24 November 2014

Cerita 24/11/2014

Mula dah cuti sekolah....habis sessi persekolahan untuk 2014...sekejap je masa berlalu.

Terngiang-ngiang permintaan aqil kat kepala aku nie...Minggu lepas dia cakap macam nie..

"mama, adik rasa tak sabar nak meninggal.."

"kenapa pulak.."

"sebab adik tak sabar nak jumpa Allah''...

Ya Allah berdebar hati aku nie....huhuhuhu

Malam tadi dia cakap lagi...

"mama, adik rasa tak sabar nak meninggal..laaa"

"hissshhh..."

"sebab adik tak sabar nak jumpa Allah, mesti nenek dah jumpa Allah kan?'' ...huhuhuhu...

Aku pandang Azam, Azam pandang aku..hahahhahaha...adoi budak nie..

Hari tu dia meraung tengok cerita Tanah kubur, "Adik taknak mati adik taknak mati"..hahahhahahah..

Aku cakap "semua yang hidup akan mati, tapi kalau adik baik mati jadi bestttt, kalau adik tak baik mati mesti jadi tak best...".

Baru dia tenang ..hahahhaha...


Aku rasa dia tak tau MATI tu apa, Dia ingat MATI boleh hidup balik agaknya ..yang dia teringin nak buat adalah jumpa ALLAH...hihihihihi...

Aku jugak yang cakap kalau nak jumpa ALLAH kena mati dulu, kalau tak macam mana nak jumpa ALLAH ..huhuhuhu...

Susah jadi mak nie....uhuks..


Ini telah menjadi SEJARAH

21 November 2014

Cerita 22/11/2014

Sibuk sikit minggu nie sebab minggu prepare gaji, semalam dah settle so boleh tarik nafas sikit, eh tarik nafas banyak..kikikiki. Pertama kalila MIL nak ikut kitaorang balik rumah sepanjang 10 tahun aku duduk rumah sendiri nie. 

Minggu lepas balik kampung secara mengejut, pastu Azam  ajak MIL  balik sini. MIL tak sihat dah beberapa hari. So minggu ni, sibuk kat opis bersambung sibuk kat rumah plak..hahahhahaha. Pagi masakkan MIL, masak bubur je punnnnnnnnnn..hihihihi. Balik petang, pening nak masak apa ...huahuahua... sejak kurang sihat nie MIL hilang selera makan. Ayam tak boleh, mual katanya..ikan boleh tapi tak berapa suka..jadi???..aku gorengkan ikan masin bulu ayam simpan dalam bekas. Itu jela yang MIL makan. Bubur nasi dengan ikan masin..huhuhuhu. Rasa bersalah jugakla tapi itu yang MIL lalu nak makan. Azam bawak MIL pergi klinik, 2 hari lepas tu baru nampak ok, makan dah selera tapi masih makan bubur sebab MIL cakap dia malas nak kunyah..hahahhaha. 

Aku cakap kat MIL, kalau dia teringin nak makan apa-apa bagitau nanti bolehla aku masak atau beli kan. Seronokkan bila dalam rumah ada orang tua..rasa tenang je..hihihihi. dan yang paling best bakul baju aku kosong. MIL tolong lipatkan kain yang selalu aku lipat sebulan sekali..huahuhuahu. Dalam pada dia tak berapa sihat tue boleh pulak MIL lipatkan kain baju kitaorang...huhuhuhu.  TERIMA KASIH MAK. MIL cakap dia bosan tak buat apa2.

Oh lupa nak cerita, bila kat rumah masa siang aqil yang jaga MIL..hahahahha. buatkan nenek air milo, ambikkan nenek air siap pesan "nenek duduk je, biar adik buatkan nenek air"..sepanjang MIL kat rumah sepanjang tue jugak dia tak sekolah..hahahahahhahaha...Azam cakap memang boleh diharap Aqil tue...kikikiki.

Tapi hari ni MIL dah balik. Azam hantar. 



