03 September 2008

Allah Maha mengetahui...

REZEKI 1

2 hari lepas N3 nie , ada posmen datang hantar surat lagi tapi aku malas nak ambik sampailah esoknya. Kebetulan hubby tak jadi keje 31/8/08, hubby bangun tido terus buka pintu pastu ambik surat yang aku lupa nak ambik. Aku plak baru bangun terus duduk kat sofa sambil pikir nak makan ape untuk sarapan nie. Tiba-tiba hubby bersuara,


Hubby : bu, dlm pada abang tengah susah hati pikir pasal duitkan, tadi abang bukak surat pastu tengok ade cek..
Aku: eh, yer ker cek ape, berapa juta?
Hubby: tak dek lah juta, tapi bolehlah....dr Lembaga H.......
Aku: Mana tengok?


Aku terus bangun tengok kat tempat surat, waaaaaa..banyak juga jumlahnya RM700.00, bolehlah tampung duit nak kasi kat mak nanti..


Hubby: abang rasa nak nangis tengok cek tu tadi
Aku : tu lah bang niat nak tolong mak tu yang penting, Allah Maha mengetahui.
Hubby: tapi pelik lah abang tak buat pun cukai tu..
Aku: eh, tolong sikit tiap-tiap tahun ibu yang tolong declare abang punya income tax yer, sebab ibu yang buat bagi 2 duit tu..hahahahhaha...
Hubby : apa pulak...

Memang tiap-tiap tahun aku tolong declare income tax hubby, tahun nie aku online jer senang keje kan. Aku perasan dah lama dah bila tengok payslip hubby, aku tengok potongan cukai gila banyak jumlahnya hampir sama banyak dengan potongan K*SP. Aku banyak kali juga tanye hubby, mmmmm tapi biasalah hubby bukan hairan pun, bagi dia yang penting nett pay. Nampak nya ketidakhairanan hubby berbaloi. Alhamdulillah.

REZEKI 2

Cuti 31/8/2008, hubby ajak keluar jalan-jalan, aku plak plan nak sudahkan cari baju raya anak-anak. Kalau keluar masa puasa tak larat lah aku. Awal bulan 8 ari tu aku dah beli baju 2 helai + 2 pasang baju cuma seluar dengan baju melayu jer belum sempat beli. Aku cadang ajak hubby pegi K*mdar, tapi hubby tak nak dia takut jem teruk kat Klang. Keluar pun dah nak tengahari, aku ajak hubby pegi JuSco jerlah, huisshhhh ramainya orang paling ramai kat level pakaian kanak-kanak.

Round sekali kat Jusco, pegi plak pasaraya *esko, ramai juga orang tujuan pegi sini sebab nak tengok printer HP ade offer murah gak..tapi bila pikir-pikir balik benda tu tak perlu buat masa sekarang jadi tak deh lah beli. Bila jalan-jalan nampak plak baju melayu budak-budak, aku belek-belek kain & harganya mmmmm macam berbaloi kalau aku beli nie. Aku suruh anak-anak cuba ok lah sesuai. Lepas tu aku aku ambiklah 2 helai seluar untuk anak-anak & selipar Azri, pastu terus beratur nak bayar. Bila scan harga baju melayu Fahmi lepas, tapi bila scan baju melayu Azri tak lepas sebab baju & seluar lain harga, aku dah blur kat situ kenapa plak lain sebab klu tengak tag harga sepasang baru RM24.50, nie baju RM22.50 & seluar RM24.50. Aku cakap kat cashier tu kalau cam tu tak jadi belilah, pastu aku tanye casheir "bukan tu harga sepasang ker?". Cashier tu pun cam konpius jer dia tanye cashier sebelah, pastu cashier sebelah tu pun cakap memang patutnya RM24.50 tu harga sepasang. Keputusan muktamad aku cancel beli baju melayu Azri. Cashier tu pun scan barang yang lain, pastu dia cuba scan sekali lagi baju melayu Azi terus dia masukkan dlm plastik. "Eh, betul ker harga nie?" aku tanyer kat cashier tu, "betul lah nie". Dah dia cakap mcm tu aku pun ok jerlah, yang terpikir dlm kepala otak aku masa nie settle dah baju raya anak-anak...hahahahhaha. Hubby bayar pastu kitaorang pun bla lah, nak pegi makan plak. Anak-anak request nak makan kat giant, pegi plak giant.

Masa tunggu makanan aku tengok resit yang aku beli barang-barang tadi, aku tick satu-satu kat resit. Baju melayu sepasang baru RM16.50. Barang yang lain pun memang ader diskaun 2-3 inggit, nie aku tau sebab aku tengok dlm promosi pasaraya nie, tapi setau aku baju melayu nie memang harga tetap. Rezeki pada aku dan aku harap bukan bala pada cashier tu (takut Cashier tu kene tolak gaji), mungkin ade teknikal error. lagipun memang aku nampak Cashier tu scan baju tu.

REZEKI 3

Aku dah 2 hari suruh hubby ambik anak-anak kat rumah mak, aku letih lah balik nak kene masak plak. Pecah rekod aku tahun nie tak pegi lagi pasar ramadhan. Kalau tak, 30 hari puasa 30 hari lah muka aku kat pasar ramadhan.

Semalam ade surat sampai kat umah mak, hubby ambik terus masuk dalam beg sekolah Azri, bila lepas buka puasa hubby suruh azri ambik surat tu, bila hubby bukak jer sampul tu, hubby terkejut

Hubby : bu, rezeki lagi bu!!
Aku: ape bendanya?
Hubby: cek lagi.
Aku: cek ape pulak , tengok(sambil tengok cek tu RM750). Kenapa abang dpt cek nie? cek ape nie?
Hubby: nie insuran, ingat tak abang ade bayar insuran 48 inggit tu, tolak kad kredit tiap-tiap bulan.
Aku: ingat, tapi nape dia bagi cek plak?
Hubby: insuran nie ade tarikh matang klu cukup tempohnya, deviden nya dia bayar kat kita.
Aku: O
Hubby: Ya Allah, syukur alhamdullilah.

Aku cakap kat hubby lagi sekali niat nak tolong mak sebenarnya, Allah permudahkan segala urusan. Alhamdulillah.

Peristiwa-peristiwa yang berlaku nie pada aku sungguh menakjubkan, mungkin pada orang apelah sangat takat dapat rezeki tak seberapa tu tapi pada aku & hubby sungguh bernilai rezeki-rezeki nie. Ya Allah terima kasih diatas pertolonganmu. Syukur.

4 ulasan:

~dyla~ berkata...

memang btul tau ijah,
kalau kite niat nak tlg mak kan, ada je rezki dtg.. penah gak terjadi kat sy tau...

ape2pun alhamdulilah kan nak raya ni, dpt plak rezeki yg tak disangka2.

Ijah @ Fariza berkata...

Dyla: Betullah dyla saya bersyukur sangat-sangat.....

Ummibatrisya berkata...

salam,

rezeki yang tak disangka-sangka itu yang best :)

pergi ambil award kat blog ummi :)

Ijah @ Fariza berkata...

UmmI: salam ummi, Alhamdulillah.
Ye ye dapat award :)