28 Mei 2008

Keliru...


Alhamdulillah....
Kehadiran yang aku tak sangka-sangka. Klu ikut perkiraan aku, patutnya aku akan "period" pada 22/5 tapi masuk hari nie aku dah lewat 7 hari, masa lewat baru 3 hari aku minta mak tolong urutkan perut aku sebab aku rasa sakit kat perut mcm nak period, aku ingat lepas urut esoknya period lah mmm tapi tak deh pulak, perut makin tak selesa.

Pagi tadi sebelum pegi keje aku pesan kat hubby suruh beli pregnancy test. Balik keje aku masak dulu, pastu aku ingat nak buat test tu besok pagi, tapi rasa tak sabar pulak, masa aku mandi tadi aku buatlah test tu, alhamdulillah hasilnya mcm yang kat atas tu.....

Kalau ikut perancangan memang aku tak plan nak mengandung dlm masa terdekat nie, pastu plak aku & hubby rancang sama-sama cara al-azal, tak tau mcm mana aku boleh mengandung, kuasa Allah swt. Sekarang nie aku akur, aku & hubby hanya merancang tapi Allah swt yang tentukan...Allah Maha Kuasa.

22 Mei 2008

Tag

Ade 2 tag yang perlu dibuat, sorry ye akak nonie & akak KV, lambat ckit nak buat tag nie, sebab nak kene pkir...hihihihi (rasa cam nak jawab periksa BM kertas 2 plak...muhahahaha...)

nie tag dr akak nonie

List out top 5 present that u wish for

1 - Duit juta-jutaan ringgit- aku nak buat rumah impian aku, stail kampung, ader pokok buah-buah, halaman yang luas siap dengan landscape yang superb..so klu org hadiah kan aku duit senang aku nak buat ape yang aku nak...
2 - Kereta baru - tapi taknak lah yang mahal2 sangat, klu dpt proton saga baru tu pun dah ok....klu mahal sgt nanti susah plak klu aku nak renew roadtax & insurancenya...tapi klu dapat jugak yang mahal pakai sekejap pastu jual...sapalah nak hadiahkan aku kete nie...
3 - Duit juta-jutaan ringgit - Hahahahahha mata duitan betul aku nie, yerlah kan duit yang kat no 1 tu dah abis kat umah impian aku, yang nie klu dpt aku nak bagi mak ckit, langsaikan hutang piutang, pastu nak pegi melancong........
4 - Produk pelangsing badan yang selamat utk diamalkan - sebab aku nie makin lama makin dugong ..hadiah nie disponsor sampai aku capai berat badan yang ideal...oh lupa, yang nie sekali ngan hubby aku...muhahahahaha..
5 - nak jadi Boss kat tempat aku keje sekarang - sebabnya aku nak sekeh kepala2 2 org mangkuk yang mengaku paling pandai, tapi sebenarnya bodoh, meroyan jer kerja..nya.. psssst Mr J boleh tak kau hadiahkan aku saham kau, and then aku take over tempat kau....

buat tag nie jadikan aku terawang-awangan, membayangkan klulah semua nie terjadi...alangkah indahnya...
----------------------------------------------------------------
nie plak tag dr akak KV

Soalan 1 Apa yg anda suka ttg suami anda
1. Romantik & manja - Hubby suka klu balik keje dtg kat aku, duduk dekat2 tenung muka aku, cium2 pipi aku (oppps) belek2 tangan aku...tapi kadang2 aku rimas hahahhahaha durhaka punya bini...
2. Dia tak penah ade mood yang tak baik, dia nie cool jer, aku jer yang ade angin kus-kus.
3. Pemurah. terutamanya duit selagi dia ade duit mesti dia bagi punyalah klu aku mintak...kadang-kadang tu dia tanyer aku ader tak duit belanja, kepala aku sentiasa jerlah geleng-geleng klu dia tanyer... penah dia bagi duit belanja kat aku untuk seminggu, pastu duit tu aku simpan..bila pegi kedai makan dia suruh aku bayar aku cakap kat dia duit tu aku dah simpan, terus dia keluarkan duit dia...sambil cakap "nasib badan"...hihihihihi...dasar pengikis...
4. Memahami. Sangat2 memahami, dia klu time off(cuti tak tentu), aku balik keje jer dia dah goreng keropok, goreng cekodok siap buat air lagi, klu dia nampak aku mcm penat jer, dia ajak makan luar tak yah masak...hahahah pssst dia tak tau bini dia pandai berlakon....tapi memang penatlah sebenarnya...penat drive kete hihihihihi.....dasar pemalas..
5. Family man. dia tak suka merayap mlm2 tak tentu pasal, masa dia banyak dihabis kan kat umah & tempat keje...hubby cakap dia dah di didik dari kecik kene ader kat umah sebelum pkl 6.30 ptg, lepas tu tak boleh keluar dah...anak askarlah katakan....

