28 Mac 2015

Aku rasa kat sini tempatnya

Aku memang hari-hari buka blog ni, bukan nak update apa-apa cerita pun tapi sebab kat tepi tu ada blog kawan-kawan yang aku suka baca. Semalam dah habis baca blog kawan-kawan, saje aku klik entry kat blog nie dari tahun 2008. Aku klik dari bulan ke bulan sampai entry ke 2009 dan seterusnya. Baca entry lama-lama ada kisah yang aku dah lupa, kira bila baca entry lama2 nie macam mengimbau kenangan gitu walaupun ayat kat entry tu ada yang skema sangat..ekekkekek..geli!

Aku jumpa entry tahun 2009, ada satu video yang kelakar tapi aku menangis tengok video tu, serius aku nangis. Ya ALLAH sebak sangat rasanya. Aku sebenarnya tak ingat langsung ada entry dengan video tu. Aku cuba download balik video tu ke hp aku. 

Aku share video tu kat wasap family..

aku taktaula perasaan adik beradik lain, tapi serius aku sebak sangat + rindu melimpah ruah sangat kat arwah mak

Aku jumpa video mak, tapi muka tak jelas sangat sebab masa tue aku focus apa yang mak buat, tu yang tak nampak mak sangat plus kualiti video tak bagus jadi dapat dengar suara mak je. Ya ALLAH sumpah aku sangat rindukan mak, dapat dengar suaranya pun jadila. Bila aku baca kisah-kisah  arwah mak sebelum dia sakit dan selepas dia sakit ada yang aku gelak ada yang aku sebak.

Aku rasa kat blog nie paling sesuai simpan memori kita sebab senang nak tengok balik, kalau FB bercelaru sikit pening nak view cerita-cerita lama. Cerita kisah susah aku, cerita sedih aku, cerita gembira semua ada kat sini walaupun bukan 100% la..tapi tetap jadi kenangan berharga. 


Ini telah menjadi SEJARAH

10 Mac 2015

Berhari raya cina di PD - Bahagian 2

Pergi PD je pun sampai bahagian 2..hahahahhaha..



Santakla anak-anak mandi pool, dalam pukul  6 macam tu Azam ajak ke pantai. Ajak anak-anak mandi pantai pulak, aku lepak jugak tepi pantai tue tengok orang main kayak, jet ski dengan banana boat. Kat pantai hotel tue ada aktiviti pantai untuk kayak je tak payah bayar naikla berapa kali korang nak naik freeee je tapi jet ski dengan banana boat kena bayar. 
lepak tepi pantai pulak...nikmat dunia betul
iklan gigi...hahahha

Anak-anak, aku sibuk suruh naik jet ski...ekkekekek..Aku nie berani-berani takut sebenarnya. Azam cakap klu nak naik dia bayarkan..ekkekekke. dekat 6.30 mcm tue baru la aku setuju naik, Abang jet ski tue cakap aku orang lastla dia dah nak simpan jet ski tue...cuak jugakla nak naik, tapi abang tu cakap macam naik motor okla...hahahhahah...sebab aku orang last dia bagi extra 10 minit sebab aku nak pusing 2 kali bawak bebudak...pestime nie wei nak naik jet ski..tadi masa aku lepak tepi pantai ada budak perempuan bawak alahai..hahahahhaa..tersengguk2 sian aku tengok..hahahahha..dalam hati aku susah sangat ke bawak jet ski nie..hahahhahahha..belagak yeee...


tengah tunggu jet ski

jom merempit...kikiki...

boleh tahan best jugakla bawa jet ski ni...

Bila bawak lurus boleh la bawa laju2..syok oooo..hahahhaha..jerit2 si Fahmi suruh bawak laju, time bawak aqil senyap je dia..hahahahaha..bila tanya takut rupanya ..wakakkakakak...jangan takut aqil ibu make sure jet ski tue tak terbalik..hahahhahah... bila nak belok tue aku gayat sikit..hahhahahah..salah pusing mau terbalik jet ski tue, kena pusing pelan-pelan dan handle pusingkan sikit je..yang susah sebab dia takde brek..hahahhahah...

Azri kenapa posing macam dalam majalah mangga nie?..hahahah..


Dekat pukul 7 baru kitaorang naik bilik, itupun paksa bebudak. Kebetulan cuaca pun redup masa tuekan lagi syokla bebudak berendam.

