30 November 2007

Automatik...

Masa dalam perjalanan balik ke rumah.....

Azri: ibu, tadi kat sekolah abang pandai belajar automatik.., abang buat sendiri jer, tak tanyer mualimah pun

Dalam hati aku, hish canggih budak2 sekarang dah belajar asas Fizik .....

Aku: Automatik tu belajar ape?

Azri: Alah yang selalu ibu ajarlah tu..

kerut kening aku nie, memikirkan ape yang aku ajar dia...

Aku: Ajar ape?

Azri: Alah, yang tambah ngan tolak tu.....pastu ader 1 2 3..

Aku: Wei, matematik lah bukan automatik..hahahahhaha...apelah abang nie..

Azri: Hah, matematik lah....salah pulak abang cakap...

Belasah jer, nak cakap.....

28 November 2007

buah hati pengarang jantung.....ibu

dua beradik
hubungan yang ader pasang surutnyer
kadang2 baik, kadang2 gaduh

Fahmi & Azri, masa nie nak pegi hari kecemerlangan kat sekolah diorang
kualiti gambar kurang memuaskan
Sampin yang Azri pakai tu, baru beli sehari sebelum hari kecemerlangan sekolah dia, Raya memang aku tak beli sampin sebab dia tak nak pakai, dia cakap macam skirt orang pompuan, sabo jer lah...tu yang Fahmi pakai tu, dia punyalah tu.....Sekarang dah tak muat, so bagi kat Fahmi.Oleh kerana Mualimah dia dah pesan suruh pakai baju raya ngan sampin, terus jer nak pakai sampin.

Fahmi pulak masa dia kene buat persembahan untuk murid 4 tahun, boleh plak kat stage buat mcm2 aksi, duduk mcm itik, masa duduk kaki diluruskan & yang paling haru, dia siap garu bont*t dah tu siap cakap kat abah yang bont*t dia gatal (abah tengah ambik gambar dia kat depan stage tu), aku & makcik aku dah geleng kepala dah tengok Fahmi nie... tak leh nak download gambolah...slow betul, satu gambo 15 minit tu....

cerita Azri...cerita fahmi..........

Malam tadi, abah keje malam macam biasa anak2 sibuk suruh aku tidur kat bawah ngan diorang, tapi aku tak nak sempit tak selesa, lagipun budak2 bila dah tidor masyaallah...semua nya naik kat badan aku...lasak. Tapi tulah aku tak tidor kat bawah diorang yang naik kat atas...sabo jerlah...alasan nak baring2 jer dulu, nanti nak tidur turun bawah..iyolah tu, sampai ke pagi kat atas...abis sakit badan aku...



Masa dalam proses nak lelapkan mata, aku suruh diorang baca al-fatihah & 3 Qul, lepas jer abis baca azri menguap...mak aiii..luas tul mulutnya, so aku pun cakap, ngangalah luas2 biar taik cicak masuk....sengih2 jer dia pastu dia cerita, masa ikut mak aku pegi mengurut orang bersalin....dia menguap pastu ader lalat masuk kat mulut dia, tapi dia sempat ludahkan balik lalat tu..hahahhahahha aku gelak, pastu dia cakap "nasib baik abang tak telan lalat tu kalau tak matilah abang". pastu aku cakap bukan abang yang matilah, lalat tu yang mati..", hahahahhaha...macam2 lah.



Lepas tu aku pun pejam mata nak tidorlah....tapi budak kecik(Fahmi) kat sebelah aku nie tak leh baring diam2 pusing sana pusing sini...aku perhatikan jer dia dlm diam sebab masa dia pandang aku, aku pura2 pejam mata....pastu dia bangun & tenung langsir tingkap bergerak2 kene tiup angin, aku tengok dia perhatikan langsir tu dengan penuh perasaan...pastu aku sergah dia "hah, buat ape?. sambil tangan aku tepuk belakang dia...terlompat dia... hahahhahhaha, aku tak tahan tengok reaksi muka dia terkejutzz...pastu dia pandang muka aku tak berkelip, Agaknyer dia terkejut sapa pulak yang tepuk dia, sebab dia tengok aku tadi dah tidor, aku gelakkan dia pastu aku cakap kat dia "hah, tenunglah langsir tu, nanti keluar tangan baru tau...?" Automatik dia lompat kat sebelah kiri aku. Ape punye ibulah aku nie..hihihihihi, sesekali sakat budak kecik nie pun syok gak...muhahahaha..

25 November 2007

Nak Baby....ker?

Seronoknya melihat keletah anak-anak kan...
salah satu cara nak hilangkan stress, tengok anak-anak hilang segala masalah.....

