23 Oktober 2014

kosong

Masalah belum settle lagi..sekarang ni pergi kerja pinjam kereta abang ayeng..huhuhuhu..tak tau nak kena pinjam sampai bila..malu pun ada ni, mmmm...kalau lama sangat kena cari kereta sewala nampaknya...Aku harap sangat boleh settle dalam minggu nie tapi tuela nie pun dah hari khamis..aisshhhhh... Sedih weiii...

Pokai betul aku bulan nie..hahhaha. Duit makan duit minyak semua belas ehsan dari Azam. Nasibla dia agak prihatin tanya aku ada duit ker tak..hahahhaha. Aku nak mintak malu, apa kes kan kerja tapi duit takde..hahahhahahha. Ini semua kereta merah tu punya pasal..hahahhaha. Adoi pening. 

Tapi bila pikir-pikir balik..mampu plak laki aku tanggung aku kan, dengan duit minyak aku pergi kerja makan minum semua. So aku kerja buat apa? persoalan yang sangat misteri..hahahhahaha..manala dia korek..hhahahha...macam tu bulan depan pun aku buat-buat pokaila untung2 duit gaji aku semua boleh simpan..hahahahhaha..nak cover kerugian pasal kereta merah tu..hahahhahahaha...

Dah la ada hutang dengan anak buah..dah berbulan janji..hahahhaa..adoi. Harap-harap bulan nie boleh lunaskan hutang dengan anak buah.Amiinn.







Ini telah menjadi SEJARAH

14 Oktober 2014

tekanan melampau

Dalam hidup nie kadang-kadang adakalanya kita memang tersalah buat keputusan atau keputusan yang kita buat tidak menghasilkan sesuatu yang kita harapkan. 

Macam tuela jugak keputusan aku menukar kereta, tak berbaloi atau lebih kepada mencari bala kot...uhukkkss. Aku harapkan boleh bertenang dalam 2 3 tahun tanpa menambah beban dan menjauhi riba (agak poyola tapi itu harapan aku), tapi nampaknya nasib tak menyebelahi aku.

Sakit tengkuk aku memikirkannya.


Ini telah menjadi SEJARAH

09 Oktober 2014

Raya Haji 2014

Tak sempat nak mengarang sebab sibuk..eh buat buat sibuk sebenarnya..hahahhahah

Aku ada rekod jadual kerja Azam kat kalender aku, jadi aku tau bila dia kerja pagi, malam atau off. Bila aku tengok cuti raya haji tue bersambung dengan off dia, aku dah dapat agak mesti dia nak balik kampung..kikikiki. Tapi sebelum dia bagitau nak balik kampung aku saje2 je tanya..."raja haji balik kampung ker?" saiko punya bini....hahahahahah...

Kebetulan MIL nak korban sekor lembu. MIL ada bagitau Azam dia dah  berniat nak buat korban untuk semua anak-anak menantu-memantu & cucu's. MIL nak sponsor..hekhekhek. Aku cakap dengan Azam patutnya kita buat sendiri lebih afdhal. Azam cakap mana ada duit, aku jawab balik "aik, beli henfon mahal 4 5 ratus boleh, buat korban dengan satu bahagian tak boleh?"..hahahhahahha..agak puaka mulut haku...tapi masa cakap aku aku jauh sikit dari dia kalau tak takut jugak penampo singgah kat muka..hahahahhaha......

Sampai pun dah malam, lepas tu MIL ajak makan. Borak-borak kejap MIL suruh pergi berehat je baru sampai jalan jauh katanya..adoiii...padahal mak mentua aku dok bersilat kat dapur menumisla, menggoreng nak prepare makanan untuk esok. Tapi sebagai menhantu yang mendengar kata adalah baik jangan melawan....hahahhahah...memang dasar menhantu..

Esoknya pegi sembahyang raya, kalau dengan MIL kena pegi awal..hihihi. Sembahyang raya start pukul 8.30 katanya, tapi sampai masjid dah ramai jugak orang.

otw nak kemasjid..tak nampak plak MIL kat belakang aku tue..
Anak-anakla seronok sangat nak tengok lembu kena korban tapi tuela lambat sangat keluar rumah dekat pukul 12 kot..hahahhaha..yang ada kepala lembu je bersusun.

Kitaorang bawak balik 2 bahagian korban..fuhhh..dah pening MIL. Patutnya dapat 3 bahagian MIL suruh je tukang sembelih bahagi-bahagikan kat orang-orang kampung. Yang 2 bahagian tue MIL nak bagi kat saudara mara yang ado.

