08 April 2016

Teringin pulak nak mengarang

Pagi ni tak boleh masak sebab air takde. Pelik pulak bangun pukul 5.30 setitis air tak keluar kat singki, selalu laju je kalau pagi. Kesian anak-anak kat rumah, nasib Azam keje malam balik nanti dia belikanla nasi lemak kat anak-anak. Aqil hari nie memang deal taknak bawak bekal..ehehehhehe..

Masuk hari ke4 aku hantar aqil pergi sekolah, hantar sampai depan pagar sekolah hokey. Peluh-peluh jugakla sebab aku hantar dia naik basikal..hahahahha.. Semalam aku cakap dengan dia "aqil esok pegi sekolah dengan cik sue ibu penat nak hantar 
naik basikal"  ... "ala mama, boleh la..plessssssss..." ..hahahhahaha...poyo tau budak nie...

Tu budak paling belakang tu tukang escort ibu..hahahhaha...tukang jaga basikal sementara aku naik jejantas ke sekolah aqil.

berguna jugak rupanya basikal ni..hahahhaha..ingat nak jadi tukun dah...

separuh tangga jejantas yang ade untuk sehala..hahahahha.... memang semput hoitt

Tapi best pulak pagi-pagi dah keluar peluh, aku pun dah lama tak excersice. Balik siap-siap pulak nak pergi kerja. Setakat ni ok jela sampai opis takdela lambat pun..ehehhehee...

Tahun nie masih tak berkesempatan pulak nak bercuti-cuti. Rasa masa penuh je. Percutian singkat pun takde lagi ni...hahahahha..lemau badan rasanya.  Tapi kan  tahun ni ekonomi tak memberangsangkan kena berjimat cermat. huhuhu..so kalau nak cuti-cuti kena bajet2. Hari tu Azam ada beli tabung kat kedai 2 ringgit. Dia paksa aku masukkan 50 inggit dalam tu setiap bulan..ahhahahahhaha..ape ni main paksa-paksa..hahahah. dia cakap duit tu digunakan kalau  pegi cuti-cuti..hahahhaa. aku rasa kelakar la sebab tau tak, aku la orangnya yang suka saiko/nasihat dia menyimpan duit setiap bulan, ini dia pulak paksa aku menyimpan..hahahahah..sudah tukar ka?..

oh lupa nak cerita, bila aku post gambar aku selpie naik basikal tu, ramai yang komen  mcm adik dengan kakak..eheheheh. Sebenarnya kan aku tak berapa selesa komen macam tu...hahahahha..ke aku yang pelik... tapi aku ada jugak komen gambar kawan-kawan kat fb macam tu jugak..diorang ok tak ye?...kikikiki....sebab aku malu..hahahahah..gambar dengan org jumpa depan2 lain..padahal kalau depan2 takut jadi macam nenek dengan cucu..hahahahha..Lagipun taula kan gambar dr hp ni dia memang ada setting beauty..hahahahha..elok je muka ko flawless padahal parut jerawat lobang2 mcm kawah kat bulan...eheheheheh..lepas tu takdela muda mana pun...kikikiki...



Ini telah menjadi SEJARAH

04 Februari 2016

Borak2 jom..

Banyak nak cerita tapi bila nak taip tersekat sebab aku rasa macam tak patut nak cerita..hahahahha..Aku kagum dengan blogger yang boleh cerita semuanya...tanpa berselindung apa-apa..ehhehehehe. Tak kisahla dia cerita pasal suami dia, anak-anak dia, makbapak dia, adik beradik dia....baik dari segi yang baik jugak yang buruk..kental kan?..

Sebenarnya kita nie sikit pun tak boleh bandingkan kehidupan kita dengan kehidupan orang lain...tapi boleh ikut cara orang tu menjalani kehidupan..ikut yang baikla maksud aku...eh apa2la aku merepek ni..hahhahaha..sebenarnya kan aritu ada la hamba Allah ni share pendapatan sebulan laki dia..hahahha..aku yang dengar seharian jugak rasa..mmm..rasa speechless+down kot...hahahahha.....bukan jeles tau, rasa macam kenapala banyak sangat gaji ko ni..hahahahha...gajinya sebulan boleh dapat Axia (A) sebijik cash...tapi yang pelik diorang hidup dalam serba sederhana..sangat sederhana...aku rasa aku yang gaji setahun menyamai gaji dia sebulan tu pun lagi mewah kot..hahahahahahah...tue yang rasa down, betapa rasa belagaknya ko parijah...huahuahua.

