01 Julai 2008

Fenomena kene tindih

aku nak share email yang aku dapat, lama dah aku simpan email nie..ayat yang paling last sekali tu aku tak tahan...aku ketawa sampai keluar air mata nie...hahahahhaha...

----- Original Message -----
From: Sarie
To:
yahoogroups.com
Sent: Friday, May 04, 2007 11:46 AM
Subject: Fenomena kene tindih

fenomema kene tindih....kepercayaan & kebenaran

Just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, banyak sangat orang dok cerita pasal pengalaman kena tindih ni .Betulkah kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu? Orang ramai describe kena tindih seperti tak boleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak benda-benda pelik-pelik (hantu,makhluk hitam dan sebagainya) .....

kalau aku tanya kat sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ada pengalaman kena 'tindih' ni masa sekolah menengah dulu...adalah dalam 3-4 kali jugak...masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh.....aku tau aku sedar...tapi tak boleh gerak...kadang-kadang geram, sebab tak boleh gerak.....lepas tu 5 minit baru boleh gerak....aku dulu pun takut...memang ingat kena hempap dah...lepas boleh gerak tu seram sejuk jer...

tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... barula aku tau kebenaran dia....ni aku nak cerita sikit pasal fenomena hempap/tindih atau nama medicalnya 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary(sementara). ...temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa-masa nak tidur (hypnagogicparalysis) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement waktu nyenyak ni, bijik mata kita gerak-gerak) stage....otak akan bagi tau badan kita suruh rehat...so, badan kita kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kita pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS......bila otak dah switch off badan, dia pun autoswitch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.)sahaja yang on....kiranya screensaver lah atau hibernate...

so,bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang-kadang, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika...before otak activate balik....memang menakutkan tapi benar....

tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full..kadang-kadang partial atau sebahagian sahaja...tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetapi badan lain lumpuh etc....dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengarbunyi pelik-pelik), visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deriasentuhan,terasa benda sentuh/hempap dan lain-lain..)sebab-sebab atau benda-benda yang boleh mentrigger sleep paralysis:

1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidur la ni...penat sangat)
4. stress yang banyak kat otak...masalah keluarga, kewangan bla-bla
5. pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba ( macam biasa dok rumahsaja, tetiba esok pergi panjat gunung, kayuh basikal....heheh extremesangat contohaku ni)
6. orang yang ada penyakit narcolepsy.

So jangan lagi kata kena hempap dengan hantu. Kau orang lagi hantu sebenornye........tapi kalau kau orang yang terutamanya kaum lelaki tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek bini janganlah kau orang baca ayat Kursi tu..nanti terbakar pulak bini..bacalah Alhamdulillah!!!!

Nota kaki fariza: Pssst...ade ker bini tindih laki....bukan laki tindih bini...ker?...muhahahahahah....tuttttttttttttttt...tutttttttttttt.... tuttttttttt..

5 ulasan:

KV berkata...

hihihi
kv pun konfius benar kah kv kena tindih atau pn cuma khayalan.

Ummibatrisya berkata...

salam,

ummi pernah baca artikel pasal kena tindih. tapi Alhamdullilah selama hidup ini ummi belum pernah lagi kena tindih. tapi tak nak cakap karang terkena plak. minta dijauhkan :)

Ijah @ Fariza berkata...

Akak KV : tapi klu kene tu mcm geram jer sebab bukan tak sedar kan cuma tak leh gerakkan badan jer...

Ummi: maksudnya otak ummi bleh kontrol semuanya dengan baik..hehehehe.....

~dyla~ berkata...

oh itu ke yg dimaksudkan kene tindih..
penah gak ada pengalaman mcm kene tindih, takleh gerak langsung. then leh lak ada bunyi keretapi...tapi dah lama dah. masa anak dara dulu..
maknanya bkn hantu la ek... saspen je.

Ijah @ Fariza berkata...

Dyla : klu ikutkan segi sainsnya bukanlah..tapi klu ikut org2 dulu diorang cakap hantu yag tindih...hehehehhe..