19 September 2014

UPSR dan Bocor

Yess...tahun nie Azri ambik UPSR dan ditakdirkan ada paper yang bocor. Sebagai mak dah tentu aku kecewa mula-mulanya. Tapi bila pikir-pikir balik dan baca beberapa pandangan, aku ubah rasa kecewa aku dengan 'menikmati' peluang kedua yang Azri akan dapat. Bukan senang nak dapat peluang keduakan. 

Tapi tuela aku je yang rasa dapat peluang kedua nie bagus, bagi yang tuan badan tetap relax & cool hahahhaha..bukan tau nak buat ulangkaji ke hape. Kalau aku tak menjerit suruh baca buku memang jangan harapla...itu yang aku stress sebenarnya..hahahhahah..nak kena sambuung jerit2.

Aku memang apply cuti 9/9/14 satu hari 10/9/14 setengahari dan 11/9/14 setengahari jugak. Azri tanya kenapa aku cuti, aku cakap "nak bagi sokongan kat abangla ibu nak bawak manilakat pastu tulis semoga berjaya, duduk depan pagar sekolah, boleh?" ..hahahhaha.. "Ala ibu, janganla malu abang nanti' ..wakakkakaka..Saje sakat dia. Kebetulan Azam off 9/9-10/9 tu. Cantik aturan Allah.  Kalau ikutkan setiap hari periksa nie kat sekolah Azri ada bacaan yasin dan solat hajat, aku ingat nak join tapi masa aku hantar dia pukul 7.10 pagi aku tengok takde pun makbapak yang masuk sekolah. Lepas hantar aqil ke tadika aku pusing balik ke sekolah azri pun takde makbapak yang masuk malah pagar sekolah dah nak ditutup. Aku cakap dengan Azam balik rumah jela..

Aku tengok jam 8.15 pagi masa nie Azri tengah jawab soalan BM aku yang berdebar2..hihihii..over mak ko. Dah macam kucing beranak kot..ekkekeke..Pastu Azam tanya "nak baca yasin ke bu?"....tak dapat baca kat sekolah aku baca kat rumahla dengan Azam dan fahmi (cutila dia sebab UPSR ni).

Rupanya masa kat sekolah, Azri ada cari aku sebab dia ingat aku baca yasin kat sekolah..huhuhu..aku cakap memang aku ada pergi tapi tak nampak makbapak yang lain-lain pun...Azri cakap ada start pukul 8..loh patutla..aku pegi 7.30 memang takde la. Esoknya 10/9/14 aku tengok dia cuma ada satu paper so aku cancel cuti dan ganti  11/9/14 aku nak ambik satu hari sebab paper dia sampai petang. Masa nie dah kecoh paper yang bocor...mmmm. 11/9/14 tue lepas hantar dia aku ingat aku pergi kerja jela..lagipun kat rumah aku tak buat apa-apa pun..ekekekkeke...Lepas tengahari baca FB rupanya BI pun batal...nasib aku tak cuti..kikikiki..kalau tak sia-sia cuti haku..huahuahauhua..

"abang dah jawab elok-elok dah bocor pulak, ibu rasa sapa yang bocorkan?"..hahahhahahha...manala ibu tau nak oit, sapa yang bocorkan..aku cakap "takpela bang, mana tau yang abang dah jawab tue sebenarnya abang dapat B, yang nie pulak dapat A..sebab ada masa nak baca buku lagikan..2 minggu lama tu.." Tinggi harapan mak ko..ekekekkek.

Aku TAWAKAL  pada ALLAH dengan usaha Azri yang tak seberapa tue.

Ini telah menjadi SEJARAH

19 Ogos 2014

Sapa yang nak angkat mayat korang?

Seminggu sebelum raya hari tue aku dapat berita kawan sekolah dari darjah 1 sampai tingkatan 5 sakit. Esoknya lepas zohor dapat berita lagi dia dah meninggal. Terkejut sangat walaupun aku tau ajal maut kat tangan tuhan tapi sebagai manusia tue perasan terkejut tu tak boleh elak Aku baru plan dalam hati hari raya  nanti bolehla aku datang ziarah dia sebab masa aku dibeitahu dia sakit, dia ada kat PPUM.

