26 Oktober 2008

Banjir oh banjir - cerita 3

Alhamdulillah, banjir dah surut...dah kering pun. Lama betul aku pending citer banjir nie. So Jom layan gambar...kiranya nie memang betul-betul sejarah dalam hidup aku...banjir kat kampung sendiri..
anak2 yang paling seronok...tapi aku tak bagi sangat diorang main air banjir nie sebab kotor...uwek..


layan jer abang aku...main rakit..sengal


nie salah satu kilang yang dilanda banjir gak...



nie pun sama gak...




nie rumah kawan keje aku..abang hisham..sian dia, nasib baik umah mak mentua dia dekat..kalau tak kene tidur kat sekolah gamaknya...






nie depan umah abang Hisham...






nie umah paman aku..hahahahha tengok siap kerusi malas lagi...macam bersantai kat pantai jer..nie air dah masuk umah dia nie..



nie awek sapa nie yang main banjir nie....hahahhaaha..adik aku layan anak2 aku main rakit..


22 Oktober 2008

Banjir oh banjir - cerita 2










Mak cakap sepanjang 30 tahun dia duduk kat batu 9 nie, 21/10/2008 adalah sejarah kawasan kampung nie dilanda banjir kilat....hampir 100(mungkin lebih @ kurang) orang terpaksa dipindahkan...tak percaya ..jom kita tengok gambar..



nie masa aku baru balik keje...dalam hati duk dak..duk dak... risau gila wei..
jambatan dah nak tenggelam..




kak ida cakap rumah mak dah macam kapal laut...sebab kelilingnya air jer.

tak tau mana satu daratan mana satu parit..

Hubby menyelamatkan motor kesayangannya...
nak pegi pasar malam..terpaksa redah air.sempat peace lagi..hihihihi..

22/10/2008..aku EL, kesian plak kat mak nak jaga anak2 aku..ari nie aku jadi paparazzi...tunggu gambar2 seterusnya...

21 Oktober 2008

Banjir oh banjir- cerita 1

rumah mak banjir, tadi aku talipon mak tanyer mcm mana keadaan kat umah, hampir beberapa inci lagi air nak masuk rumah...aku suruh mak kemas ape yang patut sebab ade org kampung dah dipindahkan...paras air naik kat pinggang. Bomba & ambulance dah standby. Kesian mak, nangis dia masa aku tipon tadi. Hubby pun balik tengok anak-anak kat umah mak, risau plak kang tiba-tiba air naik mendadak anak-anak terperangkap kat dalam rumah plak. Pulak tu hujan masih lagi turun mana tak risau, rasa nak balik jer sekarang nie....

16 Oktober 2008

Aktiviti tanggal 13 Oktober 2008

Patutnya n3 nie disiarkan pada 13 Oktober tak pun paling lewat 14 Oktober, atas sebab-sebab ke-bz-an(suka2 jer cipta perkataan sendiri) jadi tertangguh sampai hari nie.....
Sebenarnya aku sendiri tak sedar hari nie (13 oktober) Hari Ulang tahun kelahiran aku, bila sampai opis aku tengok kelendar baru aku ingat. Hubby plak seperti tahun-tahun yang sudah memanglah dia tak ingat tarikh2 penting yang akan disambut setiap tahun kecuali tarikh ulang tahun perkahwinan kitaorang tu pun sebab senang nak ingat 9/9.....
Hari nie aku keje cam biasa, tak deh yang special pun, tapi aku perasan apasal hubby talipon aku pagi nie jer dah 2 kali. Tapi serius aku tak kecik ati pun hubby tak wish aku Happy birthday. Dalam pukul 1130 pagi cam tu ader orang pegang jambangan bunga & aku kenal orang tu sebab kedai bunga dia dekat ngan opis aku. tiba-tiba " sapa Siti Fariza?"....oppssss masa tu muka aku dah merah padam dah.....hihihihihi..malulah...dah satu opis tau hari nie birthday aku. Kat jambangan bunga tu terselit ferrero rocher dalam bekas bentuk love....sooooo sweet.
perasan tak jambangan bunga nie sama ngan bunga yang aku dpt masa anniversary ari tu....cuma jumlah kuntuman bunga jer yang berbeza..


Lepas aku dapat bunga tu aku terus call hubby...
Aku: Terima kasih nyer hantar bunga kat ibu..ingatkan abang lupa.
Hubby: sama-sama, saje jer nak bagi suprise kat ibu.. baru sampai ker?
Aku: ha'ah, baru jer dapat..bila abang pegi order tadikan masa abang hantar ibu kedai tu masih tutup lagi.
Hubby: Rahsialah...mana bleh bagitau, suka tak?
Aku: sukalah tapi malu a'a.......ok lah yer.
Hubby: ok..bye.
Aku: bye.
Nak balik satu hal nak bawak bunga tu malu plak aku.....nak tinggal sayang.
Kebetulan hari nie jugak hubby cuti so hubby ajak pg JJ, aku ok jer lagipun aku kan dah dpt bunga..hati pun berbunga-bunga jer...hahahahhaahah. Sampai JJ Azri badannya panas plak, cari farmasi beli ubat dulu pastu baru pegi makan....dah pegi makan layan plak anak2 main game....so ari nie satu family happy jer...Azri pun masa main game tak ingat..bila nak balik...badan pun panas balik...hohohoho...






letih sebab lepas makan Azri muntah...





layan game...semangat jer....





