04 Jun 2010

Nafkah rumahtangga

Klu nafkah batin nie kategori 'money' lain...hahahhah..selalu suami jarang gagal tang nie..yang aku nak citer nie nafkah money yang lagi satu . Nafkah zahir.

Kata orang, lain kapal persiaran lainlah kaptennya makanya lain cara pelayarannyakan?

Nafkah tu wajib diatas batu jemala suami. Macam mana nafkah diberi terpulang pada pemberi dan penerima.

Macam aku nie, Azam tak bagi duit nafkah kat aku indirect kalau nak jugak duit nafkah tu aku ada trick..hahahha.. kecuali dia dapat bonus ker ataupun ada duit yang jatuh dari langit hahahhahah...tapi walaupun dia tak bagi duit nafkah secara terus kat aku, aku tak kisah sebab barang2 dapur complete, hutang piutang complete, bil2 complete..semua dia settle kan. Sekarang nie aku ada tempat berteduh, ada kenderaan, makan pakai cukup dan anak2 terbela so itu aku anggapkan sebagai nafkah yang dia dah bagi kat aku. Selama aku kawin nie tak penah pun dia culas dalam urusan nafkah nie...

Lagi pun aku kan bekerja, tujuan bekerja pun nak menolong bukan menanggung suamikan jadi takdehlah aku kejam sangat "abang tak bagi nafkah kat saya, hantar saya balik rumah mak saya!". Setakat nie duit aku... duit aku, duit dia ada sipi-sipi untuk aku..hahahahha...

Tapi azam nie klu aku mintak duit tak penah dia tak bagi mesti dia bagi punyalah..kadang2 aku segan gak hahahha..ngan laki sendiri segan..porrrahhhh bukan apa aku kan keje..lagi nak mintak2...hehehehhehe..

Ada orang suka combine gaji laki bini, pastu bagi2 duit tue. Macam aku ngan azam duit dia.... dia jaga, duit aku....aku jaga....so kalau salah seorang sangap pandai2 lah nak tolong kan. Tapi selalu aku yang buat2 sangap..hahahhahhaha...


Aku ada kawan, aku suka cara dia manage kewangan family kecik dia tue. Gaji memang tak banyak aku tau sebab laki bini keje tempat yang sama pastu plak aku kan kejenya menilik gaji orang tapi dia boleh beli rumah, kete..bela anak2 buah dia yang kehilangan bapak(anak2 yatim tue). Duit semua dicontrol oleh bininya tu yang aku suka..hahahahha..keji.. sebab lakinya yang suruh. Laki kawan aku nie ada masalah ingatan sebab accident. Belanja makan laki bini satu hari pun ada bajet, memang bagus betulah. klu ikutkan tu bajet kewangan yg betulkan? Kalau aku tengok dengan mata kasarnya...diorang ok je..loving lagi. Tapi agaknya kalau orang tak kenal mesti cakap bininya tu queen controlkan? tu aku maksudkan lain kapal persiaran lainlah kapten makanya lainlah cara pelayarannya..Faham!...tiba2 nak marah...

Ada jugak kawan yg merungut kata lakinya tak bagi duit belanja maksudnya mcm nafkahlah. Kadang2 kita nie jadi bini tak boleh complicated sangat..dah ko keje pakai jelah duit ko, yang laki plak janganlah ambik kesempatan plak..mentang2 bini ko keje taknak hulur2...klu dapat bini cam aku takpeh nie citer memang saje nak up diri sendiri..minyak pegi keje aku bayar, duit belanja makan kat tempat keje duit aku dah yang nak makan pun aku kan. Kalau aku teringin nak masak something..aku beli je barang2 balik masak..takdehnya aku nak tunggu laki beli barang2 baru aku nak masak. Aku nak beli baju ker, kasut ker, apa2lah yang aku suka....aku pakai je duit aku kadang2 je aku guna trick, supaya azam terjebak bayarkan barang2 yang aku beli..hahahhahahha. Pastu kalau tiba2 kakak pengasuh cakap susu habis pampers habis aku pegi je beli....takdehlah aku tunggu azam nak beli..lecehlah kan..kecuali masa kakak pengasuh cakap time belum belanja barang2 dapur...memang aku pulun..hahahahha


Tapi tulah kebanyakkan bini2 sekarang tak berkira pasal nafkah...Jadi kepada suami2 kat kuar sana tolonglah jangan ambik kesempatan ye..


Ini telah menjadi SEJARAH

10 ulasan:

Maya Ariffin berkata...

Aku pong tak berkira thau. dah barang umah dia siapkan, makan susu anak seme siap, sewa umah dia bayar, duit kete dia setel, duit minyak kete dia isikan gak.. tu pun hari2 aku tak malu gak lagik mintak sangu gi kije.. akekekek.. tapi aku mentak 5 hengget je thauu!
Alhamdulillah syukur, moga2 Allah murah2kan lagik rezeki suami ku diatas kemurahan hatinya..

ieda berkata...

kalau suami isteri nak berkira duit ringgit ni mmg boleh bergaduh..zaman sekarang semua nak pakai duit..sama2 la tolong menolong..jangan dia p dok tolong pompuan lain dah ler..

Fariza berkata...

Maya : amin2..mudah-mudahan.
Kak ieda: hahahhahah ..ayat yang belakang tu klu dia buat siaplah...barulah bleh keluar dialog "hantar saya rumah makbapak saya"....

Maya Ariffin berkata...

kalu aku yang tade bapak and mak pulak duduk jauh.. dialog tu aku kena kasik tukar sket "gi kemas kain baju, saya hantar awak balik rumah mak ayah awak"..ahahaha

Fariza berkata...

Maya:..muahahahhha..halau laki...

Maya Ariffin berkata...

hehehe.. ta bley ta bley.. sayang darling aku tu! kalu aku halau dia sape nak belek aku pas nih. opppsss!

NONIE ABDUL AZIZ berkata...

Ijah..aku pun sama ja...duit aku duit aku duit dia sipi2 duit aku jugak..macam duit rumah, kereta, bil api/air,hutang c/card yg dia pakai sendiri,belanja dapur semua dia.. aku lak duit nursery & sekolah anak ngan credit card yg dia bagi aku pakai...aku pun macam ko jugak kalau nak beli baju ke kasut ke handbag ke selalunya aku pakai duit aku tetapi kalau aku rasa nak kedekut bulan tu aku pelekoh dia jugak..tapi idak le aku buat tiap2 bulan aku bulan 3 bulan sekali ka (konon tak kejam)..Dia pun biasanya kalau bulan tu aku terbabas belanja aku buat la jugak muka seposen..segan tu memang ada tapi dari aku berlapo sapa suruh..so far dia bagi kalau minta...kalau aku tak minta memang dia buat derk jer...So pengajaran yang kita dapat kat sini kalau tak de MINTAK bley? lalalalala

Fariza berkata...

Kak nonie: wah, samalah pulak ye..patutlah kita serasi..hahahhaha...saya pun duit bayar duit pengasuh anak2 jer..lain memang dia settle..lagi2 saya nie memang takdeh utang(buat masa sekaranglah)...

Kak klu saya ada pun saya mintak gak..kahkahkah..

NONIE ABDUL AZIZ berkata...

kakakaka...ko memang KIJAM...

HappyIrfa berkata...

ijah..ko sebijik macam aku jugak.
tak berkira dan harap laki pun jgn ambik kesempatan,so far setakat ni takde lah..