Masuk bilik, mandi, solat semua dan bincang nak dinner kat mana. Aku cadangkan kita makan bufet je kat restoran hotel, suruh Azam tanya. Kata nak tunjuk kayakan..hahahhaha..makan cempedak singgit dah rasa kaya sangat nie. Azam call restoran tanya berapa per head bufet, RM78 inggit!..hahahhahhaha. Mula-mula aku cakap takpe aku belanja sekali dengar RM78, pikir2 balik macam membazir je..hahahhahahahahhahahha...kensel aku nak belanja, jomla keluar cari restoran tepi jalan..hahahhahahaha..
Siap2la kita orang nak keluar

Sebelum nak keluar..muahhahahah...dah kenapa 2 beranak ni
Cabaran betul nak cari kedai makan, semua penuh hokey, naik keatas dari hotel nie sunyi pulak, bila turun ke arah telok kemang jalan jemmmmmmmmmmmmm...dah masuk satu kedai nie, budak tue cakap "bang ramai orang ada lagi 9 hidangan kitaorang tak buat lagi, belakang nie pun ada kedai abang kalau abang nak makan"...huwaaaa....keluar balik. Masuk dalam kereta pusing2 kat area tu..mmmm..

Last-last ada satu kedai nie..takde orang, tryla masuk. Restoran Cina muslim. Pekerja dia semua melayu, tukang masak pun melayu. Tapi menghidangkan masakkan cina. Risau tak sedap je. Tapi bila sampai makanan semua sedap boleh tahan. Kitaorang order lala goreng cili kering, ikan siakap sweet sour, udang butter, Tomyam campur...tapi paling sedap udang butternya... aku dengan Fahmi siap jilat2 kuahnya..hahahhha...Udang bukan udang biasa tue, tapi udang kepala besar yang keras kulitnya...terbaikkkkkkkkkla...harga makanan semua nie RM150.00. Dengan rasanya yang sedap aku taknak komplen pasal harga..kikikiki... Macam biasa Azam yang belanja..hahahahah..sebab tu tak komplen

Macam-macam masakkan...
licinnnnnnnnn..


Sempat singgah kedai runcit beli kudap-kudap dalam hotel. Apalagi anak-anak memborongkan jajan kesukaan diorang. Ingat nak meronda dalam hotel tapi banyak tempat dah tutup..kitaorang balik nie pun dah dekat pukul 10..huhuhu. Aqil nak masuk playground pun sampai pukul 9 je, dapat masuk sekejap masa nak keluar tadi..kikikiki..nasibla aqil.
entrance hotel

Sempat lagi..kikiki


Cantik la pulak lampu tue..sebab time CNY kan..meriahla dengan deko..

Dalam lif...hahahah

Sampi bilik dahhhhhhh...

Bangun pagi, tak payah mandi terus turun breakfast..hahhahha..Bukan orang tau pun, yang penting basuh muka dan gosok gigi je. 

bebudak ni, makan nasi lemak sepinggan penuh dah kenyang..aqil lagila makan koko krucnh semangkuk telo setengah masak 2 biji dah sibuk nak keluar, nak mandi pool lagi..hisshhhhhh..mak ko nie baru nak merasa semua makanan yang ade..hahahahhahaha...nasib restoran nie tepi pool...sambil makan sambil jenguk2 dia..
Lepas Azri dengan Fahmi habis makan, suruh diorang naik bilik tukar baju mandi, sementara aku dengan Azam mencekik tak habis-habis..hahahahhaha. 

Merungut diorang kena bukak baju..hahahahah well itu peratuan dalam pool sebab diorang pakai tshirt biasa je kalau pakai swimming suit takpe...hahahha...anak-anak aku nie suruh pakai seluar pendek pun taknak..aurat katanya..hahahhaha..adoi terasa mak ko...
Aku ajak Azam jalan-jalan ke hujung hotal dekat dengan pantai, aqil ikut sekali. Ajak budak berdua nie taknak plak. Tinggal la korang.

gediknya...

kalau buat team building kat sini mesti best

nak jongging pun best kat sini..
tengah jalan-jalan nampak plak pokok nie..cantik!..apalagi memanjatla aku..hahahahha

seronok kot..hahahaha
Lepas tue azam naik bilik, entah ambik apa entah lupa plak aku. Sementara tunggu Azam aku dengan aqil main pasir..

penakut ombak..hahahhaha

taman budak...

sukeeee....

