Azam balik rumah jela..

Aku tengok jam 8.15 pagi masa nie Azri tengah jawab soalan BM aku yang berdebar2..hihihii..over mak ko. Dah macam kucing beranak kot..ekkekeke..Pastu Azam tanya "nak baca yasin ke bu?"....tak dapat baca kat sekolah aku baca kat rumahla dengan Azam dan fahmi (cutila dia sebab UPSR ni).

Rupanya masa kat sekolah, Azri ada cari aku sebab dia ingat aku baca yasin kat sekolah..huhuhu..aku cakap memang aku ada pergi tapi tak nampak makbapak yang lain-lain pun...Azri cakap ada start pukul 8..loh patutla..aku pegi 7.30 memang takde la. Esoknya 10/9/14 aku tengok dia cuma ada satu paper so aku cancel cuti dan ganti  11/9/14 aku nak ambik satu hari sebab paper dia sampai petang. Masa nie dah kecoh paper yang bocor...mmmm. 11/9/14 tue lepas hantar dia aku ingat aku pergi kerja jela..lagipun kat rumah aku tak buat apa-apa pun..ekekekkeke...Lepas tengahari baca FB rupanya BI pun batal...nasib aku tak cuti..kikikiki..kalau tak sia-sia cuti haku..huahuahauhua..

"abang dah jawab elok-elok dah bocor pulak, ibu rasa sapa yang bocorkan?"..hahahhahahha...manala ibu tau nak oit, sapa yang bocorkan..aku cakap "takpela bang, mana tau yang abang dah jawab tue sebenarnya abang dapat B, yang nie pulak dapat A..sebab ada masa nak baca buku lagikan..2 minggu lama tu.." Tinggi harapan mak ko..ekekekkek.

Aku TAWAKAL  pada ALLAH dengan usaha Azri yang tak seberapa tue.

Ini telah menjadi SEJARAH

19 Ogos 2014

Sapa yang nak angkat mayat korang?

Seminggu sebelum raya hari tue aku dapat berita kawan sekolah dari darjah 1 sampai tingkatan 5 sakit. Esoknya lepas zohor dapat berita lagi dia dah meninggal. Terkejut sangat walaupun aku tau ajal maut kat tangan tuhan tapi sebagai manusia tue perasan terkejut tu tak boleh elak Aku baru plan dalam hati hari raya  nanti bolehla aku datang ziarah dia sebab masa aku dibeitahu dia sakit, dia ada kat PPUM.

Aku dengan dia rapat masa sekolah rendah geng waktu rehat dan geng bawak bekal. Bila dah sekolah menengah aku kelas lain dia kelas lain sampai tingkatan 5. Lepas tue putus hubungan walaupun kitaorang sekampung..huhuhu. kalau terserempak(setahun sekali pun susah) pun cuma senyum2 je. Dia kawin dengan kawan sebaya/satu sekolah juga. Aku kenal gitu2 je dengan suaminya.

Hati meronta-ronta nak tengok jenazah dan beri penghormatan terakhir pada arwah. Alhamdulillah seawal jam 7.30-8.00 pagi aku dah sampai rumah keluarga arwah. Ramai kawan-kawan sekerja arwah yang datang. Paling sedih bila suami arwah minta anaknya yang sulung cium ibunya puas-puas sebab dia cakap nanti dah tak jumpa ibu lagi....macam hujan airmata aku, semua yang ada kat situ nangis...anaknya yang sulung darjah 2 yang bongsu 5 tahun. Masa jenazah nak dimandikan nampak suami arwah teresak bila angkat bahagian kepala arwah isterinya sampai abangnya minta dia angkat bahagian kaki..hhuhuhu...sedih...

Sebenarnya dikalangan kenalan arwah semua terkejut dengan berita dia sakit dan meninggal dunia sebab tau dia sakit pun macam sekejap sangat. Tak sampai sebulan terus tenat. Aku tegur jugak kawan sekerja arwah masa ziarah arwah tue tanya lama ker arwah sakit. Kawan arwah cakap tak taula tiba-tiba dah masuk hospital katanya. Masa detect dia sakit nie arwah tengah mengandung dan  terpaksa digugurkan. Dan yang aku paling sedih dia sakit macam arwah mak sakit kanser paru-paru stage 4. Bezanya tempoh arwah kawan aku nie tersangat singkat lepas diagnosis. Bahagian masing-masingkan?. Beruntungnya arwah 'dijemput kesana' masa bulan ramadhan bulan yang penuh kemulian dan keberkatan.

Bila kita ziarah jenazah sebenarnya banyak menginsafkan diri sendiri..dari awal urusan seperti dimandikan, dikapankan, disembahyangkan, dihantar ke liang lahat, di timbus tanah dan ditalkinkan......

