21 Disember 2011

Huru hara hidup tapi alhamdulillah masih idup...

Aku tak tau nak cakap betapa huru hara hidup sejak 2 menjak nie. Nak citer pun terasa keletihannya. Dengan hal kerja yang tak habis-habis kalau habis aku jadi penganggur terhormat plak..huahua.

Atih yang dalam pantang kena chicken pox. Nak taknak anaknya yang belum 2 bulan tue terpaksa diasingkan. Siang kakida jaga, malam aku jaga. Nasib budak izz nie baik je takde meragam sangat. Meragam pun sebab taknak tido bila dah puas sangat tido.

Aku ingat bila anak-anak tak sekolah nie aku bolehlah balik lambat sikit lagipun tengah banyak keje. Rupa-rupanya tak boleh sebab mak aku tak bagi balik mahgrib sebab bawak budak kecik nie.Tiap petang berangkutlah aku ngan mak balik rumah aku. Lama-lama mak kepenatan terus demam. Kesian. Dalam 3 4 hari jugak aku jaga sorang budak kecik tue. Alhamdulillah aku ok je. Practice untuk aku jugak macam mane nak manage masa dan keadaan mana tau masa terdekat nie aku mengandung..hahahaharapan.

Azam pun banyak tolong aku jaga izz.  Bila malam dia tolong dodoikan izz, temankan aku jaga bila izz nangis nak susu. Betapa baiknya laki aku..buat tanpa merungut pun. Kadang-kadang aku rasa bersalah kat dia, tapi rasa salah aku tue biar aku simpan sorang2.

aqil jeles..:)


timang tinggi tinggi sampai pucuk atap, belum tumbuh gigi dah pandai baca kitab..... bluerkkkkkkk..dia mual .hahahhaha.. baru lepas susu kena timang..mendapatlah wak azam..ehehhe..

Beberapa hari je dijaga ngan wak2 nya, ketara betul badannya jadi gendon...biasalah budak cukup kasih sayang memang cepat besar...hahahahha...kuat susu pun iya gak budak nie.

Abang aqil yang boleh diharap. Masa Atih datang cakap kat aqil "aqil nanti acik atih nak ambik baby bawak balik". Aqil cakap " tak boleh". Pastu atih cakap balik "niekan baby cik atih, cik atih kenalah ambik bawak balik". Tau budak kecik nie cakap apa.. "Aqil nak pinjam je"..muahahahhaha..pandai aqil... tau baby nie bukan hak dia...

Sambil tengok tv, sambil dodoi izz....mmmm..tapi kalau datang geramnya habis dipicit2 kepala izz..hohohoho..

Sebenarnya nie citer 3 minggu lepas punya...hiks. Sekarang semuanya dah kembali normal. Alhamdulillah. Lepas nie huru hara ngan anak2 nak sekolah balik huwaaaaaaaaaaaa....letihnyaaaaaaaaaaa...



Ini telah menjadi SEJARAH

23 November 2011

Tulang aku cedera rupanya..

Kesian kan tulang cedera pun aku tak tau. 

Dalam pada bizi kononnya tue sempatlah merayau belog ke belog.  Multitasking kate ko

2 tahun 10 bulan yang lalu, lepas aku lahirkan Aqil, Aku mengalami sakit kat tulang belakang tapi kat bawah sekali. Kalau orang jawe cakap kat berutu. Istilah yang betul ialah tulang ekor dan bahasa terbelit lidahnya sainsnya ialah COCCYDYNIA. Sumpah aku tak tau sebut . 

Bila baca artikel dari DR ZUBAIDI HJ AHMAD, pegawai perubatan senior di KUMPULAN PERUBATAN PENAWAR SDN BHD, rupanya aku  mengalami sakit tulang ekor nie. Boleh aku katakan sakit yang amat sangat. Kalau dah telentang memang hazab gila nak bangun nak pusing mengiring pun seksa, boleh menitis airmata. Kalau berdiri kat singki tulang aku boleh bunyi2 bila aku tukar posisi berdiri. Mak aku siap urut-urut tapi sakitnya sikit pun tak kurang. Masa tue tak terpikir langsung nak pegi Hospital dapatkan rawatan, aku pikir mungkin sakit biasa yang di alami bila lepas bersalin. Macam baru pertama kali bersalin plak..hahaha. Bersalinkan banyak tulang2 kita jadi sakit2.  Sangat jujur kat situ..ehehehe.

boleh korang bayangkan betapa sakitnya..hargailah ibu & isteri anda ..pesanan khidmat masyarakat.

Sakit nie takde ubat ye, pain killer je yang boleh kurangkan sakit, tue pun sementara je. Selalunya sakit nie akan baik sendiri dalam masa 6 hingga 8 minggu. Seingat aku, masa aku habis pantang, baru sakit tue beransur-ansur hilang. Bayangkan selama 44 hari aku tanggung sakit..fuhhhhh. Tapi masa tue aku cuma berharap takde yang serius terjadi kat tulang belakang aku. 
sakitnya memang kat area yang warna merah tue..tapi tue bukan bontot aku ye..harap maklum.

Masa aku darjah 6 (kalau tak silap) pernah aku ikut rombongan sekolah ke air terjun gabai, masa tue aku berdiri kat satu batu lepas tue tergelincir jatuh terduduk. Melecet bontot aku. Lepas tue baru aku sakit tulang ekor berbulan-bulan aku rasa. Sakit tue hilang beransur-ansur jugak. Tapi yang pasti lama sangat aku sakit kat tulang ekor tue.  Nak duduk seksa nak bangun seksa, duduk salah parking boleh bunyi tek tek tulang aku (bunyi macam kita letupkan jari lenguh) Aku citer nie pun tulang aku rasa ngilu..eeeeeee.. 
yang kat tengah tue normal. Kiri kanan tue tak normal.