Aku dengan dia rapat masa sekolah rendah geng waktu rehat dan geng bawak bekal. Bila dah sekolah menengah aku kelas lain dia kelas lain sampai tingkatan 5. Lepas tue putus hubungan walaupun kitaorang sekampung..huhuhu. kalau terserempak(setahun sekali pun susah) pun cuma senyum2 je. Dia kawin dengan kawan sebaya/satu sekolah juga. Aku kenal gitu2 je dengan suaminya.

Hati meronta-ronta nak tengok jenazah dan beri penghormatan terakhir pada arwah. Alhamdulillah seawal jam 7.30-8.00 pagi aku dah sampai rumah keluarga arwah. Ramai kawan-kawan sekerja arwah yang datang. Paling sedih bila suami arwah minta anaknya yang sulung cium ibunya puas-puas sebab dia cakap nanti dah tak jumpa ibu lagi....macam hujan airmata aku, semua yang ada kat situ nangis...anaknya yang sulung darjah 2 yang bongsu 5 tahun. Masa jenazah nak dimandikan nampak suami arwah teresak bila angkat bahagian kepala arwah isterinya sampai abangnya minta dia angkat bahagian kaki..hhuhuhu...sedih...

Sebenarnya dikalangan kenalan arwah semua terkejut dengan berita dia sakit dan meninggal dunia sebab tau dia sakit pun macam sekejap sangat. Tak sampai sebulan terus tenat. Aku tegur jugak kawan sekerja arwah masa ziarah arwah tue tanya lama ker arwah sakit. Kawan arwah cakap tak taula tiba-tiba dah masuk hospital katanya. Masa detect dia sakit nie arwah tengah mengandung dan  terpaksa digugurkan. Dan yang aku paling sedih dia sakit macam arwah mak sakit kanser paru-paru stage 4. Bezanya tempoh arwah kawan aku nie tersangat singkat lepas diagnosis. Bahagian masing-masingkan?. Beruntungnya arwah 'dijemput kesana' masa bulan ramadhan bulan yang penuh kemulian dan keberkatan.

Bila kita ziarah jenazah sebenarnya banyak menginsafkan diri sendiri..dari awal urusan seperti dimandikan, dikapankan, disembahyangkan, dihantar ke liang lahat, di timbus tanah dan ditalkinkan......

Korang pernah tak terpikir soalan-soalan macam nie ?

Ada ker orang nak ziarah mayat aku nanti?
Ada ker orang yang nak angkat mayat aku nanti?
Kalau ada, siapa orangnya?
Macam mane kematian aku, bila, kat mana?
Macam mana keadaan aku dalam liang lahat?


Ini telah menjadi SEJARAH

15 Ogos 2014

Kagum

Aku bukan anak orang kaya. Membesar pun sebagai anak yatim. Abah meninggal masa umur aku 12 tahun dah nak dekat UPSR. Aku nampak macam mana mak susah membesarkan aku adik beradik tu sebab aku berhenti sekolah masa kat tingkatan 6 kalau tak sekarang aku dah jadi menteri besar dah..hahahhaha. Eh, aku tak salahkan mak pun sebab aku yang nak berhenti sebab nak kerja kilang..ekekekekkek..tue yang jumpa Azam tue..hahahahah..Aturan Allahkan..

Bila nak kawin semua hasil duit sendiri selesai kahwin nak bina hidup berkeluarga pun bersusah payah nak selesa sekarang pun masih berusaha untuk selasa. Sepanjang tue adala juga rezeki selain rezeki makan gaji. Alhamdulillah syukur sangat. 

Atas tue bunga-bunga karangan..ekekekke

Baru2 nie bersembang dengan orang paling rapat dalam hidup aku. Dia cakap tahun depan dia nak pergi umrah anak-beranak. Aku pun angguk-angguk, dalam hati seronoknyaaaaaaaa..yang buat aku kagum dia cakap duit yang dia guna nak bawa anak-anaknya pergi umrah tue adalah hasil tabungan dia untuk anak-anak dari diaorang kecik..perrghhhhhhhhhhhhhhh...