Ini telah menjadi SEJARAH

14 November 2014

Cerita 14/11/2014

Hari nie Jumaat tapi masing-masing terkejut beruk tengok kereta bos ada kat luar..ahhahahaha. Sampai ada yang tanya "betulkan hari nie hari jumaat?" sebab selalu hari jumaat bos kat nilai..hahahahahha. Masing-masing cuak termasuk aku, punahla harapan nak bersenang lenang..kikikikiki.. tapi nasib baik dia masuk sekejap je sekarang dah keluar. Harap-harap dia tak masuk balik huahuahua..


Aku cakap result PSRA keluar hari rabukan. Inila keputusan yang azri dapat. Rabu petang tu aku tanya "azri, dapat mumtaz ker? " Azri jawap "Mumtaz..............................pause.........Mumtaz bukan rezeki abang.."sambil hulur result dia....hahahahhahahha...kurang asam budak nie....yang pasti sama je macam result aku masa dulu..hahahahhahahahaha.



Ada yang tanya kenapa ambik Alza balik..hihihihi. walaupun ada pendapat Alza bukan sejenis MPV sebab kecik muat untuk 5 orang kalau 7 orang dah takde tempat letak barang tapi mahal! baik ambik Exora katanya. 

1- Sebab sebelum nie aku dah bawak alza dan aku takde masalah dengan ruangnya. Kalau ikut kapasiti keluarga aku dah selesa dah.

2- Keupayaan enjin yang sesuai dengan bajet petrol yang akan digunakan. Kalau Exora dia besar sedikit dan keupayaan enjin lebih sikit sesuai dengan bodynya tapi tak sesuai dengan bajet aku yang memang hari-hari guna kereta ni untuk ulang-alik pergi kerja. Kalau Nissan grand livina pulak aku tak minat..ehheheheh..aku rasa macam kereta orang tua..hahahhha..eh ini pendapat aku je tau jangan marah ye :-P. Dengan minyak dah naik 20 sen ni aku memang terasa sangat. Masa bawak kete lama tu sehari 15 ringgit pergi balik kerja...huhuhuhuhu

3- Harganya pun masih dalam bajet walaupun aku ambik alza jugak tapi aku upgrade versionnya. Aku ambik full spec. So dah tak perlu tambah apa-apa lagi. Alza yang lama tue aku ambik paling basic sekali banyak aksesorinya kena tambah sendiri dan paling best installmentnya jugak dapat dikurangkan sebanyak RM100 daripada Alza yang lama.


Masa nak submit loan nie budak agen tu cakap, abang boleh ambik toyota wish nie kalau gaji macam nie. Erkkkk..lagipun tolak kereta lama tue deposit tinggi. Loan memang boleh lulus, bulan-bulan tue yang sangap nak bayar mau dekat 1000 sebulan installmentnya...gilo..hahhahahah. Memang takla. Aku cerita kat ateh bolehla aku nak beli wish nanti kalau anak-anak lapo takde menda nak makan sebab bayar installment tinggi bolehla jilat sorang sikit kereta wish tue..hahahhahaha..mudah mudahan boleh kenyang. 

Aku rasa Alza je yang dekat kat hati..hahahhaha. Itula sebab aku ambik Alza balik yang penting masih dalam bajet. Sekian penerangan saya...ekekkekekek..tapi sebenarnya SUKA HATI AKULA BUKAN AKU MINTA DUIT KORANG BAYAR KERETA AKU...ahhahahhahahahhahahha....


Ini telah menjadi SEJARAH

12 November 2014

Cerita 12/11/2014

Kurang asam tau bos aku nie.. "Caltex, diskaun berapa sen?". Bos aku nie dia peduli apa ko takde kena mengena pun..Aku check diesel?..hahahhaha.."ala bos saya mana tau.." " U check.."..hahahahhahah.. Aku dah lah tengah kelam kabut melayan Dato. Aku settle dulu dengan dato baru aku check diskaun yang bos suruh. Pastu jumpa dia balik "4 sen subsidi bos". "saya dah taula.." "laaa..bos nie" "u lambat...belakang nie ada tulis"..hahahhahahahhaha..kurang asam tak?.

