02 Julai 2009

Citer aku pegi interview..

abislah kantoi pegi interview.....

Aku ingat nak rahsiakan tapi sebab ade benda yang aku nak citerkan..kira halal jerlah...(kak haidzan jangan marah ye..)

Hari isnin aku telah di interview aku tak bleh cakap kat mana aku interview sebab rahsia kerajaan..hua..hua..hua.. Masa mula-mula pegi aku semangat + cam konpiden gila bleh dapat jawatan tu. Nama aku adelah yang kedua untuk di interview...hahahhahaha..bertuah aku dah plan nak pegi jalan-jalan cari baju raya, lepas tu. Ade 28 orang yang di panggil utk temuduga jawatan tu.

Masa time tunggu diorang setting segala maknenek hari nie temuduga baru nak lantik panel penemuduga, aku borak-boraklah dengan kawan-kawan sebelah. Baru kali nie aku merasa interview ramai-ramai, 5 orang sekali gus dengan 3 orang penemuduga.

Kawan yang duduk kat kerusi 1
lelaki, bujang, umur tak pasti rasanya bawah aku kot, punya diploma daripada UITM dalam bidang yang sangat sesuai untuk jawatan tu, keje sambilan kat tempat tu dah masuk tahun ke-3 + menjawat jawatan yang aku nak apply tu..advantage kat dia.

aku rasa kesian kat dia nie sebab keje sambilan kat situ dibayar gaji hari, kalau tak keje tak deh gaji (walaupun kau ade MC). Bayangkan dah 3 tahun keje kat situ. Bila ade jawatan kosong yang dibuka, dia kene apply mcm orang lain. Tapi untungnya, dia dah mahir dalam keje tu..(kalau aku jadi penemuduga aku ambik jer dia nie, takyah susah2 nak ajar lagi dah)

Kawan yang duduk kat kerusi 2
bersandarkan pengalaman n pengalaman keje tu plak takdeh kene mengena ngan jawatan yang di apply...wahahahhaha..eh tu akulah tu..

Kawan yang duduk kat kerusi 3
perempuan, bujang, umur mungkin 22 tahun, baru habis degree dalam business management (tak ingat U mana), masih mencari-cari peluang pekerjaan.

Kawan yang duduk kat kerusi 4
perempuan, bujang, umur pun dalam lingkungan 22-24 tahun, ade degree (minor dalam sumber manusia), jadi cikgu sambilan kat sekolah menengah n sedang cari pekerjaan tetap.

Kawan yang duduk kat kerusi 5
Perempuan, kahwin n tengah mengandung, umur maybe 22 kot, SPM tapi sekarang melanjutkan pelajaran dalam bidang yang di apply.Bekerja sambilan juga kat tempat tu hampir 3 tahun sama ngan kawan yang duduk kat kerusi no 1 tadi (satu opislah kiranya)...advantage juga kat dia..

Kalau ikutkan iklan jawatan tu hanya perlukan SPM sahaja...tapi tengok yang apply, semuanya berkelulusan tinggi..konpem yang 23 orang lagi tu kebanyakkan ade degree or diploma..oh terasa betapa kerdilnya aku.

5 orang kat dalam tu soalan semuanya sama jer kecuali kawan no1 & kawan no5 tu dia tanye pasal misi n visi kat tempat tu..(alasannya dah keje kat situ 3 tahun mesti kene tau).Awal-awal soalan dah spoil aku punya mood..dia tanye gaji aku berapa tau..bila aku jawab RM dot dot..masing-masing cakap banyaknye!!!!...hahahhaha redha jerlah..dah tak PnC dah...n lepas tu jawapan aku semuanya spontan jer..belasah sampai kene gelak ngan penemuduga..yang lain jawab macam jawap skema bahasa melayu, bagus diorang nie yelah belajar tinggi jawapan mesti bagus2

Tapi kan lepas keluar dari bilik temuduga tu, aku terpikir alangkah bertuahnya aku, lepas SPM terus keje..dan sekarang alhamdulillah... masih ade keje n yang penting ade gaji..dan kalau aku tak dapat keje tu pun ade redha... tapi dalam hati nangis,. Kasi can lah kat orang lain yang memerlukan...tu sebab aku jawab ala-ala jer...
sekian , citer saya pegi interview.

YANG PENTING BALIK AKU SINGGAH CARI KAIN NAK BUAT BAJU RAYA.......

4 ulasan:

MOKCIK AZWA berkata...

Assalam Ijah,
Mokcik meronda2 dari blog Irfa.. salam kenalan.

Pertama kali mokcik dengar interview lima sekali gus...agaknya kurang sket tensen klu cenggitu ker kuts..

Mokcik setuju banget..klu dah kerja sambilan kat situ 3 tahun lamanya, bagi can jer kat depa...unless klu kerja dorang tu memang tak memuaskan dan terpaksa cari pengganti.

apa pun, mokcik ucapkan all the best untuk Ijah.

Ijah @ Fariza berkata...

Mokcik Azwa: salam mokcik, tq sebab singgah.

Bukan mokcik jer terkejut..saya pun terkejut gak..tapi betul 5 orang sekaligus...betullah gak hilang tension tapi malu kalau jawap ntah ape2 ntah...hahahhahaha..

tulah budak lelaki tu pun multitasking kat tempat tu..kira kalau tanye dia pasal keje tu..memang semua dia tau..

miz sifa berkata...

bengong ko..ko interview t mane...eleh br skali ./.aku dh byk kali....smpi nek bengang dtg interview..

Ijah @ Fariza berkata...

Atih: Biarlah rahsia..muhahahahha..
kali nie lain sebab yang aku pegi nie gomen tau tak.....

kalau private aku tak heran sangat protokol kurang....