30 April 2012

2 kali menangis

sebab baca novel bidadari bidadari surga. Sedih dan terbaiklah novel tue. 

Aku dah bosan baca novel  cinta asyik asyik kena kahwin paksa, mula -mula tak cinta lepas tue jatuh cinta pula. Miskin cinta orang kaya halangan keluarga..ala dah muak...hehhehehe..

Sekarang nie kan tengah demam Pesta buku, jadi sana sini dok sibuk tayang buku-buku yang dibeli kat sana. Ada pulak yang cakap boleh download. Apalagi sebagai seorang pembaca tegar mendownloadlah kerja haku.

Karya penulis indonesia bernama tere liye nie mengisahkan Seorang kakak bernama laisa. Dikabarkan sakit tenat. Adik-adiknya berusaha tidak terlewat untuk bertemu kakaknya buat kali terakhir. Sepanjang perjalanan kesemua adiknya, untuk bertemu kakaknya banyak cerita terimbas. Kakak yang banyak berkorban untuk adik-adiknya walaupun kakak laisa bukan sesiapa pada mereka. Cerita lanjut sila google & download.

Ada 2 lagi karya dia yang patut aku baca & aku dah siap-siap download. MOGA BUNDA DISAYANG ALLAH & HAFALAN SOLAT DELISA. Tunggu masa lunch boleh baca sikit-sikit. Citer Hafalan Solat Delisa tue aku dah tengok filemnya memang sedih huhuhu...tapi aku baca sipnosisnya kat novel lagi detail ceritanya daripada citer yang difilemkan. Aku salute pelokon cilik yang jadi delisa tue walaupun dia bukan islam tapi dia berusaha menghafal ayat-ayat dalam solat untuk berlakon dalam cerita nie. kagum betul!. 

Aku baru baca page 12 MOGA BUNDA DISAYANG ALLAH dah terasa auranya tak sabar nak tunggu masa free. 

Patutnya hari nie aku ikut opismate pergi Pesta buku, tapi tak jadi sebab haku tak boleh cuti. Tapi aku dah kirim 2 novel dari penulis indonesia jugak LASKAR PELANGI & SANG PEMIMPI . Novel-novel nie pun dah difilemkan dan ceritanya sangat menarik.

Lepas ini aku bisa ngomong jowo..hihihi. Fasih sekali jowonya. Kapan lagi kita bisa ketemu...hahahhahha...




Ini telah menjadi SEJARAH

26 April 2012

Telekung di ampaian.

"elaun OT abang dah naik"
"Alhamdulillah, ....mmmmm macam tue bolehlah tambah anak"
"hihihihi...bila, malam nie?"
"aaa..hish mana boleh malam nie, nampak telekung ibu kat ampaian tue"

hahahhahhaha..sengal lakibini nie.

Bila Allah limpahkan rezeki, kadang-kadang aku teringat zaman susah dulu masa baru-baru kahwin. merangkak nak teruskan hidup. sapa cakap kahwin best? tanggungjawab berat tau. Guna kad kredit hampir-hampir cecah limit. Gaji aku masa tue 700++ je kot. Duduk menumpang rumah mak. Nak beli rumah takde duit, nak booking rumah tue pinjam duit kawan Azam berapakali entah aku  nak cerita huhuhu. Sesekali mengingati zaman susah supaya aku lebih bersyukur dengan apa yang ada sekarang. 


sedihnya tengok gambar nie..:-(

Kalau kita pakai selipar jangan pandang orang yang pakai kasut tapi pandang orang yang kaki ayam. Kalau kita pakai hp cap hayam jangan pandang orang yang pakai iponfo es ..nanti meroyan..eh macam tak kena je pepatah nie. nak hp baruuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!

Hari tue aku cakap dengan Azam, "Anniversary nanti abang belikanlah hp mahal untuk ibu pastu abang bungkus elok2 letak kat meja tutup tudung saji, pastu nanti bila ibu balik kerja terbukak tudung saji tue abang jeritlah suprise!..mesti romantik "..hahhahahaha...gila sangatkan...

terkekek- kekek Azam gelakkan haku.....mmmmmmmmmmmm...

Ini telah menjadi SEJARAH

24 April 2012

Balik kampungMU

2 minggu lepas ikut Azam balik kampung, jenguk MIL. Kalau Azam balik hari biasa memang tak merasalah nak ikut balik. 

Perkara yang paling aku tak suka bila nak jalan jauh, packing baju. TAK SUKA!. 5 orang punya baju aku nak kena pikir sorang berapa helai nak bawak+berapa hari. 

ah, lupakan packing baju tuelah. Bertolak jumaat pukul 11 malam sebab tunggu Azri balik tusyen sampai kampung pukul 2 pagi. Dalam kereta membuta jelah kerja aku..hihihi.

Aktiviti biasa kalau kat kampung tidur je kerja haku. Biasalah menhantu hahhaha. Entahlah kenapa kalau dekat kampung rasa mengantuk je mungkin sebab tak tau nak buat apa. Kalau kat rumah sendiri macam-macam aku boleh buat sampai tak ada masa nak rasa mengantuk. Azam cakap aku kalau kat rumah macam orang gaji huhuhu. Nak buat macam mana takde orang gaji semua kerja buat sendiri..hihihi..ORANG GAJI satu!.