Aku pun sempat gak lah main seround..hahahhaahah...syok jugak dah lama tak layan game cam nie...
Terima Kasih untuk Hubby sebab berjaya membuat kejutan pada aku....Kiranya birthday aku tahun nie adalah yang paling mengujakan.....
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!!!

15 Oktober 2008

Tanggal 13 Oktober



27 tahun lalu pada tanggal 13 Oktober 1981 jam 7.00 pagi lahir seorang bayi yang sangat comel...hahahahhaha.. Walaupun sebenarnya kehadirannya kurang dialu-alukan kerana abang si bayi masih lagi menyusu badan( kesian) tapi bayi tersebut dibesarkan juga dengan kasih sayang tak berbelah bagi oleh kedua orang tuanya. Kehidupan yang dilalui oleh bayi tadi adalah kehidupan yang biasa-biasa sahaja.


kenangan bersama arwah abah & arwah nenek...al fatihah untuk kedua-dua arwah.

Pada usia 12 tahun si bayi tadi telah menjadi anak yatim kerana kehilangan abah yang dikasihi akibat kanser. Mak si bayi bertungkus lumus membesarkan 3 orang anak yatim dengan serba kekurangan, tapi alhamdulillah selama bergelar balu dengan 3 orang tanggungan belum pernah mak si bayi meminta-minta hanya untuk sesuap nasi.


Membesarlah si bayi dan menjadi seorang gadis yang cantik & baik hati ...muhahahahhahhaha. Selepas habis tingkatan lima si gadis yang baik hati tadi bekerja sebagai operator pengeluaran dikilang berhampiran rumahnya dengan harapan untuk meringankan bebanan mak yang tercinta. Kemudian si gadis mencuba nasib pulak dikilang yang gah sedikit berdekatan rumahnya jugak. Di kilang inilah juga si gadis bertemu jodoh dengan suami tercinta. Setelah hampir sebulan bekerja si gadis mendapat tawaran untuk menyambung pelajaran di tingkatan enam tapi oleh kerana kekangan kewangan si gadis hanya sempat bersekolah 1 hari sahaja( sob.. sob..sob).

si gadis sudah bertemu jejaka idaman......

Dipendekkan citer si gadis telah mendapat tawaran keje sebagai Receptionist di sebuah syarikat di PK, dan bermula saat itu kerjaya gadis tadi berkembang dengan perlahan-lahan. Ye, si gadis tadi hanya berbekalkan Sijil SPM sahaja...


Mak si gadis selalu cakap, "memang kau tak belajar tinggi tapi mak doakan kau senang dalam kerjaya kau". Si gadis bersyukur dengan adenya keje yang tak berapa nie dapat membantu mak dan sekarang dpt bantu suami untuk meneruskan kehidupan yang semakin mencabar nie.


Sekarang gadis (gadis lagi ker?) nie sedang menunggu kelahiran anak yang ketiga dan sangat bahagia dengan kehidupannya....

08 Oktober 2008

Habis semuanya........

konon-konon cam boring templat sedia ada, gatal tangan godek-godek habis hilang semuanya, pastu nak edit balik dah tak boleh.....padan muka aku.. waaaaaaaaaaa....

Kene godek-godek lagi nie....puh kanan puh kiri...

07 Oktober 2008

Bila syawal menjelang tiba

Hilang kemana ntah mood nie, nak update blog pun malas. Kalau ikutkan banyak benda nak citer. Raya pun ala kadar jer. 1 syawal jer banyak gambar..hari-hari seterusnya...ikut mood jer nak ambik. Round rumah sedara-mara pun tak habis lagi nie, nampaknya kene sambung lepas balik keje nie kalau rajinlah..klu tak kira halal jer lah.


nie pagi sebelum nak berangkat pegi sembahyang raya. Tahun nie Hubby angkut sekali anak-anak pegi sembahyang raya .


Balik sembahyang wajib minta ampun " bang, saya minta ampun dari hujung rambut hingga hujung kaki, halalkan makan minum saya".
turn azri plak...siap ajar lagi nak cakap ape bila salam " Selamat Hari Raya abah, abang minta maaf". ayat simple jer tu pun malu-malu nak cakap.

Fahmi plak, nie pun sama jer kene ajar ape nak cakap...punyer lah susah nak cium budak nie..asyik gelak jer.

turn salam ibu plak..aku yang nak tergelak...bukan ape tengok geletah anak-anak menyeronokkan.


"salam betul-betul kalau tak ibu tak nak bagi duit raya".



nie plak Azri & Fahmi bermaaf-maafan....susah tul asyik gelak2 jer 2 beradik nie.


lepas salam-salam ambik gamba plak..layannnnnnn




kalau rajin akan adelah part 2 nanti....kalau tak nie jerlah N3 raya untuk blog aku nie...