Dahla jadikan aku tea lady hari nie..hahahah..penat tau. Harap-harap tak ramai visitor dia hari nie. Selalu kakak belakang aku nie yang jadi mangsa sebab hari nie dia cuti, akula gantinya..hahahah. Tadi masa dia call suruh buat air, aku tak tau dia yang call aku ingat budak depan nie suruh terima dokumen. Dah aku buat suara main2..hahahahah.. sekali "buat satu green tea"..terkejut aku..hahahhahahaha...nasib ko la boss...

Hari ni keputusan PSRA keluar. Berapala Azri dapat. 2 minggu lagi UPSR pula. Seramla jugak...hihihih..

Dah berapa bulan aku sorokkan henpon bebudak, pagi tadi aku bagi balik sebab masing-masing dah abis periksa tapi masalahnya pulak aqil takde henpon, tab aku dulu pun dah barai. Dah berebut pulak dengan abangnya. Aku cuba cakap kat aqil nanti aku belikan lain untuk dia henpon tu bagi abang dulu. Dia menangis2 jugak nak. Ok takpe aku cakap kat Azri biarla bang, dia nak yang tu nanti abang punya ibu beli yang baru. huahuahua...Hp tue sebenarnya aku dengan azam punya. Kan sebelum raya hari tu Azam beli henpon lain tu yang ada lebih hp..kikikiki. Kalau tak memang kirim salam la aku nak beli semata-mata bagi kat anak-anak. Nak henpon kumpul duit sendiri konsepnya...hahahhaha...Ala henpon tue pun bukan ada simcard buat main game je pun...tak sempat lagi nak belikan simcard. Kalau kat rumah ada wifi bolehla layan utube & FB..download game. Bebudak lelaki tue je pun yang dia minat. Eh tapi aku bagi bersyarat ok, kalau masuk waktu solat, aku suruh solat  pastu dengar jawapan kejap atau melengah-lengahkan waktu aku ambik balik henpon tu..hahahhaha. Semua jawab ok setuju!..GOOD!

tak boleh on laptop, takde tab henpon kena sorok..kumpul duit beli errkkk..apa nama mainan nie..dia macam saidina..mainla korang adik berdik..hihihihi...


Ini telah menjadi SEJARAH

11 November 2014

Rujuk dengan janda lama

Tak taula janda ker duda sebab memang takde jantina..hahahhahahaha..

Alhamdulillah, setelah berhempas pulas melawan badai ombak tsunami akhirnya 'dia' sampai ke pangkuan kami. Betapa hebat dugaannya tapi manis akhirnya.

Azam baru ambik kereta malam tadi, yang pelik tue tetiba kakida wasap aku pagi nie. Pelik tak? Naluri dia kuat sangat nie dah macam mak2 dah...terkagum kejap aku. Padahal masalah nie, cuma aku dengan ateh je yang tau sebab aku dah pesan dengan ateh jangan cerita dengan sesiapa pun walaupun dengan kakak2 aku..hihihihi..sebab maluuuuuuww..hahahahhahahahah...dia cuma tau aku beli kete seken.

Abang ayeng dengan kakmiza tau jugak cerita tapi tau sikit2 tak tau detail sangat..hihihi. Yelah dah tentu pinjam kereta dia selalu. 




Ehehehheeh..comel kakak aku, memang mak2 sangat dah. Kalau arwah mak ada mungkin aku dah kena bebel setahun ..hahahahhaha... well itu satu pengajaran untuk aku. Pengajaran yang baaaeeeeekkkkkkkkkkkkk.. hahahhahaha.