Ekonomi

Tahun ni income tak berapa nak ade, sebab ASB loan aku dah terminate. Lagipun tahun nie katanya kemelesetan ekomoni agak teruk, so kena berjimat cermat sikit. Azam pun cakap production kilang tempat dia kerja jatuh teruk..huhuhuhu...Risau jugakla...hutang banyak hoittt. Tabung haji baru umumkan bonus 2015, of kos aku tunggu2 sebab tabung haji nie aku buat potongan gaji..itu jela simpanan yang aktif buat masa sekarang ni..ASB memang tak usik pun, keluar tidak masuk pun tidak..ahahahahahah...

Tahun lepas entah mimpi apa bos, nak bagi bonus lebih sebulan. Trick dia bagi bonus lebih tapi gaji taknak naikkan. Satu fakta yang perlu diketahui dah 40 tahun gaji tak naik tau tak..hahahhahaha...kejam bos aku nie ..dia tukar kereta tiap2 tahun...sedih!..hahahhahaha...tapi nak cakap lebih-lebih pun takle, company diakan sukahati diala.. .hahahahhaha...ala aku geram2 pun bontot dah melekat dengan gam gajah memang tak boleh nak pegi mana-mana dah...

Keluarga

Tahun lepas dapat jugak bawak mak mentua jalan-jalan. Tercapai jugakla hajat Azam nak bawak mak dia bercuti. Itu pun drama jugak nak cari pakej..percaya tak pergi langkawi tu kitaorang guna pakej travel ..hahahahha..Aku cerita dengan kawan aku, kawan aku cakap ko pegi langkawi pun guna pakej...membazir katanya..ahhahahahahah...Jujur sebenarnya aku tak tau nak booking tiket flight wakakakakkakakakka..cerita sini abis sinila ye..kikikiki...tak berapa konpiden...hahahahah. nak senang cari pakej jela... so total all in hotel, transport & tiket flight untuk 6 orang kurang  daripada 2k. Semua di tanggung oleh Azam...hahahhaha..well aku kan dah di chop kedekut..hahahhahaha.

Kalau aku rajin nanti aku sambung la borak2...nak balik dah bye...

Ini telah menjadi SEJARAH

02 Februari 2016

Catatan 2016

2016

Rutin berubah sikit.

Azri & Fahmi dah sekolah menengah. Sekolah pulak sessi petang. Aqil masuk darjah satu. Aku pindahkan sekolah dekat area rumah.  Tak macam  abang2nya dulu sekolah kat kampung aku. Mula-mula memang aku dah daftarkan dia sekolah kat kampung tu, tapi pikir2 balik sekolah nie ada 2 sessi untuk darjah satu sekolah agama pagi sekolah kebangsaan petang balik pukul 6.40ptg. Aku balik pukul 5.30 lebih kurang satu jam aku kena tunggu dia nanti...adoi part yang tu lemah sikit. So buat keputusan tukar sekolah dia dan aku terpaksa cari tempat dia nak transit & transport dia pergi balik sekolah.

Sebab Aqil nie  sekolah bukan kat area tempat tadika dia jadinya bila masuk sekolah ni, dia takde kawan. Itu yang buat aku risau sikit. Sikit jela..hahahhaha... Setakat ni pun dia start sekolah umur 4 tahun, memang takde masalah malah dia halau aku balik adala masa hari pertama.....hahahahahah. Masa hari suaikenal dia dah complaint yang dia takde kawan,  kawannya semua dia tak kenal..hahaha..Aku cakap sabarla baru sehari sekolah.
hari pertama sekolah

kejap je dah besar...hahahhaha..

Aku cuti 2 hari nak tengok dia naik kete pergi balik sekolah. Tengok dia masa rehat. Masa rehat nie aku memang tak galakkan dia membeli. Aku bawakkan bekal tapi bagi jugak duit belanja, mana tau tiba2 dia teringin nak beli apa2 nanti tapi untuk rekod, dia baru sekali membeli minggu ni, itu pun dia cakap dia saje nak test.. hahahahhahah...so duit belanja dia selalunya aku masukkan tabung. 2 minggu pertama nie dia rehat awal sikit dari darjah 2&3 so ok lagi  lepas ni kalau rehat sekali, memang susah nak membeli mesti terkial2. Baik aku bawakkan bekal. Bekal simple2 jela. Janji ada benda dia nak makan. Sekolah agama pun aku bawakkan bekal jugak. Bawakkan roti la setakat nie sebab aku tak boleh nak bawakkan mende lain takut basi sebab aku kena sediakan pagi2 hantar kat rumah dia nak transit nanti. Syukur sangat aku ditemukan dengan orang yang baik baik dalam hidup ni..REZEKI Allah tu luaskan? 