Nak kata aku tau secara detail financial dia takdela tapi aku tau sikit2 cara dia manage duit gaji dia. Dia nie sorang je berkerja isteri surirumah sepenuh masa. Gaji dia memang sikitla 20 tahun dulu duduk pulak kat KL. Setahu aku, anak dia lahir je dia dah bukakkan akaun bank (yang ini memang aku tiru..hihihi..anak-anak aku lahir je, aku dah bukakkan akaun bank). Setiap bulan bila dapat gaji dia akan masukkkan 10 ringgit setiap bulan. 10 ringgit ye bukan banyak pun tanpa gagal!. Dari tahun ke tahun bila dia rasa selesa sikit dia nakkkan jadi 20 inggit ini last yang aku tau. Dan Allah kurniakan dia hanya ada 2 anak je. 2 2 anak nie sama jela kaedah simpanannya. Aku kagum tang konsistennya dia masukkan duit tiap-tiap bulan dalam akaun anaknya sampai boleh guna buat pergi umrah. Ko sanggup pergi bank semata-mata nak masukkkan 10 riinggit, dulu mana ada online banking. 

cuba kira, anaknya sekarang dah 20 tahun (anggaran). Ini kira random je ye belum kira duit raya atau mungkin dia masuk lebih dalam akaun anaknya tu.

10 Tahun pertama : 10 x 12bulan  = 120 x 10 tahun = 1200
10 tahun berikut    : 20 x 12bulan  = 240 x 10 tahun = 2400
jumlah 20 tahun simpanannya = 3600
                                          
ok, kalau pakej umrah lebih sikit kot tapi macam aku cakap nie kiraan anggaran mungkin simpanan dia lebih dari tu. 

Aku nie adalah jugak simpan untuk anak-anak tapi tak konsisten pun..hihuhihu (itu pun tolak gaji gak kalau suruh bank in sendiri memang sampai kesudahla tak simpan untuk anak-anak) . Tu pun dah lama aku stop masuk akaun diorang kecuali duit raya setahun sekali..hahahhaha. Padahal kalau masukkan 10 inggit pun takpekan bukan terasa pun 10 inggit buat makan tengahari pun habis sekelip mata yang penting KONSISTEN. Masalahnya simpanan untuk diri sendiri pun terlompat-lompat macam bulan puasa dengan raya nie aku stop menyimpan..hahahha sebab nak guna duitkan...
isi balik borang tabung haji untuk tolak gaji tapi tengah berpikir nak tolak berapa..hahahha..rasa macam nak pakai duit lebih bulan ni..hasutan syaitan betul!

Semalam dapat surat dari Permodalan nasional berhad (ASB) minta Azri tukar akaun kanak-kanak ke akuan remaja sebab azri dah 12 tahun genap. Fuhhhhhh..dah ade anak remajewwwwwwwww parijah...


Ini telah menjadi SEJARAH

08 Ogos 2014

Raya kedua ketiga dan seterusnya 2014

Sebab semalam(raya pertama) tak kemana-mana, hari ni plannya nak keluarla beraya ke rumah saudara mara. Kesian kat anak-anak. eh sebenarnya maknya yang sangap lebih..ehehehe

eheheh..sebelum beraya kita kasi satu pose...

ok ready...adoi baru raya satu hari aku dah gemuk balik..hiiissshhhhhhhhhhhh...
selpie pulak..eheheheh..

Pergi rumah sepupu Azam, macam biasa takde gambo ye..maluwww tak buat perangai batak asyik bergambo je..hahahha..lagipun borak tak hingat punya, macam-macam topik kuar. Sama jugak dengan makanan yang masuk dalam perut macam-macam ado..hahahhaha...penat tau perut..Padahal 3 rumah je pun..ehehehhe..

dah sampai rumah MIL..cover perut muncit..hahahhaha..
Hari ni jugak kitaorang plan nak balik ke sarang. Azam cakap balik malam-malam sebab nak tunggu pakcik makcik dia datang rumah MIL petang tue.

Memang betul malam la kitaorang balik, bertolak pukul 11 malam, serius mata aku tak larat nak buka. Azam dia dah tido dulu lepas maghrib tue. Masuk kete apalagi membutala aku...nasibla Azam..ehhehehe kijam tak?

Settle raya kedua...

Raya ketiga

Indahnya hari, bila bangun-bangun tidur aku berada diatas katilku..rindu pada dapurku, mesin basuhku, ..hahahhaa..macam kan ko tinggal berbulan padahal baru 3 hari puihhhh...