Sebenarnya proses jual beli kereta nie aku tawakal je,  cari dalam FB, pastu PM budak tue tanya boleh tak nak beli kereta tapi nak tolak kereta yang ada. Dia bagi no fon, urusan pun berlaku antara aku dengan dia. Sejujurnya  aku tak kenal budak tu. Sambil2 tue aku walk in jugak kat kedai2 kereta area sini. Tapi sebab budak nie boleh cari buyer ikut harga yang aku nak so aku deal dengan dia terus. Lepas dah bincang itu ini aku suruh azam jumpa budak ni. Budak nie pulak dia settle loan dulu baru nak deal dengan buyer, by the time bila loan dah ok buyer yang ada tak jadi beli pula. So budak nie terpaksa cari buyer lain. Buyer kedua pulak nak beli kereta tue dengan harga yang aku nak tapi kena beli kereta baru terus dengan dia..fuhhhhhhhh..mencabar betul!. 

Masa tu aku cuma terpikir nak let go je kereta lama tue sebab dah tak sanggup nak tengoknya, bila orang tue datang nak tengok kereta. Azam cakap ambik jela terus hari nie..hahahahha. Tawakal lagi. Buyer tue terus ambik kereta lama tanpa apa2 perjanjian pun. Main ambik gitu je. Bila dah 2 3 hari tue masalah tak settle aku agak cuak jugak sebenarnya sebab takde satu dokumen pun yang aku boleh sandarkan bila berlaku apa-apa penyelewengan. 

Masalah sangkut bila tukar nama agen kereta yang kita nak beli. Bank tak boleh approve pulak loan tue. Proses tue jadi makin lambat. Masa niela tahap kesabaran aku dengan Azam teruji. Hari-hari budak tue kena jawab call & wasap kitaorang. Last-last budak tue terpaksa submit loan ke bank lain. Alhamdulillah dalam masa sehari loan lulus. Bila dah sign agreement, nak dapatkan kereta pun masalah jugak sebab sistem JPJ down dengan masalah GST katanya. Ya Allah, satu satu masalah datang. Azam sign agreemnet hari rabu dan budak tue janji jumaat boleh dapat kereta. Rupanya khamis jumaat tuela sistem down. Azam dah angin, budak tue minta maaf dia cakap tak boleh buat apa2. Kena tunggu isnin katanya.

Isnin pulak kitaorang tunggu sampai pukul 3 lebih takde berita. Bila tanya baru nak jawab..adoi hangin betul aku dengan Azam.  Dia cakap tunggu runner bawak balik roadtax. Dah kalau roadtax dah ada maksudnya kereta boleh ambik petang tuela...isshhhhhhhhhhhh...susah sangat kan nak bagitau..huhuhuhu...Alasannya dia nak settle semua baru nak bagitau kitaorang masalahnya kitaorang nie tak sabar nak tau sebab kalau boleh ambik hari nie nak kena pikir macam mane nak ambik kereta tue kalau tak boleh pulak kenala pinjam kereta abang ayeng lagi..hissshhhhhhhhh...

Nasib apes cuti semalam aku minta tolong dia hantar azam ke KL sana nak ambik kereta. 

Alhamdulillah aku ditemukan dengan orang yang betul-betul cari makan sebab boleh dikatakan deal aku dengan budak tue berjaya walaupun aku tak kenal dia. Aku tak tau kat mana dia kerja kat mana rumah dia rupanya macam mane sebab aku kenal dr FB je. So kalau korang nak beli kereta boleh PM/email aku nanti aku bagi no talipon budak nie. Boleh deal dengan dia kalau korang nak tolak kereta sekali dan macam-macam kereta budak nie jual, jangan risau. Budak nie perempuan tau..hihihihi. 

Pengajaran dan pengalaman yang berharga sangat....

Ini telah menjadi SEJARAH

Kutu + pendapatan tepi (side income la)

Bukan kutu kat rambut tu...

Ini kutu yang kumpul2 duit dalam satu kumpulan. Korang suka main KUTU? kalau tanya aku, aku memang tak minat main kutu, baik kutu duit atau kutu barang. Adalah kawan-kawan opis nie ajak, tapi tuela sebab tak minatkan selalu kalau diorang ajak aku tolak la baik-baik, pada aku baik simpan dalam bank...hihihihi.