Lepas sarapan pagi tue Azam ajak beli lauk kat pasar TAPAH. Ikutkan jelah. Sampai pasar MIL tanya nak masak apa. Aku cakap "ikut suka maklah". Pastu kena sound dengan Azam "ibu masak satu lauk, mak masak satu lauk". Pulak dah..huhuhu..Secara jujurnya aku tak pandai tunjukkan skill masak aku kat rumah MIL. Kalau kat rumah sendiri akulah MASTERCHEF!..hihihi.Aku lebih suka tolong-tolong MIL masak. Aku dibesarkan dengan cara masak yang sempoi. Jarang masak gulai, kari bagai. Tekak aku pun memang susah nak terima kari, masak lemak semua. Aku lebih suka goreng, tumis, sayur bening, sambal belacan, masak mesti pedas tahap boleh cirit birit..hihihi. 

Pernah aku masak nasi ayam untuk jamu PIL datang rumah. Sekali Azam complaint sup aku masin sangat nanti PIL tak boleh makan sebab diorang ada darah tinggi.huhuhu. Selama nie memang rasa macam tuelah aku masak. Terpaksa adjust rasa sup tue. Tue yang aku takut bila aku masak rasanya terlalu masin untuk diorang. Ikut tekak aku sedap je. 

Oleh sebab nak selamatkan keadaan + mengambil hati laki. Senang cerita kita buat bbqlah...hihihi..takat kuah asam pastu perap memperap sap sap soi. Beli readymade punya bahan perap. kalau termasin bukan salah haku salah bahan perap beli readymade tue..hihihi. Tu pun MIL cakap kuah asam aku pedas sangat huhuhu..padahal cili padinya 5 6 bijik je yang lain cili besar. Takat yang aku rasa kuah asam tue sedikit masin mungkin sebab belacannya..huhuhuhu. Rasanya aku je yang melantak kuah asam tue semangkuk besar..huwaaaaaaaaaa. Nasib baik aku buat 2 versi pencicahnya. Kuah yang tue penyelamat haku, MIL cakap tak pedas..hihihi. of cozlah mak, cili api potong 3 bijik+bawang+tomato bubuh kicap perah limau je.

elok mak ko mengangkang kat situ..hahhahahha

Penatlah main bakar2 nie..hahahhaha..nak tercabut tapak kaki keluar masuk keluar masuk..ambik itu ini..aishhhh

entah apa digebang si Azam sampai semua orang kena pandang dia....

person in crime...hihihihi..

Habis bakar-bakar dan makan-makan perut pun kenyang. Mandi Solat terus tidur petang dari pukul 3 sampai 5.30. Semua manusia dalam rumah itu ketiduran hahaaha..macam kena jampi.

Petang nie ada pasar malam kat tapah. Meriah pasar malamnya. ada ker pasar malam yang tak meriah?. Perut kenyang. Jadi lawatan nie sekadar menjenguk pasar malam tue. Sekarang pasar malam nie kat tapak baru. Dalam pada tak nak beli tue terrrrembat jugaklah tudung 2 helai + baju..hahhahahha. Syoklah jalan-jalan sekali ngan MIL, Azam jadi baik hati mensponsor hasil belian haku..hahahhaha. tapi Azam memang baik hati pun :P

Esoknya lepas Zohor baliklah kita. Azam cakap balik petang-petang..huhuhu..Oh no, kasut sekolah anak tak basuh lagi. Dari kampung pukul 3.30 petang sampai 6.30 petang berenti makan malam dulu sampai rumah tak kuasalah aku nak masak..fenatttttt..walaupun dalam kereta aku tidurrrrrrrrr  je..hahahhahaha..APTB. Basuh kasut sekolah pukul 8 terus kapur esoknya kering dah..hahahhahah (masuk mesin je senang spin terus)


Ini telah menjadi SEJARAH

19 April 2012

Warna untuk tahun 2012

Semalam ronda-ronda kat fb ternampak kain ela kosong. Terus teruja dalam hati buat baju melayu untuk raya nanti cun jugak nie. Lantas meminta pendapatan Azam

"bang tahun nie raya tema baju nak warna apa"
"entah tak taulah"
"cakap jelah nak warna apa"
"ala tak boleh pikirlah, tiba-tiba tanye nak warna apa esok-esoklah pikir"

Cuba jawab biru ker senang aku nak ajak berdebat nie kalau jawab esok-esok pikir sampai kesudahlah aku juga yang nak kena pikir. semua aku!, semua aku! sambil hentak2 kaki kat lantai. Lantak malas aku nak tanya lagi, Esok pikir tue boleh membawa kepada lagi seminggu nak raya mmm.
Puasa dah abis ganti parijah sibuk nak pikir tema baju raya..poyo gila..

hehehhehe..Kalau ikutkan hari nie hari terakhir aku ganti puasa. So lepas nie tak rasa bersalahlah kalau terpilih-pilih kain ela..hihihihi..

Ini telah menjadi SEJARAH

13 April 2012

Serba salah nak karang N3 nie. update

Nak tau kesan lepas tak pakai tabita boleh klik kat sini

Tapi memikirkan tanggungjawab sosial. Aku buat jugaklah.

Aku rasa bersalah sebab dah saiko opismate supaya beli produk nie. Syukur jugaknya produk aku dah habis & nak repeat beli tapi takde seller yang menepati citarasa harga. Jadi aku guna khidmat pakcik google. Dan apa yang aku jumpa sangat mengejutkan. 

Aku terjumpa dalam forum ini  .

