30 April 2013

Lang Kawi 3

Pepagi buta dah bangun *tipu*. Pang pung ping pong...keluar dalam  pukul 9 lebih kot, cari tempat nak isi perut dulu.
mampu pepagi makan macam nie..hahahhaha..nak jimat..muahhahaha


Lepas tue terus ke tempat cable car. Ada yang cakap nak naik cable car baik naik pagi2 sebabnya tak ramai orang dan cuaca pagi selalunya ok, angin tak berapa kuat untuk menggelakkan gayat yang keterlaluan.

hihihi..aku pakai selipar 5 ringgit sampai ke Langkawi..miahhahahhahahah..yang penting aku selesa..

kan dah cakap orang tak berapa nak ramai..tunggu kurang dari 10 minit je kot..

paling tak suka lalu kat stesen kabel tue sebab dia punya gegar tue..perrgghhhhhh...mengerikan.


muahhahahhahah...dia punya zikir...siap sujud...hahahahahaha...

cantikla pemandangan kat atas...

fuuhhhh..best angin kuat walaupun panas membahang tapi tak terasa...

1 keluarga...
Lepas turun tue, lalu kat cinemotion theater. Adventure 6D katanya. Fahmi nak masuk tapi takde teman Azam taknak masuk. Aku suruh Azri teman dia taknak suruh aku sekali masuk aiyak bebudak nie. Last2 aku jugak masuk padahal malas nak masuk..huwargghhh..demi mu anak. Belilah 3 tiket kanak-kanak dan 1 dewasa. Bila nak start aqil tarik diri pulak sebab takut..huwargghhhh..sabo jelah rugi 10 ringgit. 





Masuk2 je kene pakai seat belt, cermin mata, kerusinya sangat special, bila mula je kerusi dah goyang2...pergrhhhh..betul2 macam kita yang melalui semuanya, siap ada effect air terpercik2..angin kat kaki..hahahhaha... memang betul la orang tue cakap 10 minit mcm 1 jam. Pening wei..mabuk jugak aku. Lepas nie kalau ada lagi tobatla aku nak masuk...hahahahhaha. Azam dah tau tue sebab dia taknak masuk..cissssssssssssssss...

Habis tue jalan-jalan kejap. Aqil beriya nak naik kereta kuda tadi masa pusing2 sebelum naik cable car kat kawasan nie ada kuda..bila pegi balik ke situ kuda dah takde mana pulak la peginya. Kesian Aqil kecewa nak naik kereta kuda. hihihi..lain kalila ye qil.

Azam ajak ke underwater world pulak, so ke pantai cenang la kita. Ingat nak ke LIMA tapi entah tetiba boleh ke underwater world pulak. Belasah jelah. oo..baru ingat sebab masa nak ke pantai cenang tue lalu jugak kat area nak ke LIMA tue..gila jemmmmmmmmmmmm sangat dasyat. tue yang buat keputusan ke underwater world.

kepenatan..kesian..hihihi..


gambar kat camera ada kat hp ada kat tab pun hade...huahuahuahua..

pingu..

dalam nie ada cafe..berenti sat isi perut...macam biasala klu tempat  mcm nie makanan mahallllllllll...lagipun bercuti nie umpanan menabur duit..huhuhu...makanan mahal pun belasah. Tengokla anak2 nie punya jauh datang yang diminta lastik..yang nak main entah tak tau kat mana...aku dah warning jangan lastik kereta rumah orang...
fenattttttttt...

miahahahha...syok sendiri..


unik sotong nie

kuda laut..aku teringat pulak cerita keluarga iskandar..mak mentuanya perli kamal macam kuda laut..sebab kuda laut nie, jantan yang akan beranak...bukanla kamal mengandung tapi dia duduk rumah jaga anak bini pegi kerja..hihihihi...

Lepas kat underwater world ni, kitaorang cuba patah balik ke LIMA, lalu kat area airport tue..ramai yang berenti kat tepi2 jalan sebab nak tengok jet pusing2...dah alang-alang sampai situ aku suruh azam berenti sebab nak try makan laksa yang katanya sedap sangat tue. 

panas sangat wei..sampai berpinar mata...

ramaila pulak yang jual laksa...tapi yang nie menarik minta haku..ada ikan kembong sekor, sedap wei ikan tue fahmi tak cukup sekor ikan habis semua orang punya dia minta..hahhahahahha...
Masa nielah banyak jet lalu lalang, pusing2...takde gambar tapi ada video. Malas nak tepek kat sini. Lepas habis makan azam cakap kita try masuk kat LIMA tue walaupun sesak sangat. Gigih nie carik parking redah jem. Parking pulak jauh. Masa tue jam dah pukul 4.30 petang. Bila dah sampai kat pintu nak masuk boleh dia cakap dah tutup...perghhhhhhhh...gila betula. Jalan dah jauh padahal ada lagi setengah jam patut tutup pukul 5..huwarghhhhhhhh...nak marah sapa?????..mmmmm...KECEWA. Azam cakap esok pagi2 kita datang sini dulu.

