28 Julai 2009

Kata ganti Diri - 'aku' tu bunyinya mcm kurang ajar?

ok, hari ini cikgu fariza nak ajar kata ganti diri yang boleh digunakan dalam perbualan seharian kita.

apa kau merepek nie fariza.....hahahahaha...

Bukan apa, aku terbaca..eh bukan ter..tapi sememangnye aku baca satu blog pengacara yang popular tu, pasal kata ganti nama yang digunakan oleh salah seorang pengomen n3 beliau..mengunakan perkataan 'lu' n 'gua' niah lepas tu, n3 berikutnya ade plak seorang pengomen yang terkejut dengan masyarakat jawe yang menggunakan kata ganti nama 'aku' n 'ko' dengan makbapak n adik beradik.

Dulu aku ingat ade x-opismate (orang perak) tegur pasal benda nie, tapi susah nak explaint kat dia masa tu..cara dia cakap tu mengambarkan org jawe nie kasar & kurang ajar.

Sebagai seorang yang berketurunan jawe, ingin dijelaskan disini bahawasanya..oit kau nak bersyarah ker ape?. oklah back to the track tak bolehlah aku nak feeling jadi YB sat. Aku akui memang aku dalam family menggunakan 'aku' sebagai kata ganti diri dengan makbapak n adik beradik...sapa-sapa yang selalu baca blog aku pun mesti perasan benda nie, tapi aku tak pulak ber'ko' dengan makbapak n abang2 ipar (orang luar yang masuk dalam keluarga) cuma dengan adik-beradik jer aku ber'ko'.Tapi nama panggilan tetap kene panggil kakak atau abang ye contohnya...

Kak ida, ko datang umah mak tak?

nie plak contoh cakap dengan mak:

mak, aku nak pegi pasar, mak nak kirim ape-ape tak?.[nie ayat yang betul, bagi kata ganti diri dalam family aku]

mak, aku nak pegi pasar, ko nak kirim ape-ape tak?. [ayat nie kalau aku guna maunye kene sumpah jadi banglo tujuh keturunan, waduh wak ngeriii nanti hari-hari badan wak kene mop ngan fabuloso]


Kalau dengan stranger aku lebih suka guna kata ganti diri 'saya', kat opis pun aku gunakan 'saya'. eh, tapi kadang2 kan aku ber'aku' gak ngan hubby..hahahahhaha...kami pasangan rockkkkkkkkkkkkkkk...ye yehhhhhh..

Kesimpulannya, penggunaan perkataan..'aku' bukanlah bermaksud kurang ajar, mungkin pada yang mendengarnya agak kasar sedikit tapi dah memang itu kebiasaanya dalam percakapan harian aku & family. Kalau diluar lingkungan kami, kami tetap menjaga adab2 percakapan dan tetap menghormati orang tua. Jadi janganlah terkejut kalau terdengar aku tengah berborak ngan family aku...perkatan 'aku' tu perkara biasa.

5 ulasan:

Maya Ariffin berkata...

ntah! "aku" pong tak paham ape yg "ko" cuba sampai kan ni Ja.. akekekek.. tapi ni yg aku pnah dengar some1 bagitau aku.. tapi aku tak ingat lak sape. Tak kasar bahasa aku tu sebenonya. dlm kita berdoa pun kita guna perkataan aku. contohnye.. "Aku memohon padamu ya Allah" "Hanya engkau yang Maha pegampun Ya Allah". owng tu ckp bahasa Jawa dan Jawi ni ada sinonimnye. akekeke.. ntah ape yg aku lak merepek ni.

Abang Long berkata...

Sebagai contoh: "Ija, ko suka tak blog aku tu?"

Maaf, ya kita cuma berdiskusi dan belajar.

Rasanya ayat diatas kasar tak ?

Ijah @ Fariza berkata...

Maya: memang sah tak boleh jadi cikgu..hahahahhaha..

bukan ape maya, terkecik ati gak bila baca comment tu..tapi takpehlah anggapkan dia tak paham budaya org jawe....hihihihihi...

Abang long: nie betul-betul jadi cikgu nie..hehehehehe....

secara jujurnya, saya anggapkan ayat tu tak kasar bila saya baca dengan intonasi yg lemah lembut..hihihihihi...

tapi bila saya membayangkan abang long yang cakap mcm tu, aduh kasar sungguh bunyinya..:(

sya berkata...

Aku kurang hajar ke? kak sya tiap kali buat posting guna aku..

Ijah @ Fariza berkata...

Kak sya: Pada saya guna aku tak kurang ajar..tapikan kak sya pandangan org nie berbeza ade yang anggap mcm kurang ajar, lagi-lagi kalau gunakan time cakap ngan makbapak. Saya tak bleh nak tipulah dah memang saya ber'aku' bila cakap ngan family(memang itu dah kebiasaannya)nak buat mcm mane.