Btw aku nemu ini di hal 143

Old May 7, 2010, 05:44 PM #2135
-dec14-


-dec14-'s Avatar

Join Date: Apr 28, 2010

Location: jakarta, indonesia
Posts: 33

Default Re: Tabita Skin Care
just for information galz...

temen aku uda test lab produk tabita ini khusus utk toner n cream malamnya....


untuk toner kadar hydroquinonnya: 2.68% batas wajar penggunaan <5%

untuk cream malamny: hydroquinon: not detected
mercury (hg) content: 1.08% batas wajar: <3-4%

produk kecantikan untuk proses pengelupasan tidak pernah lepas dr kedua zat ini sista, cuma penggunaannya harus dibatasi dan tidak boleh digunakan secara kontinue lebih dr 6 bulan.. semua produk klinik kecantikan jg menfandung kedua bahan ini.. cuma memang semuanya masih dalam batas wajar.. klo ky prdk dr, kayama, n dr. secret agag lebih diatas kewajaran penggunaan kedua zat tersebut.. makanya dibilang bahaya oleh BPOM n depkes


temen aku itu melakukan test tersebut di lab sucifindo: jl. arteri tol cibitung bekasi... no sertifikatnya: 22996/DBBPAD january 18. 2010 Yg bawa test produk ini adalah sodara temenku itu namanya Dewi


smoga membantu ya sista infonya

-dec14- is offline Report Post Reply With Quote

Thread nie dah capai 245 post. Post yang 200 keatas kebanyakkan bad review. Nasib aku nie orang jawa, so aku boleh paham apa yang diorang cerita sikit-sikit. Masalahnya sekarang produk (tak berani nak tulis nama produk hahahaha) nie masih misteri pembuatannya & pengasasnya. Diaorang (indonesia) kat sana pun tak dapat cari siapa disebalik produk ni dan produk nie tak pernah  didaftarka.

Ok, sekarang aku dah ketakutan..huhuhuhu. Bila stop pakai produk nie kebanyakkannya menceritakan akan mengalami masalah kulit yang lagi dahsyat. :O. Kalau ikutkan aku dah kehabisan facial wash seminggu yang lalu, tonernya dah pakai yang serdak-serdak just maintain day cream, night cream pakai kadang-kadang. Dan kebelakangan nie jerawat muncul 1 2 aku ingat nie jerawat stress.

Ada juga yang bagi review baik-baik. Ada yang dah pakai produk nie 2 tahun lebih still ok. Ada yang pakai 2 tahun berenti sebab nak mengandung & lepas bersalin sambung pakai balik still ok sampai sekarang. Tapi bila baca bahaya mercury kat posting DRzubaidi nie  ngeri jugalah. Produk ini juga adalah dilarang untuk wanita hamil kalau produk nie selamat kandungannya mesti takde larangan macam tuekan?. Ok sekarang aku baru bangun dari tidur. Aku taknak terus racuni badan aku. Lagipun aku planning untuk mengandung tahun nie. :-) insyaallah.

Selalunyakan aku nie orang yang sangat teliti dengan kandungan bahan-bahan produk yang aku gunakan. Ntahlah benda nak jadikan. aishhhh. 'Baik hati' sangat pegi saiko semua orang lepas tue nak cakap dah malu nie..review pula semua yang indah-indah je sekarang nak bukak mulut cakap benda nie tak elok dah malu adoyailah. 

Review positif dari pengguna produk tue, tapi aku rasa pengguna nie perfikiran positif sebenarnya. Harap-harap korang pahamlah apa yang dia review nie..hihihihi..

halo
baru gabung ^^

aku pemakai tabita juga...1tahun +

aku dulu pakai krn teman aku juga pakai..
dan kebetulan aku butuh skincare,
krn mengurus anak agak lupa dan males urus wajah, jd nyesel krn kusam

memutuskan bertabita gak langsung

butuh 2mingguan lebih cari cari infonya
aku tanya prosesnya bagaimana
akutanya mengandung bahan bahaya ga?
kala itu aku mantep bertabita
krn info yg aku dpt:
-tdk bikin mengelupas merah parah spt kepiting rebus--> bener
-tdk mengandung bahan berbahaya--> aku dpt kertas potokopian lab sucofindo bahwa negative mc dan hq
selama perawatan awalpun juga boleh kena sinarmatahari gak harus payungan...
bikin mantep kl produk ini aman..
harga mahal gpp, aku bayar 3x kala itu...hihi

dan aku bikin album perubahan nya di fesbuk

teman2ku pada tanya, yg cocok harga, biasanya ikut beli..
aku sih gak niat jualan produk ini
tp kl ada yg pengen ikut bertabita spt aku, aku bs menyediakan barangnya

tapi..pakai skrg gak pake lagi, bukan krn isu isu negative yg beredar

tapi krn aku kirain kala itu hamil, jd aku berniat stop kosmetik apapun..
sebelum berhenti aku memikirkan, penggantinya apa?
yg aman buat bumil...*kan krn kala itu aku kirain hamil* eh tyt enggak…hihi

lalu aku ingat produk Artistry

dulu aku pernah nyoba salah satu paket perawatannya, cocok…
tp dasar cewek ya, lihat tabita yg hasilnya lbh kinclong dgn cepat, jd ganti

aku memutuskan kembali ke Artistry, kali ini pakai varian pure white series nya

harganya sih 2-3xlipet tabita, tp ini jelas amannya, organic, dia punya perkebunan sendiri, dr perkebunan itu kluar 2 brand besar, nutrilite dan artistry, nutrilite karena suplemen jd dia ada sertifikat halalnya, sedang artistry ada POMnya..

lepas tabita, emang kekinclongan menurun…

ini aku terima, karena tabita itu kan perawatan ya, kl tdk diberi asupan tabita ta hasilnya tdk akan sama dgn yg masi di beri asupan tabita….