Panggil anak yang 2 orang tu ke tepi pantai, kata sibuk sangat nak main kayak. Bila sampai tepi pantai tengok pool tepi pantai takde orang..ekekekkeke..apa lagi bebudak nie jadi abang kawasan la. melompat terjunla macam2 gaya dia buat. Kalau ada orang lain aku tak bagi buat..bahaya..ehehhehe..Puasla diorang main kat pool nie.
Azam pun join....ekekekek


Budak tu kesejukkan..ekekkeke...aku mampu duduk tepi je...
Lepas dah puas terjun berendam bagai, ajak diorang naik kayak pulak. Lagipun masa tak bawak kang pukul 12 nak check out.

Kayak nie macam aku cakapla boleh naik berapa kali ko suka..ekkekekke..syok jugak rupanya berkayak balik rumah esoknya tangan sakit2..hahahhha....




Habis berkayak dah dekat 11.30 apalagi naik bilikla nak check out. Ngam-ngam kitaorang turun bilik pukul 12 dan balikk!!!!!!..kekekekkeke


Percutian singkat yang menyeronokkan. Alhamdulillah. Balik singgah jugak telok kemang lepak2 makan2 kejap..Panasssss sangat kat sana. Tak lama pun kat telok kemang sebab pukul 7 nanti Azam masuk kerja malam. 

HABIS laaaaaa....

Ini telah menjadi SEJARAH

06 Mac 2015

Berhari raya cina di PD

Macam tahun lepas raya cina ke PD, tahun nie pun aku pilih PD juga...kikikiki. Sebenarnya aku dah jatuh cinta dengan laut. Serius sangat jatuh cinta. Lagipun Azam cuti sehari je, jadi tak boleh jalan jauh sangat,  PD nie paling sesuai.

Tahun lepas anak-anak tak puas mandi sebab salah pilih lokasi dan macam biasa jem dimana-mana PD nie. Maklumla cuti panjangkan apa ko pikir ko sorang je nak berjalan  -_- 

Kali nie aku suruh Azam booking hotel thistle. Sebelum tue baca review hotel nie best. Ada private beach sendiri so aku plan taknak kemana-mana, memang plan nak duduk kat hotel tue je. Berehat sambil anak-anak enjoy.

ok roh mengupdate tidak merasuk nampaknya..huhuhuhu...Mood tak datang nak mengarang cerita seterusnya...

Ok sambung balik..


on the way

Gerak dari rumah pun lambat-lambat sebab Azam keje malam kan, bagi dia tido kejap. Dalam pukul 11 baru gerak singgah pula mamak nak sarapan..hahahahha..sarapan kata ko pukul 11. Cakap kat anak-anak makan roti canai je sebab nak singgah makan kat tempat tahun lepas kita singgah...

Sampai tempat makan nie je dah pukul 2 petang, Azri cakap dia masih kenyang taknak makan. Tapi aku order tetap 5 pinggan. Masa dia cakap tue aku cebik2 mulut..hahahahha..paham sangat si Azri nie, taknak makan dia tu membawa ke 2 pinggan....hahahhahaha

ini budak yang taknak makan nie...dia paling lambat abis sebab menghabiskan semua nasik orang yang tak habis..hahahhaha..poyo taknak makan...



Nak bagitau, akula yang baik hati bayar makanan tadi..ahhahahahhahahaha..kejadian yang sangat2 jarang berlaku harus di war-warkan..hahahahhah..

Hotel Thistle nie, terletak atas sikit dari telok kemang, tapi nak tempoh ke telok kemang pun hazab dengan jem. Ngam-ngam sampai hotel pukul 3 petang... Masa tengah nak turunkan beg  dari kereta datang pekerja hotel naik buggy tolong bawakan beg padahal takdela jauh sangat kitaorang parking dari entrance hotel tu pun....peerrghhh..batakla masing-masing..hahahahhaha kena layan macam tue. Masuk hotel dah kena welcome dari semua staff kat sini. Beg pulak dah ada orang tolong pegang dan standby nak tolong bawak sampai dalam bilik....Check in mudah sebab dah booking dengan agoda dan dapat katil extra free sebab tak boleh nk upgrade bilik lain..ngeh ngeh ngeh...