Soalan 2.Adakah anda seorang yg romantika?
ikut mood..

Soalan 3.Luahkan perasaan yg lahir dari hati yg ikhlas utk org tersayang
saya sayang kamu...(ungkapan nie yang selalu hubby tunggu2 dari mulut aku...i malulah nak cakap...muhahahhaha)

Soalan 4.Apa yg anda mahu dari pasangan anda.
kejujuran & kesetiaan...

disebabkan aku nie tak ramai lagi kawan bloggers so terpaksalah tag nie diberhentikan disini...huwaaaaa...sian aku..

20 Mei 2008

Bila hp jatuh ke tangan fahmi

nie hasilnya bila hp aku dicilok ngan Fahmi, mula tu dia main game lama-lama dah boring main game, dia main snap2 gambar..kadang 2 aku tengok kat hp aku tiba-tiba jer ader 200 gambar, jenuh nak delete dan selalunya yang jadi model aku(gambar curi), azri(dengan rela) pastu diri dia sendiri...

budget cantiklah buat mulut cam tu lepas tu...ambik gambo..
nie mulut Azri..




wah cantik sangat buat bontot cam tu pastu....snap sedas...
lawakzzzzz...

nie ape ker halnyer..nie..

Aksi cam nie wajib ader...


macho habis lah tu...muhahahahah...

oh...dia pun tak nak kalah ngan adik..tengok bontot sapa paling lebar..akakakaka..

nielah rupa budak yang jadi photographer nya...ambik muka sendiri plak
sampai juling biji mata...

12 Mei 2008

Suami vs Isteri - Part 2

Perbualan 1

Diwaktu petang sedang si isteri memikirkan nak masak ape balik keje nanti tiba-tiba Hp si isteri berbunyi & di skrin tertera nama suaminya.....

Isteri : Hello
Suami : bu, ari nie nak makan ape?
Isteri : Ntah tak tau lagi, ape pun tak deh dlm peti ais...
Suami : tak yah masaklah, makan kat luar jer..
Isteri : Oklah..
Suami : Tapi makan nasi ayam jer tau...
Isteri : Lah ape barang nasi ayam...
Suami : bersyukurlah sikit, ade org lain tu susah nak dapat tau..
si isteri insaf sekejap masa nie......
Isteri : mmm...yelah..klu makan ikan steam tak leh ker?
Suami : ikan steam tak leh..klu abang yang stim boleh lah...
Isteri : Huiishhh.. takdeh keje lain lah tu........

Pada hari kejadian tiada adegan stim @ steam yang terjadi sebab si isteri dgn gigihnya telah pun masak untuk makan malam kuang..kuang..kuanggggggg..kiranya siaran tertunda...



Perbualan 2

Suami : Ibu klu tak keje, duduk rumah mesti gemuk kan?
Isteri : ye ker, keje cam nie pun gemuk gak cam maner tu...
Suami : bukan ape, klu pegi keje tu ibu pakai cantik2, pakai gincu..stim jer tengok..(gilo ok.muhahahaha)
Isteri : Hishhh ade gak yang duduk kat umah pun pakai cantik2..mcm kak ida tu dulu kan klu dia tunggu abg majid balik keje kan dia dah siap2 mandi siap pakai gincu lagi..hehehhehe...ok jer tak dehlah duduk rumah selebet jer...yang keje plak tak semestinya dia pandai nak cantik2...
Suami : ha' ah kan cm kak ayang tu...
Isteri : Selamba jer kutuk kakak aku yer...hahahahhaha
Suami: heheheheheh...

