09 April 2009

Kurang Asam..anak sapalah tu..

Pagi nie macam biasa aku pegi keje ngan nak hantar anak2 sekali. Hari nie Fahmi terlebih mulut asyik cakap jer pastu siap borak-borak ngan Aqil. Aqil plak tengah tengok awan (nie aku agaklah, sebab dia pandang cermin ke atas). Bila sampai kat traffic light nak U turn, Fahmi terus cakap " Aqil tengok ape?, Aqil tengok tempat keje Azam ye...?". Tu yang Aqil tengok tu tempat keje Azam lah tu". " bu, tu tempat keje Azam kan bu?". Aku tanyer dia "Azam tu sapa?". "Abah lah". Selamba jer dia jawab. Muhahahhahhaa..kurang ajar asam punye anak, kau panggil abah kau Azam jer.

2 ulasan:

Pnut berkata...

salam...
nak komen yang cerita anak Nurul tu..

Ermm kalau budak kejang and sawan, jangan siram air..semasa keadaan kejang dah sawan, otak dia tidak berfungsi, jadi otak budak tidak boleh menerima arahan, kalau disiram air, takut masuk ke hidung, dan terus ke parau-paru, dan terjadi masalah paru-paru berair.

so best way is basahkan kepala dia, badan...bukan jirus/siram atau ambil je tuala basah, balut badan dia..

kalau anak demam panas, jangan ambil mudah, and bawa dia keluar berjalan.. sebaiknya lap sentiasa, pastikan suhu tak naik.

Mandikan budak dengan air suam.

Pesan kak Nurul, it will be repeated once dah kena, until certain age, so minta dia berhati-hati.. tiap kali anak demam, ambil cuti, dan pastikan anaknya tak kena lagik..

sekali dia kena, percentage otaknya akan rosak sedikit, dua kali akan bertambah, kalau kena lagi gonna be worst..


akak ckp berdasarkan pengalaman, anak sulung saya 3 kali pernah kena tarik masa demam panas..horror...

Ijah @ Fariza berkata...

Kak Pnut: Tq kak, atas advice yang akak bagi...moga-moga bleh dijadikan panduan. nanti saya emailkan dekat kak nurul ape yang akak bagitau nie..