Tapi Laki aku adalah peminat KUTU..kikikiki. Aku ingat dia start main kutu dari zaman bujang kot. Main ramai2 dengan kawan2 kerja dia yang kebanyakkannya perempuan..hahahahha.. Tempoh main tue boleh menjangkau 2 tahun tau..pastu sampai 20 orang ko mainnya...perrghhhh..gigih betul. Aku rasa setiap tahun dia tak pernah gagal main KUTU..hahahhaha. Tapi bila dapat duit sekepuk macam tu best la pulak..hahahahahha. 

Bulan nie turn azam dapat duit kutu sebab memang dia nak bulan nie..kikikiki..sebab ada plan hujung bulan nie, tapi macam duit tue terlebih. Dia tanya aku nak buat apa ye duit nie..amboiiiiiii..tak tau nak buat apa meh bagi aku, tau la aku nak buat apa..hahahhahahahah. Sekelip mata aku boleh habiskan....

Dulu pernah jugak azam buat Kutu pinggan mangkuk. Kan Azam penjual pinggan mangkuk..side income dia. Tiap-tiap bulan beli stok, pastu dia susun stok dia kat ruang tamu..hoittt semak. Mula-mula aku bising jugak pastu dia cakap "tuekan rezeki bu", hahahhahaha..yelah2 dah tak komplen dah penuhkan la ruang tamu tue dengan stok pinggan mangkuk aku cuma mampu jeling je.kikikiki..  Boleh tahan jugak sale dia, hari tu aku bagi pinjam modal kat dia, dia dah pulangkan balik tak sampai setahun. Aku jadi penasihat dia je selalu, tapi aku tak ikut dia menjual pun ada gak dia suruh aku bawak katalog ke tempat kerja tapi tuela opismate aku bukan giler pinggan mangkuk..hahahhahahaha. Paling banyak sale bila nak raya oit macam-macam order wei. Lepas tue azam bagi hutang bila harga pinggan mangkuk periuk bla bla tue agak besar jumlahnya. Hutang tanpa interest ye. Ikut harga katalog jugak, sukala kawan-kawan dia. Jadila untung sikit-sikit buat jajan anak-anak..kikikiki.

Gambar kat bawah takde kena mengena dengan kutu..hahahhaha..., rambut pun tak berapa nak ada kutu pun takut nak berpaut..hihihhihi...Gambar sekadar pemanis belog waknya. 
budak kpop wak..hahahha..pakai serkup wak, sanje sangat budak nie..baru baik demam...


Ini telah menjadi SEJARAH

06 November 2014

Nasi lemak dalam laci

Hai korang...

Fikir yang baik-baik, insyaallah jadi yang baik baik, motivasi aku setiap hari. Mudah mudahan. Aminnn..

Pagi tadi masa sampai kat parking ada satu lelaki dalam lingkungan 50an menyandang beg, nampak macam berbangsa india. Aku masih dalam kereta, dia memberi isyarat tangan supaya aku berhentikan kereta ala-ala orang parking. Kemudian dia senyum kat aku, aku pun senyumla balik. Lepas tue dia berdiri je tepi kereta macam tunggu aku keluar, aku dah cuak pulak nak keluar sebab kawasan parking masih sunyi. Kalau dilihat dari riak mukanya nampak tak jahat. Aku pikir ini orang gelandangan mungkin. Aku dahla nak beli nasi lemak, nanti lambat pula tapi nak keluar kereta takut. Ah, tawakal jela. Bila aku keluar dia bagi salam (islam ker?), aku jawab. Kemudian dia buat isyarat macam nak makan. Oh, minta duit la kan. Aku buka beg hulur duit kat dia. Lepas tu cepat-cepat aku blahhh....kesian tapi agak menyeramkan..ehehheheheh..Aku tak pasti orang mana...macam tak fasih berbahasa melayu..tapi bagi salam...