Masa bersalinkan Azri ngan Fahmi setakat sakit pinggang biasa je. Ker masa aqil aku terlalu kuat meneran sebab budak tue aku teran sekali dah keluar. Punyalah kuat berusaha..huwaaaaaaaa. Tak tau pulak akan effect kat tulang ekor. Tau aku teran sopan-sopan. Masa tak boleh diundurkan parijah redha jelah . Atau sebenarnya tulang aku mereput atau bahasa indahnya Osteoporosis. erghhhhhh..susu pleaseeeeeeeee...oh kirim salam aku nak minum

Bila part yang last dalam artikel DR ZUBAIDI tue aku jadi seram. Seram nak beranak  lagi. Takkan kena ceserean. Eh, tapi patutnya aku dapatkan pengesahan dengan doktor dulu. Ini baru baca artikel dah pandai nak buat jangkaan sendiri..uhhuuu...bukan apa dulu nak jadi doktor tapi belajar tak pandai..hahahhaha..

Maklumat lanjut boleh baca artikel DR ZUBAIDI nie.


Baca banyak kali tajuk tue tetiba aku baca SUP TULANG EKOR..hahhahahhaampeh je.

Ini telah menjadi SEJARAH

10 November 2011

Tempat lepak


Sejak akhir-akhir nie kepala aku ada bergoyang-goyang sikit kadang-kadang rasa nak pitam boleh berpeluh-peluh tiba-tiba. Nape ye?. Aritue pegi klinik check tekanan darah ok je normal kata tuan doktor. Makan rasa mual tapi tak muntah, nafsu makan pun macam orang membela..ahahaha. Oh jangan suspek aku mengandung pulak ye. Kalau ikut firasat aku, aku tak mengandung sebab...biarlah aku simpan sendiri..ehhehehhe...

Tempat aku menghabiskan masa bila kat opis muahahhaa.. lepak kat facebook. Syok o masuk page nie. Page nie page tertutup pastu semua pompuan, jadi ko tau betapa happeningnya..wallah..hahhahah..aku boleh gelak sorang-sorang macam orang gila depan PC baca komen-komen kat sini. Semangat je diorang nak kurus ada yang share menu diet, cara-cara senaman, ada yang gigih diet pastu bila berjaya tue aku kagum siottttt. Kental betul diorang. Banyak jugak yang pasrah..hahahhaa. Aku jadi pemerhati je. Nak join jiwa tak kental..ehehhehe..


Tempat kedua nie aku suka tengok gambar-gambar je. cantik-cantik belaka semuanya. Sejuk mata memandang. Tapi aku tak berapa minat hiasan macam nie apply kat rumah aku sebab aku PEMALAS..hahaha..boleh?. Aku penah baca kat satu majalah, wartawan tanya tuan rumah yang apply konsep ENGLISH SYTLE nie kat rumah dia, bile masa dia bersihkan rumah semua. Kalau ikut logik orang berkerjaya mana sempat nak buat tue semuakan. Tuan rumah tue cakap setiap hari dia akan tido 2 pagi pastikah semua barang2 hiasan dia tak berhabuk & bersawang. Fuhhhhhhh..gigih kan?. Aku kagum dengan diorang semua yang suka hiasan macam nie.


Yang terbaru aku join page GENG MESIN JAHIT, pun best jugak. Ada yang buat tutorial nak buat baju, beg, tudung n macam -macam lagilah yang berkaitan mesin jahit nie. Semua tak kedekut ilmu, walaupun diorang  semua nie jadikan jahitan nie satu bisnes. Ada yang buat kutu nak beli mesin jahit. Waaa..bilalah idaman aku nie boleh dapat.


Ini telah menjadi SEJARAH

08 November 2011

Raya yang perlu berkorban (2011)

Tajuk tue macam iyok-iyok an je.

Sabtu aku halfday, balik keje tinggal nak beli ayam je sebab bahan-bahan masak lain aku dan beli malam tue. Sehari sebelum tue Azam dah tanye aku nak masak apa raya nanti. Mesti dia mengharapkan bini dia masak yang istimewa. Berat tanggungjawab aku. Aku cakap masak biasa-biasa aku taulah tapi klu suruh aku masak rendang------> belum abis berguru lagi. ehehehe. 

Tiba-tiba baru aku teringat aku ada janji nak buat roti jala untuk mak. Mak teringin nak makan roti jala. Terus aku bagitau Azam nak buat roti jala, Azam tanye nak cicah ngan kuah apa. Aku cakap dengan karilah. Tau tak sebab apa Azam tanye, sebab aku kalau masak kari selalu gagal.hahaha. Karinya pucat!. Apalagi khidmat pakcik google diperlukan. O..tumis kari sampai pecah minyak, aku selalu kalau masak memang gelojoh..malas nak berdiri lama-lama kat dapur muahhahahhaa. 

kari in the making...lama aku masak kari nie tau..tutup je biar dia mendidih takde aku kacau-kacau sebab pakai kuali non stick jadi dia tak berkerak pun. Bila masak bertutup dapur pun bersih tak percik-percik...kalau tak, nak bersihkan nangis...

roti jala terlampau..hahahhaa..berapa kali ntah aku buang adunan tue sebab tak boleh di gulung ataupun dilipat padahal bawah dah hangussssssssss....nangis buatnya...
Setelah beberapa kali mencuba nie yang terbaik..hahhahha...aku dah tak boleh adjust api dapur yang kecik tue..kalau boleh kecikkan lagi mesti cantik je roti jala aku...ehehhe..salahkan dapur..