Korang pernah tak terpikir soalan-soalan macam nie ?

Ada ker orang nak ziarah mayat aku nanti?
Ada ker orang yang nak angkat mayat aku nanti?
Kalau ada, siapa orangnya?
Macam mane kematian aku, bila, kat mana?
Macam mana keadaan aku dalam liang lahat?


Ini telah menjadi SEJARAH

15 Ogos 2014

Kagum

Aku bukan anak orang kaya. Membesar pun sebagai anak yatim. Abah meninggal masa umur aku 12 tahun dah nak dekat UPSR. Aku nampak macam mana mak susah membesarkan aku adik beradik tu sebab aku berhenti sekolah masa kat tingkatan 6 kalau tak sekarang aku dah jadi menteri besar dah..hahahhaha. Eh, aku tak salahkan mak pun sebab aku yang nak berhenti sebab nak kerja kilang..ekekekekkek..tue yang jumpa Azam tue..hahahahah..Aturan Allahkan..

Bila nak kawin semua hasil duit sendiri selesai kahwin nak bina hidup berkeluarga pun bersusah payah nak selesa sekarang pun masih berusaha untuk selasa. Sepanjang tue adala juga rezeki selain rezeki makan gaji. Alhamdulillah syukur sangat. 

Atas tue bunga-bunga karangan..ekekekke

Baru2 nie bersembang dengan orang paling rapat dalam hidup aku. Dia cakap tahun depan dia nak pergi umrah anak-beranak. Aku pun angguk-angguk, dalam hati seronoknyaaaaaaaa..yang buat aku kagum dia cakap duit yang dia guna nak bawa anak-anaknya pergi umrah tue adalah hasil tabungan dia untuk anak-anak dari diaorang kecik..perrghhhhhhhhhhhhhhh...

Nak kata aku tau secara detail financial dia takdela tapi aku tau sikit2 cara dia manage duit gaji dia. Dia nie sorang je berkerja isteri surirumah sepenuh masa. Gaji dia memang sikitla 20 tahun dulu duduk pulak kat KL. Setahu aku, anak dia lahir je dia dah bukakkan akaun bank (yang ini memang aku tiru..hihihi..anak-anak aku lahir je, aku dah bukakkan akaun bank). Setiap bulan bila dapat gaji dia akan masukkkan 10 ringgit setiap bulan. 10 ringgit ye bukan banyak pun tanpa gagal!. Dari tahun ke tahun bila dia rasa selesa sikit dia nakkkan jadi 20 inggit ini last yang aku tau. Dan Allah kurniakan dia hanya ada 2 anak je. 2 2 anak nie sama jela kaedah simpanannya. Aku kagum tang konsistennya dia masukkan duit tiap-tiap bulan dalam akaun anaknya sampai boleh guna buat pergi umrah. Ko sanggup pergi bank semata-mata nak masukkkan 10 riinggit, dulu mana ada online banking. 

cuba kira, anaknya sekarang dah 20 tahun (anggaran). Ini kira random je ye belum kira duit raya atau mungkin dia masuk lebih dalam akaun anaknya tu.

10 Tahun pertama : 10 x 12bulan  = 120 x 10 tahun = 1200
10 tahun berikut    : 20 x 12bulan  = 240 x 10 tahun = 2400
jumlah 20 tahun simpanannya = 3600
                                          
ok, kalau pakej umrah lebih sikit kot tapi macam aku cakap nie kiraan anggaran mungkin simpanan dia lebih dari tu. 

Aku nie adalah jugak simpan untuk anak-anak tapi tak konsisten pun..hihuhihu (itu pun tolak gaji gak kalau suruh bank in sendiri memang sampai kesudahla tak simpan untuk anak-anak) . Tu pun dah lama aku stop masuk akaun diorang kecuali duit raya setahun sekali..hahahhaha. Padahal kalau masukkan 10 inggit pun takpekan bukan terasa pun 10 inggit buat makan tengahari pun habis sekelip mata yang penting KONSISTEN. Masalahnya simpanan untuk diri sendiri pun terlompat-lompat macam bulan puasa dengan raya nie aku stop menyimpan..hahahha sebab nak guna duitkan...
isi balik borang tabung haji untuk tolak gaji tapi tengah berpikir nak tolak berapa..hahahha..rasa macam nak pakai duit lebih bulan ni..hasutan syaitan betul!

Semalam dapat surat dari Permodalan nasional berhad (ASB) minta Azri tukar akaun kanak-kanak ke akuan remaja sebab azri dah 12 tahun genap. Fuhhhhhh..dah ade anak remajewwwwwwwww parijah...