Jalan laju-laju, sambil hati berkata nak beli nasi lemak nak beli nasi lemak nak beli nasi lemak..hahahhahaha. Tapi tula dah beli tak sempat makan sebab bos dah masuk. Aku baru makan sesudu tetiba dia sampai, nasib tak cekik dengan sudu2 sekali hahahahhaha. Awal la pulak orang tua nie masuk..issshhhhhhhhhhhh..sabo jela. Tengaharila baru boleh makan nasi lemak tue...huhuhuhuhu..

Untuk 3 hari nie aku terpaksa sewa kena jua akhirnya sebab kereta abang ayeng agak merajuk, abang ayeng cakap kereta tue terkejutla dah berapa bulan gerak cuma sabtu ahad, sekali nie dah 2  minggu hari hari gerak..huahuahua.adoila. Harap-harap kereta dia cepat sembuh. Risau jugak kalau minggu nie kereta aku tak keluar lagi, takkan nak sewa kereta lagi..huwaaaaa..pitam. Aku saiko abang ayeng suruh beli kereta baru..hahahhah..pandai ajak orang berhutang. Tapi dia taknak, katanya malas nak hutang2 lagi, lagipun dia cakap kereta dia bukan selalu bergerak pun sabtu ahad je kakak ipar bawak balik kampung..hahahhahaha. Balik kampung sangat. Kampung kakak ipar 5 minit je dari rumah dia cehh...Kalau kereta manual tak sempat tukar gear 4 dah sampai..kikikikiki..

Agaknya jiran-jiran aku pelik sebulan 2 nie kereta aku asyik bertukar-tukar je..hahahhahah. Haritu kereta merah, pastu wira, kadang-kadang pesona, wira balik, pastu viva..hahahahhaha. adoi. Pagi tadi pun kena gelak dengan kakak pengasuh, tukar kereta lagi katanya..hahahhahaa..aptb!. Harap-harap ini minggu terakhir aku bertukar kereta. Tengok orang bisness kereta sewa macam best je, macam ok je. Aku cakap dengan azam jom beli axia sebijik kita sewakan..try satu kereta dulu..kikikiki..ada hati lagi tue. Kereta yang sebijik nak dapat nie pun tak lepas-lepas..hahahhahaha. Azam cakap cari monthly yang kita boleh bayar walaupun takde penyewa. 

Teringat nasi lemak dalam laci...huwaaa........bila nak pukul 1 nieeeeeeeee..

Ini telah menjadi SEJARAH

01 November 2014

KUASA

Tadi baca blog kak Ai. Aku malu dengan diri aku, Allah baru jentik sikit dugaan dah menggelupur tak tentu hala. Takde moodla..bla bla bla.....hisshhhhh...buruk perangai sangat ni.

Semoga Allah permudahkan segala urusan kak Ai. 

Malam tadi dapatla jumpa Heliza dengan PU hafiz ..ehehheehhe... Perkongsian yang menarik. Cerita pengalaman Heliza di bumi Palestine. PU hafiz dengan ceramah "Cabaran Dakwah & Penyatuan Ummah Masakini. Allahuakhbar sedap sungguh suara PU Hafiz, Heliza dengan Shaheed (Juara munsyid got talent 2014). 

Aku datang kira awal la lepas maghrib. Pegi satu keluarga tapi akhirnya aku sorang-sorang...hahahhahah. Perkara biasala tuekan bagi aku.  Lagipun aku taknak duduk belakang nak duduk depan takkan nak masuk kat tempat lelaki melekat kat Azam..hahahahhah.  Anak-anak dah tentu dengan Azam. 



Macam mana ye nak cakap, sejujurnya aku bukan taknak tambah anak lagi. Terlalu peribadi untuk aku kongsikan kenapa aku tak boleh tambah anak. Ini antara aku dengan Azam. Demi Allah aku memang teringin nak ada baby lagi, lagi2 bila umur masih muda anak-anak plak dah besar. Dalam masa sekarang niela masa yang sesuai kalau aku nak tambah anak tapi Allah ada perancangan lain untuk aku. So aku kena redha la. Bersangka baik dengan ALLAH. 

