04 Ogos 2010

Menyusuri sungai melaka

Setelah menyegarkan badan dan berbau wangi2 kitorang menyusuri sungai melaka

bersambung.............

Sebab dah sesat masa nak cari hotel tue jadinya aku macam hafal ckit tempat yang menarik nak dilawati dengan berjalan kaki. Alhamdulillah setiap kejadian ada hikmahnya Lagipun jalan jem gila rasanya baik jalan pelan2 sambil menikmati keindahan tempat orang chewah.

anak2 dah mula excited dah bila nampak sungai melaka nie..




teruja tengok melaka cruise river (bot lah).



nielah rupa bot tue..kitorang naik bot nie malam. Gambar diambil dari sini.



kahkahkah..nie apa kes nie. Bila azam nampak aku ambik gambar nie dia cakap "ha, tu nak masukkan kat fb lah tu nak cakap tengok laki aku belum jalan lagi dah sapu minyak". hahhahahha..pandai pun. "ibu taknak masukkan kat fb ibu masukkan kat belog..hahhahaha.."



Plan mula2 nak pergi naik taming sari, tapi mcm tak tau berapa jauh menara dari tempat kitorang berdiri masa tue jadi kitoarng naik beca. Satu beca dia charge 25 ringgit kitorang ambik 2 beca klu satu beca hazab plak penarik beca tue...mau kayuh beca tu cam berak sembelit. Bestlah naik beca ..hahhahhha..macam nak naik lagi. Anak2 lah paling teruja. Oh lupa pulak beca nie bukan bawak pegi taming sari jer tapi round2 kawasan menarik selama 30 minit berenti sekejap bagi peluang pelancong ambik gambar. Ada pakej abg beca tu tunjukkan klu lagi jauh dia kayuh lagi mahallah harganya. Kalau sehala dia charge 10 ringgit je. Jom kita tengok kat mana beca nie bawak kitaorang.
Muzium kapal masa nie kitorang ambik gambar je tak masuk pun

A famosa. Kat sini aku ajar azri sejarah ckit pasal peperangan org melaka dengan portugis. Tapi lepas tu aku feed up azri banyak soal...hahahhahha.




mintak maaflah aku nak naik atas tue tak sanggup lah.




Lepas tu ada lagi tempat2 lain tapi kitorang taknak berhenti pun sebab MALAS.hahhahah..bleh cam tue. Last kitoarang lepak kat menara taming sari. Sebenarnyakan bukan jauh2 pun tempat menarik kat sini..dekat2 je lagi2 klu jalan kaki kita short cut je..klu naik kete memang kena pusing2, one way lah katakan parking pun hazab gak kat sini.. jomlah layan gambar lagi..


fahmi tengah tengok taming sari naik keatas..kitorang naik esoknya. Masa nie ramai gila orang yang beratur nak naik taming sari nie..



Lepas tu pegi makanlah lapar. Azam nak carik tempat makan yang ada aircond. layankan jerlah. Patutnya datang negeri orang nie kena enjoy masakkan favourite diorang, klu melaka terkenal ngan asam pedaskan? Abg beca pun dah tunjukkan kat mana asam pedas yang masuk JJCM tapi mcm tak larat nak jalan kaki kitorang makan kat Johnny..mmmm..





tuan belog yang tembam mcm kuih pau...melayan kerenah aqil yang fuhhhhhhh.... keje nya nak naik turun eskeleter je..

Lepas nie kitorang naik bot (cruise river) tungguuuuuuuuuuuuuuu....poyo


Ini telah menjadi SEJARAH

4 ulasan:

Maya Ariffin berkata...

haisshhh.. benci nak komen pepe!

MOKCIK AZWA berkata...

bestnya jenjalan...

hehehe...gi sana ke johnny's juga perginya...alahaii..

Fariza berkata...

Maya : tu kira komenlah tue..
Kak Azwa: ala kak setahun tak sekali...

tulah pasal...ntah apa2 ntah..padahal klu buat sendiri tue lagi sedap & puas makan..hehehheh..

en_me berkata...

sonoknyerrr gi melaka tewww..