Alhamdulillah dapat transport & tempat transit yang ok sangat. Macam transport tu jiran depan rumah je, baik orangnya untuk awal2 nie dia akan tunggu anak-anak kat dewan sekolah, so aku tak risau sangat.  yang paling best aqil sorang lelaki yang naik kete dengan dia..hahahhaha. Mula2 aqil malu jugak tapi lama2 ok je aku tengok. Happy je. Transit pun jiran sebaris selang beberapa rumah. Setakat nie teratur je rutin. Cuma aku bangun awal nak siapkan bekal dia dan makanan utk azri & fahmi yang sekolah petang..ehehehhehe..
tragedi hari ke2 sekolah, accident sendiri..haisshhh...macam-macamla anak-anak ni

Hahahahahaha..dah sebulan baru nak sambung mengarang....

Kejap je dah sebulan rutin aku macam ni..Alhamdulillah ok je la walaupun kena bangun awal pagi. Paling aku takle nak tahan aqil bangun pagi tetap nangis, macam-macam mendela nak kena deal elok2 dengan budak ni..adoi, lemah betul aku. Aqil ni memang ada habit suka nangis bangun pagi...kecuali dia bangun sendiri memang tak nangisla...

Hari ni dia taknak sekolah sebab ada cikgu garang katanya..hahahhaha..dia takut. eeee....geram pulak aku dengan budak ni. Malas aku nak layan...asiishhhh..

Anak-anak dah besar ni, banyak yang senang tinggal lagi nak bagi didikan jela. Azri dengan Fahmi nie dah remaja. Setakat ni ok jela..ketegaq tu kadang-kadang biasala...Mudah-mudahan takde yang luar biasa la...Jadi anak-anak yang menyenangkan makbapak ye anak-anakku..jangan kasi pusing kepala makbapak ko...ehehehehehe..


Ini telah menjadi SEJARAH

23 November 2015

Tradisi lama jangan dilupa

Kalau ikut orang jawa nie, ada tradisi atau kebiasan yang dibuat bila menyambut sesuatu peristiwa contoh macam baik demam yang lama, hari lahir, lepas kemalangan tau apa2 la.  Tradisi tu kita panggil bancaan. Lebih kurang sama macam kenduri doa selamat la tapi bancaan nie lebih kecil skalanya berbanding kenduri, kalau kenduri tue kena panggil sekampung kan tapi bancaan hanya ahli2 keluarga terdekat sahaja. Atau yang paling simple ialah masak bubur merah (bubur nasi letak gula melaka), kemudian bagi pada jiran tetangga itu pun boleg dikira sebagai bancaan, kalau dulu masa nak bagi bubur atau nasi kita akan cakap kat jiran tue contoh mcm nie " nek, ini bancaannya ali"..maksudnya nanti orang terima tu tahu ... Oh, ali dah sembuh dari kemalangan atau dah baik demam..gitula lebih kurang yang aku paham dan pemerhatian aku selama jadi anak jawa nie. 

Sejak arwah mak meninggal memang kitaorang dah lama tinggalkan tradisi nie sebab yang sedap buat keluban nie arwah mak je. Kebetulan kakida cakap dia teringin nak makan keluban atau orang melayu cakap kerabu. Macam biasalah bila nak berkumpul tu orang nie boleh orang nie tak boleh.. stress. Bincang-bincang kita buat bulan 10 kebetulan banyak peristiwa kat bulan 10 nie, besday aku, ateh, fahmi dan izz, anniversary kakida & abang majid, so kita buat sekali harungla  gitu kononnya.

Share2 la bawaknya, ada yang bagi duit je. Resepi ingat2 masa arwah mak buat dulu..hahahahha..itu pun gaduh2 manja gak dengan adik beradik. Nasib aku kuat daya ingatan walaupun tak pernah buat tapi pernah nampak dan sambil2 tolong mak buat dulu.

Senang je nak buat mende nie, Saje letak resepi mana tau tetiba aku hilang ingatan boleh refer sini...

Bahan-bahan.

