30 Disember 2008

Pulangkan balik!!!!!!!!.

Tak silap aku beberapa hari lepas kat dalam paper ade statistik yang dikeluarkan bahawa hanya beberapa peratus (peratus yang sangat rendah) sahaja ibu yang nak menyusukan bayinya. Hubby tolong aku baca tajuk statistik tu kuat-kuat..

Aku: Macam mana tak rendah, abang tulah org nak kasi susu ibu tak bagi..
Hubby: Haik..abang pulak, bila masa pulak abang tak bagi?
Aku: yelah bising-bising bila nak bagi nenen kat anak...
Hubby: yelah sampai 4 tahun tu, at least 2 tahun pun dah kira ok kan?
Aku: yelah tapi tak salah kalau nak sampai 4 tahun kan?...
Hubby: Abg dah bagi pinjam 2 tahun tu kira oklah...nie sampai 4 tahun...rugi aku...
Aku: alahai dengan anak pun nak berkira ker? hahahhahahhahaha..
Hubby: tak kira cukup masa pulangkan balik...hihihihihihi...

konpius aku..nie sapa punya nie aku ker hubby?...muhaahhahahhaha...

22 Disember 2008

Adakah sudah sampai masanya?

Aku semakin sarat, aku terasa bila jalan mcm baby kat dlm nie nak terkeluar jer..hua... hua..hua... hubby plak bila aku buat kerut-kerut dahi mcm orang tahan sakit..dia yang panik lebih2 ..asyik2 tanyer " nape bu, sakit ker nak pegi hospital ker?"..hihihiihihii...sabor jerlah haku. Kalau ikutkan sebenarnya due aku Chinese New Year nanti..maksudnya aku ade 1 bulan lagi...tapi 3 minggu lepas aku check-up doktor cakap kepala baby dah park kat laluan nak keluar..patutlah aku rasa sakit. Sekarang nie aku cuma make sure baby masih gerak aktif jer.

Malam tadi aku pegi rumah mak,

Mak : eh, perut kau tu mcm dah nak bersalin jer?.
Kak Yang : nie dah kosong nie mak atas nye. (sambil tekan perut aku)
Aku : yelah aku dah rasa sakit-sakit nie, yang kat 'bawah' tu pun dah rasa kebas-kebas dah.
Kak Yang : ntah2 malam nie kau bersalin tak?
Hubby : bu, pegi ambik pembaris abang ukurkan dah berapa CM..
Aku, mak & Kak Yang : hahahhahahhahhahah... (ade ker patut nak ukur pakai pembaris)
Hubby : yelah nie kalau pegi razif nie mesti dia cakap dah bukak 3 cm nie...
Kak Yang : Pandai ker kau ukur, abg Nazri yang dah 4 anak pun tak tau nak ukur...
Aku : hahahahahaha..Poyolah abang nie.


Bila perut semakin membesar nie, ramai yang tanyer aku anak lelaki ker pompuan....ade tu aku suruh teka berdasarkan bentuk perut aku, ade tu aku cakap suprise, ade tu plak aku bagitau jerlah jantinanya. Aku pun sebenarnya baru sekali scan jer masa 16 minggu dulu & doktor cakap aku dpt anak LELAKI, insyaallah. Kalau ikut pengalaman yang lepas bila doktor cakap aku dpt anak lelaki..memang confirm lelakilah. Aku & hubby tak kisah..janji anak aku nie sihat sempurna. Hubby pun ari-ari dok practise cara-cara nak mendodoi anak...sebab skill yang dulu dah hilang...hahahhahhaha...kelakar plak bila aku tengok cara dia hayun-hayunkan tangan dia...hubby sapaaaalah tu.

Barang baby pun hampir 98% siap, tapi aku tak sempat nak basuh lagi..ingat cuti krismas nie lah aku nak pulun basuh. Cuma keperluan aku jer yang tak lengkap lagi, jamu pun tak beli lagi. tak taulah mak dah tempahkan ker belum bedak panas, bedak sejuk & pilis kat kawan dia. Aku suka makan jamu yang kapsul, kalau yang serbuk tu, tersekat kat tekak jer kalau makan...pahit plak tu..uwekkkkkkkkk. Tapi mak cakap dia nak orderkan yang serbuk kiranya freshlah...tak deh bahan pengawet...redha jer lah. Mau aku makan kat singki nanti separuh aku makan separuh lagi kat singki...hahahhahahhahaha..jahat aku, tapi kene pastikan perbuatan tu tak dapat dikesan kalau tak maunya kene tempeling ngan mak karang.

12 Disember 2008

Kene tag ngan kak nonie..layan.

Orang dah sejuk pasal tag nie aku baru nak buat hehehehhe...ampun kak sibuk yang disengajakan...


Syarat2nyer.. SILA BAGITAU

1. Berat sebelum mengandung
Masa sebelum mengandungkan
- Azri berat aku 52 kg (hubby cakap meleleh kalau tengok aku..hahahhahahhah)
- Fahmi berat aku 64kg (kurang ckit yang nak di lelehkan...muhahahhaha)
- baby dlm perut sekarang nie berat aku 67kg (yang nie aku yang meleleh air mata bila naik penimbang..huhuhhu)

wah makin lama makin berat...hahahahhaha agak-agak kalu yang ke-4 berapa plak berat aku yer?


2. Berat terakhir mengandung sebelum bersalin
- Azri last berat 80kg..wah bayang kan naik sampai 28kg...
- Fahmi last berat aku 79kg
-baby yang nie tak tau lagi agaknya mau cecah gak 80kg kot...hehehehhehe

Maklumlah mengandung tak penah mabuk (alhamdulillah)...selera makan sodap jer..


3. Berat selepas habis pantang
- Azri 67 ker 68kg...dah tak ingat sangat...sungguh tak selesa...banyak baju yang tak leh pakai dah....
- Fahmi...64kg mungkin sebab fahmi menyusu badan cepat susutlah (konon)....dengan melayan kerenah anak2 lagi....penat.
- Baby dalam perut nie tak tau lagi..tengoklah nanti.. bleh ker turun sampai 53kg ....berangan tu freekan.