Ini telah menjadi SEJARAH

08 Ogos 2014

Raya kedua ketiga dan seterusnya 2014

Sebab semalam(raya pertama) tak kemana-mana, hari ni plannya nak keluarla beraya ke rumah saudara mara. Kesian kat anak-anak. eh sebenarnya maknya yang sangap lebih..ehehehe

eheheh..sebelum beraya kita kasi satu pose...

ok ready...adoi baru raya satu hari aku dah gemuk balik..hiiissshhhhhhhhhhhh...
selpie pulak..eheheheh..

Pergi rumah sepupu Azam, macam biasa takde gambo ye..maluwww tak buat perangai batak asyik bergambo je..hahahha..lagipun borak tak hingat punya, macam-macam topik kuar. Sama jugak dengan makanan yang masuk dalam perut macam-macam ado..hahahhaha...penat tau perut..Padahal 3 rumah je pun..ehehehhe..

dah sampai rumah MIL..cover perut muncit..hahahhaha..
Hari ni jugak kitaorang plan nak balik ke sarang. Azam cakap balik malam-malam sebab nak tunggu pakcik makcik dia datang rumah MIL petang tue.

Memang betul malam la kitaorang balik, bertolak pukul 11 malam, serius mata aku tak larat nak buka. Azam dia dah tido dulu lepas maghrib tue. Masuk kete apalagi membutala aku...nasibla Azam..ehhehehe kijam tak?

Settle raya kedua...

Raya ketiga

Indahnya hari, bila bangun-bangun tidur aku berada diatas katilku..rindu pada dapurku, mesin basuhku, ..hahahhaa..macam kan ko tinggal berbulan padahal baru 3 hari puihhhh...

Ok plan kita hari ni nak beraya belah kaum keluarga haku pula, kena settlekan hari nie sebab esoknya azam dah kerja. Tengah siap-siap kakida hantar wechat tanya aku dah balik ke belum, dia cakap kalau dah balik datangla rumah dia, dia masak nasi lemak. Pucuk dicipta ulam mendatang namanya, cancel sarapan kat mamak...ehhehehe..jimat.
sampai-sampai petik rambutan dulu..ahhahahha

Tambah kapsyen

habis dah makan, nak balik masa nie tapi tunggu anak buah aku ambik monopod..hahhahaha nak bergambar

setting...nak try..

ready smileeeeeee...ekekkekekke...
Dah kenyang aku pegi rumah makcik makcik aku...nasib diorang ado. Pergi rumah biksara lepas tue rumah waksiah, lepas tue pegi rumah kakak sepupu aku raya sambil ziarah suaminya yang sakit.

Lepas tue call makcik aku belah mak pulak tanya dia ade ker tak, yang nie jauh sikit rumahnya atas morib sana kat kampung kundang. Dia cakap dia nak beraya, tapi kejap aje anak-anaknya ade kat rumah. Okla masa tue pun aku baru OTW kira sempat kot.

Sekali sampai sana abang aku pun baru sampai..ehehehhe..ade gengla.. sementara tunggu makcik aku sepupu-sepupu aku ajak makan..ehehhehe..makan lagi?..sambal belacan hokey gila tolak rezeki..muahahahahha...Bila makcik aku balik borak kejap dengan diorang pastu nak balik. Aku nak raya rumah abang aku plak..

Abang aku cakap datang pukul 9.00 kakak ipar aku nak masak dulu..dah tue kitaorang balik rumah mandi2 maghrib dulu. Malam baru pegi rumah abang ayeng..makan lagi?..hahahhahah

Selesai raya ketiga..

Hari nie (raya keempat) tak kemana Azam dah keje, aku settlekan rumah tengahari sikit pegi beli barang nak masak. Aku plan masak lebih sikit nanti, kalau-kalau adik beradik aku nak datang beraya. Masak dengan tenang sambil layan tetamu-tetamu cilik datang beraya..

Sempat aku tido2 kejap..hahahha..dah dekat maghrib ateh wechat suruh kumpul rumah dia sebab semua ade kan. Lah aku cakap sapa nak makan makanan yang aku masak, mehla korang datang sini..ehhehehe.so malam tu diorang serbu rumah aku kecuali family abang ayeng sebab dia kerja petang. Aku pesan kat Azam balik nanti singgah beli satay buat tambah-tambah makanan yang ado. Bestttt..oooo meriah!!..

masa ni kakida tak sampai lagi..

lepak kekeyangan agaknya..eheheh..

lambat sampai..ehehhe..lambat pun lambat janji sampai...

best moment..ambik gambo kan sapa tak seronok..hahahha

Alhamdulillah...
Sampai takat nie jelah cerita raya aku..sekian..

Ini telah menjadi SEJARAH