Ok plan kita hari ni nak beraya belah kaum keluarga haku pula, kena settlekan hari nie sebab esoknya azam dah kerja. Tengah siap-siap kakida hantar wechat tanya aku dah balik ke belum, dia cakap kalau dah balik datangla rumah dia, dia masak nasi lemak. Pucuk dicipta ulam mendatang namanya, cancel sarapan kat mamak...ehhehehe..jimat.
sampai-sampai petik rambutan dulu..ahhahahha

Tambah kapsyen

habis dah makan, nak balik masa nie tapi tunggu anak buah aku ambik monopod..hahhahaha nak bergambar

setting...nak try..

ready smileeeeeee...ekekkekekke...
Dah kenyang aku pegi rumah makcik makcik aku...nasib diorang ado. Pergi rumah biksara lepas tue rumah waksiah, lepas tue pegi rumah kakak sepupu aku raya sambil ziarah suaminya yang sakit.

Lepas tue call makcik aku belah mak pulak tanya dia ade ker tak, yang nie jauh sikit rumahnya atas morib sana kat kampung kundang. Dia cakap dia nak beraya, tapi kejap aje anak-anaknya ade kat rumah. Okla masa tue pun aku baru OTW kira sempat kot.

Sekali sampai sana abang aku pun baru sampai..ehehehhe..ade gengla.. sementara tunggu makcik aku sepupu-sepupu aku ajak makan..ehehhehe..makan lagi?..sambal belacan hokey gila tolak rezeki..muahahahahha...Bila makcik aku balik borak kejap dengan diorang pastu nak balik. Aku nak raya rumah abang aku plak..

Abang aku cakap datang pukul 9.00 kakak ipar aku nak masak dulu..dah tue kitaorang balik rumah mandi2 maghrib dulu. Malam baru pegi rumah abang ayeng..makan lagi?..hahahhahah

Selesai raya ketiga..

Hari nie (raya keempat) tak kemana Azam dah keje, aku settlekan rumah tengahari sikit pegi beli barang nak masak. Aku plan masak lebih sikit nanti, kalau-kalau adik beradik aku nak datang beraya. Masak dengan tenang sambil layan tetamu-tetamu cilik datang beraya..

Sempat aku tido2 kejap..hahahha..dah dekat maghrib ateh wechat suruh kumpul rumah dia sebab semua ade kan. Lah aku cakap sapa nak makan makanan yang aku masak, mehla korang datang sini..ehhehehe.so malam tu diorang serbu rumah aku kecuali family abang ayeng sebab dia kerja petang. Aku pesan kat Azam balik nanti singgah beli satay buat tambah-tambah makanan yang ado. Bestttt..oooo meriah!!..

masa ni kakida tak sampai lagi..

lepak kekeyangan agaknya..eheheh..

lambat sampai..ehehhe..lambat pun lambat janji sampai...

best moment..ambik gambo kan sapa tak seronok..hahahha

Alhamdulillah...
Sampai takat nie jelah cerita raya aku..sekian..

Ini telah menjadi SEJARAH

05 Ogos 2014

Raya pertama 2014

Cerita raya macam biasa...
Dah 3 kali raya tanpa arwah mak, aku semakin biasa menghadam segala kejanggalan walaupun hati merindu amat sangat. 

Kalau ikutkan, aku lebih teruja nak beraya kat rumah sendiri sebabnya aku dah buat sedikit deko-deko raya katanya..ehehhehehe.ibarat kata jiran aku time nak membela rumah nie time raya ler kalau tak rumah macam kapal karam..hahahhaha..betul la tu, ko nak berhabuk ker ko nak bersawang ker mata nie buat-buat tak nampak je memang gasakla sana..

tapi ketepikan keterujaan hati tue, lagipun ko nak raya sorang2 kat taman nie...2 hari sebelum raya pun dah sunyi sepi taman perumahan aku, kita raikanla hari raya dengan orang tua yang masih ada. Dahla jarang balik balik kampung,  raya pun ko malas balik memang nak makan maki la tu uhuks

Aku ingat nak ikut sembahyang raya tapi nak buat macam mane, aku dah raya dulu 3 hari sebelum raya sebenar..huhuhu...aku tak pergi Aqil pun malas nak pegi sabo jela. So apa aktiviti kami sementara tunggu orang balik masjid...selfie la apa lagi..hiks..

terima kasih kat kamera hp yang ada auto beauty..hahahha..mulus giler kulit muka haku..
papehal salam dulu 0-0

Masa salam nie aku tak layanla syahdu2 nie..tapi tengok balik gambo nie sedihla pulak...iyela menhantu katanyakan..dosa banyak nie..uhuksss..

family potrait raya 2014
 nenek and the cucu's


ee..muka aqil macam nak kena lempang ..hahahha..geram!..

masa yang paling seronok ..makan time...
Raya pertama memang macam biasa tak kemana la kitaorang, melayan tetamu dan perut sahaja hahahhaha.. golek2 depan tv main hp tapi tak sempat layan mata..uhuksss..anak-anak sebab dah biasa keadaan macam tu diorang pun layan tv main game jangan banyak bunyi..ehhehehe..

 raya pertama bukan menjadi pelayan tetamu sahaje  tapi menjadi babysitter juga..eheheeh.nampak baju tshirt kain batik tu uniform menjadi bibik..