Kalau iku BMI berat paling ideal bagi aku maksimum pun 60kg jer...so aku dah kategori gemuk.


4. Apa yang korang suka makan masa mengandung
- Azri & Fahmi semua aku suka makan hahahhahhahahha....tengok badanlah..
- baby yang dlm nie plak aku suka makan benda yang masam2 (mcm mangga muda, oren, apple hijau)...mmmmm sedap tapi masam yang fresh..jeruk & asam kecut aku tak layan..

5. Hospital mana anda bersalin
- Azri & Fahmi - Razif Norana, Taman Andalas, Klang (atas belas ehsan company yang tolong bayarkan)
- yang baby nie tak decide lagi nak bersalin kat mana, oleh kerana nak kene bayar sendiri jadinya masih berkira-kira lagi nak bersalin kat mana...maybe Hospital Subsidi...hihihihihi..(sayang duit aku).


6. Tunjukkan gambar mengandung at least 5 kpg.. (2 keping jadilah nyer..)

gambo nie masa mengandungkan azri, tapi tak ingat berapa bulan.Kalau tengok gambo nie bukan aku sorang jer yang kembang lepas tue..hubby pun sama gak..hihihihi..





gambar masa mengandungkan fahmi tak ade rasanya...yang ketiga nie pun nasib baik pegi company trip kalau tak pun agaknya tak banyak gambar ..nie gambar bulan 10 ari tu( 6 bulan)


-TAMAT-

09 Disember 2008

Kedekut? - cerita sehari sebelum Hari Raya Qurban

Tengah aku melayan syahdu petang-petang hari, tiba-tiba hubby dtg bagi hp dia kat aku..oh rupanya mak tipon...

Aku: Hello, nape mak?
Mak: kau tengah buat ape?
Aku: Tengok tv
Mak: Kau dah masak ker? (masak untuk raya esok)
Aku: Mana ade tak masak ape2 pun
Mak: Habis tu kau makan ape?
Aku: Pagi tadi aku goreng mee hoon jer..lagi pun aku nak masak ape lauk pun tak beli
Mak: ya Allah kau tak beli lauk, kau kok kedekut betul..hahahhahahhah
Aku: hahahhhahhahha...sabo jerlah.
Mak: Mak dah siap masak dah nie, mak rebus nasi impit, tumis sayur,buat kuah kacang ngan ayam kicap..
Aku: Ha, tu mak dah masak banyak nanti aku datang tinggal makan jer lah..
Mak: Datanglah...sini, tu nanti anak-anak kau mesti suka makan nasi impit ngan kuah kacang.
Aku: Yelah tengoklah nanti.

Lepas mak tipon aku bagi balik Hp kat hubby..

Hubby: mak nak ape?
Aku: Mak tanye kita masak ape?
Hubby: Uisshhh..banyak kita masak sampai tak muat meja...(wakakakkaka dia perli aku)
Aku: Hahhahahhahhaa..mak dah siap masak..mak suruh datang umah, makan..
Hubby: Ah, malulah..

Wakakakakka...akulah anak yang paling bertuah..aku sebenarnya tak laratlah nak masak mcm2..kene pulak pagi tu masa nak sarapan aku rasa cam nak pitam, langsung cancel nak keluar cari lauk.

Tapi malam tu aku keluar gak pegi tesco ingat nak cari jugaklah ayam ckit, plan plak nak masak nasi ayam jer kononnya..bila dah sampai tesco cam malas plak nak beli...yang dibeli barang2 baby jer...hubby berbulu jer. Bila hubby tanye nak makan kat mana, laju jer aku cakap makan kat umah mak..dah terbayang..kuah kacang mak, tapi hubby mcm tak nak dia cakap seganlah..dahlah tak bawak ape2 datang nak makan jer..tapi aku peduli ape rumah mak aku.....hehehehhehe...nak hilangkan rasa segan tu hubby belikan lemang kat tepi jalan satu untuk mak satu untuk kitaorang. Balik siap tapau makanan lagi (mak yang bagi)..selamat pagi raya aku..takyah masak.

29 November 2008

Abah tak bijak..

Minggu nie Hubby keje petang, jadi aku minta dia yang hantar anak-anak pegi umah mak. Semalam aku sampai opis aku call rumah, azri yang jawab..

Aku: Hello
Azri: Hello..
Aku: nie abang ker adik nie?
Azri: abanglah..
Aku: oh, abang. abang dah mandi?
Azri: Dah
Aku: Dah sarapan belum.
Azri: Baru nak sarapan lah nie
Aku: Sarapan ape?
Azri: Nasi lemak
Aku: Hari-hari nasi lemak, patut lah gemuk..
Azri: Abahlah tu, abah yang beli, mana abang tau..
Aku: Suruhlah abah masak nasi ker?
Azri: Abah mana reti nak masak...( hahahhahha, selamba mengata abah sendiri)
Aku: Ye ker abah tak reti?
Azri: iya, abah tak bijak, yang abah bijak rotan jer... ...
Aku: kahkahkahkah...oklah yer bye.
Azri: bye.


sabo jer anak aku nie, sebab ape Azri cakap mcm tu sebab dia akan kene rotan kalau dia nakal + belajar main-main.

27 November 2008

Apelah dosa anak itu?...

Semalam dekat nak pukul 5 ptg aku singgah dari satu blog ke satu blog..then aku sampai kat blog nie. Aku tahan airmata dr jatuh. Apelah dosa anak kecil tu, andai tak sudi nak jaga bagitau jer kat makpaknya. Kesian ibu anak nie, Kalau aku sendiri pun mau jadi gila..hantar anak sihat2 balik hanya tubuh yang telah biru dan dalam keadaan nazak.

Aku doakan semoga IJAH(sama pulak nama dia ngan nama aku) & suami terus tabah, walaupun kerinduan tu tak dapat dibendung oleh kata-kata.


Nota kaki : Kak nonie tugasan akak akan saya sempurnakan..tungguuuuuuu..:)

22 November 2008

Nak senang bersalin?