Lagipun kalau aku tambah anak pun bukan boleh konpem dapat anak perempuan..kikikiki dan aku tak marah bila orang asyik tanya taknak tambah anak ke?, bila nak mengandung lagi?, bla bla bla. Orang bukan tau masalah kitakan. Dia nampak luaran je so kalau dia tanya tue maksudnya dia peduli kat kita, naluri manusia kot suka la tanya-tanya benda macam nie. Bila nak tambah anak, bila nak kawin, bila nak mengandung, bila nak dapat anak perempuan/lelaki...selalu kalau orang tanya aku cakap "dah tutup production"..hahahhahaha...kalau dia sambung "muda lagi..bla bla bla"...aku senyum jelaaaaaaaaaaaaaaaa senyum kan sedekah...hahahahhahaha... Terima kasih yang doakan, yang baik-baik untuk aku. Mudah-mudahkan Allah Makbulkan doa korang.

Aku taknak stressla pasal tambah anak ni, aku dah ada 3 orang Alhamdulillah adalaaaaaaaaaaaaaaaa jugak merasa ada anak kan. 

Rindu bau baby :-)

Ini telah menjadi SEJARAH

31 Oktober 2014

Cerita hari ni...

Celah kangkang sakit ..jalan dah macam king kong terkangkang-kangkang kalah ibu mengandung  bawak perut....hahhahahhaha.... kes hati naluri tersentuh dengan pertanyaan opismate

"kak, pesal dah gemok"..hahahhaha.. tiap kali jumpa aku...

cis cis cis.....

So marila mulakan balik senaman yang telah aku tinggalkan beberapa bulan lalu......lagipun aku kena fitkan badan sebelum hujung bulan 11 ni. Tu yang jadi sakit otot tu..hihihihihi..

Hari nie relax sikit bos takde...eh relax sikit..hahahhaha..banyak kot. 

Esok ada hari usahawan sekolah anak-anak, tapi aku tak dapat nak joinla,  esok kerja nak cuti pun cuti dah tinggal 2 hari. Aku pesan kat kakak pengasuh bawakkan Aqil kesana aku bagi duit untuk beli kupon. Anak-anak pun Azam bagi sorang sepuluh ringgit untuk beli kupon. Aku offer diorang nak guna tak duit raya diorang, masing-masing taknak takut duit habis..hahahahhaha. Aku cakap nie memang duit untuk diorang guna untuk suka2 sebab separuh aku dah masukkan dalam bank diorang. Tetap jugak diorang tolak..hahhahaha...diorang nak guna duit belanja yang diorang kumpul. So masing-masing beli kupon 20 inggit. Malam nie ada Heliza Helmi dengan PU hafiz katanya. Anak-anak sibuk nak pegi, insyaallah kalau takde pape bolehla pegi nanti.

Perkembangan masalah yang aku kena hadap. 

Alhamdulillah kereta 'bermasalah' tue dah terjual walaupun berlaku kerugian sedikit ...sedikit???? ..hahahhaha... tapi sejujurnya aku legaaaaaaaaaaaaaaaa sangat. Tinggal tunggu urusan loan dan stok kereta. Tak tau la bila boleh settle...aku dah 2 minggu pinjam kereta abang ayeng...nak kena tambah seminggu lagi?..huwaaaa....malu kot..huhuhuhu. tapi takde pilihan weii. Sabar sabar....

Patutnya hari ni ada DI yang budak jual diesel tue pukul 10 tadi tapi nampaknya dia tak datang untuk disoalsiasat. So DI akan diteruskan tanpa dia membela diri nampaknya.


Ini telah menjadi SEJARAH

30 Oktober 2014

Cerita bekal, opis, bos dan dot dot

Pagi-pagi tadi dah beriya aku panaskan nasi dan lemak ciliapi ayam semalam punya. Ingat nak bawak bekal la pergi kerja. Nasi tue adala 4 senduk. Ayam tue adalah 4 ketul. Sekali anak-anak aku "ibu nak makan nasila"..uwaaaaaaaaaaaa..hahahhaha. Adoila korang nie...last-last aku bawakla roti 2 keping selet dengan majerin tabur gula itupun hampir2 kena paw dengan aqil masa dalam kereta..hahahahahha...