Lepas maghrib MIL bentang toto depan tv dan tidola berjemaah ramai-ramai, masing-masing sakit kaki kepenatan ulang-alik dari depan ke dapur...dari dapur ke depan..kalau diukur agaknya boleh pergi balik dari tapah ke banting..hahahahhah..melampau ukuran tue!

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....

Ini telah menjadi SEJARAH

11 Julai 2014

Ada apa bawah meja?

Sebelum pindah bawah ni, kalau bulan puasa je tepat pukul 1, aku bentang lapik kat bawah meja pastu tido..hahahhaha. Tempat duduk dept aku nie startegik, bukan tempat laluan orang jadinya kalau tido bawah tu takde sapa nampak atau tahu..ehehheheehe..

Bila pindah bawah benda yang tak best sekali aku pikir tang nak tido time rehat masa bulan puasa..ehehhehehe. Tempat dept aku memang hujung jugak tapi sebelah bilik bos..huhuhuh..lepas tue pulak kadang-kadang time lunch dia ada dalam bilik dia..huhuhuhu...kalau ku landing memang dia boleh nampak laaa...eeeee...mengerikan situasinya..

Opis aku nie takde surau ye..yang ada tempat sembahyang yang kitaorang buat ngam2 utk 2 orang sembahyang tu pun melukut ditepi gantang dekat stor/toilet yang takde kipas memang panas la tapi tak menghalang kitaorang daripada sembahyang..aku cakap kat opismate "takpe bayangkan api neraka lagi panas.. nie panas sikit je"..hahahhahah.. nak sedapkan hati sendiri...Jadi kalau takde surau memang takde tempat nak landing2 la time puasa kan...tempat terbaik memang bawah mej sendirila...

Tiap hari berdoa bos keluar lunch lama-lama...hahahahhaha..sempatla nak lelapkan mata..setengah jam pun jadila. Kalau selasa dengan jumaat memang tak risau boleh tido bawah meja dengan aman sebab bos takde dia pergi branch kat nilai..ehehhehehe..

ini gayanya tido bawah meja siap bawak toto nipis aqil..hahahhahha..
Selalunya aku memang tak tido lepas sahur, kalau dah pukul 12tgh camtu...adoi memang tersengguk-sengguk kepala menahan ngantuk. Tepat pukul 1 bentang toto nipis matikan lampu..hahahhaahah..syurga donia sangat..


Ini telah menjadi SEJARAH

09 Julai 2014

Tak habis habis dengan kesian dia

Tengah berbuka puasa, masing-masing selera menyuap makanan ke mulut tiba-tiba aqil bersuara

"adik rasa kesianla dengan mak.."..(mak = kakak pengasuh) muka sedih tapi tangan laju menyuap nasi..hahahhha 

"kenapa pulak dengan mak.."..tanda tanya sangat ni...

"yelah sebab rumah mak tu papan, adik kesianla kat mak.."..muka sedih lagi,  tangan masih laju  suap nasi ke mulut jugak

"hahhahahhahahahhahah....hahahhahahhahaha"..nak tersembur nasi aku.. aku tak tau apa Aqil pikir...

Biasala rumah kampungkan...separuh batu separuh papan, entahla aku rasa ok je...hahahhahaha...Agaknya dia tengok rumah sendiri, rumah batu tertutup rapat..kalau rumah kampung separuh batu separuh papan kan banyak rongga2 angin...rumah arwah mak yang lama pun macam tu gak. 

Tahu tak Aqil, rumah kampung macam rumah mak tue lagi kaya dari kita duduk rumah batu sebab dah tentu mak takde hutang bank sebab rumah bina sendiri...rumah kita walaupun batu abah kena hutang sampai tuweeee tau tak...ehehehheheh..

Lepas buka aku mandikan dia..

"adik masih kesian lagila dengan mak kalau adik nampak air nie.."..air dalam tong..