Macam biasa kalau aku ambik anak kat umah mak, aku duduk sekejap sambil2 tu aku sembang-sembang ngan mak. Satu petang tu mak tanya aku.

Mak: Kau tak @%%^%^^%*&%$#@@#*^ ker?
Aku: ape tu?
Mak: Patutnya kau buat masa 3 bulan ari tu.
Aku: Nak buat cam maner?
Mak: Kau pegi rumah kakak dgn rumah wak..ngemis beras segengam.Pastu kau masak buat bancaan(nie lebih mcm bagi org makan2 secara kecil-kecilan)ckit.

...Dalam hati aku ape2 ajelah mak nie. Kalau ikutkan mak aku nie banyak sungguh petua2 & pantang larang dia.

Masa rumah mak banjir ari tu, aku sembang-sembang lagi ngan mak dan kebetulan kak ida ada sekali masa tu.

Aku: Mak ari tu mak cakap ape, pasal nak kene ngemis beras tu?
Mak: mendekeng...(bahasa jawa nie sebut senang nak eja susah plak)
Aku: Pelik lah...ape-ape lah mak nie. kenapa kene buat mendekeng nie?
Mak: Ntah orang tua-tua dulu cakap biar senang bersalin lagi pun kau kan meteng(ngandung) ganjilkan (maksud ganjil tu sebab aku mengandung anak ke3).Dulu masa mak mengandung nenek yang buatkan tau-tau jer nenek dah bawak balik beras di gembol( baju tu angkat ckit mcm kita angkat baju nak duduk kat kerusi) kat baju, pastu suruh mak masak jer.
Aku: Mak nak suruh aku ngemis kat rumah kak ida,pastu gembol kat baju aku...belum sampai rumah habis berasnya berterabur kat kete. hahahhahahha...
Mak: Kalau kau nak suruh mak pun mcm mana, mak naik motor..nye susah...nak gembol.
Aku: tau tak peh....

Aku selagi tak memudaratkan & tersimpang akidah aku ikutkan jer petua-petua mak aku nie..pada aku kata-kata mak tu bila cakap nanti senang bersalin kan satu doa...so bila kita buat allah makbulkan kata-kata mak. Dulu masa mengandung sulung mak suruh buat kenduri( orang panggil lenggang perut) aku buat gak. Tapi takdeh lah aku panggil bidan kene cari tujuh warna kainlah, telurlah...nak dilenggangkan kat perut...Aku cuma buat kenduri biasa jer. Tapi yang special nya kenduri nie segala mcm ubi ade, keledek, ubi kayu & keladi, pastu ade jajan-jajan, kene buat ketupat & lepet (aku tak tau melayu panggil ape kuih nie)..

Kali nie turn abang aku plak...bini dia pun mengandung gak, abang cakap dia nak buat hujung bulan 12 nanti...mak aku pun dah tempah daun kelapa nak buat ketupat, so nanti mak suruh aku tumpang jer kenduri abang maksudnya buat sekalilah...jimat.

Hasilnya nak kata senang sangat bersalin tu tipulahkan. Aku dalam labour room 4 jam gak nak keluarkan Azri... jangan cakap tak sakit..mcm nak patah pinggang dibuatnya cuma tak dehlah aku lama sangat kat labour room tu. Alhamdulillah.

21 November 2008

Jangan ikut mcm abah?

Sekarang nie aku banyak masa terluang bila malam (kes malas nak buat ape2). Jadi aku suruh azri belajar baca sambil aku monitor.....Pukul 10.30 malam hubby bangun nak pegi keje (shift malam)...


Hubby: Azri belajarlah rajin-rajin.Tengok abah nie belajar tak pandai, sekarang nie orang tido abah kene pegi keje....
Azri: kalau belajar pandai nanti dpt keje bagus yer bah?
Hubby: iyalah, tengok orang lain ade 2 3 biji kete, rumah besar. Tapi abah nie kira oklah ckit...(hahahhaaha nak jugak up diri sendiri tu)...
Hubby : nasib baik dapat bini lawa....
Aku :????????????????????.

ayat yang last tu ntah kene mengena ape ntah ngan nasihat tu....

15 November 2008

40 minuggu nan indah - 2

Aku dpt email nie dah lama dari Pn.Bawang goreng (aku tak tau nama sebetul beliau) sebab aku ade langgan satu yahoo group. Aku suka tengok perkembangan baby dari minggu ke minggu....


Minggu 21 hingga minggu 40



Pada minggu ke-21, kita akan mengalami banyak perubahan sementara bayi dalam kandungan pula membesar dengan perlahan. Jadi penjagaan kesihatan agar senantiasa sihat dan bertenaga amat penting. Kita perlu elakkan daripada melakukan kerja-kerja berat yang boleh membebankan bahagian belakang. Malah kita perlu mengelakkan dari memakai kasut bertumit tinggi.

Seterusnya minggu ke-22. Struktur gigi bayi kita mula berkembang. Pergerakan bayi kita juga menjadi semakin aktif. Puan sebaiknya-baiknya memberikan tindakbalas dengan setiap gerakan, tendangan atau bunyi dalam uterus tersebut. Pada masa ini puan sudah boleh perdengarkannya dengan alunan zikir dan ayat-ayat suci Al-Quran untuk memberikan pendedahan dan didikan awal sejak dalam kandungan lagi. Dekatkan perakam atau pemain cakera padat dekat dengan perut puan. InsyaAllah bayi kita yang bakal lahir akan menjadi anak-anak yang pintar lagi soleh. Belailah gerakan bayi anda dengan penuh kasih sayang.

Kini kita di minggu ke-23. Pada masa ini tangan dan kaki bayi telah terbentuk dengan baik. Jari-jemarinya juga terbentuk dengan baik. Perubahan yang berlaku pada puan untuk minggu ini amat baik. Antaranya ialah rambut, tekstur kulit, kuku da warna kulit. Rambut kita akan menjadi lebat dan berkilauan. Kulit pula akan menjadi bertambah gebu, licin dan lembut.