Suka2 jer si suami kutuk kakak si isteri....


Perbualan 3

Suami : 11hb, ari ibu kan?. Ibu nak ape hari ibu nanti?
Isteri : ntah tak taulah nak ape?
Suami : Ari tu ibu nak jam kan, nanti abg belikan jam yer?
Isteri : Nie kan dah ader jam..(sambil tunjuk jam yang kat tangan), tak nak lah jam..ibu nak baju..
Suami : Baju ape ?
Isteri : bajulah buat pegi keje..
Suami : Tak bestlah bagi baju
Isteri : Klu cam tu belikan emaslah..
Suami : Mak oooiii, emas yang ade pun tak di pakai..
Isteri : lah, ari tu ibu pakai banyak2 abang tak bagi..(mcm emas banyak sgt, takat 2 3 ulas jer.. ekekekeke)
Suami : yer lah pakai tukar-tukar lah...
(susah ok nak pakai tukar-tukar tak deh masa...nie dlm ati isteri)

So, ape yang si isteri dpt masa ari ibu tu....mmm...dpt coklat ferere rosse(tak pandai ejalah) hihihihihi...........

08 Mei 2008

3/5/2008....abang ayeng nikah

Selamat dah abang aku menjadi suami org...tanggungjawab besar tu..
gambar sekitar majlis
nie sebelum nak ...sempat lagi main guling2 ngan anak-anak aku..

dengan mak...anak kesayangan, nasib baik abang dapat org sekampung...klu tak kesian mak..

dengan kak ida(kakak sulung), apelah nak ambik gambo ngan adik sendiri pun malu2...nyampah..hihihihi

nie dah sampai kat umah pengantin pompuan..gambo nie hubby yang suruh ambik..


nie makcik2 aku..kakak & adik arwah abah...
kitaorang bawak mas kahwin & emas untuk batal air sembahyang
barang2 lain bawa masa majlis besar nanti sebab nikah nie dibuat secara mendadak(atas sebab yang tak dpt dielakkan, pasal kes abang sakit)


cincai jer...suka2 dia jer terkangkang-kangkang

nie 2 org hero yang suka menghuru-harakan keadaan...penat aku melayan budak2 nie




masa akad nikah..akhirnya dengan sekali lafaz sah sudah abang menjadi suami ....


airmata kegembiraan....


halal dah........


dengan kedua-dua org tua......salah pasangan sebenarnya nie

gambar kenangan

adik aku ngan pakwe dia...dia pun dah tak sabar nak kahwin tu...gatal..muhahahaha..
perasan tak pakwe dia muka cam zizan raja lawak kan...hahahahaha...cuma idung jer kurang mancung ckit..ekekekke..(jgn marah yer apis)





nie adik beradik aku..tapi tak cukup korum nie..sorang lagi kakak aku tak deh...tak dpt balik
nampak tak budak yang menyelit tu...sibuk jer tau..aku suruh dia tepi dia tak nak...








dengan kakak ipar...
--------------------------------------------------------------------------
masa majlis nie ade satu pakcik nie(aku tak suka ngan pakcik nie) sound aku & kakak aku
pakcik busuk: nie dlm nie berapa nie? (merujuk pada duit mas kahwin yg dlm frame)
Aku : 80 inggit
pakcik busuk: Aku bawa 1000 pun tak susah cam nie..(merujuk pada frame yang digubah cantik, menyusahkan bagi dia padahal bukan dia yang bawak pun...)
Aku : sebab ckitlah nak kene buat cam tu, biar nampak mcm banyak pastu nampak eklusif, kalau bawak 1000 memanglah tak yah susah2..sebab nanti takut kene rompak...
pakcik busuk tu diam jer lepas tu,
dlm ati aku, kau penah ker pegang duit 1000, sebab kau makan pun anak yang bagi yang kau tau mancing jer kejenya....
aku bukan ape tapi selalu pakcik busuk nie cakap tak serupa bikin, lagipun intonasi suara dia tu cam berlagak..jer..nyampah aku..