dan muncul jerawat…ini pun aku terima dgn legowo, karena mungkin cara kerja tabita menekan hal-hal yg mengganggu muncul dikulit..jd ketika penahannya tdk ada, jadi jerawat keluar…

ditambah lagi, cara kerja artistry itu adalah memperbaiki sel kulit dalam dulu..jd dia keluarin toksin2nya ia jerawat…sehingga merawat kulit luarnya lbh mudah dimasa yg akan datang…

kalo artistry pure white itu gak ada yg namanya pengelupasan

karena dia judulnya pure white, tp bukan pemutih
dia menggunakan warna asli kulit kita, tp kulitnya sehat bercahaya, kinclong alami
tp relative lbh lama hasilnya dibanding tabita..kurang lbh 6bulan baru klihatan hasilnya yg signifikan

dgn memahani cara kerja 2kosmetik yg berbeda ini

efek yg muncul dikulit, tdk bikin telalu panic
aku terima ini, dan yg kubutuhkan adalah bersabar
karena ini bukan sulap hehe

sangat disayangkan sebetulnya

tabita ini aku dah bikin testimoninya
aku seneng dgn produk ini
sebaiknya emang ada yg test langsung kandungannya ke lab
bukan karena ‘katanya’, ‘sepertinya’…
membuat raguragu penggunanya

aku pernah lihat salep mel*nox

ada di apotek dan iklan tivi
lihat itu komposisinya: hidroquinon 1%,
koreksi ya jika salah, tp aku inget bgt ini yg kubaca..

trus katanya ciriciri mc itu memerah spt kepiting rebus?

pdhl kl abis perawatan yg katanya pakai jasa dokter, kok spt kepiting rebus semua ya
aku lihat tetangga dan temen2 aku bgitu..pengelupasan yg amat sangat, Kamana mana kudu payungan…

jd mungkin jumlah yg sekian persen itu

masi dibolehkan…[mungkin lho ya]

sama spt MSG... ya

beberapa ibuibu menganggap MSG itu momok, haram…
padahal penggunaan MSG itu masi diperbolehkan dlm jumlah wajar..
dan mau makan dimana yg gak ada MSGnya? Sulit di deteksi, heheBiasanya yg enak itu ber msg…wallohua’lam..

mmm...So aku akan stop pakai produk nie, kita tengok muka aku boleh tahan berapa lama gebu macam sekarang, harap-harap muka aku tak mendatangkan masalah yang teruk. Lepas nie kena lebih berhati-hati. *nangis*.
Dahlah aku nak solat zohor, nak doa dengan Allah moga2 selamatkan tubuh badan aku huhuhuhu 

update lagi info yang aku dapat dari thread nie

Thread ini dibuat untuk pembelajaran bersama. Bagi yang belum pernah memakai diharapkan thread inibisa menjadi bahan pertimbangan. Bagi yang sudah memakai,diharapkan thread ini bisa menjadi sarana sharing untuk memperingatkan yang lain.Sehingga silahkan SEBUT MERK DAN CIRI-CIRI KRIM TERSEBUT.Seperti kita tau kan banyak banget sekarang krim tidak jelas beredar.Banyak sekali contoh krim tidak jelas :

(originally written by ladyprimadewi in her comment)

1. KRIM WALET
merek dagang: GREEN ALVINA, DEWI SUSAN, BIO WALET, BIO DISC, KRIM WALET DR ADI WIRA
terdiri dari: Krim siang KUNING (dg berbagai gradasi kuning), plus Krim malam PUTIH MUTIARA (BUKAN putih susu!), bentuk sabun macem-macem tapi yang biasa beredar sih sabun BATANGAN BENING warna tua (orange,ijo,dsb)
harga: 100ribu - 600ribu per paket

2. KRIM HERBAL ALGAE

merek dagang: HERBAL ALGAE, BEAUTy PLUS, A-DHA, BEAUTy CARE
terdiri dari: Krim siang KUNING (dg berbagai gradasi kuning), plus Krim malam PUTIH MUTIARA (BUKAN putih susu!), bentuk sabun macem-macem tapi yang biasa beredar sih sabun BATANGAN BENING warna tua (orange,ijo,dsb)
harga: 100rb - 250rb per paket

3. KRIM TABITA

merk dagang: TABITA, TABITHA
terdiri dari (CMIIW): Krim siang KUNING , plus Krim malam PUTIH MUTIARA (BUKAN putih susu!), sabun CAIR warna orange (cmiiw), toner warna orange (cmiiw)
harga: 600rb - 800rb per paket

4.Ada juga krim yang agak beda mungkin, jadi cuma terdiri dari satu krim, yang saya tau namanya "KRIM PL" harga 100rb-200rb per pot tanpa sabun..


5.Beauty Magic Cream atau BMC - kenapa ku bilang termasuk gak jelas?