Ciliapi *kalau nak pedas letakla banyak2 lagi terangkat
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
cekur *kalau orang jawa panggil kencur, kalau ada daunnya potong sekali pastu tambah dengan sayur2 lain..sedappppppppppppp..
Aku tak pandai nak sukat2 agak2 la berapa banyak kelapa parut yang nak diguna. Semua bahan ni goreng dengan minyak sedikit. Dah goreng tumbuk la kasi lumat. Kelapa parut pulak sangan (goreng tanpa minyak), tapi jangan terlalu kering macam nak buat serunding tu. Agak2 dah ringan sikit dah okla tu.

Lepas tu gaul kan bahan tumbuk tadi dengan kelapa parut, ok yang buat dia sedap mestila keseimbangan rasa masam, manis, masin dan  pedasnya. Masa gaul ni kena letak asam jawa, gula, garam dan perasa. Contoh yang aku dah gaul kat bawah ni. Masa aku buat nie ramai tukang memberi komen rasanya..hahahahhahah..jadi rasanya memang umphhhh...ekekekkke..kejap orang tu kata kurang garam, kejap orang ni kata kurang asam..hahahhahah...bedal jela.

tangan tembam tu tangan aku...ehehehhe


Untuk sayurnya pulak terpulang korangla tapi kalau aku yang sedap, pucuk ubi, pucuk meranti, kacang panjang dan taugeh semua ni celur dulu. Timun nak letak pun boleh tapi nanti dia berair sikit. Kat bawah ni yang dah siap di make up untuk dihantar kat jiran. Nasi, tempe goreng, telo rebus, keluban, ikan masin bulu ayam, ikan kembung dan timun.Sedap wei lagi2 makan dekat atas daun pisang.

makan tak ingat dunia 
yang ini untuk kitaorang makan sekeluarga, makan dalam dulang ...sedap tak terkata..

hahhaha..kek tu acah2 suruh ateh tulis nama aku sekali..wakakkaka..ngikut plak budak tu pegi tulis nama aku gak...

Makan sampai tak larat bangun..ahhahahaha..buruk perangai betul!. dan makan lepak2 borak2 dengan adik beradik bestttttt!. Lepas asar baru balik..ehehehhehehe...

Lain kali boleh buat lagi..

Ini telah menjadi SEJARAH

20 November 2015

Sesuatu yang tak disangka....

Bismillah..

Macam mana nak mulakan cerita ye....

Kalau yang kenal aku, mesti tau tahun ni Fahmi ambik UPSR. Sejujurnya anak-anak aku ni bukan budak2 yang cemerlang dalam pelajaran. Tapi kan anak2 aku ni, nak cakap tak pandai *bukan riak tau*, aku tengok ok je bila aku ajar boleh buat, lagi-lagi matematik *aku suka ajar mate, sebab tu je yang aku pandai dan minat..hahahha*...elok je boleh jawab tapi bila jawab periksa kelaut semuanya...

Pasal  fahmi ni aku pernah citer dalam ni kan..dengan perangainya..menguji sangat...

Fahmi ni dalam sekolah tu dia duduk kelas belakang-belakang. Dah duduk kelas belakang kalau periksa tahunan pun dapat nombor belakang-belakang gak...adoi, kalau periksa memang takde markah yang sedap la ko nak tengok, memang urut dada jela aku dengan Azam. Percubaan UPSR pun takde B, C dengan D je. C tue pemahaman. Aku memang tak tusyen kan sebab dia banyak kelas tambahan. Kesian pulak aku tengok. Macam takde live je hahahhaha. Dengan kelas malamnya, sabtu lagi..dia rehat Ahad je. Celah mana pulak aku nak hantar tusyen. Kat rumah bila kena marah baru baca buku itupun 15 minit je, lepas tu samaada dia tido atau dia carik helah lain. Aku belikan jugak buku latihan, contoh2 soalan UPSR bagi dia buat, tapi buat main2 jugak. Kalau dengan aku nie kadang2 memang tak jalan la kalau kena marah pun. Ada Azam baru dia takut.

