28 Disember 2007

Sapa nak bayar nie?

Hari nie aku bawa kereta yang road tax yer dah tamat tempoh semalam, selamba jer lah. Semalam hubby call, bagitau road tax last date, pastu dia balik umah ambik geran terus pegi renew, tapi tak leh siap semalam jugak, hari nie baru pegi ambik. Masa lepas renew road tax tu, hubby call...

Hubby: bu, road tax kene RM250.00 (kereta lama murah sajork, oh! lupa nie + insurance sekali)
Aku: Pastu, ape kene mengena ngan ibu? hihihihihi...
Hubby: Bayarlah separuh, tak kan buat bodoh jer!
Aku: Ha, ibu kene bayar ker?.Ah, tak nak lah.
Hubby: ibu yang pakai kete kan, ibu lah bayar..
Aku: Abang yang suruh ibu keje kan?.kene bawak kete..
Hubby: mana ade, abang cakap suruh duduk umah kan..
Aku: mmmm ...tak peh lah, bagilah ibu bawa motor, abang naik kete..
Hubby: hahahahahaha (ketawa jahat)
Aku: Eleh, abang kan banyak duit, abang jer lah bayar....
Hubby: tak deh, tak deh, abang nak simpan duit nie...
Aku: Eleh, kedekut..
Hubby: tak pehlah klu tak nak bayar, nanti yuran sekolah tong tong nyer...
Aku: lah, mana ibu ade duit..
Hubby: tahun lepas ibu bayar separuh kan?
Aku: tahun lepas dapat bonus, tahun nie tak deh lah ! (bos bila nak bayar bonus nie!!!)
Hubby: Mana abang tau ibu tak dapat bonus, nanti tau2 bertambah jer gelang sebijik...hehehehe...
Aku: wei, tak dehlah, mmg bonus tak dpt lagi...

Aku ngan hubby memang cam nie bila citer pasal duit, muhahahahahaha.....dari citer bayar road tax sambung plak pasal yuran sekolah anak...ntah ape-ape ntah...

nota jari kaki: nie untuk tiara yang tanyer pasal kuih kat entry lepas, kuih nie mcm apam kene cicah ngan kari, hubby cakap sedap.

24 Disember 2007

sekitar cerita hari raya haji



Petang 19/12/2007......Ribut melanda
kuat gila angin masa petang sebelum raya haji, rumah jiran aku yang dekat ngan padang atap gentingnya tercabut diterbangkan angin, pertama kali aku tengok angin kuat sangat, masa tu aku kat umah bertiga jer, hubby belum balik keje lagi. Anak-anak dah ketakutan, masa tu aku anak beranak berpeluk-pelukkan...aku pikir klu jadi ape-ape aku lari keluar jer bawak anak-anak. Angin kuat masa tu lebih kurang seminit. Bila malam aku keluar nak pegi rumah mak banyak pokok tumbang kat kawasan taman perumahan aku, hish kira dasyat jugaklah penangan angin nie. Bunyi angin tu pun dah menyeramkan.





20/12/2007 ...Raya Haji.


ape nama kuih nie ntah aku tak tau, yang syok nyer raya haji nie yang monjong (bagi makanan) bukan jiran melayu aku, tapi jiran india aku yang kat belakang umah aku hihihihi...pagi2 lagi dia dah ketuk pintu belakang umah aku, pastu aku balas balik bagi nasi impit kat jiran india aku nie....

Dalam pukul 2 petang aku pegi umah kakak aku, sebab sebelum tu abang ipar aku call suruh datang umah dia makan-makan..so, ape lagi berdesup kitaorang pegi kesana. Kakak aku buat lontong & sup tulang...mmmm sedap ....perut dah kenyang ape lagi baliklah..singgap umah mak kejap, pastu balik umah bersantai-santai.

sebelum pegi umah wak(panggilan untuk kakak) , harus bergambar dulu....

nie kat umah wak, dah nak balik masa nie...





21/12/2007......Jumaat



aku sambung cuti sebab hubby off hari nie ngan sabtu. Plan kitaorang nak pegi bercuti, tapi sekarang nie kan musim hujan, so tak nak amik risiko kitorang jalan2 kat sini jerlah. Pagi2 hubby dah basuh kereta pastu repair motor terus pegi sembahyang jumaat. Lepas sembahyang jumaat pegi umah operator hubby kat jenjarom ade makan2....makan nasi jagung,mee bandung, mee sup, bubur(aku tak tau namanye) tapi memang sedap...

on the way balik, hubby ajak pegi jaya jusco, bukit tinggi..layannnn..bawak mak ngan adik aku sekali...

mak, atih, aku, Azri & Fahmi..jom ronda2...


dah penat jalan...rehat dulu..

mak cakap kat sini sejuk sangat...asyik nak pegi toilet jer....