Lepas zohor apalagi, berusaha kerasla aku, MIL dengan Azam bahagikan bahagian2 yang ado. Dapatla tulang rusuk sikit, aku cakap dengan MIL kita masak supla....MIL cakap "kamu masakla.."..ehehhehehe..

hasilnya
Pastu habisla cerita raya haji...hahahahhaha...malas aku nak sambung nie pun dah berapa kali save kat draft..hahahahahah...

Ini telah menjadi SEJARAH

02 Oktober 2014

Jalan yang aku pilih

Sendiri buat keputusan tapi sendiri masih gundah gulana. Biasalah hati manusia suka berbolak balik. Kadang terpikir balik betul ker keputusan aku nie. Berbaloi ker?..huhuhuhu..Sebenarnya kalau nak kira aku nie diantara orang yang tak sabar. Itu kelemahan aku. Keuntungan yang makan masa nie aku rasa merimaskan..hahahha. Contoh paling dekat loan ASB je cukupla..aku dah naik menyampah pulak bayar tiap tiap bulan. Tue sebab aku tak suka ada komitmen hutang apa-apa. eee...rimas rimas..hahahha..boleh macam tu?. Cukup tahun aku nak terminate loan asb tu.



Plan aku sebenarnya macam nie

Aku target, dalam masa 2 tahun, Azam akan simpan duit yang digunakan untuk bayar installment ' Dia' dan kitaorang dah balik modal balik. Mudah-mudahan dalam masa 2 tahun nie takde apa-apa kerosakkan besar yang perlu aku baiki dengan kereta baru beli ni (mudah-mudahan Allah izinkan), kalau setakat service biasa je, 'dia' pun ada servicenya. Lagi baik kalau boleh bertahan sehingga 5 tahun. Aku dah ada modal kalau nak beli yang lagi baru kan?..ekekekkekke..

Itu kalau nak tambah hutang beli kereta baru, tapi aku dengan azam kalau boleh nak sediakan tapak buat rumah kat tanah aku tu. Tapak je la dulu yang mampu itu pun kena kumpul setahun dulu..huhuhuhuhu..

Mudah-mudahan Allah kurniakan kesabaran dan mudahkan urusan aku dan Azam, berkati jalan yang aku pilih. Amin. 


Ini telah menjadi SEJARAH

30 September 2014

Sampai sini je khidmat dia


Bukan tak sayang tapi bila hidup terlalu mengenang-ngenang alamatnya tak kemana la kita. Disitu tak gerak-gerak.

4 Tahun lepas aku dapat 'dia' ceritanya di sini. Dan semalam aku lepaskannya setelah berminggu-minggu jugak aku dengan Azam cuba cari keputusan yang terbaik. Pro & Kon. Lagi-lagi siapa yang akan menggantikan 'Dia'. Sebenarnya dah lama pikir cuma hati tue sampai ke tak nak buat sebab apa.....adalah beberapa alasan yang aku pikirkan.

khidmat terakhir anak-anak pada dia, masa nie diorang tak tau esoknya 'dia' tukar owner..kikikiki..

Aku dengan Azam dalam plan nak mengurangkan beban hutang yang ada. So, buat masa ni yang paling baik aku pikir, baik let go 'Dia' sebab installment 'Dia' paling banyak diantara hutang-hutang lain. Kesilapannya dulu beli tanpa downpayment, mana tak melambung installment dia. Maklumla gelojoh nak yang baru walaupun duit takde..hahhahahhaha. Tapi aku puas juga la jalan satu malaysia dengan 'Dia' dari kuantan ke kuala terengganu, kemudian ke kota bahru, cameron highland, jitra ke perlis, skudai, air keroh, bandar hilir, nilai..hahahhaha.... nasib sabah sarawak kena naik 'belon' kalau tak aku redahkan jugak kot dengan 'Dia'....kikikiki....Arwah mak juga merasa puasla naik 'dia'. Banyak jugak jasa 'dia' dekat kitaorang.

Sebenarnya berdebar-bebar jugakla hati aku nak buat keputusan nie, tak nyenyak tido..hahhaha..tapi makan masih selera. Bila jual 'dia' pun sebenarnya tak berbaloi sebab loan lagi tinggi so aku terpaksa top up sikit nak clearkan semua hutang 'dia'

Nak keluar dari comfort zone bukan senang. Bayangkan dah selalu dengan kereta baru yang takde masalah aku bertukar dengan kereta second hand yang dah berusia 10 tahun. Ko rasa?...hahahhaha....