Lepas percubaan tu, cikgu sekolah dia banyak jugak buat periksa ala2 UPSR ni, tapi tuelah susah betul dia nak score nak ada A tu memang mimpi sangat. Cikgu dia pun sampai pasrah, cikgu dia cakap usaha sikit lagi janji dpt lulus pun ok je..hahhahahha..sampai gitu cikgunya. Paling seram, dia punya penulisan. Banyak sangat perkataan yang dia salah guna MEN MEM BER BE TER dia tak pandai nak guna. Kalau baca karangan dia macam takde rupa karangan budak 12 tahun..hahahahha..serius ni, Aku cakap dah rupa bangla punya ayat. tunggang langgang..aku nak ajar tak pandai sebab penulisan nie kalau banyak membaca buku memang ilham tu senang je datang. 

Anak-anak nie memang sukar nak dijangka..Masa Azri dulu aku target dia boleh dapat sekurang2nya 2A..bila keluar result siap ada D (BI) ..A langsung takde..hahahha...frust betul aku tapi benda dah lepas redha jela, azrinya relax je hahahhahaha...maknya yang kecewa lebih. Tu yang bila turn fahmi aku tak letak harapan tinggi..takut kecewa. Nasib Azri ni anak yang ringan tulang..ehehehhehe, takat jaga adik, masak nasi, sidai kain, gosok baju serahla kat dia memang boleh diharap sangat.

So bila Selasa lepas, keputusan UPSR keluar aku tak letak harapan tinggi untuk dia. Bagi aku lulus je dah cukup baik huhuhu.. Pagi keputusan keluar tu, aku hantar dia pegi sekolah macam biasa, aku cakap aku tak boleh teman dia ambik result *takut sebenarnya hahahah*. Bila tengok kat FB start pukul 11 lebih tu dah ramai yang upload keputusan anak masing2, aku pulak yang berdebar. Kat group wassup, adik beradik dah sibuk tanya2 Fahmi dapat berapa, adoi lagi la aku gelabah. Aku tanya kakak pengasuh pukul 12, katanya fahmi tak baliik lagi, aku pun ok je la diam terus. Tetiba kawan aku hantar wassup, cakap tahniah kat Fahmi. Aku dah pelik. Aku cakap fahmi dapat berapa pun aku tak tau, rupanya anaknya kawan fahmi bagitau fahmi dapat 3B 2C, terbalik dengan anak dia...hahahahha. Aku gelak, aku cakap aku tak percayala percubaan pun 1C je yang lain D. Kawan aku cakap tak taula sebab fahmi yang bagitau kat anak dia. Lagi aku berdebar kalau betul 3B 2C kira boleh tahan jugak result tu untuk dia..hahahahahha.. Aku wassup kakak pengasuh lagi sekali tanya dia dah balik ke belum sebab aku nak tau result dia, Fahmi cakap tunggu ibu balik baru dia nak tunjuk..hahahahhahaha..Masa tu dah pukul 3 ptg rasanya..adoi aku memang tak senang duduk kot kat opis..hahahahahhaha...pandai pulak dia nak buat maknya gelisah..ceh...

Sampai2 rumah pengasuh, dia cakap "ibu, BI adik gagal bu, ramai yang gagal kelas adik sebab BI susah sangat" respon aku "hmmmmm, nak buat macam mane terima jela dik"...agak kecewa jugak la kat situ tapi dia tak tunjuk lagi slip periksa dia, aku pun malas nak tanya yang lain2..sebab macam dapat agak dah result dia macam mane hahahahha..diam sampaila kat rumah. Masuk rumah aku terus solat. Dia tunjuk dulu slip tu kat bapaknya sebab bapaknya nak pegi keje. Aku habis solat je, Azam dah pergi kerja, fahmi tengah pegang slip tu. Aku minta slip tu...aku tengok. "eh apasal ada terselit A kat situ"..hahahhahaha...Fahmi senyum2..then aku terus peluk dia...huhuhuhuuh...sangat tak sangka. 

Wassup dengan adik beradik...kikikikiki..



Aku cakap kat dia takpela BI tue D, target sekolah pun jangan E sudah..hahahhahah. Lagipun  kalau tengok balik kebelakang aku pun tak sangat la bersungguh-sungguh tolong dia capai kejayaan berbanding dengan mak2 orang lain yang sungguh2 teman anak belajar, sanggup hantar ambik anak tusyen sana sini, so kalau dapat banyak A sangat la sesuai dengan usahanya. Aku rasa berbanding aku dengan cikgu..cikgu dia lagi banyak tolong dia...TERIMA KASIH CIKGU. Nampaknya D untuk BI tue memang keturunan..ahhahahahha..sebab UPSR aku dulu pun BI  D..kuikuikui..