Pada minggu ke-24 pula, puan akan merasa gembira, sihat dan berpuas hati dengan perjalanan kehamilan puan. Kita akan dapati berat badan kita bertambah secara normal. Perlu kita ketahui bahawa pada minggu ini kedudukan kepala bayi lazimnya berada pada bahagian bawah. Manakala kulit bayi akan menjadi semakin menebal. Namun jangan terkejut sekiranya puan dapati muka menjadi sembap dan membengkak pada ketika ini. Ini kerana tubuh sudah mula menyimpan air yang berlebihan.







22 weeks after conception (24 weeks after the last menstrual period)


Actual size = 8 1/2 inches long from crown to rump (215.9 millimeters),
equal to the width of a standard piece of paper (letter-size)





Fenomena yang sering berlaku pada minggu ke-25 dan minggu ke-26 ialah badan kita akan senantiasa berpeluh dan berasa panas. Bagi menghilangkan rasa panas tersebut, minumlah banyak air. Untuk mengelakkan dehidrasi semasa bekerja terutama ketika berada dalam penghawa dingin (aircond), basahkan tuala kecil dan lapkan pada bahagian muka, leher, dada, peha dan perut. Pakailah pakaian yang longgar untuk keselesaan. Pada minggu ini saiz bayi kita sudah mencapai 33 cm.

Sekarang minggu ke-27, bayi kita sudah mulai pandai menghisap ibu jari dan menelan air panas (cecair amnion) yang mengelilinginya. Air yang ditelan itu akan keluar daripada badannya sebagai air kencing. Tunas rasa bayi pada masa ini baru terbentuk. Ia sudah bleh bertindakbalas kepada rasa manis, masam dan pahit. Kelenjar peluhnya juga sudah mulai terbentuk dan bayi sudah boleh batuk dan tersedu. Sepanjang kehamilan ini kita amat digalakkan memakai pakaian yang diperbuat dari kain kapas yang boleh menyerap haba dengan baik.

Kini masuk minggu ke-28, bermakna kita hanya tinggal lagi 3 bulan sebelum saat kelahiran yang ditunggu-tunggu tiba. Puan mungkin akan menjadi sedikit pelupa, kekok dan agak janggal. sepanjang bulan-bulan terakhir ini, bayi kita juga telah mula menyimpan bekalan lemak dalam badan. Selain itu puan juga mungkin akan mengalami sakit ulu hati, senak dan kadang-kadang kejang pada bahagian betis. Jangan terkejut jika kita akan berhadapan dengan kontraksi. Ia bukan kontraksi untuk melahirkan tetapi ia sebalik adalah kontaksi kecil yang dipanggil iBraxton Hiksi. Sepanjang kehamilan kita cuba elakkan daripada berfikir perkara-perkara buruk atau negetif. Banyakkan membaca majalah-majalah atau menonton rancangan tv yang berfaedah untuk minda dan perkembangan kehamilan kita.





26 weeks after conception (28 weeks after the last menstrual period)





Minggu ke-29. Postur kita akan kelihatan lebih besar pada bahagian hadapan. Pada masa ini kulit bayi dalam kandungan semakin merah. Namun ia kelihatan agak berkedut sedikit dan lelemak sudah mula terkumpul pada bahagian bawah kulit. Kelopak matanya juga telah terbuka dan sistem pendengaran telah terbentuk dengan sempurna.

Seterusnya minggu ke-30. Puan perlu banyak berehat. Jika puan tidak bekerja, pastikan puan mendapat rehat yang cukup pada hari siang. Pada waktu malamnya pula, pastikan puan tidur awal dan dapat tidur dengan selesa. Tips tidur - angkat sedikit kaki dan letakkan beberapa biji bantal di bawahnya. Jadi minggu-minggu terakhir ini kita secara rumusannya perlukan rehat yang cukup dan selesa.

Memasuki minggu ke-31. Bagi sesetengah wanita hamil akan mendapati tanda kesan regangan merah pada perutnya. Manakala pada payu daranya pula akan kelihatan salur darah yang agak jelas timbul. Ketika ini kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Panjang badannya kini boleh mencecah 37 cm dengan berat 900 g.

Minggu ke-32 pula, bayi kita telah mengalami pertambahan berat badan. Ia mencapai 1.6 kg. Secara normal kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Menyentuh soal hubungan suami isteri pula, sesetengah wanita hamil akan berasa bimbang apabila melakukan persetubuhan kerana takut ia mencederakan bayi yang dikandung. Sebenarnya, puan-puan tidak perlu risau untuk melakukan hubungan seks ketika ini kerana ia tidak akan mencederakan bayi.






30 weeks after conception (32 weeks after the last menstrual period)


Minggu ke-33, bayi kita telah memiliki rupa parasnya yang tersendiri. Rupa inilah nanti yang bakal puan lihat apabila dia lahir kelak. Malah, bayi kita juga sudah boleh membezakan antara terang dengan gelap. Sebagai ibu, inilah masanya puan perlu mendapatkan seberapa bayak rehat yang boleh. Cubalah berbaring sebentar pada waktu tengahari kerana puan mungkin penat ekoran membawa perut yang membesar.

Minggu ke-34, kedudukan bayi pada ketika ini telah betul-betul berada pada pintu rahim. Panjang bayi kira-kira 40.5 cm. Sekarang bayi puan telah terbentuk dengan sempurna dan badannya juga sudah seimbang. Masa ini lemak semakin terkumpul dengan pesatnya di bawah kulit bayi. Jadi bayi kelihatan agak tembam.

Minggu ke-35 pula, akan berlaku perubahan pada diri puan. Puan akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol. Puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim.

Bagi mereka yang bekerja, minggu ke-36 pula sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah. Puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan. Senantiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal ataupun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau "varicose vein" dan bengkak kaki. Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus puan pada ketika ini. Puan akan berasa perut puan begitu penuh, sarat dan sukar untuk membuat sebarang pergerakan.