Balik pukul 10 malam, balik umah terus bommm..tidor lah ape lagi..plan esok plak nak pegi pantai kelanang...kita berkelah....klu rajin aku letaklah gambo masa pegi berkelah k.......

13 Disember 2007

fghjjukkghfds (nie fahmi yangcf bntaip%)huik..hantam,

Hari nie Azri kurang sihat ckit, muntah2. Lepas makan ubat terus tertidur depan TV. Azri nie klu tak chat macam baby merengek tak ingat tu...suruh urutlah, kepala peninglah, suruh bubuh minyaklah, suruh aku jampilah....hai sabo jerlah.....
ini budak bila abang tak chat & tidur awal dia dah boring sebab tak deh kawan nak kene buli dengan dia, abang asyik menangis jer klu kene buli ngan Fahmi. Nie pun dia dok buli aku, main2 ngan remote TV, kejap kuat kejap pelan sabo jer lah....last2 dia tutup TV.


Karektor Fahmi & Azri, walaupun sedarah sedaging tapi sungguh kontras. Fahmi nie aktif tak leh duduk diam ader jer benda dia nak buat, mcm singgat gori(bahasa jawa, maknanyer ulat nangka), muhahahaha. Hubby sampai tanyer aku, ape aku buat masa mengandung sampai Fahmi cam nie perangainya. Ntah, aku tak taulah ape aku buat, tapi yang pasti aku tak deh makan singgat gori tau, gori(nangka) aku makanlah...hihihihi...Tapi perangai dia yang happy go lucky tu yang menceriakan suasana.

merajuk konon(dia nak main henpon aku), pirrrrah budak kecik....eleh ibu nak tengok adik merajuk dengan ibu berapa lama, nanti tau2 datang kat ibu peluk2 ibu, cium2 nen*n ibu, muhahahahaha. Masa aku taip entry nie pun dia cbok nak guna komputer gak.."alahai nak ooii...tau ke nak guna komputer nie!!!!". "Dah, dah, tepi ibu nak tutup dah komputer nie jom tidor, esok sekolah...!!."






11 Disember 2007

Sunat, berkhatan dan ..........

uish, lekanyer anak ibu bila mengadap PS nyer..

Hari tu, ada berita kat TV pasal sunat beramai-ramai, so aku panggil Azri, nak suruh dia tengok sendiri betapa meriahnya bila kene sunat.
Aku: Abang! tengok nie, orang sunat.
Dia pun fokus kat TV tu, pastu dia tanyer kat aku,
Azri: ibu, klu sunat tu, potong kulit jer nyer?
hahahahaha, sapa lah yang cakap ngan dia nie.
Aku: ha'a, potong kulit jer.
Azri: Abang tak nak potong terus, nanti jadi cam kakak ain 'punyer'.
Aku: hahahahahahaha....
bilalah dia nampak kakak ain 'punyer' nie.
Pastu Fahmi pulak menyampuk.
Fahmi: Kenapa dia semua kene pakai kain?
Ibu: Iyalah klu pakai seluar nanti sakit
Fahmi: Oo.
Ibu: Adik nak sunat tak?
Fahmi: Taknak, nanti cam maner adik nak kencing?
Ibu: heheheh, bolehlah, bukan potong semua, potong kulit jer.hihihihi...
tersengih-sengih jer Fahmi....

p/s kakak ain tu anak buah aku, baru darjah 4.

08 Disember 2007

Ikan oh ikan....

ikan yang hubby bela, ikan2 nie manja sungguh, asal nampak kelibat orang jer mesti semuanya menebeng kat tepi akuarium tu...time aku nak ambik gambar nie semua nyer berkumpul...

Klu ikutkan aku, memang jenis orang yang tak suka membela binatang since hubby suka bela ikan, aku ikutkan jerlah tu pun aku tak nak dia letak ikan2 tu kat dalam umah sebab bau hanyir. Tapi bila tengok ikan2 berenang, walaupun pada kawasan yang tak luas memberi satu ketenangan dan bila aku balik keje ikan2 nie akan berebut-rebut menebeng kat tepi akuarium, aku tau ikan2 tu lapar, sian dia.......

Semalam hubby bersihkan akuarium nie then aderlah beberapa ekor yang mati sebab hubby tak letak ubat anti klorin...sayang sungguh sebab ikan nie dah besar.

03 Disember 2007

Henpon ku..

dah nazak dah HP aku nie..pecah tepinyer, siap soletape lagi huhu..
so sabtu lepas aku tergoda dengan pujuk rayu hubby supaya beli HP baru.
nielah HP baru aku tu, murah sajork, banyak jugak function nyer, aku rasa berbaloilah beli, warranty setahun.. Harga hanyer RM299.00 sahaja. Terima kasih kat hubby sebab korbankan duit dia untuk HP tu...upahnyer kiss sajork....muhahahaha...