Badan pun dah letih, aku cakap dengan azam jomla balik hotel, tapi masa on the way nak balik tue aku ingat nak pegi dataran helang. Separuh jalan je boleh pegi sebab jem teruk sangat tahap tak bergerak2 padahal dekat je tue...mmmmm..terus patah balik ke hotel.

Balik lepak2 kat bilik rehat2. Lepas maghrib terus keluar nak soruuu. aku dah plan nak pegi restoran wan thai. Restoran nie dekat jugak dari hotel kitaorang, tapi malang sekali full house restoran tue sebab diorang booking siap2...arrghhhhhhh. yang aku pun satu dah ada no talipon tapi tak booking..aisshhhhhhhhhhhh...ramai orang cakap restoran nie makanannya sedap dan harga reasonable katanya.

Keluar balik search kat GPS ikut jela GPS tue, Kitaorang nak makan seafood lagi ahaks.. GPS tunjuk satu restoran nie..Azam takut nak masuk sebab jalan kawasan tue gelapppp..macam tak percaya dalam tue restoran. Aku cakap masuk jelah, sekali dalam tue memang ada 2 restoran tepi sungai ker laut haa..tak perasan pulak. 

Nampak sempoi sangat restoran tue aku pun pilih ikan sotong & udang. Lama gila nak tunggu wei, ramai orang dan ada yang dah siap booking jugak..adoilaaaaaaaaaaa..melangut lagi.

Tapi bila makanan dah sampai dan masuk ke mulut..mmmm..sangat tak mengecewakan perasaan. Hilang semua perasaan marah kene tunggu lama sebab makanannya sedap2. Udang goreng tepung sotong goreng tepung..memang menepati citarasa bukan macam cekodok*taukan sesetengah restoran kalau order udang goreng tepung..tepung tebal dah macam cekodok udangnya tersorok kat dalam* terubat rindu kat sotong, udang, ikan celup tepung kat ganu sana..yiiiihaaaaaaaaa*

memang terbaikla sotong goreng tepung tue...adoi terasa-rasa plak kat lidah..hihihih


Harga makanan pun lebih kurang dengan harga yang semalam tue..ok jela, dah kalau makan seafood memang harga tue yang kene bayarnya. Sama je dengan kat sini pun.

Habis aktiviti untuk hari tue, kita sambung lagiiiiiiiiiiiiiiii...

Ini telah menjadi SEJARAH

29 April 2013

Lang Kawi 2

Dah 2 minggu terbiar blog nie..huhuhuhu. Busy buat latihan sempena dinner company ...hakhakhak..habis cerita Langkawi nie aku sambung cerita tue pula.

Lama jugak nak tunggu dapat kereta, lebih kurang setengah jam tunggu. Perut dah lapar dengan panas detingnya. Dapat je kereta carik stesen minyak. Isi RM50. Lepas tue cari kedai makan masa tue waktu dah pukul 11 ker 12 macam tue. Jalan sesak jugak, kat petrol pum pun ramai orang. Mana-mana je penuh dengan orang.

Dekat langkawi masa nie cuaca adalah sangat panas yang boleh menyebabkan badan mudah letih. Nampak gerai makan tepi jalan berenti jela. Lepas makan kita orang terus ke makam mahsuri.Aku bawak GPS siap2. Senang nak berjalan walaupun kat langkawi nie ko pusing2 pun situ2 gak sebenarnya tapi GPS sangat membantu.

melayan bebudak posing dulu

Rumah Traditional..cantik!..ukirannya..