34 weeks after conception (36 weeks after the last menstrual period)







Bila sudah tiba minggu ke-37, kepala bayi mungkin sudah turun ke ruang pelvik. Bonjolan ketara pada perut akan semakin membesar. Bentuk bayi dalam kandungan juga semakin membulat dan kulitnya bertukar menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah sebanyak 5 cm. Kuku lembut telah terbentuk pada hujung jari tangan dan kaki.

Pada minggu ke-38, puan tentu akan dapat merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kita kerap mahu membuang air kencing.


Puan seterusnya akan memasuki minggu ke-39, saat hampir bersalin minggu kedua terakhir sebelum bersalin. Perut kita sudah begitu besar dan berat. Buat masa ini kita perlu fokuskan fikiran kepada perkara-perkara positif dan bayangkan pemandangan indah. Kita perlu pastikan segala persediaan untuk melahirkan telah siap dikemas dan diletakkan di tempat yang muda diambil.

Minggu ke-40 adalah minggu terakhir dan memasuki minggu ini adlaah saat yang ditunggu-tunggu. Puan akan merasa tidak selesa dan tegang pada bahagian abdomen dan akan merasa sedikit gatal. Puan juga akan muali rasa kebas pada bahagian kaki. Bayi kita dalam kandungan kini telah bersedia untuk dilahirkan. Panjangnya sudah 51 cm dan beratnya telah menjangkau 3.4 kg. Jadi impian puan dan suami kini akan menjadi kenyataan dalam sedikit masa sahaja lagi. Bersabar dan saya berharap semuanya selamat.

Allahu Akbar!!! Inilah hasilnya...





38 weeks after conception (40 weeks after the last menstrual period)


Sekian.

14 November 2008

40 minuggu nan indah - 1

1- 20 minggu.

Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium.





2 weeks after conception (4 weeks after the last menstrual period)
2 week picture not available at this time;see below for 3 weeks image
Actual size = 1/100 of an inch long (.254 millimeters),about the size of a period at the end of a sentence


Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.


Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulai membentuk struktur asas manusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang membawa darah daripada jantung).




3 weeks after conception(5 weeks after the last menstrual period)Actual size = 1/10 of an inch long (2 millimeters),about the size of a "dash" (i.e., - ) printed on this page




Embrio akan terus membesar sehingga pada minggu ke-5 didapati terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif.



Selain itu, kita perlu tahu bahawa dalam pembentukkan janin ini, sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.


Kalau kita gambarkan saiz janin 6 mm itu hanyalah sebesar biji tembikai sahaja.


Pada minggu ke-6, sekiranya pemeriksaan secara ultrasound dilakukan, kita akan dapat melihat janin sudah membentuk kepada dan badan. Biasanya getaran jantungnya juga sudah dapat dikesan.




Setelah usia janin minggu ke-7, bentuk bayi semakin jelas terbentuk. Kepala bayi seolah-olah tertunduk dan berada dalam cecair ~ air ketuban atau amnotic sac yang akan memberikan keperluan tumbesaran bayi semasa dalam kandungan.





6 weeks after conception(8 weeks after the last menstrual period)
Actual size = 1/2 to 5/8 inches long from crown to rump (15.88 millimeters),about the size of a jelly bean




Untuk pengetahuan, pada usia kandungan kita minggu ke-8, rupa bayi sudah mulai terbentuk antaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada di bawah membran kulit yang nipis. Pada masa ini juga anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun tidak berapa jelas lagi.




Saiz bayi pada usia minggu ke-9 hanyalah sebesar sebiji anggur iaitu dalam saiz seinci. Pembentukan telinga sudah kelihatan pada masa ini. Dan yang paling mengembirakan bagi bakal ibu ialah pada saat inilah bayi kita sudah mulai mengerakkan anggota badannya. (Sudah boleh menggerakkan jejari tangan manakala jejari kakinya masih bercantum).






Pada usianya masuk minggu ke-10, bayi kita sudah kelihatan seperti manusia yang lengkap. Pada minggu ini, payu dara puan akan sedikit membengkak kerana terdapat cecair oestrogen dan progesterone sebagai persediaan untuk menyusukan bayi kelak.





Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Dengan zat besi yang mudah hadam juga dapat membantu tumbesaran janin. Antara sindromyang dapat dicegah atau dikurangkan dengan pengambilan zat besi ini ialah dapat mencegah demam, batuk, selsema,sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain lagi. Paling penting ia juga turut membantu melancarkan aliran darah dan mencegah daripada masalah urat bersimpul di betis dan kaki serta menghilangkan letih dan lesu.





Pada usia kehamilan masuk minggu ke-11, bayi dalam kandungan akan mulai suatu proses pertumbuhan yang pesat dan mula mengangkat kepala ke atas jauh daripada dadanya. Alat kelamin luar pula mula terbentuk tetapi masih kecil sehingga sukar untuk melihat jantinanya samada lelaki atau perempuan semasa membuat imbasan.




10 weeks after conception (12 weeks after the last menstrual period)Actual size = 2 1/2 inches long from crown to rump (63.5 millimeters), about the size of a lime



Jadi menjelang minggu ke-12 iaitu usia kehamilan 3 bulan, kebanyakan wanita akan mula kelihatan tanda-tanda fizikal tentang kehamilannya. Sekarang bayi akan membesar dengan cepat. Saiz bayi dalam kandungan akan bertambah beberapa milimeter setiap hari. Wajahnya juga semakin jelas.

Jari jemari kaki dan tangan mula terbentuk termasuk telinga dan kelopak mata. Berat bayi pada masa ini adalah kira-kira satu aun (28g) dan panjangnya dalam 8 cm.



Risiko keguguran berkurangan pada minggu ke-12 kerana bayi semakin kukuh kedudukannya. Pada masa ini bayi dah boleh menguap, menggeliat, memusing badan tetapi kerana saiznya yang masih kecil kita tidak akan dapat merasakan sebarang pergerakan.