03 Mei 2008

Merancang Jantina anak?

Aku nak kongsikan bual-bualan aku melalui email dengan kawan aku...mula2 tu aku saje hantar pasal Kaedah beserta Doa Ketika Bersalin sebab kawan aku nie sekarang tengah mengandung anak sulung, dari citer takut tengok darah, rasa sakit nak bersalin pastu meleret-leret cerita pasal merancang jantina anak...

Secara jujurnya, setiap org setelah melahirkan 2 hingga 3 orang anak atau seterusnya dan dapat pulak anak yang sama jantina jer mesti nak merasa jugak yang berlainan jantina contoh mcm aku nie lah kan setelah 2 kali melahirkan dan dapat pulak dua-dua lelaki teringin jugak nak anak pompuan. Klu ikutkan sebenarnya tak kisahlah sangat pasal jantina anak, cuma kadang2 org sekeliling yang lebih kepoh pasal nie. Aku citer nie betul-betul terjadi kat aku sendiri. Org selalu tanyer "bila pulak nak dpt anak pompuan?". hahahaha mcm aku plak yang tentu kan jantina anak2 aku. ade jugak yang cakap "tu lah kau tak pandai buat". huhuhuhu..nie lagi satu, ape maksud dia tak pandai tu?..mmm susah nak cakap kan...

Pada aku kita boleh berusaha & merancang tapi Allah SWT yang tentu kan. Aku pun kadang2 bergurau jugak ngan kawan2 yang dah ade anak lelaki & pompuan nie "ajarlah aku cam mane nak buat" hihihihihi...dan jawapannya....pikir lah sendiri...muhahahaha..

Mungkin dlm bualan aku ngan kawan aku nie ader info yang kurang tepat....elok rujuk balik kat mana2 sumber yang boleh membantu.Baca email tu dr bawah & email tu aku dah edit ckit...tulisan biru aku & hitam kawan aku...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----- Original Message -----
From: Maya Ariffin
To: Fariza
Sent: Tuesday, April 29, 2008 12:25 PM
Subject: Re: Kaedah Beserta Doa Ketika Bersalin(18PL)

wakakakakk.. ape da laki ko. laki aku lagik la siap tanda kat dlm astro view pasal rancangan2 nak pendidikan kehamilan dan kesuburan pastu suwoh aku pakat tgk ngan dia. pastu aku siap bli buku lagi suwoh dia baca lak ekekekek..

Asben aku mmg suka makan seafood. ketam udang sumer2 lah... tu antara menu kegemaran dia. tu yg baby boy tu jadinye.. insyaallah. subhanallah kije Allah ni kan... hebat2 belaka. Ikot waktu subur pulak, sebab tu ada teori mengatakan 10 hari pertama lepas period tu masa yg baik utk bersama kalu nak dapatkan baby lelaki.. hari ke 11-20 tu utk baby gurl and balance tu dah masuk masa tak subur dan nak next period dah.

nanti nak dapat baby gurl kena kurangkan makan seafood lebihkan yg masam2 ler pulak nampaknya. aku kalu leh at least nak ada sepasang sblom umo aku 35. pastu baru pk nak rehat. sbb laki aku pong dah 39.. kalu lambat2 karang sian lak dia, umo pencen anak tak abes skul lagi.


----- Original Message -----
From: Fariza
To: Maya Ariffin
Sent: Tuesday, April 29, 2008 11:59 AM
Subject: Re: Kaedah Beserta Doa Ketika Bersalin(18PL)


betul tu aku pun tau gak pasal tu masa aku belajar biologi dulu....hihihihi...tu sebab aku tak setuju bila org cakap 3 bulan pertama(hamil) baru nak usahakan jantina baby tu.....teori yang betul 3 ker 2 bulan sebelum hamil....