Mak cakap "apasal roti jala ko geseng" (diterjemahkan sebagai hangus)..mak sambung lagi "geseng tapi tak pahit"..hahhahha..oklah tue percubaan pertamakan? Kira aku maafkan diri sendirilah. nak sedapkan hati sendiri. Aku tanye mak "Karinya sedap tak mak?". Mak cakap "sedap, selalu mak masak kok tak jadi macam tue"..ehem..kembang idung aku.

So menu Raya Haji 2011 yang terhidang atas meja 
-laksa
-nasi minyak
-ayam masak merah
-roti jala terlampau
-kari ayam

Menu kat atas tue semua dalam kuantiti yang sedehana cukup-cukup untuk family aku yang kecik nie. Senak jugaklah makan pastu bantai tido..pastu bangun makan lagi..hahahhahha..hebat betul acara Raya Haji aku!. Sampai malam raya ngam-ngam semuanya tinggal kari je yang banyak lagi tapi pagi semalam, masa saparan aku panaskan makan ngan roti telur. sodapppppppppnyaaaaaaa...lagi dipanaskan lagi sedap rasanya.


Ini telah menjadi SEJARAH

04 November 2011

Bantahan terhadap pindaan Akta Kerja 1955

Semalam diorang buat piket kebangsaan membantah akta kerja yang dah diluluskan baru-baru nie. Aku sebenarnya pun tak tau kisah nie sampailah semalam nampak aksi nie, terus malam tadi aku suruh pakcik google cari maklumat. Apa yang aku baca dan paham diorang yang buat akta nie pastu luluskan memang kejam!. Diorang pikir hanya untuk kesan sehari padahal untuk 5 tahun akan datang....???. eh tapi takyah jauh..untuk setahun akan datang pun akan nampak kesannya. 

Tolonglah menteri-menteri sekalian jangan pikir keuntungan semata-mata, kata Rakyat didahulukan. Dahulukan yang mana?.


Baca lebih lanjut kat SINI
Nasib tengah lampu merah, aku apalagi bukan cermin kete keluarkan camera.. 3 gambar nie best shootlah nie..:)





Sekian, berita dari aku...

Ini telah menjadi SEJARAH

03 November 2011

Wanita lahir anak perempuan didenda

Macam nie boleh?.....aduhai...

kang aku bukak kitab biologi kang.... XX pompuan XY lelaki, so yang tentukan jantina anak gen Lelaki @ suamilah wei!..dan yang penting semuanyakan urusan ALLAH SWT.

Berita Harian Online | Wanita lahir anak perempuan didenda



Ini telah menjadi SEJARAH

Sentaphatimaknak

Tengah menyibuk-nyibuk kat facebook. Terlihat satu komen kat status tetttttt. komennya ->beauty care,interior design or diy..you masukkan sekali ohkehh. tp kisah2 lara hati,rindu2 berjauhan,makan2 di tesco mmg boring la nk baca dlm blog2 org lain pom. ahaha.

Citernya, tettt tue suruh kasi cadangan apa nak tulis kat belog dia. Jadi kawan dia komen macam kat atas tue. Sebab aku dah tua & memiliki belog sendiri yang aku tulis ikut sedap tekak aku je jadinya aku terasa hatilah apa yang dia komen tue.haha. Kesiankan jadi orang tue nie macam tue pun terasa hati. Pepatah cakap sapa makan cili dia rasa pedas.hahaha.

Tu sebab aku malu nak bagitau kat sapa-sapa aku ada belog cuma orang-orang tertentu je tau pastu kalau diorang terserempak ke belog aku tue nasiblah kan untuk aku promote belog aku nie oh malunyaaaa sebab isinya alahaiiiiiiii kesian.haha. Laki aku pun tak lalu nak baca,  kalau terserempak masa bukak lappy dia terus tekan X kijamkan?

Orang cakap kalau nak bagi info mesti benda yang kita pakarkan. Aku nie apa nak dipakarkannya. Masak?...hampeh, jahit? haremmmm, kecantikan? karang ada yang suruh aku mengucap pulak, fesyen? nanti ada yang cakap kat aku cermin dulu seluruh badan ko. mmmm. Deko rumah? konsep rumah aku pun 'carca merba', lagi nak sekolahkan orang deko rumah ada yang makan pelempang karang..hukhukhuk.

Tapi sebagai manusia yang hidup secara sederhana aku suka baca belog pasal kisah mereka dan keluarga mereka. Itu realitinya walaupun mungkin citer tue hanya 20% kisah sebenarnya. Senang citer belog yang macam diari. Sebab aku suka ambil pendekatan, yang baik jadikan teladan yang buruk simpangkan. ahah. Orang cakap tepuk dada tanya selera.

Pengkomen tue cakap makan kat tesco pun nak letak kat belog. Kalau belog aku nie bukan takat makan kat tesco je aku letak, makan sambal belacan kat rumah pun aku suka gebangkan muahaha.

sedap tak? nyum nyum...
Nak jadi blogger mesti berpegang pada prinsip BLOG AKU SUKA HATI AKULAH, ADA AKU KISAH. wahahahhaha. Tak suka boleh blah!.

ok tak?



Ini telah menjadi SEJARAH

02 November 2011

Nak membebel kejap

Rasanya belog nie aku je yang baca ngan irfa kot..hahhaha..hai irfa. Agak-agak selamatlah kot nak membebel pasal tempat 9 jam aku kena duduk nie.

Benda terbuku kat dalam hati nie kena luahkan, maklumlah dah tua nie, takut stress boleh jadi high blood pressure pulak. ahaks.