Ini telah menjadi SEJARAH

29 September 2014

Menggelabah tenuk

Pagi-pagi dah kena shit..hahahhahaha..tapi bukan aku yang dia bahasa kan...dia bahasakan  diri sendiri, sapa suruh lupa approve. Inila keburukkan online banking...kikikiki...

Patutnya 26hb, jam 1201 tengahmalam kitaorang gaji, sejak guna online banking  nie memang senang..zap zup zap..settle. Tunggu masuk ke dalam account tapi tuela online banking pun masih jugak perlu manusia yang kawal. 



Sekali bos kecik lupa approve, tak menggelabah kitaorang. Talipon opis start pukul 8.30 dah berbunyi2 staff-staff tanya kenapa gaji tak masuk..hahahhahaha. Terpaksala bohong sunat kata system down..kikikikiki..

Ada yang dah dekat depat ATM mesin..hahahhaha..sekali duit takde adoi kesian kan. Kalau macam aku nie boleh cek online je dulu,  tengok duit ada baru pegi ATM. Ada yang sms tanya hari nie betul kan 26hb, atau dia tersalah tarikh sebab pergi ATM duit takde..hahhahahaha. Adoi memacam korang ni.

Masa pestime guna online banking aku pernah terbagi gaji awal..hahahaha..24hb. Itu pun kecoh, bagi awal salah bagi lambat salah...pening. Sebab masih tak biasa dengan system tue le jadi silap. 

Yang pasti gaji tetap 26hb cuma lewat sikit dekat pukul 5 petang baru masuk. Selalu masuk pukul 1201 malam dah ada dah..kikikiki..tue yang semua menggelabah tenuk.


Ini telah menjadi SEJARAH


25 September 2014

Rezaki Dia..

Hari tu keluar je banner kat sekolah maklumkan dah boleh apply untuk prasekolah tahun 2015 cepat-cepat aku apply untuk aqil tapi kebarangkalian nak dapat tue agak tipis sebenarnya tapi tak cuba tak tahukan. Prasekolah bagus sebab dia dah dedahkan awal2 kat budak-budak, suasana sekolah sebenar. Dan yang penting Prasekolah nie dekat sangat dengan rumah kakak pengasuh..kikikiki...

Rabu minggu lepas, kakmiza (kakipar den) wechat aku tanya Aqil dapat tak prasekolah sebab anak dia yang sebaya aqil dapat dan haritu kena ambik surat tawaran (ingatkan masuk u je ada surat tawaran..hahahha..) itu pun pihak sekolah hanya maklumkan pada ibubapa dengan sms pada hari sabtu 13/9/14 lepas. Memang aku dengan Azam tak dapat apa2 sms. Bila dengar tu aku kecewa jugakla sebenarnya, sampai salah jalan masa nak pergi kerja..hahahhahahha...loklak sangat. Adoi nak kena survey sekolah tadika lain untuk dia pulak. Kalau nak masuk balik tadika kemas yang sekarang nie  dah 2 tahun kat situ, nampak macam dia dah boring, nak ambik tadika lain aku kena pikir jugak susah senang kakak pengasuh nak ambik dia balik sekolah nanti atau aku kena sediakan transport balik tapi kalau terpaksa kena jugakla redah kan. Sampai opis terus wasap azam tapi dia tak balas. Dalam hati aku, ala orang lelaki ni memang macam nie bukan nak kisah sangat pun anak nak sekolah mana..kikikikiki..mak selalunya yang lebih lebih.

Dekat pukul 11 tue azam baru balas wasap kata aqil dapat. Ya Allah syukur Alhamdulillah sangat2. Rupanya Azam dapat sms pagi tue jugak dalam pukul 8.  Tu sebab dia tak reply wasap aku sebab dia pegi sekolah terus. Kebetulan pulak Azam off hari tue..Ya Allah syukur Alhamdulillah sangat2. 

cantik bahasa aku kan balas kat laki mcm tue...huhuhuhu..
maafkanla adinda kekanda sebab adinda terkejuzzzz...kuikuikui.

Bila bertalu talu soal laki tue, terus laki ku wasapkan gambo surat ..hahahhahahhahah.. Bukan apa soalan bertalu-talu tu sebab aku pelikla kan, berita sepenting ini aku dapat tau last minit setelah aku kecewa dan salah jalan ke tempat kerja ..hihihihi..