FACTS about BMC:
a) produsen tidak jelas
b) tidak ada ijin edar di indonesia
c) TIDAK ADA yang pernah bisa jawab apa ingredientsnya? pdahal member FD ini ada yang jual..dan ditanya juga tutup mata aja tuh.
d) tidak ada official website DARI produsen (seperti EMC misalnya). coba googling BMC, halah... semua DARI INDONESIA websitenya, padahal BMC stands for beauty magic cream, dimana 3 kata pembentuk mereknya bahasa inggris semua kan? so here! i said it! menurutku, BMC termasuk skincare gajebo
6. KRIM CHANTIQ/CHANTIKA
7. KRIM DRG.LENA
8. KRIM WARUNG CANTIK
9. KRIM BANDUNG
10. NATURAL 99
- KRIM BLOSSOM
- KRIM LHING ZHI
- KRIM DR : 1 krim pagi malam warna putih pearly
krim krim tersebut mempunyai ciri hampir sama yaitu :

- NO BPOM/BPOMNYA PALSU
- INGREDIENT GAK JELAS : WHITENING TAPI GAK ADA WHITENING AGENT
- EFEKNYA INSTAN,BIASANYA 2 MINGGU PEMAKAIAN SUDAH KELIHATAN BAGUS.
- WARNA KRIM MENCOLOK = PUTIH PEARLY DAN KUNING GONJRENG,IJO, ORANGE
- WANGI MENYENGAT
- TIDAK JELAS SIAPA PRODUSENNYA
- KRIM BIASANYA LENGKET
- KRIM TIDAK HOMOGEN,KADANG ADA LAPISAN MINYAKNYA.

penampakam krim :


To view links or images in this forum your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.




(originally written by mely in her comment.thx dear ? comment thread:*

To view links or images in this forum your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.
)

TIPS MEMBEDAKAN KRIM MERKURI BAGI PENGGUNA KOSMETIK


Selain dengan Pemeriksaan LABORATORIUM untuk mengetahui Kadar merkuri didalam suatu Krim.

Sebenarnya Krim merkuri mempunyai ciri yang sangat khas.

Ciri-ciri itu sebagai berikut :


1. Krim Pada umumnya lengket.

Sebagian lagi ada yang mencampurkan merkuri dengan bedak dingin (bedak jerawat), agar tampak lebih encer.

2. Krim pada umumnya tidak HOMOGEN (tidak menyatu & kasar), bila didiamkan minyak akan terpisah dengan bagian padat.


3. Bau logam merkuri tercium atau sebagian menggunakan parfum menyengat utk menghilangkan bau logam merkuri tsb.


4. Warna umumnya sangat mencolok, karena tidak menggunakan bahan pewarna utk kosmetik, umumnya menggunakan bahan pewarna tekstil (cap kupu-kupu warna kuning) … Warna krim putihnya pearly(mengkilat)


5. Bila diusapkan pada kulit lengan terasa panas dan gatal.


6. Pada pemakaian awal meyebabkan Iritasi pada kulit dan kemerahan bila terkena sinar matahari.


7. Warna Putih pada kulit tidak lazim, umumnya pucat


8. Kulit dapat berubah putih dalam waktu singkat (kurang 1 minggu, tergantung kadar kandungan merkuri, makin tinggi makin lebih cepat memberikan warna putih)


9. Tidak timbul jerawat sama sekali, hal ini disebabkan lapisan kulit epidermis kita telah rusak, kulit sudah tidak mengandung protein & melanin yang berfungsi utk melindungi radiasi paparan matahar juga sdh tdk berfungsi, sehingga jasad renik ataupun kuman tidak akan menyukai kulit yang telah tercemar merkuri termasuk nyamuk sekalipun.

Jerawat dalam keadaan normal adalah berfungsi sebagai indikator tingkat kandungan protein di dalam kulit, hal ini juga untuk mengontrol perawatan kulit wajah, bila anda lupa untuk melakukan kebersihan wajah, umumnya jerawat akan timbul, pada merkuri hal ini tidak terjadi lagi, karena struktur protein kulitnya telah berubah & menjadi rusak.

10. Pori-pori tampak mengecil & halus, ini sebenarnya disebabkan lapisan kulit terluar wajah kita telah tipis & tergerus oleh logam merkuri, tampak sepintas terlihat mengecil & halus. Untuk mengujinya anda bisa merasakan dengan mencobanya pada sinar matahari, kulit terasa terbakar, gatal disertai kemerahan, hal ini dikarenakan kulit wajah sdh tidak mendapat perlindungan dari melanin yang berfungsi melindungi wajah kita dari radiasi matahari. Pada produk yang benar, pemakaian siang hari selalu menggunakan pelindung SPF sehingga pada siang hari anda tidak akan merasakan rasa iritasi seperti terakar disertai rasa gatal.


11. Bila anda telah tercemar merkuri & pemakaian dihentikan, akan timbul jerawat kecil-kecil disertai rasa gatal.


12. Bila pemakaian dihentikan akan bintik-bintik hitam di bawah kulit sebagian ataupun merata diwajah


13. Warna Putih pada kulit wajah lama-kelamaan akan berubah menjadi abu-abu lalu selanjutnya kehitaman


14. untuk lebih lanjutnya dapat menyebabkan kanker kulit, kerusakan jaringan tubuh & menyebabkan kematian.


15. Dapat menghambat pertumbuhan, menyebabkan cacat & kematian pada JANIN.


Krim merkuri juga dapat diidentifikasi dari gejala keracunan metabolisme tubuh, dengan gejala sbb :

1. Pusing,
2. Di orientasi ruang,
3. Mual-mual,
4. Tremor (gemetar),
5. Susah Tidur,
6. Gangguan Penglihatan,
7. Gangguan Emosi,
8. Depresi.
9. Serta Lupa (pikun)

Sumber: public warning -penerangan kesehatan


Hasil dr googling.