Aku nak citer pasal keje aku nie. Mulai 24/10/2011 sampai 60 hari kemudiannya aku ada 2 meja, 2 komputer & 2 keje dan malangnya satu gaji.haha. Lagipun department aku memang ada 2 orang je pung. Pandai-pandailah  nak cover keje partner kalau salah sorang cuti, nak mengandung pun kena tunggu turn hahaha..bestkan?. At least kitaorang tak pentingkan diri sendiri. 

opis pun dah rupa setor...
Jujurnya aku dah boring keje nie!. Nak berenti sayang, nak carik keje lain malas, nak berenti pastu duduk rumah saje2 lagilah taknak, belum masanya lagi. help! help!

Lagipun aku rasa duduk kat sini lama-lama takde potensi nak kemana-mana. Akhirnya akan jadi sama je macam sekarang. Kerani cabuk sampai pencen haha. Realiti tue.

Ini telah menjadi SEJARAH

31 Oktober 2011

Aku tak berkenan betul!

Baru-baru nie kawan aku dapat anak ke4. Keempat-empat anaknya pompuan. Belum ada rezeki lagi nak dapat lelaki. Aku pasti dia sentiasa berdoa untuk dapat anak lelaki. Ketentuan Allah sapa dapat halang?.
Aku sangat paham perasaan kawan aku tue sebab aku pun dalam situasi yang sama. Tapi bila anak tue keluar lelaki ker pompuan takde beza pun tetap sayang sampai mati!.

Apa yang aku tak berkenan orang sekeliling yang terima berita nie. Ada sorang kawan nie bila tau kawan aku tue dapat baby gegirl lagi ayat pertama yang keluar dari mulut dia "kesian ye". 

Kesian?..pasal apa nak kesian. Anak dia sihat sempurna. Kenapa perlu kesian!. Patutnya ucapan pertama dia tahniah!. Kesian tue perkataan yang menunjukkan rasa simpati, kenapa nak simpati kat kawan aku tue. Sebenarnya yang patut kesian kat orang yang cakap tue sebab kawin dah 4 ker 5 tahun anak sorang pun takde!. Kesian kesian kesian..

Komen Bos botak aku lagi best "salah teknik tue masa buat" ..dem u bos botak! haha kureng aje ayat dia.


Ini telah menjadi SEJARAH

24 Oktober 2011

Belog yang memberi semangat

Asalnya nak cari orang jual toto online, akhirnya membawa aku ke satu belog yang aku rasakan boleh dijadikan semangat. Kadang2 kita perlu melihat kebawah supaya kita sedar masih berpijak dibumi yang nyata. Ada orang yang lebih 'susah' dari kita.

Tahu tak masa mula-mula mak disahkan kanser, aku rasa aku yang akan mati tak lama lagi. Hilang seluruh semangat hidup aku. Susah aku nak gambarkan perasaan aku masa tue. Paling kelakar mak yang kena tenangkan aku. Mak cakap "anak-anak mak kena kuat, kalau ko macam nie macam mana mak nak kuat, anak-anak mak syurga mak". Lagilah aku nangis sampai bengkak2 mata...:(

Berhari-hari aku google pasal sakit mak. Sampaikan membawa aku ke belog kawan2 yang senasib. Ada yang aku baca jadikan semangat aku kuat untuk mak, ada jugak yang aku baca membuatkan aku menangis dan rasa down sangat!.

Akhirnya aku terima kenyataan MATI ITU PASTI, bukan orang sakit je boleh mati sesiapa boleh mati penyakit hanya penyebab.
 
P/s -> toto tilam tau bukan toto nombor ekor...

Ini telah menjadi SEJARAH

22 Oktober 2011

Krisis

Krisis ngan wishlist. Boleh?

Sepanjang aku hidup, jarang aku sasarkan sesuatu untuk dapat sesuatu. Faham?. Takpe biar aku je paham.  Ada duit beli takde duit pendam je dalam hati sampai terbawak2 dalam mimpi haha. Takdenya aku nak kumpul duit dah cukup duit baru beli. Kirim salamlah.hiks.

Jom tengok apa yang aku pendam dalam hati sampai terbawak-bawak dalam mimpi.

1- Sandwich maker
Hahaha. Takde benda lain ker nak idam dalam hati?. Syoklah kalau dapat, buat sandwich makan panas-panas. Mabeles tau. Pastu ada air kopi sekali perggghhhh nikmat dunia betul!. Padahal benda nie bukan mahal pun tapi entah kenapa susah pulak nak dibeli.


2- Mixer
Tak kiralah yang ada stand ker tak. Dulu dah ada, Azam belikan masa bertunang hahaha. 11 tahun dulu. Konon tue nak tunjuk kat tunanglah rajin buat kek. Padahal harammmm. Dah kawin pastu pindah rumah, baru benda tue aku pakai. Pakai  2 3  kali je kot, waktu lainnya habuk yang bermaharajalela kat mixer tue. Masa Aqil belum ada aku rajin gak buat kek. Macam-macam kek aku try, resipinya google je. Sekarang nie takde maknanya nak buat kek bagai. Masak pun malas hahaha. Dah tue sekarang nie ter idam dalam hati pasal apa?. hiks sebabnya aku teringin nak buat pavlova. :P. Lagipun besi pemutar tue dah karat.
 3- Mesin jahit
Benda yang satu-satunya aku tak pendam dalam hati, aku dah penah cakap kat Azam nak beli mesin jahit tapi dia tak bagi. Azam cakap nanti jadi tukun *eleh kedek tau. Aku mengidam sangat nak jahit menjahit. Aku bosanlah kalau time weekend asyik-asyik mengadap FB je. *percayalah. Aku nak cuba sesuatu yang baru dalam hidup baru mencabarkan. POYO!. Tapi bila Azam cakap nanti jadi tukun tak berani beriya-iya aku nak beli nanti betul-betul jadi tukun tak ker kena bebel 40 hari 40 malam.hiks.

