24 Jun 2011

Aku sayang Mak

Mula-mula aku pikir kenapa mesti mak aku?...tapi takdir Allah sapa yang boleh lawan. Aku redha seikhlas-ikhlasnya.

29/5/2011
Aku bawa mak ke PPUM untuk masuk wad. Mak kena buat biopsi untuk mengesahkan kelainan kat paru2 mak tue kanser atau bukan. Sebab hari tue hari ahad aku angkut anak2 aku sekali pegi PPUM kebetulan Azam keje malam.  Sampai PPUM main2 lif pulak tak tau arah mana nak dituju... hiks..patutnya masuk menara utama kitaorang pegi menara timur..aishhhhh...hazab betul. Azam aku suruh tunggu kat parking ngan anak2. Kesian dia dahlah baru balik keje malam kena plak jaga anak2.mmm.. Settle daftarkan mak, masuk wad tak lama lepas tue terus aku minta diri nak balik....esok aku datang lagi. Atih yang jaga mak kat PPUM

30/5/2011
Aku datang pukul 1 lebih, Belikan mak ngan atih nasik. Masa nie mak masih sihat lagi. Borak2 ngan mak buat PPUM tue mcm rumah sendiri. Gelak2. Bagi semangat kat mak. Nasib tak kena halau ngan nurse. Jumpalah doktor yang akan buat pembedahan tue esok, doktor biuslah, pakar pemakananlah, doktor pakar bedahlah...mmm...pastu mak kena buat orentasi(orentasi nie perlu untuk bagi pendedahan pada pesakit supaya tak terkejut sangat time pembedahan nanti). Aku ngan atih tunggu bila diaorang nak buat orentasi..tunggu2 takde sapa2 yang datang..jadi aku ngan atih balik rumah dalam pukul 6.30ptg camtu sekali tue dia bawak mak orentasi tue pukul 7.30..hampeh betul. Sian mak takde sapa teman...sebab kitaorang balik nak tukar orang yang jaga mak malam tue. Atih sakit pinggang tido tak selesa dahlah dia mengandung...mmmm..
mak yang sangat sihat sebelum pembedahan tue..
budak yang kena jaga mak.., eh budak ker?..salah2 mak budak benarnya..

31/5/2011

Pagi2 kakida dah datang nak teman mak. Dalam pukul 9 mak masuk OT. Aku datang pukul 1 gak. Mak masih dalam OT. Dalam pukul 3 ptg mak keluar dari OT terus masuk wad sebab keadaan mak dah stabil.

Sedihlah tengok mak macam nie. Seumur hidup mak tak penah masuk hospital kecuali bersalin..dan mungkin lepas nie hospital jadi rumah kedua :( Keluar dari bilik OT mak demam. Tapi nasib baik takde masalah apa2. Alhamdulillah. Mak cakap dia rasa sakit sangat, rasa nak meraung kuat2 mak cakap..:-( Masa nie doktor bagitau kakida, paru2 mak dah penuh nanah. Pastu doktor yakin tue bukan kanser sebab kalau kanser mak tak mungkin sesihat nie. Mesti mak dah terbaring. Lega kitaorang dengar. Doktor ckp mungkin kuman TB je. tapiiiiiiii....

1/6/2011
Perkembangan positif, mak ok. cuma kadang demam je. Pastu atih call aku kata mak boleh balik. Aku pun berdesup lagi ke PPUM tengahari tue. Tunggu punya tunggu sampai pukul 4, bila tanye nurse mak kena jumpa doktor pakar baru boleh balik. dah petang mana ada doktor pakar lagi..kenalah tunggu esok. Terpaksa tinggal mak lagi..aku ngan atih balik rumah. Tapi malam ada org jaga mak (bapak tiri aku jaga). Tu pun sebenarnya mak tak bagi atih balik, tapi aku kesian gak ngan adik aku. Kalau ikut hati aku biar aku je yang jaga mak, tapi aqil kesian pulak..diakan masih susu badan lagi..malam2 memang ngempeng aku..tak sampai hati plak nak tinggalkan ngan azam...takut aqil meragam malam2...huhuhu..

2/6/2011
Mak dah boleh keluar lepas jumpa doktor pakar..alhamdulillah...

Citer seterusnya menghancurkan hati aku sebagai anak...luluh pedih sedih dah akhirnya aku terima kenyataan..tak guna menangisi takdir yang tersurat.

Ini telah menjadi SEJARAH

23 Jun 2011

Hari Ibu 2011 Orang dah citer pasal hari bapa aku baru nak citer pasal hari ibu..ekekkeke...

Nie lagi satu citer yang pending kat draf..berkurun ..lama kurasakan cintaku padamu..eh, ternyanyi pulak.

Biasalah Azam..lelaki yang penuh kejutan. Tu sebab aku tak berapa nak heran ngan seth tan.. kehkehkeh.. Aku nie jarang obses dengan orang.. maksudnya minat gila2 sampai boleh berada kat alam khayalan..hiks..tapi aku obses ngan barang bukan hidup mcm buku atau  lebih tepat novel lah pastu cadar yang baru dibasuh..hahhahha...Kalau bau cadar baru dibasuh tue..nikmat tak terkata lagi2 klu basuh ngan downy..wallllllah boleh mimpi basah hahhahhaha..ngan air liur(nak tunjuk betapa bestnya tido berlapik cadar baru basuh)...satu bilik bau sedap...bestnyaaaaaaaaaaa.....