mungkin kita boleh plan pemakanan kita
klu tak silap aku gen X lebih kepada asid..gen Y lebih kepada alkali..memang jantina baby ditentukan oleh sperma laki tapi klu badan kita terlebih asid @ alkali pun boleh menentukan jantina baby kan.........

klu asid tu kene lebihkan makan masam2 cth mangga, nanas elakkan makan seafood sebab seafood bersifat alkali...bersama suami time tak subur....sebab gen X boleh idup 3 hari kan....

nak anak lelaki banyakkan mkn seafoodlah...bersama dengan suami time waktu subur...sebab gen Y boleh idup 24 jam jer....

masalah aku nak berpantang tu yang susah...hahahahah 3 bulan sebelum tu......pastu laki aku plak nak jugak jumpa doktor razif gak...aku terangkan kat dia tak laku ok...sebab aku bukan
doktor tu yang dia tak percaya tu...sabo jerlah...

----- Original Message -----
From: Maya Ariffin
To: Fariza
Sent: Tuesday, April 29, 2008 11:25 AM
Subject: Re: Kaedah Beserta Doa Ketika Bersalin(18PL)


woooo.. sentimentel nyerrrr... ni yang buat aku tak sabo ney hehehe...

aku lepas ni pon kalu boleh nak cepat2 tambah lagi. at least dapat satu gurl pulak ke.. aminn...

aku banyak baca kat buku2 dgn tgk kat astro. jantina anak ditentukan oleh husband. once sperm dia enter dan bersenyawa dengan ovum kita, genetically dia dah ada jantina dah. cuma fizikal nya je yg terbentuk selepas bulan ke 3. panjang cite nye... ko cari la kat internet banyak info tau. tu yang aku kurang yakin dengan petua owang kata mengiring kekanan or kekiri tu boleh tentukan jantina hahaha... sperm lelaki bawak gene boys and gurl. Y boys very active tapi cepat mati, dlm 24 kalu tak silap aku...it means persenyawaannya kena cepat. X pulak dia tak active sgt tapi jangka hayat lebih panjang. so persenyawaan masih boleh berlaku walopon selepas hari ketiga bersama ngan husband. agaknya sebab tu lebih ramai bayi perempuan dilahirkan pastu pompuan lebih ramai dari lelaki. aku dapat ni sumer dari tgk astro tau heheheh... rasanya teori ni agak relevant.

Try la tanya doctor, pastu cari2 info2 lain gak. mane la tau ade petua2 yang leh share ngan aku. aku pong pas ni nak dapatkan baby gurl gak sowang. pastu baru pk nak tambah or totop kedai.

----- Original Message -----
From: Fariza
To: Maya Ariffin

Sent: Tuesday, April 29, 2008 10:46 AM
Subject: Re: Kaedah Beserta Doa Ketika Bersalin(18PL)


alah maya masa tu kau dah tak nampak darah dah yang kau nampak nanti anak kau jer.....oh indahnya masa tu...hahahaha lebih2 pulak aku nie....oh aku terkenangkan masa aku bersalinkan anak2 ku itu....

laki aku cakap sorang jer lagi...bolehlah....mcm dia yang kene bersalin lak...hahahaha...dia cakap kesian kat aku..mengandung ok masa nak bersalin seksa..iyalah aku bukan teran taik....aku teran org..ok...
lagi satu alasan dia malas nak bangun mlm buat susu...dia dah syok sebab sekarang anak2 dah besar.......

sekarang nie aku tengah plan nak mengandung lagi, tapi tulah laki aku ckp suruh pegi jumpa doktor razif dulu...minta pandangan dia mcm mana nak dpt baby girl ...boleh ker cam tu?...

----- Original Message -----
From: Maya Ariffin
To: Fariza
Sent: Tuesday, April 29, 2008 10:37 AM
Subject: Re: Kaedah Beserta Doa Ketika Bersalin(18PL)


ye ke. aku ni takot darah, tang tu yg aku tgh tanak bayangkan tuh. yang sakit tu aku tanak pk sgt. moga2 tuhan bagi jalan mudah.

ko pon nak lagi dan lagi dan lagi ker? heheheh.. dapat kan pompuan lak yer.. gene husband ko tu hero nye kuat, heroin nye tak hhehehehe...