Malam tu permintaan dia, dia nak tido dengan aku. Aku cakap sebab ada A satu ok bolehla adik tido dengan ibu..huhuhuhu...sebak kat situ. Apa pun sebenarnya aku tetap bangga dengan anak-anak sebab diorang anak-anak aku titik

Doa yang baik-baik untuk anak2 semoga berjaya dunia & akhirat.


Ini telah menjadi SEJARAH

13 Oktober 2015

13 Oktober 2015

Satu fakta tentang hari ni ialah...hari ni adalah hari lahir aku, tiga belas oktober sembilan belas lapan puluh satu, tahun dua ribu lima belas nie genap 34 tahun umur aku.

wish pertama dari Azam, kemudian azri dengan hadiah key chin bentuk love..hahahhha. "nah ibu, ini je abang boleh bagi tak tau nak beli apa untuk ibu". Oh anak terima kasih, ibu tak mengharapkan hadiah dihari lahir ibu, ibu harapkan doa anak2 yang soleh. Tapi kalau nak bagi, bagila yang disadur emas ke..hahahhaha

Adik beradik jugak wish kat wasap..ehehhehe..so sweet adik beradik ku.

Agak stress pulak pagi nie bila document aku hantar ke branch nilai hilang, hilang tanpa dapat dikesan..rasa nak nangis. Itu document gaji untuk pertengahan bulan. Original pulak tu..mmm..

Lepas tu dapat plak call dari Affin bank sempena bulan kelahiran dia nak promote insuran kanser..mmmmm....Sorry encik, awak call tak kena masa, saya tengah stress mencari document..huhu..takde mood nak dengar.

Minta-minta jumpa la document tu..

Hari ni Azam pesan tak payah masak dinner, dia nak belanja makan tapi aku tak tau nak makan apa. Apa yang best dimakan sempena hari lahir ye? :-)

Syukur masih punya nikmat rezeki umur dan bahagia. Kalau arwah mak masih ada, akan aku sambut hari lahir aku dengan gembirakan dia. Hanya dia yang layak diraikan sebenarnya. Oh aku sangat rindukan mak. Kalau tiba-tiba teringat dia mesti aku menangis. Aku ni nampak je happy jiwa kental..tapi sebenarnya tak langsung...huhuhuhu.

Jiwa ku yang rapuh dalam kerinduan


Ini telah menjadi SEJARAH

12 Oktober 2015

Kanser lagi..

Assalammualaikum..

Baru-baru ni, geng2 sekolah aku dikejutkan dengan berita, salah seorang suami kawan (T) sekolah kitaorang disahkan menghidap kanser lymphoma. Aku ni sangat trauma betul dengan sakit kanser ni. 

Ahad lepas2 berkesempatan melawat kat SJMC @ sime darby medical center. Sekarang nie atas usaha kawan2 yang lain kitaorang buat kutipan kat wasap group sekolah. Mudah-mudahan sikit sebanyak dapat meringankan beban T . Sedia maklum rawatan kanser nie sangat mahal harganya tak kira rawatan alternatif atau pun rawatan moden.

Aku nak sangat melawat suami T sebab kalau boleh aku nak titipkan kata-kata semangat. Semangat suaminya dan semangat kawan aku sendiri. Takde cerita sedih2, masa kat wad kita happy2 sambil selitkan kata-kata positif. Kanser ni sangat berkait rapat dengan emosi, kalau emosi negatif lagi senang kesihatan jadi menurun.

Kawan aku (A) yang mula2 tengok suami T , hantar voice wasap dengan suara sebak paling tak tahan si A nie cakap "kalau aku yang kena macam nie aku  nak kawan2 aku ada sama2 dengan aku"..eee..over tau minah nie...hahahhaha..aku malas layan. A nie sedih sangatla sebab masa dia tengok suami T nie kat NICU, masa nie keadaannya agak teruk, Ulser penuh mulut (dah beberapa hari tak makan). Rasanya lepas raya aidilfitri, T cakap lakinya kena alergic satu badan. Tumbuh bintik2, tapi bintik2 sakit bukan gatal. Pergi klinik doktor pun sangka alergic, bagi ubat. Sampaila dia demam tak baik2. Masuk private hospital buat test darah kat situla detect kena kanser. T cakap masa doktor cakap lakinya kena kanser lakinya senyum je dia yang meraung depan doktor..uhuhuhu. Lepas keluar dari hospital tu baru lakinya makin teruk, cepat penat, demam, ulser penuh mulut sampai ke usus. Masa tu T dengan lakinya masih tak tau nak buat apa, nak rujuk hospital mana. Pulak tu ada miscommunication dengan pihak HR tempat kerja lakinya, jadi rawatan seterusnya delay sampai 2 minggu..huhuhuhu. Bila T tengok keadaannya lakinya makin teruk terus dia bawak ke SJMC, tu pun dia kena bayar deposit dulu sebab insuran lakinya masih tak approve..mmm....

