22 Jun 2010

S*tim d bot

Kahkahkah..tajuk tu boleh mendatangkan fitnah tue...


Minggu lepas kan tiba-tiba aku teringin nak makan s*tim d bot. Macam terasa-rasa kat tekak. Kebetulan azam cuti jadi kita ambik kesempatanlah. Jari jemari pun menari laju kat pad talifon bimbit untuk meng sms suami tersayang .ayat budak nie memang mintak pangggg sedas nie...hahahhahaha.....


ari sabtu kita buat steamboat nak? buat malam2..tak pun buat hari nie...


Nak2..Hmm..sedapnya..kalau hari nie..kena beli lauknya kat mana..



Balik kang ibu singgahlah mana2 ...beli barang2..


Ada duit ker?..(bln nie aku saje je tunjuk miskin ngan azam..hahahha.. sebab dia dpt bonus bln nie)


Kenalah ambik kat bank..hehehhehe..



Ketam2 klu ada..hehehhe.. (demand org tua nie)



oi..lebih plak..ajak atih ngan mak bleh tak..ramai2 syok ckit..(baik tak aku?..klu makan sedap2 mesti ingat org yg tersayang..cewahhh)



Bleh..belilah lebih ckit nanti tak cukup..best makan ramai2..duit kongsi2 dengan abglah..



Kita buat dalam pukul 9 ye..ok tak?



bleh je..Abg tengah sibuk audit ni...abg ikut ibu je, buat kuahnya lebih ckit..(ceh, sempat lagi pesan buat kuah lebih)


ibu pegi tescolah ye..

Tak penat ke?..kesian bini abg nie..suruhlah sapa2 tolong ibu nanti.. (rasa nak nagis je..hahahha)


takpehlah boleh...



So balik pukul 5..berdesup ke tesco jalan laju2, pilih barang laju2 target ambik aqil sebelum pukul 6.30. Fuhhh..berjaya. Ambik aqil, ambik 2 org hero kat rumah mak, terus balik rumah. Masak sup(kuah s*timbot), basuh udang, ketam, sotong, sayur2an, bebola ikan, pepanjang ketam.. kahkahkah.. rosak bahasa..buat cili kicap untuk cicah..hmmmm..memang marbeles..wa cakap lu..s*timbot nie memang sesuai untuk org yg tak berapa pandai masak tapi nak jamu org makan sebab s*timbot nie ko rebus2 je sendiri pastu pandailah korang nak cicah ngan sos apa2 je bagi sedap

Pakai rice cooker dah..takyah bazir2 nak beli tempat steamboat tapi klu ada duit lebih apa salahnya...aku cakap camtu sebab takdeh duit lebih nak beli.....hahahhahah


Aku puashatilah semua org tersayang puas makan...yang paling best maklah..boleh dia makan sampai 4 pinggan..wa cakap lu...terkejut ok sebab mak aku nie bukan jenis org yang suka makan nak abiskan roti canai sekeping pun susah betul...mana gen aku datang ntah ye..sebab aku sangat suka makan..




kesian adik ipar belum jadi aku nie..alah ngan ketam rupanya.. sekali makan ketam bibir dah jadi mcm bibir ne*gro..kahkahkahkah.."lawaklah ko apez"...




oh yang nie second tripnye steamboat sebab diorang nie makan tak abis..ker aku terlebih beli..jadinya ulang lagi makan steamboat malam esoknya..hahahhahaha..mcm boleh muntah darah makan steamboat




budak nie sedap nie klu kena stim..hahhahahha..org sibuk dia pun menyibuk sama..aishhh..



Penah aku makan steamboat kat boston 2 orang kena RM60++. yang aku buat kat rumah nie RM100 bleh makan sampai 6 orang pastu boleh buat 2 trip lagi...untung ker tak untung...mmm.

Kuah steamboat tu aku buat sup jer sebab ada budak2..klu org dewasa je..agaknya sedap buat tomyam kot.. bila dah masuk mcm2 kat dalam kuah tu jadi sedap gilozzz...

Coming soon tunggu budak nie nak buat bbq plak..jumpa lagi dirancangan memenuhkan perut episod seterusnya..bye bye..


Ini telah menjadi SEJARAH

7 ulasan:

MOKCIK AZWA berkata...

heheh Ijah...u pun buat entry makan2...uii...memang mabeles la buat setim d bot ni..lagi2 makan ramai2 dgn famili...idea yg cukup bagus...

Fariza berkata...

kak azwa..takdeh modal lain nak gebang..hehhehehhe..

saya lagi suka makan kat rumah..bebas ckit takdehlah adegan udang & ketam melayang..hhahhahah..

Maya Ariffin berkata...

Isk.. lapar lah. nak balik lah.. bye!

Maya Ariffin berkata...

Eh chup chup.. ko dah tgk cake blog aku lom!

ok nak balik makan.. bye!

Fariza berkata...

Maya:..hahahha..sengal lah ko nie..aku tengok dah..aku nak order nie..boleh tak?..hahahha

Maya Ariffin berkata...

boleh.. ko nak order pe.. order kek utk bezday anak boleh jer. order utk buat anak takleh. ko lagik pandai buat dari aku.

Fariza berkata...

kahkahkah... aku dah tinggalkan komen kat blog cake ko....aku nak order nak makan je...