Oklah balik pada landasan, Azam balik keje bawak kek aiskrim sebijik sempena Hari ibu tue...Tapi klu tengok kat bawah nie yang lelebih biasalah budak kecik nie...takpe kasi peluang dia mengjahanamkan kek tue..hiks..apa pun tak boleh..




i love u too bang..chewah..cuba cakap depan2..kelu lidah ku nak berkata-kata..hahhahahha...apa pun tak boleh..





budak yang suka2 hati apa pun tak boleh nie berkubang kat depan rumah feeling main pool..hiks..habis basah depan rumah tue..aishhhhhh..klu tak bagi mengamuk mengalahkan mcm kena rotan 20 das...mmmm. Tapi janji diam sudahlah..mak ko nak membuta pun senang....iyalah membuta sangat hiks..bahayalah biarkan dia sorang2 main air tue..


Tamat dah satu lagi N3 pending..hohohoho..

Ini telah menjadi SEJARAH

21 Jun 2011

ZOO NEGARA ditanggal tujuh belas haribulan lima dua ribu sebelas

Ada kawan aku tanya "siti, u nie suka sangat pegi zoo kan, ada apa kat zoo tue..ada ke binatang yang lain daripada lain yang u tak penah tengok?"..hahhahhaha...kurang asam tak?.

Kat Malaysia nie ada 3  Zoo je kan?*kalau salah tlg betulkan*..ZOO NEGARA, ZOO MELAKA & ZOO TAIPING. Ok misi seterusnya ZOO TAIPING plak..ekekkekke...

Mahal benar tiket masuk ke ZOO NEGARA untuk dewasa.. 25 inggit!..fuhhhhhhh..tapi aku rasa mcm berbaloi kot kat dalam..banyak binatang..nak tengok pun senang..


tempat wajib ambik gambar..klu tak orang tak tau pulak pegi Zoo Negara..hikss..
khusyuk bebeno.....padahal nengok monyet je pun..ekkekkeke..
monyet nie yang aqil tengok....eh, ker monyet nie yang tengok aqil..muahahhahah..
Masa kitaorang sampai tue pertunjukkan binatang nak mula....jadi jalan2 sekitar terus tuju kat tempat pertunjukkan ...tapi kat ZOO negara nie banyak monyet lah..bermacam2 jenis monyet ada..
masuk2 je dah full..menyelitlah kat mana2 celah..

Kalau kat ZOO melaka, satu pertunjukkan satu binatang..tapi kat ZOO negara nie..satu pertunjukkan banyak binatang ada pertunjukkan orang utan , burung kakak tua, burung helang (aku tak ingat, tapi burung tue besar mcm burung helang), anjing laut dan lain2(tak ingat)

yang aku teruja nak tengok pertunjukkan anjing lautlah..sebab binatang yang lain2 tue dah penah tengok kat ZOO melaka..
anjing laut nie namanya bard tak silap aku.. ada 2 ekor yang buat persembahan..
budak yang tak boleh duduk diam..dia suka2 je nak masuk area binatang buat pertunjukkan tue..siap berguling2 bila aku halang..sekali datang jaga bangla..ketuk2 besi penghadang..terus pucat..kahkahkahkah...fadan muka..
sambil2 tengok badak berendam ...sempat lagi bergosip budak nie..
badak berendam...a k a ..badak air...




Lepas habis pertunjukkan naik benda alah nie je keliling ZOO..nak jalan kaki fehnaaaaaaaaaaaaatttt..hahhahhaha..pemalas kan?...tapi kan bila dah balik rasa rugi plak..sebab klu naik menda nie bukan semua tempat  dpt tengok takat 20% je org yang pandu tue bagitau


Habis naik trem..jalan kaki ke arah akuarium..sambil2 jalan nampaklah pingu tengah menepek kat cermin.....
pingu nie terkurung kat bilik sejuk...siap ada salji2 lagi..


nie kat pintu masuk akuarium..Fahmi pandai tengok peta ZOO tue..ekkekekke..kejap2 berenti tengok..dah mcm masuk treasure hunt ..
pasangan yang perasan lomantik lor..hiks..

kalau bawak budak nie..ko jangan harap nak baca2 info yang ada..sekelip je dia boleh hilang..menakutkanlah!...

tuan belog pulak nak enterprem...shomel tak?...muntah tadah sendiri
penakut gak aqil nie...besar bapak ikan tue..fahmi pun kalah...tapi azam ada sipi2..hahhahahha..
penat pusing rehat jap kat tempat pertunjukkan binatang nie....sukalah budak2 main lompat2 dari bangku ke bangku...hishhhhhhhh..jatuh kalu sendiri tanggung....
Binatang 2 kat atas nie binatang wajib ditengok..muahahhahha...klu tak, tak lengkaplah penggembaraan ke ZOO..kuang kuang kuang..



tak dapat naik gajah betul dpt naik gajah batu pun dah syukur alhamdulillah..sampai budak tue taknak turun..hiks...nanti suruh bapak ko buat depan rumah ye aqilllllll...

baliklah jom!!!....fenat dah kaki nie...muka aqil mcm nak mintak pelempang sedas..hahhahahha..
Tamatlah sudah kisah ZOO dihari cuti wesak..yang lalu...Akhirnya berjaya jugak tamatkan n3 nie setelah sebulan dalam draf..hahhahhaha...

Ini telah menjadi SEJARAH