4-Microwave cum Oven
Aku tak taulah apa beza microwave ngan oven yang pasti aku dah ada oven tapi macam tak best je yang dah ada tue, nak yang baru. Boleh?  Microwave takde lagi. Oven yang ada seperti biasalah tempat habuk bermaharajalela.ekeke. Aku nak benda nie sebab aku sukalah. Microwave boleh bakar Pavlova tak?. Tiap-tiap tahun masa  annual dinner company ada je Microwave nie  2 3 bijik jadi lucky draw tapi satu pun tak penah sangkut. Kalau dapat free lagi bestkan.

 5-Tablet PC
Wishlist yang nie memang tak agak-agak. Macam bagussssssss je nak tablet PC. Oh, aku dah tengok harga ipad2 ngan samsung galaxy tab 10.1 tue. ipad2 lagi murah dari samsung tapi ipad ada berapa version ntah, aku google latest sampai 4 tapi kat Malaysia ada sampai 2 je ker..hahhaha. apa-apa jelah.




6- Camera compact berciri DSLR.
Memang dah ada camera compact tapi bukan berciri DSLR. Aku taknak beli DSLR sebab gabak sangat, susah nak bawak. Kalau macam nie senang nak masuk henbeg. Mula-mula aku berkenan LumixGF3 tue sebab tengok iklan lumix mcm best je lagipun aku memang pakai lumix macam dah sebati ngan jiwa raga tapi bila compare ngan Sony NEX-C3, Sony punya lagi berbaloi beli lebih ringan pastu  spec lebih bagus. Harga kedua-duanya pun lebih kurang je. Eh, nie citer wishlist ke apa nie, siap nak compare2 barang. Dasar mata rambang!.
7- Kaunter Bar (kitchen kabinet)
Cantikkan kabinet kat gambar nie. Berkenan betul aku. Tapi jangan melampau sangatlahkan. Aku cuma nak kaunter bar tue je. Dah terbayang-bayang dah kalau kaunter bar tue terletak kat dapur aku mesti besttttttttt. 


Kalau ikutkan hati terpendam ada lebih kurang 100 wishlist rasanya tapi bila aku pertimbangkan balik aku tolaklah yang 93 benda tue. Dapatlah 7 wishlist aku buat masa sekarang nie. Agak-agak aku boleh dapat tak semua yang diatas.

Nak try submit kat Azamlah..hahhahaha..tambah botaklah dia.hiks

Ini telah menjadi SEJARAH

18 Oktober 2011

Kenapa?




Walaupun budak nie takde kena mengena dengan aku tapi sebagai manusia yang ada perasaan aku sangat sedih bila tengok rakaman CCTV nie. Aku tengok semalam petang, malamnya keluar kat TV3, pagi nie jadi topik kat Hot FM pulak.




Budak 2 tahun baya aqil nei dilanggar lari dengan sebuah van. Dan tiada sesiapa yang membantu budak tue, mengikut CCTV nie ada 18 orang yang lalu lalang tak mengendahkan pun budak tue terbaring kat jalan. Dan budak nie dilanggar sekali lagi. Akhirnya ada perempuan tua menheret budak nie ketepi jalan sebelum mak budak nie datang.

Kadang-kadang kita perlu rasa kena jaga tepi kain orangkan. Macam kes nie kesian sangat kat budak tue. Sangat tak patut benda nie terjadi. Kesian jugak kat manusia yang hilang kemanusiaannya..diorang dah umpama robot! tiada emosi.

Citer nie sekarang mempengaruhi emosi aku. EMOSI DAMAGE!.

Ini telah menjadi SEJARAH

14 Oktober 2011

Ada aje

oh dah 13 hari tak ada N3 baru..sebab malasssssss...boleh?
Boleh jelahlah kan belog aku. Sukahatiakulah..

Semalam umur aku naik lagi setahun dari 29 ke 30. Tua dah kan?. Sebulan sebelum masuk 30 aku dah beli safi rania gold hahaha. Paranoid ngan kedutan & kekusaman muka.  Sebelum nie aku rembat je mana yang aku suka. Sekarang pakai pakej lengkap satu jenama. Oklah aku suka ngan safi rania gold tue. Ringan kat muka pastu mudah meresap yang penting halal.


Macam biasalah Azam tetap kirim bunga walaupun aku dah cakap takyah bagi bunga, duit bunga tue aku nak beli kek mahal yg terketar-ketar tangan nak keluarkan duit dari purse. So memang aku tak sangka langsung dia nak bagi bunga tiba-tiba ada apek hantar plak kat opis alololo..suwetlah sangat.

Bila bunga naik opis riuhlah sekampung, tiba-tiba Mr.Tan suruh beli kek pulak. Aduhai sajelah korang nie nak kasi aku nervous tiup-tiup lilin. 


Sebelum tarikh keramat nie sebenarnya aku dah sambut beberapa hari yang lepas. Hari jadi aku kan sama bulan ngan atih jadi atih cakap "jomlah wei kita gembirakan hati sendiri buat makan2 cikit" loser punya ayat..hahaha. Sebab aku nie kakak yang baik aku ok jelah. 