Memang rezeki Aqil. Aku tau susah nak dapat masuk Prasekolah nie. Adalah aku cerita kat beberapa kenalan yang aku mohon prasekolah untuk aqil, diorang nasihatkan aku kalau nak mohon prasekolah jangan letak pendapatan ibu kalau ibu berkerja. Aiikk..macam tu pulak. Kenalan ni cakap nanti susah nak dapat sebab dia tengok pendapatan isi rumah. Tapi minta maafla ye sepanjang aku isi apa-apa borang berkaitan sekolah anak2 tak pernah lagi aku menipu tentang pendapatan kitaorang dan aku tetap tulis yang aku nie berkerja. Macam tu jugak masa mohon prasekolah untuk aqil. Anak aku nak timba ilmu macam mane kalau betul aku buat macam tue dan sepatutnya ada orang yang lebih layak dapat tapi sebab aku menipu anak aku dpt tempat tu. Ko rasa berkat tak ilmu yang anak aku dapat?. Aku dah menafikan hak orang lain sebab pentingkan diri sendiri. Maafla aku tak setuju cara tue. Lagipun gaji kitaorang bukanla besar mana punnnnnnnnnnnnnnnnnnnn yang nak kena sorok-sorak bagai...alahai..

Syarat-syarat layak masuk PRASEKOLAH..

1. Warganegara Malaysia sahaja.
2. Lahir pada 2.1.2009 – 1.1.2010 (6 tahun) dan 2.1.2010 – 1.1.2011 (5 tahun).
3. Keutamaan diberikan kepada murid berumur 6 tahun.
4. Pemilihan adalah berdasarkan keutamaan kepada merit  pendapatan ibubapa/penjaga mengikut ‘ranking’ pendapatan perkapita keluarga dari rendah ke tinggi.

Syarat 1 aqil lulus, syarat 2 lulus jugak...syarat 3 pun lulus syarat 4 tue subjektif...tapi alhamdulillah masih dalam ranking tue.


Notakaki : pendapatan kitaorang nie biasa-biasa jela sebenarnya, maklumla sorang kerja kilang sorang lagi kerani cabuk...



Ini telah menjadi SEJARAH

19 September 2014

UPSR dan Bocor

Yess...tahun nie Azri ambik UPSR dan ditakdirkan ada paper yang bocor. Sebagai mak dah tentu aku kecewa mula-mulanya. Tapi bila pikir-pikir balik dan baca beberapa pandangan, aku ubah rasa kecewa aku dengan 'menikmati' peluang kedua yang Azri akan dapat. Bukan senang nak dapat peluang keduakan. 

Tapi tuela aku je yang rasa dapat peluang kedua nie bagus, bagi yang tuan badan tetap relax & cool hahahhaha..bukan tau nak buat ulangkaji ke hape. Kalau aku tak menjerit suruh baca buku memang jangan harapla...itu yang aku stress sebenarnya..hahahhahah..nak kena sambuung jerit2.

Aku memang apply cuti 9/9/14 satu hari 10/9/14 setengahari dan 11/9/14 setengahari jugak. Azri tanya kenapa aku cuti, aku cakap "nak bagi sokongan kat abangla ibu nak bawak manilakat pastu tulis semoga berjaya, duduk depan pagar sekolah, boleh?" ..hahahhaha.. "Ala ibu, janganla malu abang nanti' ..wakakkakaka..Saje sakat dia. Kebetulan Azam off 9/9-10/9 tu. Cantik aturan Allah.  Kalau ikutkan setiap hari periksa nie kat sekolah Azri ada bacaan yasin dan solat hajat, aku ingat nak join tapi masa aku hantar dia pukul 7.10 pagi aku tengok takde pun makbapak yang masuk sekolah. Lepas hantar aqil ke tadika aku pusing balik ke sekolah azri pun takde makbapak yang masuk malah pagar sekolah dah nak ditutup. Aku cakap dengan Azam balik rumah jela..

Aku tengok jam 8.15 pagi masa nie Azri tengah jawab soalan BM aku yang berdebar2..hihihii..over mak ko. Dah macam kucing beranak kot..ekkekeke..Pastu Azam tanya "nak baca yasin ke bu?"....tak dapat baca kat sekolah aku baca kat rumahla dengan Azam dan fahmi (cutila dia sebab UPSR ni).