Semoga T dan suami terus positif. Dapat melalui semuanya dengan tabah dan sabar. Inshaallah kawan2 akan sentiasa bantu yang termampu.




Ini telah menjadi SEJARAH

02 Oktober 2015

Entry pemanas, selepas 43 hari tiada entry baru..hiks..

ASSALAMU'ALAIKUM

Last entry pertengahan bulan Ogos, ini dah masuk Oktober..ehehehhehe..dan blog nie pun aku dah private sebab takde cerita baru, buat sakit hati je kalau bukak kan. Jangan kata orang yang bukak sakit hati *eh ada ke yang bukak blog aku nie..hahahahah..perasan macam blogger tersohor plak*, aku pun sama..hahahhaha. Bukan takde apa yang nak diceritakan tapi malas nak mengarang. Banyak je cerita, selalu mengarang pendek-pendek kat fb. Blog ni tak best kalau ko buat ayat takat 2 3 baris..

Kehidupan aku pun berjalan macam biasa je. Syukur Alhamdulillah. Nikmat mana yang aku nak dustakan. Di kelilingi keluarga tersayang, kawan-kawan yang baik.  Turun naik tu biasala kan.

Fahmi pun dah habis UPSR, sekarang tengah exam PSRA pula. Isnin lepas kertas bahasa Arab aku tanya "Boleh jawab ke bahasa Arab tu?" "boleh" dia jawab, "senang ke soalannya?" "senang la jugak"..hahhahaha...kalau tanya kat Fahmi nie dia memang confident je. Tunggu jela result dia nanti. Mudah-mudahan dapat yang terbaik untuk dia dan masa depan dia. Amin.

Oktober datang maknanya bertambahla usia aku..ehehehehe..macam tak rasa umur dah tua, hahahhaha..tak sedar dirinya la parijah. Bulan sept aritu kawan2 sekolah rendah buat reunion buat pertama kalinya. Hoitt best sangat wei bayangkan 22 tahun tak jumpa. Ada yang last jumpa masa darjah 6 pastu terus menghilang , so boleh bayangkan tak dulu ko kenal masih comot2 sekarang jumpa dah matang, cantik, bergaya lagi..hahahhaha. Hilang kawalan jugak aku malam tu. Aku rasa zaman kanak-kanak memang indah dikenang, jumpa balik kawan yang kuat buli..hahahhaha..gelak2 kitaorang.

Raja haji yang lepas, aku tak balik kampung sebab Azam keje, keje malam pulak tue pagi raya baru balik. Ada cerita kelakar masa raya haji nie. aku plan pagi tu nak buat mee kari, malam tue aku dah keluarkan ayam  dan semua haiwan yang nak di masukkan dalam kari tu la kan. Pagi2 aku ingat nak bangun pukul 5 ke 5.30 cam tu, sempatla siap sebelum nak pergi solat raya. Sekali aku terjaga bila Azam balik dan bukak pagar rumah!, nak tau masa tu pukul berapa? 7.15 wei...melompat aku dari katil, lepas tu macam orang sasau..hahahha..giler. Kejap masuk bilik kejap pegi dapur..apa nak buat nie...eh masa terbangun tu laju2 aku solat subuh..huhuhuhu..lepas tu baru hilang arah. Azam tengok aku tak tentu arah dia cakap tak payah masak, siap2 la terus pegi solat sunat raya...huhuh..rasa bersalah la pulak. Balik dari masjid melongok semua makan biskut kering..hahahahhaha. WA kakak ipar aku tanya dia masak apa nak tumpang makan..wakkakaka..bertuah punya adik..dah tu laju-lajula pegi rumah kakak ipar aku, abang aku kena keje plak haritu, kakak ipar aku dah siap masak kuah kacang goreng ayam dengan nasi impit..mmm lazattttt..kuah lodeh je tak sempat masak gas dia habis..hahahhha..macam2 hal.