Tumbuk padi..*belakon*

Rumah kat sini rumah kayu semuanya tapi boleh masuk, masa aku naik rumah nie bila pijak lantai kayu tue berbunyi2..hahahahha..menakutkan..takut lantai papan patah..ada yang macam nangka busuk jatuh kang...
hihihi..aku tak perasan ada topi atas kepala aku..ceh sabo jelah.. *aku mengandung :-p *

nie rumah mahsuri ker?..hihihi..nampak sangat malas nak baca..papan keterangan... *berjaya kempiskan perut*

malas nak cakap..hahahhahah

telaga mahsuri, diorang tapis air nie kemudian dijual..hihihi..., ada yang mandikan anak kat sini wei, melalak2 budak tue sejuk kot. Maknya garang, kesian pulak aku tgk muka bapaknya kene marah sebab terkial2 pakaikan anaknya pampers ngan baju...*eh termengumpat pulak*

Cantik pemandangan..nampak tenang dan menyenangkan..tapi sebenarnya masa nie PANASSSSSSSSSS...sangat

Lepas tue anak-anak masuk dalam muzium mahsuri ada lakonan semula (video) macam mana mahsuri dibunuh. Aku dengan Azam duduk kat luar je. Malas nak masuk, masuk kejap sebab nak panggil bebudak tue je.

Destinasi seterusnya ke tempat beras terbakar. Aku ingat best sangat beras terbakarnya..rupanya kat depan rumah orang je ada sepinggan beras terbakar dalam akuarium..hihihii..



suruh anak-anak baca...

Lepas tue, aku tengok Azam dah lembik kot, sebab panas sangat tambah dengan tak cukup tido. Kesian pulak, aku cakap nie dah pukul 2 kita check in dulu nanti petang lepas asar kita keluar lagi. So marilah kita carik hotel pulak. So patah balik ke pekan kuah.

Sebab hotel yang kitaorang tempah tue hotel baru so takde dalam GPS, nasib aku ingat tadi masa nak ambik kereta, kerani tue cakap hotel kitaorang tue lepas hotel Grand Continental dan ke dalam sikit areanya. Pusing2 jugakla, dan jumpa jugak akhirnya. Sampai lebih kurang pukul 3 macam tue.

kat Reception Simfoni Resort, adoi melayan budak kecik nie masuk dalam nie je terus nak pakai baju sejuk...perasan macam pegi tempat salji ggrrrrr...
dapat bilik palinggggggggggggggggggggggggggggg hujung..uhuksssssss...

Apartment dengan 2 bilik..sangat selesa...
Masuk je bilik, aku terus mandi sempat sembahyang zohor. Anak-anak bergusti kat bilik kemudian kitaorang tido..eh aku dengan azam je kot yang tido. Anak-anak bergadoh nangis terjerit2 tapi sebab aku dah lali tido je...huhuhu..mesti stress sapa yang duduk sebelah bilik kitaorang. Sempat la Azam jadi hulk..huhuhuu...marahkan bebudak tue tapi dah namanya budak diam 2 3 minit je..pastu sambung balik..kene marah ker kene pukul ker bukan reti serik.

Lepas asar bangun, keluar nak makan malam. Plannya nak makan seafood, so ke pantai cenangla kitaorang. Area pantai cenang sangat ramai orang, jalan sesak. Pusing-pusing jugak nak cari tempat makan. Akhirnya nampak satu restoran nie terus berenti kat situ. Aku lupa nama kedainya.

Lapar sangat order pun tamak...huhuhuhu..Macam nak terbelahak menghabiskan. Harganya boleh tahanla. Masakkanya pun boleh tahan.

sedap tomyam nya..

nie paling sedap ketam kari bertelur...

Lepas habis makan ingat nak jalan-jalan kat area pantai cenang tapi kan apasal pantainya tak nampak..hahahhah..ker kitaorang yang salah tempat...banyak kedai2 je. Masa nak balik pun jem jugak, Sekali GPS tue tunjuk jalan shortcut hahhaah..lalu belakang kedai tue..masuk kat lorong2 rumah orang yang muat2 satu kereta je, belasah tapi cepat sampai. Kitaorang saje nak survey harga barang2 yang katanya murah sangat. Pergila ke Kompleks Haji Ismail yang baru dibukak katanya.

nampak tutup pukul 9.00 tapi nie dekat pukul 10 pun ramai lagi orang yang membeli..kagum aku tengok diorang beli periuk belanga pinggan mangkuk..perrghhhhhh...

Target aku kat sana nak tgk harga tefal dengan vision je..tapi ntah aku rasa sama je kot harganya..ker aku salah tengok, murah pun maybe 2 3ringgit je..tapi pemanggang ajaib jenama vantage nie murah kot sebab aku baru tgk kat sini harganya 170 inggit...klu jenama haji ismail sendiri lagi murah boleh dpt 70-90 ringgit tengok saiz..

adoila aqil nie gigih nak bawak beg yang hampir sama besar dengan dia..aku nak bawak dia tak bagi..lantak ko la dik ...