----- Original Message -----
From: Fariza
To: Maya Ariffin
Sent: Tuesday, April 29, 2008 10:30 AM
Subject: Re: Kaedah Beserta Doa Ketika Bersalin(18PL)


dia tunjuklah siap letak kat perut kita tau masa dia lahir......tu yang pelik tu sebab tengok baby tu warna mcm ungu2 kebiruan....adelah darah ckit2......rasa licin jer baby tu...

bagus2 kau jgn set mind kau, rasa sakit masa nak bersalin....relax jer insyaallah takdehlah sakit mana pun klu tak masakan org lepas beranak nak beranak lagi ....dan lagi....dan lagi.....kan..hihihihi...

----- Original Message -----
From: Maya Ariffin
To: Fariza ; Siti Nazariah Mohd Kassim

Sent: Tuesday, April 29, 2008 10:16 AM
Subject: Re: Kaedah Beserta Doa Ketika Bersalin(18PL)


aku tak teraser takot ngan sakitnye.. tapi aku ngeri dengan darah2 tu sumerrr.. uhuhuhuh.. aku ni mabuk darah. doktor tak tunjuk kan baby yg masih berdarah kat ibu kan? anak aku nanti boleh joen team bola anak ko hehehe..


----- Original Message -----
From: Fariza
To: Maya Ariffin ; Siti Nazariah Mohd Kassim
Sent: Tuesday, April 29, 2008 10:08 AM
Subject: Re: Kaedah Beserta Doa Ketika Bersalin(18PL)

sorrylah aku bukan nak takut2 kan kau, tak pehlah tak yah tengok gambar tu ambik jer ayat2 tu boleh di amalkan...

alah maya mana ade sakit .... rasanya mcm sakit perut cam kau nak berak sembelit + kene senggugut jer ......lepas baby dah keluar hilang semua sakitnya.....masa tulah nikmatnya....

syoknya ade baby.....


----- Original Message -----
From: Maya Ariffin
To: Fariza ; Siti Nazariah Mohd Kassim

Sent: Tuesday, April 29, 2008 8:41 AM
Subject: Re: Kaedah Beserta Doa Ketika Bersalin(18PL)


Weiiii... lagi kan sblom kawen pong aku tak berani tgk gambar owang bersalin.. ini kan pulak aku dok membilang bulan ni ko suwoh aku tgk ja yeeee... huhuhuhu.. ngeri ahh...

----- Original Message -----
From: Fariza
To: Maya ; Siti Nazariah Mohd Kassim
Sent: Monday, April 28, 2008 4:37 PM
Subject: Kaedah Beserta Doa Ketika Bersalin(18PL)

moga info nie boleh dijadikan panduan untuk bakal2 ibu... walaupun sakit tapi nikmatnya sukar nak digambarkan.....


Mengurangkan kesakitan !
Berbagai cara dan ubatan boleh digunakan untuk menangi masalah kesakitan. Sokongan moral suami, ibu atau saudara adalah penting. Amalan doa dan zikir, kawalan pernafasan, berjalan2, membaca, menonton TV diperingkat awal boleh membantu.


Terdapat beberapa jenis ubat- Ubat2 penawar sakit yang diberi secara suntikan, Ubat2 gas yang disedut, bius saraf 'Epidural'. Ubat2 penawar secara suntikan boleh menahan sakit sampai 4 jam. Tetapi kadang kala ia kurang berkesan. Ubat gas sedut sesuai untuk digunakan apabila sudah dekat nak beranak.
Bius saraf epidural biasanya menghilangkan kesakitan and kuncupan rahim tidak dapat dirasai langsong. Munkini kaedah ini terus menghapuskan satu nikmat Allah iaitu 'sakit bersalin'. Walau demikian ia amat berguna bagi kehamilan sulong dan bagi mereka tidak tahan sakit. Kebanyakkan dari mereka memerlukan kelahiaran secara forsep atau sedutan vakum.