Rupanya masa kat sekolah, Azri ada cari aku sebab dia ingat aku baca yasin kat sekolah..huhuhu..aku cakap memang aku ada pergi tapi tak nampak makbapak yang lain-lain pun...Azri cakap ada start pukul 8..loh patutla..aku pegi 7.30 memang takde la. Esoknya 10/9/14 aku tengok dia cuma ada satu paper so aku cancel cuti dan ganti  11/9/14 aku nak ambik satu hari sebab paper dia sampai petang. Masa nie dah kecoh paper yang bocor...mmmm. 11/9/14 tue lepas hantar dia aku ingat aku pergi kerja jela..lagipun kat rumah aku tak buat apa-apa pun..ekekekkeke...Lepas tengahari baca FB rupanya BI pun batal...nasib aku tak cuti..kikikiki..kalau tak sia-sia cuti haku..huahuahauhua..

"abang dah jawab elok-elok dah bocor pulak, ibu rasa sapa yang bocorkan?"..hahahhahahha...manala ibu tau nak oit, sapa yang bocorkan..aku cakap "takpela bang, mana tau yang abang dah jawab tue sebenarnya abang dapat B, yang nie pulak dapat A..sebab ada masa nak baca buku lagikan..2 minggu lama tu.." Tinggi harapan mak ko..ekekekkek.

Aku TAWAKAL  pada ALLAH dengan usaha Azri yang tak seberapa tue.

Ini telah menjadi SEJARAH

19 Ogos 2014

Sapa yang nak angkat mayat korang?

Seminggu sebelum raya hari tue aku dapat berita kawan sekolah dari darjah 1 sampai tingkatan 5 sakit. Esoknya lepas zohor dapat berita lagi dia dah meninggal. Terkejut sangat walaupun aku tau ajal maut kat tangan tuhan tapi sebagai manusia tue perasan terkejut tu tak boleh elak Aku baru plan dalam hati hari raya  nanti bolehla aku datang ziarah dia sebab masa aku dibeitahu dia sakit, dia ada kat PPUM.

Aku dengan dia rapat masa sekolah rendah geng waktu rehat dan geng bawak bekal. Bila dah sekolah menengah aku kelas lain dia kelas lain sampai tingkatan 5. Lepas tue putus hubungan walaupun kitaorang sekampung..huhuhu. kalau terserempak(setahun sekali pun susah) pun cuma senyum2 je. Dia kawin dengan kawan sebaya/satu sekolah juga. Aku kenal gitu2 je dengan suaminya.

Hati meronta-ronta nak tengok jenazah dan beri penghormatan terakhir pada arwah. Alhamdulillah seawal jam 7.30-8.00 pagi aku dah sampai rumah keluarga arwah. Ramai kawan-kawan sekerja arwah yang datang. Paling sedih bila suami arwah minta anaknya yang sulung cium ibunya puas-puas sebab dia cakap nanti dah tak jumpa ibu lagi....macam hujan airmata aku, semua yang ada kat situ nangis...anaknya yang sulung darjah 2 yang bongsu 5 tahun. Masa jenazah nak dimandikan nampak suami arwah teresak bila angkat bahagian kepala arwah isterinya sampai abangnya minta dia angkat bahagian kaki..hhuhuhu...sedih...

Sebenarnya dikalangan kenalan arwah semua terkejut dengan berita dia sakit dan meninggal dunia sebab tau dia sakit pun macam sekejap sangat. Tak sampai sebulan terus tenat. Aku tegur jugak kawan sekerja arwah masa ziarah arwah tue tanya lama ker arwah sakit. Kawan arwah cakap tak taula tiba-tiba dah masuk hospital katanya. Masa detect dia sakit nie arwah tengah mengandung dan  terpaksa digugurkan. Dan yang aku paling sedih dia sakit macam arwah mak sakit kanser paru-paru stage 4. Bezanya tempoh arwah kawan aku nie tersangat singkat lepas diagnosis. Bahagian masing-masingkan?. Beruntungnya arwah 'dijemput kesana' masa bulan ramadhan bulan yang penuh kemulian dan keberkatan.

Bila kita ziarah jenazah sebenarnya banyak menginsafkan diri sendiri..dari awal urusan seperti dimandikan, dikapankan, disembahyangkan, dihantar ke liang lahat, di timbus tanah dan ditalkinkan......

Korang pernah tak terpikir soalan-soalan macam nie ?