Masa Azam tengan nak check-in anak-anak menjalankan aktiviti men survey *jahanam bahasa dikerjakan parijah* kawasan, nampak pulak pool yang luas terbentang, masing-masing mengelupur tak tentu arah..hahahhaha. Aku cakap naik bilik, solat dulu tukar baju, baru boleh turun

di sudur kamar..ekekekkeke..feeling lebih nie..

masuk bilik benda yang paling best di buat adalah buat terjunan atas katil hahahhaha...test keanjalan tilam. 

di anjung kamar, pemandangan tak best sangat. Kalau yang mengadap pool/laut harganya lagi mahalllllllllllll..ekekkeke..tapi nie pun dah hokey sangat.

Habis solat, anak-anak tukar baju terus keluar tinggal kan Azam. Hahahahahha..Lambat  sangat bersiap. Kitaorang tunggu kat bawah jelaa...

Aku bawak anak-anak jalan terus ke pantai, bising anak-anak diorang dah tak sabar nak terjun pool..hahahhaha..

air tak pasang, so tak menarik sangat..kikikiki..



abang-abangnya dah terjun kat pool dewasa, dia main sorang-sorang kat sini..kikikiki

aku memang niat nak bawak buku, dan tak berniat untuk mandi-manda cuma nak relax2 je
ekekekkeek..poyola bang...
Kat tepi pool tue ada pihak hotel jual makanan dan minuman (F&B), Azam sibuk tanya nak ke. Pastu dia pergi beli la makanan tue. 2 gelas ice lemon tea dengan goreng cempedak 6 biji dan beberapa ketul goreng keledek. Lepas tue pelayan dia pun datang serve kat atas meja tu dengan bil sekali. Terbuntang biji mata aku tengok bil tue..hahahahhaah..Azam punya komen "apa ingat orang keje kilang tak boleh beli cempedak sebiji singgit ke, rasa jugak beli makanan mahal kat hotel 5 bintang"..sengal tak..hahahahhahah..gilo.

satu plate gorengan tu berharga 13 ringgit dan air tue segelas 18 ringgit..hahahhahah..ko tak rasa macam nak telan dengan pinggan dan cawan2 tue sekali?..hahahhahahahahah

Sambung....


Ini telah menjadi SEJARAH

12 Februari 2015

Tahap kita


Apa yang ditakdirkan untuk kita kadang-kadang sangat sesuai dengan tahap kemampuan penerimaan kita. 

Semalam fahmi demam, hari ni pun masih demam. Biasala anak-anak kalau demam manjanya lain macam + nagda-ngada jugak..huhuhuh. Sebenarnya dah lama jugak anak-anak tak demam. Bila kena layan kerenah anak demam semalam, baru aku sedar aku dah tak ada  kesabaran melayan kerenah anak-anak merengek mengada-ngada ...huhuhuhu...Itu sebab agaknya  aku tak mengandung2 lagi...huhuhu. Kalau ada anak kecik lagilakan mesti banyak sangat kerenah..mmm..

Harap-harap Fahmi cepat sembuh. Hari ni pun masih tak sihat dan pening kepala lagi. Dah 2 hari tak sekolah ni. Fahmi ni anak yang tak tahan sakit, dia lagi tahan menangis merengek sepanjang malam, terpaksala maknya ni picit kepala dia sambil pejam mata..huhuhu...

Tengah musim demam kot nie, aku pesan kat Azri suruh minum air kosong banyak-banyak. Aku percaya air kosong adalah penawar yang baik. 


Ini telah menjadi SEJARAH

07 Februari 2015

Entah kenapa aku ni baran betul dengan anak, terutama dengan anak yang No2..hahahhaha. Adoi semalam aku terlempang fahmi, lempang sikit je..sebab panas hati tengok dia gosok baju,  aku tengok memang sakit hati betul padahal dah ajar macam mane nak buat, tapi lepas tue menyesal sendiri huhuhuhu..boleh je kot nak ajar elok elok. Haila parijah kurangkan sikit baran dengan anak tu... :(

Tapi demi Allah aku sayang anak-anak aku..huhuhuhu. Well mak mak sangat perangai tu...dah pukul pastu menyesal. Aku harap dia paham kenapa aku marah. Mudah -mudahan aku boleh bersabar layan kerenah anak-anak.aminn.