Minggu ke-13, kepala bayi membesar dengan lebih cepat daripada yang lain-lain. Badannya juga semakin membesar untuk mengejar tumbesaran kepala. Berat bayi kita kini boleh mencecah kira-kira 30g. Kuku kaki dan tangan juga mula tumbuh. Pada masa ini puan mungkin akan mengalami perubahan ketara akibat perubahan hormon yang berlaku dalam badan. Sebagai contoh rembesan minyak menyebabkan wajah kita berbintik-bintik. Kita perlu banyak meminum air suam/masak serta membersihkan muka sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari.



Masuk minggu ke-14 degupan jantung bayi akan semakin kuat dan kita sudah boleh mendengarnya melalui ujian imbasan. Lajunya adalah 2 kali ganda kelajuan jantung kita. Pada masa ini bayi kelihatan kurus kerana belum terdapat lapisan lemak. Kulitnya juga sangat nipis sehingga kita dapat melihat saluran darahnya. Pada tahap ini juga biasanya ibu hamil akan mengalami masalah sembelit kerana pergerakan usus cenderung diperlahankan semasa hamil. Jadi elakkan daripada memakai pakaian yang ketat atau sendat agar puan-puan berada dalam keadaan yang selesa.


Minggu seterusnya iaitu minggu ke-15, bayi kita sudah mampu menggenggam tangannya dan menghisap ibu jari. Kelopak matanya masih tertutup dan akan terus kekal sedemikian sehingga minggu ke-26. Walaupun begitu bayi boleh mengetahui perubahan cahaya ketika ini. Bayi kita juga sudah boleh menelan. Puan akan merasa perubahan ketara kerana garis pinggang kita akan mengembang dan jantung mula berdegup 20% lebih pantas kerana isipadu darah mengalir dalam badan telah meningkat.



Jadi banyakkan senaman ringkas atau puan juga boleh melakukan aktiviti berenang untuk meringankan simptom kehamilan dan menyediakan stamina manjadi lebih kuat ketika proses kelahiran kelak.



Minggu ke-16. Kehamilan puan kini sudah hampir 4 bulan. Pada masa ini badan kita perlu senantiasa sihat dan bertenaga. Bayi kita telah terbentuk sepenuhnya dan perlu diberikan nutrien yang secukupnya oleh plasenta. Bayi kita mula menerima nutrien dari plasenta sejak minggu ke-14. Kini bayi dalam kandungan telah mempunyai tulang yang kuat dan dia juga sudah boleh mendengar bunyi-bunyian untuk pertama kali.




14 weeks after conception(16 weeks after the last menstrual period)
Actual size = 4 3/4 inches long from crown to rump (120.7 millimeters),equal to the width of a compact disc





Minggu ke-17, rambut, kening, bulu mata bayi kita mulai tumbuh sementara garis kulit pada hujung jari juga mula terbentuk. Antara keajaiban Allah s.w.t pada saat ini ialah bayi kita telah mempunyai cap carinya yang tersendiri. Walaupun pada masa ini panjang bayi hanya kira-kira 16 cm sahaja iaitu seperti sebatang pen. Puan mungkin akan alami sembelit akibat sistem usus yang perlahan. Rahim kita pula akan semakin membesar dan menekan pundi kencing. Jadi amalkan pada minggu ini, meminum lebih banyak air masak dan memakan makanan berserat, jus buah-buahan serta sayur-sayuran hijau.




Kini kita menyorot pula perkembangan pada minggu ke-18. Walaupun matanya masih lagi tertutup, bayi dalam kandungan kita sudah dapat mengenalpasti cahaya terang menerusi dinding rahim. Bayi kita dapat mendengar degupan jantung kita pada masa ini. Bayi dalam kandungan juga telah mula berbaring pada lelemak yang boleh memanaskan badannya.



Pengaliran oestrogen dan progesterone semakin meningkat dalam badan semasa kehamilan puan masuk minggu ke-18 ini. Ia bertujuan untuk melembutkan serta membesarkan serviks untuk proses bersalin. Kesan yang sama pada selaput mukus dihidung juga berlaku yang boleh menyebabkan berdarah.


Seterusnya kita mengikuti perkembangan minggu ke-19. Bayi akan mula mengeluarkan bahan berwarna putih yang tebal dan berkrim untuk menyelaputi keseluruh tubuhnya. Ia dikenali sebagai verniks dan berfungsi untuk melindungi kulitnya daripada cecair amniotik yang mengelilinginya. Jadi apabila bayi kita lahir kelak bayi kita tidak akan kelihatan seperti tidak mandi selama sembilan bulan. Sesetengah ibu akan berlaku kesan stretchmarks atau tanda calar pada bahagian perut. Hampir 90% wanita akan mengalaminya.





Minggu ke-20. Pertumbuhan bayi dalam kandungan puan saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang. Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g.




18 weeks after conception(20 weeks after the last menstrual period)

Actual size = 6 ½ inches long from crown to rump (165.1 millimeters),about the length of a standard "Bic" pen


Pigmentasi pada kulit kita mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu.




Selain itu puan juga akan sering mengalami masalah gusi berdarah dan peningkatan keluaran cecair dari faraj. Sendi dan ligamen-ligamen badan juga akan menjadi kendur. Kita akan lebih kerap merasa sakit pada bahagian belakang badan serta ketegangan dibahagian lain.

10 November 2008

Betul-betul mengimbau sejarah...

Pagi tadi aku dpt email dari abang adham, dia dah bukak blog untuk ex-pkdp. Sedihlah bila tau cerita En.Zul yang tak berapa sihat.