Habit Fahmi bila aku tengah syok tengok TV, dia suka datang kat aku, cium2 n*nen aku (melepaskan gian sebab aku menyusukan dia 3 tahun lebih) pastu peluk2 lah. Satu hari tu dia buat cam tu dan diakhiri dengan menekan perut aku kuat2..hish senak perut aku, pastu aku cakap kat dia,

Aku: dik, sakitlah perut ibu, dalam nie ader baby tau.
Azri pulak menyampuk: ye, bu ader baby yer dlm perut ibu?
Aku: tak lah ibu tipu jer
Azri: Ala, bu abang nak babylah.
Aku: Pegi cakap ngan abah
Azri pun berlari masuk kat bilik
Azri: Abah, abang nak baby..
Hubby keluar, pastu: Takpeh malam nie abang & Adik tidur awal, nanti abah ngan ibu buat baby...
Aku dah bantai gelak dah...
Azri: ok, mlm nie abang tidur awal, yeye yeye...abah & ibu nak buat baby.....
kah kah kah kah kah....sungguh jujur...

Hish, apelah abah nie, cakap ngan anak cam tu, gilos lah....., kang esok2 dia cakap ngan org kan malu..."mlm tadi abah & ibu buat baby"...haru-haru...

10 November 2007

Open House Ker?

Hari Sabtu 3/11/2007, aku pegi rumah tijah(kawan sekolah), dia kata ade makan2 ngan kawan sekolah yang lain. Aku mmang excited nak pegi sebab dah lama tak jumpa diorang semua...maklumlah semuanya sibuk ngan rumah tangga & kerjaya. Rentetan dari peristiwa itulah maka tercetusnya.....Open house kat umah aku..poyo jerlah ...muhahahaha..

Aku tetapkan pada 8/11/2007 untuk buat majlis makan2 nie. Ape lagi aku pun buat list sapa yang aku nak jemput, alang2 buat aku pun jemput kakak, pakcik2, makcik2 & jiran aku. Aku kira lebih kurang dlm 30 orang. List makanan untuk dihidangkan juga aku sediakan, maklumlah nie adalah kali pertama aku buat makan2 & minta2 bukan kali terakhir..muhahahaha. Aku tak jemput opismate sebab hari tu kitaorang dah buat potluck, so selamat aku. Aku minta mak buatkan kuah kacang, rebus nasi impit & goreng ayam. Aku plak masak spaghetti, mee hon sup, daging masam manis, dadih & goreng nugget.

Alhamdullilah semuanya berjalan lancar, cuma makanan banyak tak abis, budget terlebih tapi hubby cakap biar lebih jgn kurang pastu ape lagi tapau mana2 yang patut sedekah kat saudara-mara....so aku pun senang nak cucikan...lagi pun klu aku simpan nak letak kat mana, peti ais kecik, tak muat nak sumbat semuanya. Sakan aku bergelak ketawa ngan kawan-kawan. Terima kasihlah pada semua yang sudi datang ke teratak buruk aku. Terima kasih gak kat mak aku, sebab memastikan majlis itu berjalan lancar, cukup bulan kene kasi up ckit duit gaji muhahahhaha.....

Sudah tukar kah?

Sedang menonton TV, saluran astro ceria....
tiba2 screen TV, menayangkan no 4 dengan jelas sekali.

Fahmi: Ibu itu Four kan?
Ibu: Ha'a Four, pandai adik...
Fahmi: Tapi kenapa dah tukar jadi Empat?
Ibu: Hahahaha....bukan dah tukarlah, four tu dalam bahasa English, Empat dalam bahasa Malaysia. Faham?
Fahmi: Oooo.....

Ye, anak aku sekarang nie tengah konpius...takpehlah, mungkin ambik masa lagipun Fahmi baru 4 tahunkan...

09 November 2007

pikir dulu, pikir dulu...otaknyer..

sakan Fahmi nak berborak ngan aku....

Fahmi: Ibu, tadikan adik main...bla...bla (ape yang dia cerita aku tak concentrate sangat sebab tengah memandu)
Aku: Iyer ker (tandanyer aku mcm ambik berat ape yang dia cerita...hehehe)
Fahmi: pastu kan bu, er..er..er...er...(mcm orang gagap pulak)
Azri: pikir dulu...pikir dulu....baru cakap..(sambil tangan mengurut2 dada fahmi...)
Aku dah tergelak dah masa Azri cakap...Fahmi pulak berenti er..er..er nyer sebab dia nak buat macam abang suruh .....pikir dulu..pikir dulu..baru cakap....hahahahahaha...

di lain waktu...
Masa nie tengah tengok TV..cerita Ultraman...anak aku klu tengok TV..mesti ader sessi soal jawab...padahal dah tengok citer tu berjuta kali pun nak tanyer lagi...sabo jerlah...
Azri:Ibu, Ultraman nie kenapa ade 2?
Aku:Sebab satu baik, satu jahat.
Azri: ooo....ibu..er..er..er(sudah dia pun gagap jugak)
Fahmi: Ha!.. pikir dulu...pikir dulu...otaknyer..baru cakap..
hahahaahaha...abang pulak kene...Azri tersenyum dia bila dengar adik cakap cam tu...

Bukan ape, kadang2 anak2 macam excited nak ceritakan sesuatu pastu cerita dlm keadaan yang laju...bila sampai satu part tu diorang mcm nak sebut satu perkataan...sampai..er..er...er...tu yang keluar.. ayat pikir dulu..pikir dulu baru cakap...nie ayat hubby bila dengar anak2 jadi gagap tiba2...., diorangkan suka copy ape yang kitorang cakap...tapi mcm kelakarlah bila budak2 cakap......