Ada ker orang nak ziarah mayat aku nanti?
Ada ker orang yang nak angkat mayat aku nanti?
Kalau ada, siapa orangnya?
Macam mane kematian aku, bila, kat mana?
Macam mana keadaan aku dalam liang lahat?


Ini telah menjadi SEJARAH

15 Ogos 2014

Kagum

Aku bukan anak orang kaya. Membesar pun sebagai anak yatim. Abah meninggal masa umur aku 12 tahun dah nak dekat UPSR. Aku nampak macam mana mak susah membesarkan aku adik beradik tu sebab aku berhenti sekolah masa kat tingkatan 6 kalau tak sekarang aku dah jadi menteri besar dah..hahahhaha. Eh, aku tak salahkan mak pun sebab aku yang nak berhenti sebab nak kerja kilang..ekekekekkek..tue yang jumpa Azam tue..hahahahah..Aturan Allahkan..

Bila nak kawin semua hasil duit sendiri selesai kahwin nak bina hidup berkeluarga pun bersusah payah nak selesa sekarang pun masih berusaha untuk selasa. Sepanjang tue adala juga rezeki selain rezeki makan gaji. Alhamdulillah syukur sangat. 

Atas tue bunga-bunga karangan..ekekekke

Baru2 nie bersembang dengan orang paling rapat dalam hidup aku. Dia cakap tahun depan dia nak pergi umrah anak-beranak. Aku pun angguk-angguk, dalam hati seronoknyaaaaaaaa..yang buat aku kagum dia cakap duit yang dia guna nak bawa anak-anaknya pergi umrah tue adalah hasil tabungan dia untuk anak-anak dari diaorang kecik..perrghhhhhhhhhhhhhhh...

Nak kata aku tau secara detail financial dia takdela tapi aku tau sikit2 cara dia manage duit gaji dia. Dia nie sorang je berkerja isteri surirumah sepenuh masa. Gaji dia memang sikitla 20 tahun dulu duduk pulak kat KL. Setahu aku, anak dia lahir je dia dah bukakkan akaun bank (yang ini memang aku tiru..hihihi..anak-anak aku lahir je, aku dah bukakkan akaun bank). Setiap bulan bila dapat gaji dia akan masukkkan 10 ringgit setiap bulan. 10 ringgit ye bukan banyak pun tanpa gagal!. Dari tahun ke tahun bila dia rasa selesa sikit dia nakkkan jadi 20 inggit ini last yang aku tau. Dan Allah kurniakan dia hanya ada 2 anak je. 2 2 anak nie sama jela kaedah simpanannya. Aku kagum tang konsistennya dia masukkan duit tiap-tiap bulan dalam akaun anaknya sampai boleh guna buat pergi umrah. Ko sanggup pergi bank semata-mata nak masukkkan 10 riinggit, dulu mana ada online banking. 

cuba kira, anaknya sekarang dah 20 tahun (anggaran). Ini kira random je ye belum kira duit raya atau mungkin dia masuk lebih dalam akaun anaknya tu.

10 Tahun pertama : 10 x 12bulan  = 120 x 10 tahun = 1200
10 tahun berikut    : 20 x 12bulan  = 240 x 10 tahun = 2400
jumlah 20 tahun simpanannya = 3600
                                          
ok, kalau pakej umrah lebih sikit kot tapi macam aku cakap nie kiraan anggaran mungkin simpanan dia lebih dari tu. 

Aku nie adalah jugak simpan untuk anak-anak tapi tak konsisten pun..hihuhihu (itu pun tolak gaji gak kalau suruh bank in sendiri memang sampai kesudahla tak simpan untuk anak-anak) . Tu pun dah lama aku stop masuk akaun diorang kecuali duit raya setahun sekali..hahahhaha. Padahal kalau masukkan 10 inggit pun takpekan bukan terasa pun 10 inggit buat makan tengahari pun habis sekelip mata yang penting KONSISTEN. Masalahnya simpanan untuk diri sendiri pun terlompat-lompat macam bulan puasa dengan raya nie aku stop menyimpan..hahahha sebab nak guna duitkan...
isi balik borang tabung haji untuk tolak gaji tapi tengah berpikir nak tolak berapa..hahahha..rasa macam nak pakai duit lebih bulan ni..hasutan syaitan betul!

Semalam dapat surat dari Permodalan nasional berhad (ASB) minta Azri tukar akaun kanak-kanak ke akuan remaja sebab azri dah 12 tahun genap. Fuhhhhhh..dah ade anak remajewwwwwwwww parijah...


Ini telah menjadi SEJARAH