Ok ini memang cerita basi..

Tak tahu kenapa hujung tahun 2014, company decide nak bayar bonus lagi. Maksudnya tahun 2014 bonus dibayar 2 kali Januari dan December. Dan aku rasa Bonus December tu sebenarnya untuk Bonus 2015 sebab conpamy paling banyak bagi bonus 1 bulan gaji je pun, tak pernah sampai 2 bulan..hahahha. So kalau ikut rekod 2015 takde bonus..huhuhuhu.. Selalu company bayar bonus dekat-dekat nak raya cina. Macam terkejutla. Mimpi kot bos aku tue..hahahaha. Tapi mimpi  dia, rezeki untuk kami..ehehhehe..

Macam biasala aku kalau dapat bonus memang tak cakap kat laki..hahahahhaha..tapi terkantoi masa nak isi borang pendaftaran sekolah Aqil..kan dia mintak payslip, pulak tu bonus tue sekali satu payslip dengan gaji..hahahhaha..adoi..sabo jela. ayat laki aku "ibu dapat bonussssssssss yeeeeeeeeeeeeeeee"..sambil sengih2....eeeee..annoying sangat..hahahhaahah.

Lepas dapat bonus keluar ada pulak dinner company, tahun sebelum-sebelum nie memang aku join terkinja-kinja atas pentas, tapi dinner kali nie aku tarik diri dan group kitaorang dibubarkan atas alasan-alasan MALAS nak training..hahahhahaah. Lagipun aku terpikir dosa..huahuahua. Cukup cukupla, umur pun makin tua sedar diri sikitla...huhuhuh..tema dinner 60an, aku beli kain kat nagoya minta kawan jahitkan blouse peplum, kain 2 meter 10 inggit, upah jahit 15 inggit..hahahhaha..jadila baju dinner aku.

geli pulak tengok muka aku..hahahha..makeup sendiri asal boleh, nampak garang kan?..hahahhaha..nak buat shawl kepuk2 tak jadi..hahahhaha..


Hadiah lucky draw memang best kata ko, 90% cash. 1.5k je ada 10!. 2k ada 2, hadiah utama 3k!, tapi kesian satu tak sangkut kat aku..hahahhaha. aku cuma dapat kad petronas 30 inggit..hahahha jadila.

Tahun lepas aku ada beli saham company sikit, minggu lepas harga naik, so aku dan opismate decide untuk jual dapatla sikit duit. Alhamdulillah rezeki. Company aku nie dah public listed maksudnya dah tersenarai kat bskl gitu, so boss baik hati bagi staff harga saham jaminan selama 5 tahun. Lot saham yang dibagi bergantung pada jawatan & tahun berkhidmat. Harga jaminan tu maksudnya macam nie, contoh 1 lot kat pasaran harganya RM1.00 tapi yang company offer kat kita hanya RM0.50 sen  1 lot selama 5 tahun dan dipecahkan setahun-setahun lotnya.Contoh kalau company bagi 10000 lot jadi setahun maksimum boleh beli 2000 lot, tapi kalau tahun semasa saham tue ko tak beli tahun depan boleh carry forward jadi 4000 lot la maksimum. Aku mula-mula blur gak, bila dah start main saham nie dah tau dah..chewaahhhh main saham sangat..hahahah.. main saham dijamin beranila...cer try masuk pasaran..ehehheheh..tak berani lagi. Ala yang nie pun sebab ada yang bagi modal, kalau tak malas aku nak main..hahahhahah...tapi memang untung sangat la, rugi sapa yang tolak offer ni. Ada ok, staff yang tolak padahal modal offer cuma seringgit lepas tu bukak account  CDS cuma 10 inggit je kot, kalau beli boleh untung ribu. Aku nie yang  share keuntungan dengan orang yang bagi modal still lagi boleh dapat mcm 1/2 bulan bonus, ok la kan sapa nak bagi. Boleh buat duit geli geli..ekkekekeke...yang duit saham  nie pun laki aku tak tau..hahahahah. Dia tau aku ada beli saham tapi dia tak tau aku dah jual...hekhekhekhek...



Ini telah menjadi SEJARAH