Budak tue beriya nak jugak kek mahal tue, kebetulan aku menghala ke kundang sana balik  dari sana singgah banting belilah jugak. Sendiri besday sendiri urus majlis. Penat siot. Aku sorang-sorang terkejar-kejar carik bahan-bahan nak buat steam d bot, lepas maghrib beli KFC pulak. Pastu Atih call suruh cepat dia lapar, banyaklah dia punya lapar.hahaha. Aku nie tak rehat langsung dari pagi perghhhhh...Tak feeling langsung aku yang nak potong kek..hahaha.



Malam tadi kakida talipon, so suwetmacamgulagula. ekekekke..tergelak-gelak aku dengar dia ngan ain nyanyi. Punyalah seronok sangat sampai aku tak sedar aku panjat tiang buai aqil..hahhahhaha.


Terima Kasih semua!.

Ini telah menjadi SEJARAH

01 Oktober 2011

Laki aku plaklah jadi bahan belog

ehehe. Pagi semalam Azam bangun awal dari aku sebab nak gorengkan pisang tanduk khas untuk bini kucintaik. Gigih tak?. Tepung goreng pisang tue azam suruh aku bancuh siap-siap malam sebelumnya. Azam tau goreng jeee, tue pun aku lari jauh cikit dari dia kalau tak asyiklah tanye "dah masak tak macam nie".Haha. Sabo jelah aku.

Aku kan peratikan orang lelaki nie tak boleh buat banyak perkara dalam satu masa. Contoh kalau dia tengah mengoreng tue..berdiri tegak je kat situ..haha. Kalau aku tue siap masukkan baju dalam mesin basuh, basuh pinggan kotor kat singki tue ke atau kadang-kadang boleh gosok baju lagi. Azam tak bagi aku membebel depan dia, so aku membebel kat sinilah.hahaha

Kalau suruh jaga anak kat rumah konpem rumah bersepah..hahaha..sebab dia memang jaga anak semata-mata kasi makan mandi semua. Rumah tue bersepah lantak situ, ker laki aku je yang tak multitasking..ekeke. Tapi takpehlah janji dia nak buat dah cukup baik. banyak mulut pulak ko parijah.

Siap dah goreng pisang!. Nie tengah mengagih-agihkan hasil gorengan. Peratikan apa yang aku bulatkan, semua orang ada bahagian. hahaha. Cayalah bang!
nasib anak masih 3+ bini 1, kalau tambah anak lagi bini jangan tambah!..berapa bekal nak kena sediakan?

Ini telah menjadi SEJARAH

29 September 2011

Gaduh bila nak set alarm

Aiyok...takde idea nak mengupdate belog walaupun banyak citer kat benak pikiran.
Tersedak-sedak aku sekarang nie dengar minah tue speaking..hahhahhaha

ok terus kepada isi karangan..

Bukan gaduh sampai campak2 pinggan. Nie gaduh-gaduh manja. Aku memang suka mulakan adegan 'tergigit lidah' nie.

Azam selalu marah aku sebab set alarm HP nak bangun pagi, awal tapi aku paling lambat bangun.hiks..Selalunya aku set alarm pukul 5.00 atau 5.30 pagi, tapi aku bangun pukul 6..hahhahhaha..bengang je Azam. Azam plak set pukul 6.10 camtu bunyi je terus bangun. Jadi bila HP aku bunyi dulu dia terjaga pastu susah nak tido balik..aku plak bunyi je alarm, tangan meraba tutup alarm tue sambung tido..hahhahaha..manalah Azam tak marah. Akhirnya dia jugak kena kejut aku..kihkihkih..

Semalam aku terlambat bangun. Dekat pukul 7 baru bangun .subuh gajah! Aku marah marah sayang ngan Azam sebab tak set alarm boleh?..hahhaha..bengang je Azam. Azam cakap "aik salah abang pulak, abang kan off hari nie..ibu yang keje..sendiri keje sendirilah set alarm".

Rutin Azam kalau keje pagi atau masa off aku nak tunjukkan betapa mithalinya laki aku..hahhahha..uwekkkkkkkk..eh Alhamdulillah.. Bangun, Panas kan air untuk anak2 mandi, pastu dia pegi mandi, lepas mandi kejutkan aku kadang2 aku bangun sendiri :P. Kejut anak2, pakai baju, buat air sendiri( 3 in 1)..huk..pastu pegi keje.

Aku plak bangun gosok baju keje + sampin sekolah anak2.(azam tak pandai gosok sampin), mandi pastu bla bla bla...terus bersilat menguruskan keperluan anak-anak pastu pegilah keje...

Aci lah kan?..:)

Tue kalau dia keje pagi atau off, kalau dia keje malam semuanya atas bahu aku...apa yang dia buat aku buat sendiri..fuhhhhhhhh..

yang nie tak aci kan?

hahhahahha...

Ini telah menjadi SEJARAH

23 September 2011

Jus untuk nenek

Tajuk tue boleh buat cerekarama..kehkeh.

Mak aku kan kena kanser paru-paru tahap 4. Kalau tengok keputusan PET SCAN memang menyedihkan+menggerunkan. Kanser tue dah merebak ke tulang pelvis mak belah kanan.

Tapi kitaorang usaha untuk rawatan mak. Mak sangat2 nak buat kimo. Padahal itu adalah pilihan terakhir & ramai pesakit kanser yang mak jumpa nasihatkan mak buat kimo. Lepas tue bila aku google ada banyak rawatan alternative untuk kanser nie cuma kena tau serasi ker tak. Kadang-kadang kalau silap ambik ubat pun boleh menyebabkan keadaan jadi teruk.