Semoga membantu

link FB:


To view links or images in this forum your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.




cara cek BPOM

SILAHKAN KE
To view links or images in this forum your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


arti POM:

Terus, dari sumber yang aku dapet, nomor yang diterbitkan oleh Badan POM memiliki arti khusus

TR = Obat tradisional produksi dalam negeri

TI = Obat tradisional Import
SD = Suplemen produksi dalam negeri
SI = Suplemen Impor
MD = Makanan produksi dalam negeri
ML = Makanan impor
CD = kosmetik dalam negeri
CL = kosmetik impor
CA = kosmetik dengan tanda notifikasi

Penerbitan nomor kode produksi : misalnya “TR0907035″


TR = menunjukkan kode “tradisional dalam negeri”

09 = menunjukkan “tahun pembuatan”
07 = menunjukkan “bulan pembuatan”
03 = menunjukkan produksi ke berapa pada bulan tersebut
5 = menunjukkan jumlah produksi (dalam ribuan) pada bets ybs.

original posted by ladyprimadewi :


1. Kode depan CD,CL,dsb yang dishare di atas itu,itu CUMA SAMPE AKHIR 2010 aja.... Aku udah pernah nulis sblumnya...


2. Sekarang smua kode brubah jadi N...

Biasanya NA...
Berlaku dari awal 2011
Karena sekarang bpom itu pake sistem NOTIFIKASI....yang mana juga geje...krn berbelit2 pengumumannya... Gitulah...

3. Jadiiiiiiii

Ada DUA LINK UNTUK CEK NOMER BPOM
(sekiranya penting plisssss ditulis di post 1 ya chizty)
A) link bpom.go.id kemudian klik link 'produk teregistrasi' atau 'daftar produk' u/produk dbwh taun 2011
B) link notifkos.pom.go.id kemudian klik 'daftar produk

*nangis lagi kuatttttttttttttttt*

Ini telah menjadi SEJARAH

10 April 2012

Aku dilanda tekanan

Kalau omputih cakap stresssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
Sila kira berapa huruf S yang ada pada perkataan stress tue. 

Dua tiga menjak nie aku stress dengan anak-anak. Haishhhhhh susah nak bendung perasaan marah geram dengan anak-anak. Kalau mengadu dengan Azam nasihat dia, "rotan je bu, biar dia rasa". mmmm..Takde nasihat lebih bagus ker?. Padahal kalau aku dah marah bukan takat rotan je, memang dah macam belasah anak huhuhuhu. bad mother!.

Azam kalau dah pegang rotan, bukan pukul sekali, aku tengok pun takut, macam kena rasuk setan. Badan anak tue dah macam batang pisang..pergghhhh. Bukan apa kalau dah selalu kena rotan diorang dah tak heran dah dengan rotan tue.

Selalu kalau anak-anak buat aku marah selagi aku boleh sabar, aku sabar. Aku istighfar banyak-banyak supaya aku tak marah-marah dan tak terpukul diorang. Budak-budak tengah nak naik, memang menguji kesabaran. Gaduh adik beradik, usik mengusik sampai nangis. kuat merajuk, taknak dengar cakap. Besar kecik sama aje. Pula tue 2 orang tengah nak membesar lebih kurang sebaya tue yang banyak gaduh dari baiknya. Eh, tapi kalau tengah baik subhanallah baikkkkkkkkkkkkk sangat.

Semalam memang catat rekod aku, pukul anak depan mak. Benda yang aku memang elakkan,  aku tak suka pukul anak depan orang. Paling teruk pun aku gertak je dengan hanger pukul sikit je. Bila masuk kereta nak balik, aku yang menangis. Serius dah 2 3 hari aku nangis pasal anak-anak. mmmm..

Tue sebab aku susah hati nak berjalan kalau takde Azam padahal diorang dah besarkan. Aku risau kalau diorang buat perangai aku tak boleh nak kontrol...HUHUHU. Nie nak pergi rumah mak pun serba salah. Aku tak suka bila mak aku jerit-jerit, aku pun sebel orang asyik nak marah-marah kat anak aku, bukan aku terlalu melindungi anak-anak sampai tak boleh kena marah tapi..mmmm..ntahlah yang pasti aku sebel! Kalau kat rumah aku, diorang bergaduh taknak dengar cakap, aku boikot atau aku buat-buat tak tahu..huhuhuhu..janji jangan ada yang tercedera sudah. Terjerit-jerit buat sakit tekak je, ..huahuahua. Ingat nak lepak-lepak rumah mak pun aku jadi tak selesa. aaarggghhhhhhhhhhhhhh.

Nak salahkan anak-anak 100% pun tak boleh juga. Anak-anak tue cermin diri kita kan?. Tapi dulu aku takde gaduh ngan adik beradik macam anak-anak aku gaduh nie..huahuahuahua.. seingat hakulah. Gaduh dengan Azam sampai melayang pinggan mangkuk, maki hamun pun tak pernah, selalu kalau gaduh dengan Azam on silent mode je..hihihihi.

Manja ke anak-anak aku nie, kadang tak boleh ditegur sikit merajuk tak kena tempat. aishhhh..serius letih melayan anak-anak. Aku kena sentiasa jaga je perasaan diorang jangan ada yang tersentap konpem merajuk. Kalau merajuk tak effect kat orang lain takpe, nie nanti orang lain pun terkena tempias. Dulu aku ingat masa mak yang jaga anak-anak aku, boleh dikatakan setiap hari mak talipon aku cakap anak aku merajuk, taknak pegi sekolah sebabnya nenek tak beli nasi lemak atau ada orang makan lauk yang dia suka sampai habis. Sebabnya tue kadang-kadang tak munasabah langsung!. Tak stress dengarnya. Kalau nak bagi mood kembali kena pujuk, pakai baju semua bagai...perghhhhhh. aku dengar menyirap je. Sekarang syukur jugak diorang duduk taska, degil kalu cikgu marah..bagussssss.



