30 Disember 2008

Pulangkan balik!!!!!!!!.

Tak silap aku beberapa hari lepas kat dalam paper ade statistik yang dikeluarkan bahawa hanya beberapa peratus (peratus yang sangat rendah) sahaja ibu yang nak menyusukan bayinya. Hubby tolong aku baca tajuk statistik tu kuat-kuat..

Aku: Macam mana tak rendah, abang tulah org nak kasi susu ibu tak bagi..
Hubby: Haik..abang pulak, bila masa pulak abang tak bagi?
Aku: yelah bising-bising bila nak bagi nenen kat anak...
Hubby: yelah sampai 4 tahun tu, at least 2 tahun pun dah kira ok kan?
Aku: yelah tapi tak salah kalau nak sampai 4 tahun kan?...
Hubby: Abg dah bagi pinjam 2 tahun tu kira oklah...nie sampai 4 tahun...rugi aku...
Aku: alahai dengan anak pun nak berkira ker? hahahhahahhahaha..
Hubby: tak kira cukup masa pulangkan balik...hihihihihihi...

konpius aku..nie sapa punya nie aku ker hubby?...muhaahhahahhaha...

22 Disember 2008

Adakah sudah sampai masanya?

Aku semakin sarat, aku terasa bila jalan mcm baby kat dlm nie nak terkeluar jer..hua... hua..hua... hubby plak bila aku buat kerut-kerut dahi mcm orang tahan sakit..dia yang panik lebih2 ..asyik2 tanyer " nape bu, sakit ker nak pegi hospital ker?"..hihihiihihii...sabor jerlah haku. Kalau ikutkan sebenarnya due aku Chinese New Year nanti..maksudnya aku ade 1 bulan lagi...tapi 3 minggu lepas aku check-up doktor cakap kepala baby dah park kat laluan nak keluar..patutlah aku rasa sakit. Sekarang nie aku cuma make sure baby masih gerak aktif jer.

Malam tadi aku pegi rumah mak,

Mak : eh, perut kau tu mcm dah nak bersalin jer?.
Kak Yang : nie dah kosong nie mak atas nye. (sambil tekan perut aku)
Aku : yelah aku dah rasa sakit-sakit nie, yang kat 'bawah' tu pun dah rasa kebas-kebas dah.
Kak Yang : ntah2 malam nie kau bersalin tak?
Hubby : bu, pegi ambik pembaris abang ukurkan dah berapa CM..
Aku, mak & Kak Yang : hahahhahahhahhahah... (ade ker patut nak ukur pakai pembaris)
Hubby : yelah nie kalau pegi razif nie mesti dia cakap dah bukak 3 cm nie...
Kak Yang : Pandai ker kau ukur, abg Nazri yang dah 4 anak pun tak tau nak ukur...
Aku : hahahahahaha..Poyolah abang nie.


Bila perut semakin membesar nie, ramai yang tanyer aku anak lelaki ker pompuan....ade tu aku suruh teka berdasarkan bentuk perut aku, ade tu aku cakap suprise, ade tu plak aku bagitau jerlah jantinanya. Aku pun sebenarnya baru sekali scan jer masa 16 minggu dulu & doktor cakap aku dpt anak LELAKI, insyaallah. Kalau ikut pengalaman yang lepas bila doktor cakap aku dpt anak lelaki..memang confirm lelakilah. Aku & hubby tak kisah..janji anak aku nie sihat sempurna. Hubby pun ari-ari dok practise cara-cara nak mendodoi anak...sebab skill yang dulu dah hilang...hahahhahhaha...kelakar plak bila aku tengok cara dia hayun-hayunkan tangan dia...hubby sapaaaalah tu.

Barang baby pun hampir 98% siap, tapi aku tak sempat nak basuh lagi..ingat cuti krismas nie lah aku nak pulun basuh. Cuma keperluan aku jer yang tak lengkap lagi, jamu pun tak beli lagi. tak taulah mak dah tempahkan ker belum bedak panas, bedak sejuk & pilis kat kawan dia. Aku suka makan jamu yang kapsul, kalau yang serbuk tu, tersekat kat tekak jer kalau makan...pahit plak tu..uwekkkkkkkkk. Tapi mak cakap dia nak orderkan yang serbuk kiranya freshlah...tak deh bahan pengawet...redha jer lah. Mau aku makan kat singki nanti separuh aku makan separuh lagi kat singki...hahahhahahhahaha..jahat aku, tapi kene pastikan perbuatan tu tak dapat dikesan kalau tak maunya kene tempeling ngan mak karang.

12 Disember 2008

Kene tag ngan kak nonie..layan.

Orang dah sejuk pasal tag nie aku baru nak buat hehehehhe...ampun kak sibuk yang disengajakan...


Syarat2nyer.. SILA BAGITAU

1. Berat sebelum mengandung
Masa sebelum mengandungkan
- Azri berat aku 52 kg (hubby cakap meleleh kalau tengok aku..hahahhahahhah)
- Fahmi berat aku 64kg (kurang ckit yang nak di lelehkan...muhahahhaha)
- baby dlm perut sekarang nie berat aku 67kg (yang nie aku yang meleleh air mata bila naik penimbang..huhuhhu)

wah makin lama makin berat...hahahahhaha agak-agak kalu yang ke-4 berapa plak berat aku yer?


2. Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
- Azri last berat 80kg..wah bayang kan naik sampai 28kg...
- Fahmi last berat aku 79kg
-baby yang nie tak tau lagi agaknya mau cecah gak 80kg kot...hehehehhehe

Maklumlah mengandung tak penah mabuk (alhamdulillah)...selera makan sodap jer..


3. Berat selepas habis pantang
- Azri 67 ker 68kg...dah tak ingat sangat...sungguh tak selesa...banyak baju yang tak leh pakai dah....
- Fahmi...64kg mungkin sebab fahmi menyusu badan cepat susutlah (konon)....dengan melayan kerenah anak2 lagi....penat.
- Baby dalam perut nie tak tau lagi..tengoklah nanti.. bleh ker turun sampai 53kg ....berangan tu freekan.

Kalau iku BMI berat paling ideal bagi aku maksimum pun 60kg jer...so aku dah kategori gemuk.


4. Apa yang korang suka makan masa mengandung
- Azri & Fahmi semua aku suka makan hahahhahhahahha....tengok badanlah..
- baby yang dlm nie plak aku suka makan benda yang masam2 (mcm mangga muda, oren, apple hijau)...mmmmm sedap tapi masam yang fresh..jeruk & asam kecut aku tak layan..

5. Hospital mana anda bersalin
- Azri & Fahmi - Razif Norana, Taman Andalas, Klang (atas belas ehsan company yang tolong bayarkan)
- yang baby nie tak decide lagi nak bersalin kat mana, oleh kerana nak kene bayar sendiri jadinya masih berkira-kira lagi nak bersalin kat mana...maybe Hospital Subsidi...hihihihihi..(sayang duit aku).


6. Tunjukkan gambar mengandung at least 5 kpg.. (2 keping jadilah nyer..)

gambo nie masa mengandungkan azri, tapi tak ingat berapa bulan.Kalau tengok gambo nie bukan aku sorang jer yang kembang lepas tue..hubby pun sama gak..hihihihi..





gambar masa mengandungkan fahmi tak ade rasanya...yang ketiga nie pun nasib baik pegi company trip kalau tak pun agaknya tak banyak gambar ..nie gambar bulan 10 ari tu( 6 bulan)


-TAMAT-

09 Disember 2008

Kedekut? - cerita sehari sebelum Hari Raya Qurban

Tengah aku melayan syahdu petang-petang hari, tiba-tiba hubby dtg bagi hp dia kat aku..oh rupanya mak tipon...

Aku: Hello, nape mak?
Mak: kau tengah buat ape?
Aku: Tengok tv
Mak: Kau dah masak ker? (masak untuk raya esok)
Aku: Mana ade tak masak ape2 pun
Mak: Habis tu kau makan ape?
Aku: Pagi tadi aku goreng mee hoon jer..lagi pun aku nak masak ape lauk pun tak beli
Mak: ya Allah kau tak beli lauk, kau kok kedekut betul..hahahhahahhah
Aku: hahahhhahhahha...sabo jerlah.
Mak: Mak dah siap masak dah nie, mak rebus nasi impit, tumis sayur,buat kuah kacang ngan ayam kicap..
Aku: Ha, tu mak dah masak banyak nanti aku datang tinggal makan jer lah..
Mak: Datanglah...sini, tu nanti anak-anak kau mesti suka makan nasi impit ngan kuah kacang.
Aku: Yelah tengoklah nanti.

Lepas mak tipon aku bagi balik Hp kat hubby..

Hubby: mak nak ape?
Aku: Mak tanye kita masak ape?
Hubby: Uisshhh..banyak kita masak sampai tak muat meja...(wakakakkaka dia perli aku)
Aku: Hahhahahhahhaa..mak dah siap masak..mak suruh datang umah, makan..
Hubby: Ah, malulah..

Wakakakakka...akulah anak yang paling bertuah..aku sebenarnya tak laratlah nak masak mcm2..kene pulak pagi tu masa nak sarapan aku rasa cam nak pitam, langsung cancel nak keluar cari lauk.

Tapi malam tu aku keluar gak pegi tesco ingat nak cari jugaklah ayam ckit, plan plak nak masak nasi ayam jer kononnya..bila dah sampai tesco cam malas plak nak beli...yang dibeli barang2 baby jer...hubby berbulu jer. Bila hubby tanye nak makan kat mana, laju jer aku cakap makan kat umah mak..dah terbayang..kuah kacang mak, tapi hubby mcm tak nak dia cakap seganlah..dahlah tak bawak ape2 datang nak makan jer..tapi aku peduli ape rumah mak aku.....hehehehhehe...nak hilangkan rasa segan tu hubby belikan lemang kat tepi jalan satu untuk mak satu untuk kitaorang. Balik siap tapau makanan lagi (mak yang bagi)..selamat pagi raya aku..takyah masak.