Dari situ aku banyak cari maklumat pasal kanser. Paling penting diet sesuai untuk pesakit kanser. Apa yang boleh makan apa yang tak boleh makan semua aku kena tau dan aku siap2 print bagi kat mak, suruh kakak baca, kongsi info ngan adik aku. Lepas tue bila dah kimo apa yang patut mak buat & apa yang patut mak makan sebab selalunya lepas kena kimo kesihatan mak akan jatuh mendadak.

Makanan yang paling mak kena pantang sesangat GULA. Banyakkan makan sayur, ikan, kekacang & buah. Air kosong pun kena minum banyak.

Selain kimo, mak ambik jugak vitamin C (sekarang mak ambik multivitamin). Selalunya bila dah seminggu lepas kimo mak terus makan B17 pulak. Setiap kali mak makan B17 nie, mak kena minum jus nenas, betik atau epal hijau atau mak boleh makan macam tue je buah-buahan tue baru boleh makan B17 (info lanjut boleh google).

Ari tue bila habis 2 pusingan kimo mak buat CT SCAN dan ada berita baik, doktor cakap paru2 mak dah macam biasa cuma kanser masih ada lagi cikit2. So, doktor teruskan lagi 2 pusingan kimo lepas tue kena buat CT SCAN lagi sekali..tengok macam mane keadaan seterusnya. Mudah-mudahan mak bebas kanser.Amin.

Sebenarnya nie gambar masa Ramadhan aritue. Lepas sahur aku  buatkan mak jus epal hijau. Anak-anak lepas sahur taknak tido, sibuk nak tolong buat jus, so aku relakan. Tengok jam kat rice cooker tue...bukti pepagi buat memproses epal ijau.


Kebetulan plak azam beli blender jus nie, terperuk je sampai berhabuk pakai sekali masa baru2 beli lepas tue terbiar ko disana. Bila buat jus pakai blender nie memang terbaiklah hasilnya sebab tak campur air langsung betul2 pati buah tue yang keluar dan sebenarnya tulah yang paling bagus.


Tapi aku dah lama tak tanye mak dia masih amalkan tak minum jus nie sebab mak tue kalau takde sapa nak buatkan takdelah dia minum. Blender tue aku dah hantar ke rumah mak. aku cakap ngan azam pinjam dulu...hiks..
 
Ini telah menjadi SEJARAH

22 September 2011

Doakan aku dapat kembar tiga pompuan

kehkehkeh..

nie bahana semalam jejalan secara maya terjumpa belog makbapak bapat anak kembar tiga yang paling best tue seiras pulak.fuhhhhhh..best betul!. Pastu bukan melalui ubat kesuburan macam IVF ker tapi secara semulajadi tue...mayank siok lor..


Angan-angan.

Kalau dapat kembar 3 pompuan cukuplah anak aku 6 orang. Boleh tutup kilang dah.

Ini telah menjadi SEJARAH

Tempat makan wajib

Selalunya sebulan sekali akan pegi sini. Dekat je dengan rumah aku. Anak2 pun suka. Sebenarnya ada satu hidangan je yang kitaorang anak beranak suka, pari bakar. Pari bakar dia memang terbaik  &  kalau dia bakar ikan takde hangus2 terbakar tue. Masak cantik je. Lembut isinya.

Hidangan yang lain2 tue biasa2 je. Air pun tak power sangat. Lagi satu kalau makan kat sini kesabaran korang kena penuh didada kalau tak lupakan jelah. Nak bakar ikan tue bukan sekejap tau. Tapi bila sampai hasilnya sedap dapatlah top up kesabaran yang dah nak hilang tue kehkeh....Kali nie aku belanja sempena..kahwin dah 10 tahun. Selalu azam belanja takde aku masukkan dalam belog nampak sangat nak meriak..haha 

Nama tempat tue.

nak menghabiskan masa...bujang2 dah anak aku..Kat bawah pangkin nie ada kolam ikan, besar2 ikannya...lekalah sikit anak2 sementara nak tunggu makanan nak sampai...tue aqil tengah tengok ikanlah tue.
kahkah..tak jadik langsung candid nya....oit! kaki sapa masuk plak dalam citer aku nie..
tak paham aku ambik gambar tangan kat dagu camtu, aqil pun nak tiru...tapi kurang jadi.

Pasangan yang dah tido setilam selama 10 tahun..

Aqil marah bila aku ambik gambar camnie..haha..dia suruh terus fokus kat dia je..poyo tau budak nie..
Puashati!...dia paling kacak lah nie..haha..

kahkah..pepatah ada mengatakan..'mak borek anak rintik'..snap guna timer nie..


ambik ko,  nak mengambarkan punyalah lama tunggu..sampai menggeleser kat bawah meja









Akhirnya......



Jom makan!..

Ini telah menjadi SEJARAH

15 September 2011

Tiada yang istimewa kala tarikh 9/9 menjelma

Padahal tahun nielah tahun ke 10. Sedih?. ntahlah tak tau nak cakap apa. Lagipun memang takde plan apa2 pun. Patutnya ambik cuti boleh spend time together2. 

Takdir plak hari tue aqil tak sihat. Kan aku ada citer malam sebelum tue dia merengek2 kata gigi dia sakit. Malam tue pun dia tido gelisah gak. Sekali bangun pagi aku tengok muka dia dah senget sebelah...berderau darah aku tengok muka dia camtu.

Tunggu azam balik rumah terus bawak aqil pegi klinik. Kat klinik nangis2 taknak masuk aduhailah..pastu nak dokong je..pastu nak ngan aku je..pastu rasa nak panggggggggggg je..hahhahaha....