Setiap kali sembahyang aku berdoa supaya anak-anak lembut hati dan aku bersabar untuk didik anak-anak. Sapa yang tak sayang anak kan. Cuba nak buat macam Doktor Fadzilah Kamsah cakap tue masa anak tidur bacakan surah-surah Al-quran kat ubun-ubun, masalah anak belum tidur haku dah tido dulu, kalau diorang tidur dulu aku sibuk buat kerja rumah masuk bilik dah penat tak ingat hape dah...mmm..

Kadang-kadang aku rasa aku gagal jadi ibu yang baik. Sekarang haku stress sampai sakit kepala nak buat hape pun takde mood. Tegang rasa leher haku nie.

Dengan hal kerja lagi..aishhhh. Pertama kali aku hempas talipon kat opis nie sebab geram sangat, cacamerba dah perasaan haku nie.

 

Ini telah menjadi SEJARAH

07 April 2012

Meja tv untuk emak tersayang

wah tajuk bukan main lagi jiwang karat 18.

Akhirnya setelah berbulan menunggu penuh keterujaan, siap juga rumah mak. Kalau ikutkan dah siap hujung bulan 3, tapi ada masalah dengan permohonan TN*B. Bila dah lulus tak boleh masukkan letrik juga sebab kena tunggu lagi biasalah kerenah agensi-agensi nie macem-macem.


Jadi pindahlah mak dari rumah sewa ke rumah idaman mak nie. Sebelum nie banyak barang-barang kat rumah lama kitaorang tak angkut sebab kebanyakkannya dah reput..hihihi. Meja makan takde, almari baju, katil pun ada yang patah, rak pinggan. Kat rumah baru pinggan simpan dalam kabinetlah baru kemas. Mana orang pakai rak pinggan lagi dah.

Bila masuk rumah baru semuanya kena beli baru glup glup glup. Sebelum nie aku dah cakap dengan Ateh nak belikan meja makan. Konon nak buat surprise kat mak, syaratnya aku nak pilih sendiri sebab aku nak cari meja makan moden lagak macam rumah sendiri wakakakka.
gambar ehsan pakcik google, meja makan macam nie idaman hati hamba
gambar ehsan pakcik google, kalau taknak yang bersofa sangat, macam nie pun cantik juga simple.
gambar ehsan pakcik google, yang nie paling stylo, i likeeeeeeeee..
Tapi tulah takde rezekilah mak nak pakai meja macam nie sebab keterujaan mak melampau batas sampai tak sabar nak beli meja makan dan dan tue jugak. Pergi  satu kedai perabut nie, tengok-tengok  janji meja makan terus beli, yang paling kelakar Ateh citer sebab pergi kedai tue hari ahad jadi takde pekerja yang nak bawak lori hantar ke rumah. Mak nak jugak meja tue sampai rumah hari tue juga jadinya kerusi bawak naik kereta Ateh, meja tue pulak bawak naik kereta tokey kedai tue dan paling best 2 2 kereta tue kereta MYVI. Boleh?...hahhahah..alahai mak haku. Ateh cakap layannnnnnkan je..hahhaha..iyelah dah mak hendak..zasssssssss layannnnnnnn.

So, tak dapat beli meja makan aku kenalah ganti dengan barang-barang lain sebab dah niat nak hadiahkan mak sesuatu kat rumah baru. Tanya Atih dia cakap meja tv takde lagi. Petang isnin tue jugak aku pegi kedai perabut. Tengok-tengok aku berkenan yang ini. Tawar menawar dengan tokey. Bila tokey nak bukak bil tanya alamat semua. Aku suruh dia tunggu kejap,  tunggu sms dari Ateh sebab aku tak tau alamat rumah baru. Ada sedikit perbualan dengan tokey tue

"u, nak kasi orang hadiah ye"
"a,ah"
"baguslah u kasi hadiah mahal kat orang"
"ala, takdelah orang, mau kasi mak lah"
"ooo..mak kalau kasi  mahal pun takpe sebab semua pun dia sudah kasi sama kita"
"tau takpe"

Alahai apalah sangat takat meja TV tue, kalau nak bandingkan jasa mak lahirkan  dan besarkan aku rasanya takde satu benda pun boleh ganti aku balas jasa-jasa mak. 

Tokey tue cakap dia boleh hantar dalam pukul 7 lebih. Jadi aku bagitau Ateh jelah. Aku pun balik rumah. Aku pesan kat Ateh kalau sampai nanti sms aku. Dalam pukul 8 lebih tue mak talipon. Aku dah agak mesti meja TV dah sampai.

"kak, ko hadiahkan almari tv ye"
"aah, cantik tak?"
"cantikkkkkkkk..mak suka sangat" (nangis ok mak haku)
"laa..belikan hadiah pun nangis"..(ahahhaha..sengal punya anak, cakap mcm tue sebab kalau tak haku pun nangis sama)
"iyelah mak suka sangat, cantikkkk mak suka, sayang anak mak, kat mak"
"lorrr..mestilah sayang"
"Terima kasih ye"
"sama-sama"

Aku suruh Ateh ambikkan gambar, sebab aku tak boleh pegi rumah mak bila Aqil ada dengan aku. Aqilkan kena Chicken pox tak  berani aku nak bawak dia ke rumah mak karang berjangkit kat mak ke kat izz ke..lagi haru. Inilah rupa meja TV tue. :))))

Meja tv terapung namanya nie.. ahahhaha..semak betul aku tengok wayar2 tue..aishhhhhhhhh


Ini telah menjadi SEJARAH

05 April 2012

Muka penuh keimanan

Semalam masa nak balik Goh(opismate) tegur aku dia cakap "siti, i rasa muka u makin cerah kenapa ye" aku gelak je, lepas tue aku jawab "muka orang beriman memang macam nie".hahhahah..rasa nak lempang tak?..Zeehan, Bella & Kak haidzan ketawa. Pastu aku pandang Zeehan dan Bella aku cakap "wei, akak tiap-tiap malam bangun tengah malam sembahyang tahajjud tau tak" hahahha lagi rasa nak sepak.

