30 Ogos 2008

Anak sapa lah nie....cute sangat.

video

Cute sangat video nie, aku tengok ntah dah berapa kali ntah....kelakar gila mimik muka budak nie bila dia nyanyi...

28 Ogos 2008

Dunia semakin maju, nilai duit semakin susut.......

Telinga menangkap bunyi motor, aku jengah oh posmen, aku pun keluar ambik surat-surat itu ade tiga keping surat & semuanya atas nama En.Hubby bin Bapa mentua. Aku duduk pastu aku buka satu-satu surat tu.
Surat pertama no. pin, kad mana plak nie (dlm hati saje)...ah biarkan lah.
Surat kedua dari bank rumah..eh apasal ade tunggakan nie, mesti tak bayar nie (dlm hati juga)...nanti tanyer hubby.
Surat ketiga dari bank rumah jugak..oh start 15/10/2008 bayaran rumah nak jadi 600.++...mmmm dah lima tahun aku(hubby) bayar utang umah nie rupanya.
Letak surat-surat tu, aku sambung baca novel...........

Tiba-tiba mengantuk plak, tido kejaplah...baru nak feeling-feeling tido, hubby keluar bilik..
Hubby : eh bu, nape balik awal ari nie? (sambil gegar-gegarkan badan aku, tensi aku..baru nak tido)
Aku : nape?
Hubby : kenapa ibu balik awal?
Aku : Kan ari nie ade check-up (mata still pejam lagi nie)
Hubby : ya Allah, abang lupa lah.
Aku : eleh cakap banyak kali pun tak ingat..
Hubby : Ape bu?
Aku : Tu apasal hutang rumah ade tunggakan (saje tukar tajuk)
Hubby : mana?, a'ah lah, tulah ibu, abang dah cakap bulan 8 kene bayar...
Aku: eh, ibu cakap jer yang abang tak check dengan bank tu kenapa?
Hubby : besok bayarlah, bu pinjam duit ibu?
Aku : Ape plak?

Aku nampak hubby kira perbelanjaan untuk bulan nie pakai calculator kat HP duit rumah 1000.+++ bla..bla..bla..

Hubby : bulan nie belanja kita tinggal 500 jer. cukup tak bu?pinjamlah duit ibu 500, nanti bonus abang bayar balik
Aku : lah bagi ibu 500, nak minta balik, belum sempat nak beli ape2 lagi..(muka dah cebik dah nie)
Hubby : lah ungkit ker, abang pinjam jer nanti abang bayar baliklah...
Aku : bukan ungkitlah
Hubby : Oklah klu cam tu bulan nie tak yah pegi mana2.
Aku : tak peh tak kisah lagi pun kan puasa, nak pegi mana?

Bengang jer hubby, aku bukanlah zalim pun nanti klu agak2 belanja tak cukup aku top up lah mana yang patutkan...pasal hutang rumah tu, pandai-pandailah dia settle...


Malam tadi, mak mentua aku tipon...borak ngan anak-anak pastu ngan hubby plak....
Lepas dah letak tu...hubby pandang aku
Hubby: mak nak pegi haji.
Aku: iya ker?
Hubby: mak pegi dengan uteh, uteh yang bayar semua, mak tak sangka kene pegi tahun nie sebab bagitau saat akhir, jadi mak nak pegi ambik injection, tapi hospital kerajaan dah tak nak terima, pastu mak kene ambik kat swasta..klu swasta kene bayar 100. pastu plak mak kene bayar dam 800. dam nie kenapa kene bayar yer bu?
Aku : ntahlah tak pasti sangat, tapi klu tak silap niat haji kot..ader yang awal ade yang akhir...tu yang kene dam..kotlah, ibu pun tak ingat sangat pasal haji nie...
Hubby : pinjam duit anak2 lah..

waaaaa..suka-suka jer nak ambik duit anak-anak aku, penat aku kumpul dari diorang lahir lagi...pastu tiap-tiap bulan aku potong gaji aku, masuk akaun tabung haji diorang...nak kata banyak tu tak lah tapi...bolehlah untuk simpanan diorang...

Aku: tu lah abang ibu cakap simpan ckit duit gaji abang tak nak, nak tunggu duit habis baru nak simpan...sekarang nie klu nak berak baru nak gali lubang memanglah tak sempat....
Hubby : dah nak membebel plak, abang pinjam jer nanti abang bayar baliklah...

Aku diam jer masa nie, pastu aku masuk bilik aku tengok buku akaun anak2, alamak sayang yerlah, tengok plak buku akaun aku, alahai aku dah keluarkan masa nak bayar duit tanah kat mak...yang ader pun serdak-serdak jer...wah tekanan betul, tapi walau ape pun aku akan cuba usahakan, sebab yelah mak nak pegi haji kan..lagi pun bukan selalu diorang minta tolong. Lagi pun kan itu tanggungjawab hubby, dia anak lelaki memang wajib bantu mak bapak dia. Aku sebagai isteri kene tolong mana yang patut.