Dua orang budak yang sukar dikawal, hihihi..ntah berapa kali kene tangan dengan Azam si Fahmi nie...sebab dia nie jadi contoh kat adiknya, fahmi lari aqil lari, fahmi lompat aqil lompat...tapi aqil yang banyak jatuh..so Fahmi yang kene..huahuahua...

Habis survey harga barang, *tak beli apa pun*..jomla kita balik hotel..nak pegi tempat2 lain semua dah tutupkan baik balik hotel kita tido...esok pagi nak keluar pagi2 .


Ini telah menjadi SEJARAH

11 April 2013

Lang Kawi 1

Patutnya first time jejak kaki kat langkawi jadi satu keterujaan. Tapi nampaknya layu betul mood haku. Bukan sebab tak best...tapi sebab entahlah...

Hujung bulan 3, Azam cakap dia ada cuti company shutdown. Aku tengok kalender jatuh time cuti sekolah. Otak pun ligat memusing berkira-kira nak kemana, bukan senang Azam nak cuti panjang wei. Lepas tue aku tertengok SUTERAZEN pergi langkawi. Dalam hati , boleh try jugak nie pegi langkawi. Lagipun plan cuti-cuti aku untuk tahun nie memang nak ke UTARA sana, boleh singgah rumah kayang.

Suruh Azam book hotel, survey benda menarik kat sana. Dan kebetulannya waktu kitaorang pergi tu ada LIMA (Langkawi International Maritime & Aerospace Exhibition). Menariknya LIMA tue tapi Harga Kereta sewa, hotel bla bla bla semuanya tak best sebab mencanak2 naiknya. Termasuk sekali dengan Harga MASA!.

Rabu malam 27/3/2013 lebih kurang 10.00 malam kitaorang keluar dari rumah. Dalam kereta aku membuta Azam drive sorang-sorang. Aku kalau dah ngantuk memang mata takle celik langsung cuma aku perasan Azam banyak kali berenti sebab letih+mengantuk. 

Sampai Jeti Kuala Kedah Lebih kurang pukul 6 pagi. Memang itu planya nak naik feri paling awal sekali. Sebelum sampai jeti dah ada motor follow suruh parking tempat dia. Malas nak argue banyak2 ikut jelah. 3 Hari parking kene RM60.00. Boleh tahan jauh jugak nak jalan dengan mengangkut beg besar 2bijik..hukhukhuk. Masuk Dalam jeti je orang yang beli tiket dah berlingkau barisannya..fuhhhh... Aku letak beg, suruh Azri Fahmi & aqil duduk diam2 kat situ aku pegi solat kejap. Habis solat aku cari Azam suruh dia solat plak dgn anak-anak aku masuk barisan. Dia habis Solat je  ngam ngam aku dah sampai kaunter..hihihi. Dapatla tiket feri pukul 7.20 pagi. 

Dalam ferry tue boleh memuatkan lebih kurang 400++ orang kot, sebab tengok no seat aku pung dah 350++ rasanya. perrrgghhhh  memang ramai gila lepas tue takde nak beratur2 main redah je..aarrghhhhh..macam kambing masuk kandang, sampai yang jaga tiket tue jerit "tak payah tolak2 semua ada kerusi jangan risau!"..mmmmmm...


Terpisah tempat duduk dengan Azam, Masa nie beli 5 seat tapi 4 je yang digunakan sebab Aqil taknak duduk sendiri dia nak berpangku. Pagi cuaca tenang jadi air laut tak berombak sangat, rasa macam naik bas je. 1 jam perjalanan ke Langkawi ye.

Sampai jeti Langkawi lebih kurang pukul 9 pagi macam tue, nak keluar pun berebut rebut dengan beg nak berangkut perrghhhhh. Nak keluar tue dah dah ada yang tanye  "kete sewa kak"..mmm lagi sekali malas nak argue lagipun first time kan, ikutla adik tue. Yang ado kete iswara & wira 2 2 auto. Alasan sebab lima kete abis. Sehari 120 inggit, aku kat sana 2 hari setengah..dia kasi RM300, ambik hari 28/3/2013  pkl 10 mcm tue kene pulangkan 30/3/2013 sebelum pukul 7 ptg. Belasahhhhhhhhh.. Memang duit jelah kat sana..