KELAHIRAN !
Apabila pintu rahim terbuka sepenuhnya (fully dialted), siibu akan merasa seolah2 nak buang air besar dan secara otomatis ia akan meneran saperti kena sembelit. Ini disebakan kepala bayi telah menekan pada usus besar dan dubur.
Ketika ini siibu memerlukan tenaga yang kuat untuk menolak keluar kepala bayi. Apabila sakit kuncupan rahim mula dirsai, sedut nafas berpanjangan , tahan dan teran sekuat2nya untuk menolak bayi keluar. Baca 'Subhanallah' banyak2.
Doktor atau bidan akan menyambut kelahiran.
'Episiotomy' atau gunting pintu faraj adalah untuk mencegah koyak yang munkin sukar dijahit.
Setengah bidan amat mahir melahirkan tanpa koyak faraj.
Belakang faraj dipertahan untuk mencegah koyak ketika kepala bayi nak keluar.
Dengan tangan kanan menjaga belakan faraj, tangan kiri bidan mengawal kepala bayi keluar.
Segala lendir dan cecair perlu dari mulut bayi baru lahir untuk mencegah masuk keparu2.
Uri ditarik keluar, manakala tangan kiri bidan mengawal rahim pada bawah perut.
Uri dipereksa , lengkap atau tidak. Dibersihkan, dibungkus kain putih dan seterusnya ditanam.
Azankan telinga kanan dan aqamah pada telnga kiri. Bacakan mana2 surah Al Qur'an yang bapanya hafal.
Beri nama, qiqah dan berkhatan.
Kesemua ini sebaiknya dilakukan pada dua minggu pertama selepas lahir. Bagi anak Lelaki elok dikhatan secepat munkin dengan menggunakan teknik 'plastibel'. Bayi perempuan elok dikhatan pada umor antara
1-3 bulan.

02 Mei 2008

Krisis...krisis..

Lama rupanya aku tak update blog...

Hari nie aku pegi keje ngan mata sembab sebab mlm tadi aku menangis...hahahahaha..bila sekarang emosi aku dah stabil & aku pkir balik lawak pulak peristiwa yang terjadi mlm tadi....

Hantar anak2 pagi nie kat umah mak, kene sound ngan mak..

Mak: Ha, mlm tadi ibu kau nie menangis lah tu
Aku : Mana adelah (nak main sembunyi2 lah ye padahal mata dah sembab)
Mak : iya tu, mak tau..
Azri : iya, ibu menangis mlm tadi pastu abah pujuk2 ibu..
Aku : Mana adelah...saje jer main2 ngan abah..
Azri : Iya, ibu nie tak malu dah besar pun nangis...(hahahahha...sabo jer lah anak aku nie)
Mak : Ibu kau nie memang ntah ape2 ntah, kau merajuk ker azam tak ajak kau balik kampung...
Aku : Mana adelah...takdeh ape2 lah...

Sebenarnya aku malas nak citer ape masalah aku sebenarnya kat mak ....kira halal jerlah klu mak cakap aku merajuk sebab hubby tak ajak aku pegi balik kampung dia...

Lama dah aku simpan perasaan curiga aku kat hubby, cuma semalam aku dah tak boleh tahan dah...hubby pun perasan aku diam + rasa nak marah jer....last bila hubby tanyer aku...apa lagi air mata pun bercucuran......

Sebenarnya aku pun tak suka perasaan mcm nie bersarang kat hati aku, tapi ape boleh buat dah namanya isterikan, bila sesuatu kelakuan suami yang mencurigakan mesti hati nie terusik gak. Selalu aku hint2 kat hubby pasal nie, hubby selalu cakap "Sapalah nak kat abang nie dahlah tak hensem, botak perut boroi plak tu". Tapi aku sebagai isteri aku tahu kat mana kelebihan hubby aku nie, tu yang aku risau. Mungkin pada pandangan mata org hubby aku nie tak hensem(tapi pada aku hensem jer), tapi perangai dia kadang2 menyenangkan hati pada sapa yang mengenalinya.

Tapi malam tadi kira dah settel lah masalah aku, aku dah bagitau hubby ape yang aku rasa...oh lapang otak aku, tenang hati aku......