Dah bosan sebenarnya nak beli makanan kat area opis aku nie. Bawak bekal walaupun simple, janji kenyang jimat pun jimat.

bekal beberapa hari lepas..tapi sama macam bekal semalam..kikikiki..ayam goreng tabur bawang dan ciliapi potong..hahahhaha..femalas punya bekal.

Taula bos aku nie penyelamat bumi. Bekas tue pun dia yang bagi. Tiap kali nak beli makanan kat kedai hulur bekas niela..hahahahah. Mula-mula malu, lama-lama dah tak heran dah. 


Kes yang jadi cleaner tu, mula-mula merungut lama-lama seronok pulak..hahahhahahah. Kalau turn team aku, selalunya bos takde kat sini jadinya kitaorang mula buat kerja cleaner lepas sarapan dalam pukul 8.45 pagi macam tue lebih kurang sejam mcm tue dah siap, pastu lepakla..hahahahahah. Kilat tau,  selalu kitaorang sental lantai, basuh toilet..wangiiiiiiiiii..kitaorang curahla pencuci banyak-banyak..hahahahhaha. Kalah dulu masa guna khidmat cleaner berbayar. 


Hari tue bos belikan mop baru, 200 lebih dia beli. Ada satu hari tue kebetulan bos ada masa aku tengah nak mop bos tanya ok tak mop tue, aku jawab yang lama lagi senang la bos yang tak boleh kering tak bagus..hahahhahaha..berani terus terang dengan bos macam tue..hahahhaha. Bos aku tercengang, pastu dia tunjuk kat aku cara nak guna sebenar-benarnya ...oooo.. macam tueeeeeeeeeeee ... pastu aku kena bahanla tak reti guna cakap tak bestttttttttttttt ..hahahahahhahahahampeh!. Mana pernah guna mop canggih2 yang mahal, mop aku tue beli yang 7 inggit perah guna tangan ..hahahahha. 

Bos aku nie bos yang paling pelik kot pernah aku jumpa..kikikiki. Toilet opis dia cuci sendiri, barang-barang pantry dia yang beli & top up macam 3 in 1, sabun cuci, roti, biskut, nutella, peanut butter, tisu, bla bla bla..tuala tangan pun dia cuci sendiri..hahahhahah. So ko nak cakap macam mane bila dia suruh kita pun jadi cleaner sebab dia pun buat. Manager2 dia pun buat jugak mop bilik sendiri..hahahahha. Lepas tue dia takde secretary ye, appointment dia set sendiri,  kalau ada visitor dalam bilik dia kadang-kadang dia yang buatkan air untuk visitor tue kadang2 kitaorang yang kat luar bilik diala yg buatkan..hahahhaha. Nak jumpa dia tak payah protokol2 bagai..ko boleh redah je bilik dia. Tapi sebab muka dia nampak garang kadang2 orang takut nak jumpa dia. Kang yang jadi mangsa kitaorang yang kat luar niela..tolong ambikkan sign cheque, surat atau apa bendala nak tanya dia...nak tau dia ada ker tak kat bilik dia pun kitaorang jugak jadi mangsa..mentang2 la dia kat sebelah kitaorang je. 

Aku pun dah semakin serasi duduk kat sebelah bos ni, dah pandai adjust jadi sesumpah...wakakkakakak. Dah lama aku kerja kat sini, aku takde benda yang patut aku nak komplen kat tempat aku cari rezeki...hihihi..walaupun gaji biasa-biasa je, increment ikut sukahati dia je nak bagi bukan setahun sekali bertahunnnnnnnn nak tunggu, nak bagi bonus pun kena bebel dulu..hahahhaha...tapi secara keseluruhan aku gembira kerja kat sini.    

Kebahagian kita, kita yang tentukan
kalau kita pikir gembira
kita akan gembira
pilihan ditangan kita..


Ini telah menjadi SEJARAH