Habis makan2 rumah dia pegi rumah sepupu aku, sebab dia buat korban. datang tunjuk muka je dengan penuhkan perut..hahahahha. Dah tu datang lambat orang dah siap melapah bagaila. Dah kenyang dah dapat daging korban apalagi balik la kitaorang Azam dah pening2 lalat dah sebab tak tido lagi..hahahha. Eh takde balik kitaorang pegi rumah kak ida plak..dia pun dah masak macam2 tapi tak boleh nak sumbat dah, perut sendat ...kitaorang borak2 je sambil makan2  makanan yg  ringan2..hahahhaha..ringan sangat berketul2 kek coklat dengan cekodok pisang masuk perut....yang azam dah ketiduran. Dekat nak maghrib baru kitaorang balik..fuhhhh..Balik dengan mentapau macam2 makanan dari rumah kakak ipar dan kak ida..hahahhahahah. 

Dalam kereta aku cakap dengan Azam, Setiap kejadian tu bang ada hikmahnya..tengokla walaupun terlajak tido sampai tak  masak pagi raya, perut tetap kenyang malah banyak pulak makanan kita bawak balik ...hahahahha..dia jawab yelah hikmah la sangat..sambil senyum sinis..wakakakkaka...

Balik rumah, masukkan semua makanan dalam peti ais, mandi solat tido..tau tau bangun nak solat isyak tengok Azam dah pergi kerja ..kuikuikui..lepas solat tido balik..esoknya kerja wei..huhuhu..



Ini telah menjadi SEJARAH

18 Ogos 2015

Anak yang nak periksa mak yang stresssss...

Semalam diet kantoi makan kerepek pisang dengan muruku..hahahhaha..takle tahan mulut nak mengunyah...lepas telan menyesal..aahahha, banyak pulak tu aku telan..wakakakakkaka...

Ok hari  nie try on balik...

Lagi beberapa hari nak UPSR & PSRA. Macam biasa anak yang nak ambik periksa selamba je, maknya yang nebes..huhuhuhu. Tak taula haku nak cakap kat bebudak nie, Kadang2 aku pikir bukan rezeki aku anak-anak cemerlang dalam pelajaran..uhuks..aku nak push sangat bebudak nie pun tak boleh sebab limit dia memang takat tue je...mmmm..kalau diajar bukan tak boleh buat, tapi bila jawab periksa, pelik dia macam tak sungguh2 nak jawab...sabo jela maknya nie.  Banyak kali aku pesan, masa depan diaorang, diorang sendiri tentukan..ibu dengan abah tolong lorongkan apa yang patut, lunaskan tanggungjawab apa yang perlu..selebihnya terpulang diorangla. Cakap banyak aku pulak yang stress..huwaaaa..anak-anak....

Tapi yang paling penting aku nak anak-anak jadi orang yang taat pada agamanya (islam)...ITU PENTING tiada tolak ansur.

Lagi beberapa hari nie, aku tawakal jela..tapi nak sebut tawakal pun malu sebab rasanya macam usaha aku dan anak pun ciput sangat..huhuhuhu....

inila budak yang nak UPSR tue....
Semoga yang baik-baik aje..Amin.


Ini telah menjadi SEJARAH

17 Ogos 2015

Mula balik

Dari lepas cuti raya, aku belum lagi berjaya mendietkan diri..huhuhuh. Boringkan cerita pasal diet huhuhuhu..tapi nak buat macam mane dah gemuk kenala diet hahahahhaha. Kalau nak dikira aku  nie aktif jugak malam-malam buat workout simple2 hiks..dapat buat squat 10 kali seminggu sekali pun hokey. Satu benda yang aku perasan kalau aku langsung tak buat workout + tak jaga makan badan aku sakit2 terutama pinggang..huhuhuhu..why why why...kadang2 malas hokey nak terkinja2 depan TV..macam beriya- iya sangat ko nak kurus..ahhahahah..padahal tak kurus-kurus pun..tapi nie betul2 kejadian nie, kalau dalam masa 2 minggu direct aku tak buat workout, lenguh berdenyut-denyut pinggang aku. 

Hari nie start balik, tengok berapa lama boleh tahan..kuikuikui....

Setakat  kat opis nie dah jam 4.00 petang nie dapat control dengan baik ..balik rumah nanti tak taula..huahuahuahau...dah terbayang2 kerepek pisang, muruku balance2 raya punya..hahahhahahahah...


Ini telah menjadi SEJARAH