Pastu aku terpaksa EL. Inilah cuti yang terakhir sekali aku ambik. Lepas nie kalau nak cuti lagi silalah UPL..hukhukhuk. Malam tue jugak Azam balik perak lagi sebab majlis bertandang tempat lelaki pulak. Aku buat keputusan taknak ikut alasannya  aqil tak sihat, asyik merengek je nanti merosakkan majlis orang je. Time dia tak sihat nie asyik nak tido buai pulak. Kalau kat kampung mana mau carik buaiiiiiiiii...

Dua harilah aku berperang ngan anak-anak kat rumah. Aduhai fenattttttttttt..macam ada anak sepuluh. Habis basuh pinggan basuh pinggan lagi lagi lagi..tak sudah sudah. Wak tos jangan citerlah memang tak berenti kerja. Membasuh je kerjanya. Lepas cadar, baju sekolah, pastu baju2 biasa, pastu kain2 lap, pastu kasut sekolah..hahahhaha...basuh kena peringkat-peringkat sebab ampaian tak cukup.

Masak, vacum, lap habuk, basuh lantai depan, mop lantai,basuh pinggan berapa banyak da basuh pinggan nie. Tapikan rumah aku sepahhhhhhhhhhh gak sebab banyak yang menyumbang ke arah penyepahan. Lantai dapur tetap melekit-lekit...hishhhhhhhhh..anak2 kalau kat rumah 20 juta kali buat air milo. Pastu kalau buat elok2 takpeh nie karang milo berterabur kat lantai susu tertumpah ..aishhhhhhhhhhhh...geram tau aku.

Jauhnya aku menyimpangggggggg....










oklah bai...

P/s : wak tos tue mesin basuh aku...

Ini telah menjadi SEJARAH

13 September 2011

Raya ketiga, keempat, kelima dan keenam.

Takde pegi mana-mana pun, balik perak sebab ada kenduri kahwin. Tue sebab Azam tukar plan tahun nie. Kena raya kat sini dulu baru balik perak. 


Aku kalau ikutkan tak nak ikut balik..erkk..tapi memikirkan kesian Azam nanti kalau saudara mara dia tanye mana aku, masaklah nak jawab kenapa aku taknak balik biarlah rahsia bak kat siti nurhaliza.....huahuahua...

Nak kemas beg pun malas. kalau menhantu macam aku nie asal nak balik kampung suami je mesti lemah2 badan..wahahhahhaha..Kena plak aku cirit je. asal makan berak asal berak makan. Sampai takut nak makan. 2 hari gak aku kena cirit. Azam suruh telan pil chi kit teck aun, taknak aku geli nak telan pil bijik2 kecik macam telur katak..eeeeeee..

Dari rumah lepas zohor sampai perak dekat pukul 6.30 ptg jalan plak so goooooooooooood..tak jem pun tapi laluan utara ke kl..jem oo..aku membayangkan karang balik hari ahad mesti hazablah bontot kitaorang.

Mak mentua den dah siap tempah homestay. Ala sebelah rumah je pun kalau kentut pun boleh dengar, tapi kentut Azamlah. Kentut aku bunyinya sopan sikit..muahhahahhaha...

Nikahnya lepas sembahyang Jumaat. Malam ada tahlil ngan main gendang kat sana aku tak tau diorang panggil apa tapi lebih kurang macam cempuling (warisan jawa)
.nie kalau gebang kata Azam nikah lagi pun orang boleh percaya..cubalah ko bang kalau nak rasa kena kerat 18..hahhahahha...Azam wali penting tue...

Hari Sabtu hari bersanding. Pagi tue ada khatam quran, marhaban ngan cukur jambul anak sepupu azam.

pertama kali memotong jambul budak..terasa aku dah tuwek..wallah. Selamatlah kalau suruh aku gunting memang aku tarah abis..hahahhahhaa...
Azam plak mencemar duli...nerves tue..hahhahhaa...
inilah budak yang kena tarah rambutnya...baru 2 bulan dah mcm budak 6 bulan..debab gila. Susu ibu memang berkhasiat!...ekekkekek..
Azam memang jadi orang penting hari tue..aku stok duduk2 tepi je. Remaja2 yang tengah bergumbira tue semua sepupu2 Azam, dah namanya remaja jadinya happening betul.
Paling kesian akulah, gambo den sikit bebeno. Takde sapa yang sudi nak ambik gambo aku. nie pun suruh Azam ambik dia cakap "nak jugak?". nyampah betul aku, bukan dia tak tau muka akulah patutnya kena banyak sebab aku nak jaja kat belog..hahhahahhaha...

ye ye ngantin sampai...maaf aku tak boleh mempertontonkan gambo pengantin....takut kena zassssssssss...
ada nasyid tau..tak mainlah karaoke2, nyanyian melalaikan. Sumpah sedap2 suara adik adik nie...eh konpeden je adik adik...ekekekkeke
Majlis berjalan lancar je. Kaum kerabat Azam memang terbaikkkkkkk. Macam wonderpet "apa yang penting kerjasama!"....ekekkeke..

Ahad pepagi dah bertolak balik ke sarang eh, takdelah pagi sangat dalam pukul 11 rasanya. Nasib jalan tak jem..yang jem toilet kat rnr nak membuang pun keje Q panjang ya amat. Nasib bukan nak tercirit..kohkohkoh...Selamat sampai kat rumah pukul 3.30 ptg.  Fenattttttttttttttnya nengok kain kayan kotor 29 bakul!...hahahhha. tue standradlah kalau baru balik jalan jauh kain baju kotor musti berkoyan-koyan. nasiblah ko wak tos mesti tak berenti aku kerjakan ko..huahuahu



Ini telah menjadi SEJARAH