Mudah-mudahan satu hari nanti aku akan betul-betul buat solat-solat sunat. Sekarang nie nak perbaiki yang wajib dulu. 

Pakai dah 2 bulan lebih baru orang perasan hahaha.  Mungkin sebab kulit aku sebelum nie takde masalah sangat cuma kusam je, jerawat tue takat tumbuh masa lepas period. Lepas pakai TABITA langsung taknak muncul jerawat tue. Segan dengan TABITA  kot.hihihi. Itu pun pakai main-main yang senang nak maintain toner dengan krim siang. Krim malam aku pakai ikut suka hati je, rasa nak pakai aku tenyeh jelah. Nie sekarang 2 benda dah habis facial wash dengan toner, krim siang pun tinggal suku. Hari tue dah email dekat peej tapi takde feedback lagi sebab dia nak settlekan order orang yang pending. Jadi aku beli balik facial wash safi rania gold.huhuhu

Kenapa dah habis baru sibuk nak email bagai?..hihihihi..sebab masih terpikir2 nak maintain pakai TABITA ke nak tukar produk lagi murah + senang dapat. Akhirnya setelah perkiraan dibuat dan mengambil kira keselesaan pakai TABITA nie rasanya kalau boleh aku nak maintain pakai. Tengokkan ajelah. Larat ker tak larat fulussssssssssnya.

Sekarang diorang dah tanya-tanya aku pakai apa, aku bukan taknak cerita tapi serba salah. Dengan kak Haidzan je aku cerita.  Aku takut kena perli..hahhahaha. Jiwa den tak kental sangat sebenarnya.

Tengoklah aku perkukuhkan dulu jiwa aku baru aku cerita. hihihi. Cerita kat belog takpe rasannya takde opismate yang tau belog aku..hihihi agaknyalah.

Asyik tabita jelah..boring kan...hahaaha

Aku nampak ada mask nie atas meja solek. Entah tahun bila punya mask, kelebet kat bekas mask tue takde pula expired date. Ala belasah jelah, nak pakai kat hidung je pun.
aku pakai malam tadi

Eh baru teringat penah buat N3 pasal mask nie, ok kejap nak cari N3 tahun bila..mmm..haaaaa ambik ko tahun 2010 bulan june kakakkakaka..kat sini

Ok lagi kot ..ekekekekek.

Ini telah menjadi SEJARAH

02 April 2012

Penyakit berjangkit & perbuatan setahun tak sekali


Adoilah, mana aqil dapat virus ni, minggu lepas bila aku dah sampai opis mak talipon kata aqil kena chicken pox (Pengasuh bawa aqil pergi rumah kakida jumpa mak). Ngerilah aku dengan chicken pox ni, sakit tau kalau kena. Sebab yang kena budak-budak tak terasa langsung kat badan diorang. Aqil tak demam pun masa kena, relax je. Cuma miang-miang gatallah yang dia tak tahan, menggaru je.  

Doktor cakap jangan makan telur, seafood. Tak boleh kena air & angin suruh duduk rumah diam-diam. Dah seminggu aqil tak mandi, tukar baju je tapi semalam aku mandikan dia, tak boleh tahan tengok muka dia selenge tak mandi huhuhu. Tak boleh keluar rumah? takde maknanya, maknya mana boleh tahan tak keluar rumah selamba je aku bawak dia pergi pasar, kedai makan, pergi joging..hahhahaha.

budak tak mandi pagi, Azri tengah beratur check kedatangan..

Pagi Ahad Azri ada program motivasi kat UM. Kalau ikutkan hati haku ni, aku tak bagi dia pergi. Ala baru darjah 4 lagipun kena bayar RM80 kedekut mak ko nie. Lagipun nie aktiviti luar, pihak sekolah tak terlibat langsung, tue yang aku risaukan. Nenek pula baik hati nak sponsor RM70. Sukalah si Azri tue. Kena berkumpul pukul 7 kat sekolah. Satu keluarga bangun awal.

Lepas azri naik bas je kitaorang bergerak menuju landasan jogging. Inilah perbuat setahun tak sekali, dah bertahun-tahun tak aktif. Aktif kat rumah je mengemas, membasuh, menyapu, mengemop bosannya. Aku, Azam & Fahmi dapt 3 round lebih kurang 20 minit ahahhaha. jadilah. Aqil dapat 1 round, cayalah aqil. eh dia betul-betul lari tau, tapi masa separuh jalan dia minta dokong aduhailah. Sekali ada satu couple (indian) tegur dia "jom ikut auntie". Wah semangat dia lari ikut orang tue siap babai aku kat belakang. Mak ko nie pun dah pancit dah aqil tak larat nak lari,  jalan jelah..ahahahhahah.

Pagi tadi aqil bangun nangis2, cakap kakinya sakit muahahhaha. Mak ko nie pun dah jalan terkengkang-kengkang dah Aqil sakit semua otot-otot haku..fuhhhhhhhhh...

Ini telah menjadi SEJARAH