Ini telah menjadi SEJARAH

08 April 2013

Macem-macem HAL

Pagi nie log in blogspot tengok ada satu komen yang minta diluluskan. Aku baca komen tue..mak aiiiiihhhh...

apakah????


sorry irfa ko pun terjebak sekali ngan tuan tanpa nama nie. Aku klik kat N3 yang dia komen tue..mmmm..memang ada sedikit ketidak senonohan kat N3 tue, jadi jalan terbaik aku dah save kat draf N3 tue. Kalau ikutkan N3 tue cuma pasal seorang budak yang teringin rasa susu ibu..hihihihi. 

Sapa tengok CUCU WAN LEBOR semalam angkat tangan!. Beberapa hari yang lalu kakpnut dah war-warkan kat FB yang cerita pertama dia akan bersiaran kat RTM dan paling manis anaknya sendiri jadi pelakon. Of cos sebagai kawan alam maya yang memang minat family kakpnut harussssssssssss aku menontonya. Siap gaduh little2 dengan fahmi sebab aku nak tukar channel..ehehehhee...tapi sayang seribu kali sayang aku tak tengok sampai habis cerita tue sebab nak bersiap pergi kenduri.


Aku tengok sikit pun boleh gelak2, lawak ok cerita nie. Tadi kakpnut PM cakap nanti ada kat web tv1 online...yesssssssss terbaeeeeeeek.




Ini telah menjadi SEJARAH

05 April 2013

Nak mengarang tapi M.A.L.A.S

Eh, tak dapatla nak tolong kalau dah M.A.L.A.S kan?

Nak cerita tengok LIMA kat langkawi, gambar tak complete. Sebahagian ada kat tab sebahagian kat hp dan sebahagian kat camera. First time jejak kaki kat langkawi rasanya ke langkawi nie macam percutian singkat ke Cameron highland dulu. Mungkin faktor masa yang tak sesuai menjadikan satu percutian yang sangat meletihkan. Kalau tanya nak pergi lagi ke tak, buat masa sekarang jawapannya TAKNAK..hahahhahah.

Lepas nie aku nak bercuti yang dekat-dekat je nak  habiskan masa kat bilik, rehat menikmati suasana bercuti. Ini cuti penuh dengan stress..hahhahahha...sian sangatkan. Dah lari niat sebenarnya bercuti. sob sob sob...

Semalam hari khamiskan, macam biasa masuk kereta je tukar IKIM fm sebab nak dengar segmen ISLAM AGAMAKU. Kisah semalam sangat sedih huhuhuhu. Seorang ibu tunggal (auntie nor) berumur 68 tahun baru 2 bulan memeluk islam. Sangat berusaha nak mendalami ISLAM sebelum menutup mata. Dulu sebelum islam dia selalu meminta kematiannya dipercepatkan tapi bila dah islam dia mohon pada ALLAH supaya panjangkan umurnya untuk mendalami islam.

Paling sedih bila anak-anaknya tak terima emaknya masuk islam. Anaknya yang sulung paling menentang dan mengatakan yang maknya dah mati. Maknya cakap "memang aku dah mati, sekarang aku hidup balik dalam islam, kan kalau kita masuk islam macam baru dilahirkan semula". Auntie nor nie ada 3 orang anak yang 2 orang boleh terima dah. Anak-anaknya semua berjaya graduate U. Dia besarkan anak-anaknya seorang diri lepas kematian suami masa umur dia 35 tahun (kalau tak silap haku). Itu yang anak bongsunya  marah kat abangnya suruh ingat jasa maknya yang besarkan diorang sampai berjaya. 

Sebenarnya dia nak peluk islam sejak 20 tahun dulu lagi, tapi terhalang sebab beberapa perkara jadi niat nak peluk islam tue tertangguh. Dan 2 bulan lepas dia nekad nak masuk islam jugak. Bila dia dah islam semua orang tak percaya dia islam sebab dia nie adalah guru agama lamanya. Sampai dia gantung surat dari perkim kat dinding rumah sebab dia takut nanti bila dia mati jadi macam-macam kes, dia taknak benda tue terjadi. Harapan dia sebelum dia tutup mata,  dia dapat jejakkan kaki ke mekah dan paling manis anaknya yang bongsu tue dah simpankan duit dalam akaun auntie nor nie supaya dia dapat pegi mekah.

Selama aku mengikuti kisah-kisah kat ISLAM AGAMAKU nie, betapa aku seram sejuk bila diorang menceritakan bagaimana hidayah ALLAH mengetuk pintu hati diorang untuk memeluk islam. Ada yang mulanya sangat membenci ISLAM, kemudian mengkaji terus peluk islam ada yang melalui mimpi tak pernah tahu alquran tapi dalam mimpi membaca Alfatihah dengan lancar macam-macam lagila.


Ini telah menjadi SEJARAH