Kak Nonie updatelah citer akak melawat En.Zul.

http://ex-pkdp.blogspot.com/

07 November 2008

Singapore (company trip) - 2

Tinggalkanlah citer hati tak tenang tu, kita sambung citer trip ke singapore. Tukar duit RM240 dpt SGD100 sahaja. Kalau pakai duit sana dengan nilai barang yang kita beli memang murah tapi bila convert ke RM nampak mahal. Tapi paling berbulu, bila kene tunggu budak-budak lelaki masa nak turun ke singapore...tension gila. tengoklah gambar kat bawah muka masing-masing sangap gila. Kitaorang kan buat grouping passport so tak leh turun sorang-sorang, kene turun sekali.


tunggu kat tangga kapal..


nie kat mana eh, aku dah lupalah..masa nie tengah tunggu anak bos belikan tiket MRT nak pegi sentosa island

nie dlm MRT..


nie dah sampai kat sentosa...sentosa nie besar tau...mana area nie pun aku tak tau...hihihhihi..

pastu pegi plak kat sini...pun aku tak ingat nama tempat nie..tu mak buyung tak sedar diri posing tak agak-agak..hihihihi

pastu naik MRT pegi plak kat sini...dari stesen MRT nak kesini jauh gaklah..tapi diorang sediakan trem. Bersih tau pantai nie..dengan angin yang kuat...syok gila...



nie aku ambik gambar nie dar stesen MRT...cantik kan..






nie tengah tunggu MRT..penat gila..


Singapore adalah negara yang bersih susah nak jumpa sampah bersepah-sepah. Nie akan jadi kenangan manis aku.

Hati tak tenang?

Aku benci dengan keadaan nie. Aku rasa nak pergi jauh..jauh....& jauh. Bukan nak lari dari masalah tapi aku benci ngan keadaan nie. Aku rasa masalah nie takkan selesai sampai bila2, situasinya ibarat ditelan mati mak diluah mati bapak....aku kene kemam jer kot masalah nie?.

Bila ade masalah aku lebih suka diam jer, pada aku itu lebih baik.

Dahlah sejak mengandung nie aku suka nangis...ckit-ckit meleleh air mata...waaaaaaaaaaaa...kenapa yer?.

TENSION LAH!!!!!!!!!!!!!!!!

03 November 2008

selamat hari lahir Fahmi

nie gambar Fahmi masa dia hampir setahun...kepala botak. hehehhehe

Patutnya n3 nie dibuat pada 31 oktober, tapi sebab tak sempat ari nie baru bleh buat...

Ye, Fahmi lahir pada 31 oktober 2003, masa tu bulan puasa. Fahmi seorang anak yang tak banyak kerenah, senang jaga dia masa baby, jarang nangis malam. Cuma bleh dikatakan kerap masuk Hospital..usia 2 bulan Fahmi menjalani minor operation sebab hernia...usia 6 bulan plak masuk hospital sebab demam panas.

Fahmi nie seorang anak yang ceria, suka kekecohan...tu sebab dia suka sangat
menyakat orang terutamanya Azri....Kadang-kadang bleh hilang sabar jugak dengan Fahmi nie. Apa jugak benda yang dia buat, dia yakin boleh. Walaupun sekarang nie aku mengandungkan adik dia tapi aku tetap panggil dia 'adik' azri pun cam tu gak...lidah nie asyik tergeliat jer nak panggil nama dia.

Masa dia baby aku hantar dia kat umah orang sebab mak tak nak jaga kesian kat azri, mak nak tumpukan perhatian kat azri sebab aku lahirkan anak-anak aku nie bleh dikatakan rapat-rapat gak. Bila Fahmi start sekolah sejak umur 4 tahun baru mak nak jaga.

Orang cakap muka fahmi nie mirip muka aku, of coz lah sebab dia anak aku kan. Fahmi dapat susu badan hampir 3+ tahun, aku perasan fahmi lebih rapat dengan aku...selalu dia cium-cium pipi, mulut, dahi, dagu, hidung tak ketinggalan ne*en aku. Cara dia cium macam sebulan tak jumpa aku...hihihiihi...aku suka jer dia cium-cium aku.

Yelah kalau nak citer kisah fahmi nie sampai bila pun tak habis....Untuk Fahmi Ibu ucapkan selamat menyambut ulang tahun kelahiran yang ke 5, semoga anak ibu nie jadi anak yang soleh, berjaya di dunia & akhirat. Amin.

02 November 2008

3 hari 2 malam atas Star Gemini (Company trip)-1

25hb hingga 27hb aku & opismate pegi bercuti naik kapal laut singgah kat singapore lebih kurang 7 jam, patah balik ke Port Klang (westport).



Banyak dugaan tul nak naik kapal laut nie...rupa-rupanya policy kapal laut orang yang mengandung over 24 weeks tidak dibenarkan naik sebabnya diaorang tak deh facilities jika berlaku sesuatu kat aku & baby walaupun diorang ade doktor.....frust gila aku...hahahahhaha..aku kene tahan lebih kurang 1/2 jam sebelum kapal nak belayar. Semua crew cabin adalah orang asing kebanyakkannya org dari myammar & philipine. Komunikasi adalah dalam bahasa omputih. Opismate aku sorang pun tak tau aku kene tahan..masing2 dah excited masuk bilik...cis...kesian aku.



Dipendekkan citer akhirnya aku sign surat & bos aku saksi, kalau jadi ape2 adalah tanggung jawab sendiri. Aku ok jer sebab aku rasa aku sihat walafiat. Then bos aku minta semua jaga aku...lemas ok. yelah aku niekan suka jer kalau buat sendiri-sendiri...bila tiba-tiba org tlg buatkan ambikkan...macam pelik plak. Tapi syok jugak tang kalau beli barang atau bawak beg org tlg bawakkan.


mcm nielah kapal yang aku naik (lebih kuranglah)...nie replika jer.








nie sebelum naik star gemini..




percutian nie adalah ditaja oleh bos company lain..yer. Bukan company GUP*R. GUP*R tak leh buat percutian mcm nie susah staff ramai..buat dinner pun dah kelam kabut lagikan nak arrange buat percutian mcm nie...susah oooooooo.












nie bilik kat deck 3..kecik tapi oklah selesa gak...satu bilik 4 org.










nie kat pool..level 8, bahagian atas sekali..syok..ooo duduk kat sini angin kuat...bleh cuci mata banyak 'ikan kering' kat atas nie...gambar nie diambil jam 7 pagi hampir nak sampai kat westport..


nie plak dah hampir sampai kat habourfront singapore, menikmati sarapan pagi kat luar kafe..dengan pemandangan laut yang mendamaikan...

tak leh nak citer ikut turutan sebab gamba banyak sangat...lebih kurang ader 1000 gambar...halal jerlah...kalau aku rasa gambor tu sesuai untuk diceritakan..aku letakkan kat sini...ok next entry citer bila dah sampai kat singapore plak yer...