Masa nak tido....masing-masing layan feeling..
Aku : Berapa abang nak bagi kat mak..
Hubby: 1000 kot, tapi yang 100 tu mak nak cepat.
Aku: nak bagi bila?
Hubby: bulan 11 lah kot, yang untuk bayar dam tu abang kongsi ngan adik nanti (hubby nie 2 beradik jer).
Aku: sempat lagi nie klu nak kumpul, 2 bulan bleh kumpul 1000.
Hubby: ibulah kumpul abang tak bleh gaji habis bayar utang, nie lagi ibu nak bersalin nak kene duit jugak kan, bila ibu bersalin?
Aku: bulan satu. alah bersalin jer kat kerajaan, klu tak deh masalah 30 inggit jer,hihihihiihi...
Hubby: boleh masuk tak?
Aku: klu kat banting bolehlah klu kat klang tak leh rasanya...
Hubby: rasanya klu bulan satu boleh kot sebab kan abang dapat bonus, berapa klu nak bersalin kat Razif? seribu lebih kan?
Aku: iya kot, tapi abang jgn lupa Azri nak masuk darjah satu tahun depan..mesti nak pakai duit banyak kan
Hubby: iyalah, duit bonus abang tu cukup...

Pening kan klu cakap pasal duit,...oh duit, kemana kau duit....lupa plak hari raya dah nak dekat, aku cakap kat hubby "boleh tak klu kita jgn pikir, klu raya jer mesti nak kene belanja besar, kita belanja cam biasa jer, tak yah beli baju raya pun tak peh"...........BOLEH KER?

Dunia dah semakin maju, nilai duit semakin susut...gaji tak naik-naik cam mano?

Perasan tak, hubby semua dia nak bayar pakai duit bonus dia, wah..banyak nyer bonus En Hubby yer? dapat 5 bulan ker?...klu dapat 5 bulan, bleh aku ikut sekali pegi haji ngan mak mentua aku...hahahhahhaha...mimpilah!

19 Ogos 2008

Denggi Oh Denggi...

Azri demam sejak 2/8/08, hari sabtu petang(demam dgn tiba-tiba). Esoknya aku bawa pegi klinik 24 jam, masuk ubat bontot bagi antibiotik & ubat demam (makan 4 jam sekali). Tiada tanda demam nak kebah, dia makin lemah sebab muntah2. Malam isnin 4/8/08, lagi sekali bawa pegi klinik, doktor bagi antibiotik yang kuat ckit & doktor cakap klu dlm masa 3 hari tak baik jugak dtg balik check darah. Hari selasa pun dia tak ok lagi, kepala masih pening & muntah2. Hari rabu 6/8/08, Azri masih demam dan yang paling teruk dia tak boleh jalan, aku terpaksa papah dia masuk kereta(tak larat aku nak dukung dia). Sampai rumah mak, mak dah bising suruh bawak hospital. Aku ingat balik nanti nak pegi klinik balik,test darah plak, rupa-rupanya mak tak sabar dia terus talipon hubby sambil nangis suruh jugak bawa azri pegi hospital. Hubby pun keluar kilang utk 2 jam(akhirnya EL jer hari tu) bawak azri terus pegi Hospital banting (klu pegi klinik takut lambat dpt result darah). Sampai hospital ambik darah, pkl 230 petang ambik keputusan. Dan hasilnya Azri suspect Denggi, platlet turun 165(boder line untuk kanak-kanak 150), doktor decide tahan Azri kat wad untuk langkah berjaga-jaga. Sepanjang kat hospital 7 botol masuk air (4 hari 3 malam).



nie malam pertama, tangan kanan untuk ambik darah (1 hari 2 kali)

nie plak malam kedua, demam dah ok tapi badan jadi gatal2...nurse cakap memang nie salah satu kesan denggi.Hari kedua nie platlet dia turun lagi 145 ptg turun lagi 137.
hubby tolong sapu ubat..sadis kat hospital nie kaum lelaki tak leh tunggu..tapi selalu hubby balik 10 malam (longgar ckit waktu melawat dia)




nie hari ketiga dia dah ok ckit, air pun dah ditanggalkan platlet pun dah naik 159. tapi nie masa pagi jer bila tengahari dia makan nasi petang dia dah start muntah-muntah balik & cakap kepala dia sakit sangat kene plak masa tu doktor buat lawatan so, cancel balik ari nie & masuk balik air sebab badan dia lemah balik . Walaupun hospital gomen selesa duduk kat hospital nie, kerusi yang Azri duduk nie boleh dijadikan katil, so takdeh lah aku sakit pinggang.

nie sebelum dia muntah2...seronok kat hospital nie...ade tempat mainan khas untuk pesakit cilik..

nie hari ke-4, dia dah ok ckit..tengok dah ceria dah....

ape yang aku suka sangat nie? yessss boleh balik hari nie...


kakak & abang ipar aku dtg melawat,tapi org yang dilawati dah berlari-lari ntah kemana....


nie salah seorang doktor yang merawat Azri, cantik doktor nie..gambar blur Azri yang ambik gambar nie
TERIMA KASIH DOKTOR...& NURSE di wad 4, Hospital banting.

Masa nak keluar hospital nie, aku cuma dpt surat appointment (check darah lagi sekali), pastu aku mcm pelik tak kene bayar ker? tanyer kat nurse....oooooo baru aku tau klu denggi memang totally FREE, sebab denggi adalah wabak......Sekarang nie tengah tunggu Jabatan Kesihatan datang buat Fogging.