19 Mei 2009

Anak aku yang over confident.

Minggu nie, minggu periksa mcm ibu2 yang lain gak aku bising suruh anak-anak baca buku apelah sangat takat anak baru darjah 1 ngan tadika. Tapi mcm biasalah anak-anak aku nie over confident jer mcm sebelum-sebelum nie..


Fahmi baca buku mie, nak periksakan hari isnin
*leka tengok katun*

Fahmi pegi ambik buku, baca kat ibu nie. Besok kalau tak tau jawab
siap.

Alah bu senang jer bu, adik bleh buat punye

*huh, confident jer dia jawab*

yelah kau, boleh jawab boleh jawab, kalau tak dpt no 1 siap..


hahahaha ugutan kat situ, ape yang siap ntah. Selalunya mcm tulah, kalau aku suruh baca buku..confident jer jawab boleh buat. Bila dpt keputusan memanglah dpt no 1 tapi dari belakang..tak ker hangin jer aku. Semalam mak cite, Fahmi keluar kelas jer terus naik kat motor, pastu cakap kat mak aku

nek, hari nie adik bleh jawap semua, adik sorang jer yang bagus, siap pun cepat.

ye ker, ye alhamdulillah.

Confident tu bagus tapi kalau dah over susah lak. Tu citer Fahmi, citer pasal Azri plak. aku suruh baca buku bahasa melayu kan dia jawap ape tau

Alah bahasa melayu buat ape nak baca kan abang dah pandai..
*sabar jerlah*





Hari tu masa keputusan SPM keluar, anak buah aku along dapat 9A, jadi aku cakaplah kat Azri,

Abang tengok along belajar pandai, periksa semua dapat A tau, ibu nak abang jadi cam tulah..

Eleh dulu masa abang tadika pun dpt semua A...

*waaaaaaaaa, dia bleh compare tadika dia ngan SPM tu, terus terdiam aku*


Aku suruh anak-anak belajar time nak periksa jer, takdehlah aku paksa diorang belajar tiap-tipa hari. Aku takut boring plak diorang & takut diorang tak enjoy kehidupan diorang sebagai kanak-kanak yang kat kepala diaorang asyik pikir main, main lain tak deh. Lagipun aku bagi masa kat anak-anak, esok naik jer darjah 4 kene struggle lah, nie atas nasihat makcik hubby yang jadi cikgu. Jauh tak pandangan aku..muhahahhahhaha..

3 ulasan:

NONIE AZIZ berkata...

hehehehe...macam nurin la jugak ni...bila tanya baru-baru periksa math tanya boleh jawab tak...boleh...sokla susah tak susah la jugak...boleh dapat 100% tak...rasanya macam tak bolehla mama...huhuhu...bila kena soal siasat baru kendur sikit over confident dia tu..hahaha..Akak ngan abg sama gak tak delah nak force cuma kasi maintain jerlah..

HappyIrfa berkata...

advance betul baru darjah 1 suh pulun study nak peksa.anak aku dah drjah 2.aku suh baca kalau dia buat tu aku puji,tak buat aku malas nak bising..dah darjah 4 nanti aku suh dia belajar habis-habisan(ikut pesan makcik hubby ko)hehe

Ijah @ Fariza berkata...

Kak Nonie: Betullah kak sebijik Azri gak...ckp senang..bila soal siasat lebih ckit terus hilang confident nya..

Irfa: hihihihi..saje jer suruh dia baca buku, tapi bukan paksa sangat pun.....sebenarnya kalau dia baca buku aman ckit rumah..hahahhaha....