26 Oktober 2008

Banjir oh banjir - cerita 3

Alhamdulillah, banjir dah surut...dah kering pun. Lama betul aku pending citer banjir nie. So Jom layan gambar...kiranya nie memang betul-betul sejarah dalam hidup aku...banjir kat kampung sendiri..
anak2 yang paling seronok...tapi aku tak bagi sangat diorang main air banjir nie sebab kotor...uwek..


layan jer abang aku...main rakit..sengal


nie salah satu kilang yang dilanda banjir gak...



nie pun sama gak...




nie rumah kawan keje aku..abang hisham..sian dia, nasib baik umah mak mentua dia dekat..kalau tak kene tidur kat sekolah gamaknya...






nie depan umah abang Hisham...






nie umah paman aku..hahahahha tengok siap kerusi malas lagi...macam bersantai kat pantai jer..nie air dah masuk umah dia nie..



nie awek sapa nie yang main banjir nie....hahahhaaha..adik aku layan anak2 aku main rakit..


22 Oktober 2008

Banjir oh banjir - cerita 2










Mak cakap sepanjang 30 tahun dia duduk kat batu 9 nie, 21/10/2008 adalah sejarah kawasan kampung nie dilanda banjir kilat....hampir 100(mungkin lebih @ kurang) orang terpaksa dipindahkan...tak percaya ..jom kita tengok gambar..



nie masa aku baru balik keje...dalam hati duk dak..duk dak... risau gila wei..
jambatan dah nak tenggelam..




kak ida cakap rumah mak dah macam kapal laut...sebab kelilingnya air jer.

tak tau mana satu daratan mana satu parit..

Hubby menyelamatkan motor kesayangannya...
nak pegi pasar malam..terpaksa redah air.sempat peace lagi..hihihihi..

22/10/2008..aku EL, kesian plak kat mak nak jaga anak2 aku..ari nie aku jadi paparazzi...tunggu gambar2 seterusnya...

21 Oktober 2008

Banjir oh banjir- cerita 1

rumah mak banjir, tadi aku talipon mak tanyer mcm mana keadaan kat umah, hampir beberapa inci lagi air nak masuk rumah...aku suruh mak kemas ape yang patut sebab ade org kampung dah dipindahkan...paras air naik kat pinggang. Bomba & ambulance dah standby. Kesian mak, nangis dia masa aku tipon tadi. Hubby pun balik tengok anak-anak kat umah mak, risau plak kang tiba-tiba air naik mendadak anak-anak terperangkap kat dalam rumah plak. Pulak tu hujan masih lagi turun mana tak risau, rasa nak balik jer sekarang nie....

16 Oktober 2008

Aktiviti tanggal 13 Oktober 2008

Patutnya n3 nie disiarkan pada 13 Oktober tak pun paling lewat 14 Oktober, atas sebab-sebab ke-bz-an(suka2 jer cipta perkataan sendiri) jadi tertangguh sampai hari nie.....
Sebenarnya aku sendiri tak sedar hari nie (13 oktober) Hari Ulang tahun kelahiran aku, bila sampai opis aku tengok kelendar baru aku ingat. Hubby plak seperti tahun-tahun yang sudah memanglah dia tak ingat tarikh2 penting yang akan disambut setiap tahun kecuali tarikh ulang tahun perkahwinan kitaorang tu pun sebab senang nak ingat 9/9.....
Hari nie aku keje cam biasa, tak deh yang special pun, tapi aku perasan apasal hubby talipon aku pagi nie jer dah 2 kali. Tapi serius aku tak kecik ati pun hubby tak wish aku Happy birthday. Dalam pukul 1130 pagi cam tu ader orang pegang jambangan bunga & aku kenal orang tu sebab kedai bunga dia dekat ngan opis aku. tiba-tiba " sapa Siti Fariza?"....oppssss masa tu muka aku dah merah padam dah.....hihihihihi..malulah...dah satu opis tau hari nie birthday aku. Kat jambangan bunga tu terselit ferrero rocher dalam bekas bentuk love....sooooo sweet.
perasan tak jambangan bunga nie sama ngan bunga yang aku dpt masa anniversary ari tu....cuma jumlah kuntuman bunga jer yang berbeza..


Lepas aku dapat bunga tu aku terus call hubby...
Aku: Terima kasih nyer hantar bunga kat ibu..ingatkan abang lupa.
Hubby: sama-sama, saje jer nak bagi suprise kat ibu.. baru sampai ker?
Aku: ha'ah, baru jer dapat..bila abang pegi order tadikan masa abang hantar ibu kedai tu masih tutup lagi.
Hubby: Rahsialah...mana bleh bagitau, suka tak?
Aku: sukalah tapi malu a'a.......ok lah yer.
Hubby: ok..bye.
Aku: bye.
Nak balik satu hal nak bawak bunga tu malu plak aku.....nak tinggal sayang.
Kebetulan hari nie jugak hubby cuti so hubby ajak pg JJ, aku ok jer lagipun aku kan dah dpt bunga..hati pun berbunga-bunga jer...hahahahhaahah. Sampai JJ Azri badannya panas plak, cari farmasi beli ubat dulu pastu baru pegi makan....dah pegi makan layan plak anak2 main game....so ari nie satu family happy jer...Azri pun masa main game tak ingat..bila nak balik...badan pun panas balik...hohohoho...






letih sebab lepas makan Azri muntah...





layan game...semangat jer....





Aku pun sempat gak lah main seround..hahahhaahah...syok jugak dah lama tak layan game cam nie...
Terima Kasih untuk Hubby sebab berjaya membuat kejutan pada aku....Kiranya birthday aku tahun nie adalah yang paling mengujakan.....
HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!!!