"la nape pulak kesian..mak takde air ker?"

"bukanla..mak ada air tapi dalam air mak macam ada lipan lipan..."..

"hahahahhahahahahahhaha...lipan apa?"

"dalam timba tu ada lipan-lipan..adik kesian kat mak, lepas tue mak guna sabun gosok je..bila mandi"

"hahahahhahahahha...sabun gosok?..hahahhahahah"

Adoi terbarai gelak aku dengan si aqil nie...yang lipan-lipan tue aku rasa bekas air kakak pengasuh kot, yang nampak macam lipan-lipan..sabun gosok tue sabun ketul...hahahahahah.. Kat rumah memang pakai sabun jenis liquid sebab guna sabun ketul tue bebudak nie asyik termasuk dalam lubang jamban je..geram plak aku...apa ingat kalau pakai sabun liquid tue kaya ker aqil..hahahahhahahha. Tapi sebab aku kesian tengok muka dia aku cakap

"esok ibu belikan sabun ye kat rumah mak..nanti adik bagi kat mak"

Bila dah belikan tue sabun tue balik dia cakap..

"adik dah bagi dah kat mak sabun tue.."

"mak cakap apa?"

"mak tak cakap apa..mak bukak je ....adik dah guna dah sabun tue...tapi adik kesianla kat izz"

"pulak dah kenapa kesian kat izz pulak"..hahhahahhahahha...adoi..

"yelah mata dia pedih sangat bila pakai sabun tue kat kepala.."

"hahahhahahhaha...."

"adik rasa esok izz tak payah guna sabun tue letak kat rambut diala..kesian kat izz." 

"ahhahahahahahha"...

Speechless aku dengan si aqil nie....tak abis-abis dengan kesian dia..kadang-kadang kesian dia tue lawak-lawak aku rasa...

Alhamdulillah dia ada rasa simpati dalam diri......



Ini telah menjadi SEJARAH

04 Julai 2014

Hati mana tak kembang semangkuk...

Sebenarnya aku berazam bulan puasa tahun ni, taknak terlalu membeli lauk pauk kat PARAM. Sejujurnya setiap tahun aku adalah pengunjung tetap PARAM..huhuhu. Tahun lepas setiap benda yang aku beli untuk bulan puasa aku rekodkan, aku nak tengok berapa banyak dah aku habiskan kat PARAM ni, yang aku rekodkan ni hanya duit aku sahaja tak masuk duit Azam. Hasilnya boleh tahan banyakkkk..fuhhhh..Aku print screen rekod tue aku tunjuk kat Azam..ahhahhaha..aku nak dia pun insaf sama-sama bila tengok jumlah yang dah lebur..ehehehheh.. *ada orang cakap takpela bagi rezeki kat peniaga PARAM, aku tak rasa diorang rugi kalau aku tak membeli..ehehehhe, kasi can orang lain pula bagi rezeki kat peniaga PARAM*

Masuk hari ke5 puasa aku berjaya tidak menjadikan rutin ramadhan aku ke PARAM. Esok lusa tak tau lagi macam mana...ehehhehe..

Selalu yang tak sabar tunggu aku masak ialah budak kecik yang tak puasa tue..hahhahaha. Selalu dia tanya "ibu, nak masak apa hari ni?"..hahahhahah...Bila buka puasa dialah orang yang paling selera makan macamkan puasa. "ibu nie selalu masak sedap sedap, adik suka.." "ibu masak mesti sedapppppppp"... itu jela ayat dia..oh semalam dia komplen "ibu ni masak pedas-pedas, letakla cili sikit jeeeeeeeeeeee..adik tak suka pedas"..lepas tu komplen plak kat bapak dia jugak "ibu masak pedasla abah"..hahahhahahha...kecoh budak ni..

Memangla kalau balik tue kelam kabut masak sampai blur tak tau nak buat mana satu dulu kadang-kadang kena bertenang seminit..hahahhahha..over!..tapi bila tengok suami, anak-anak makan penuh selera (tak taula selera sebab memang sedappppppppppppp atau kelaparan ..hahahha, lantakla janji aqil puji aku masak sedap bebudak tak pandai menipu..hahaha)..mmmm..hilang penat masak ..priceless!

Ini telah menjadi SEJARAH

01 Julai 2014

Amacam puasa korang?


Sebelum puasa bawakla anak-anak ke 'kedai makan sampai kenyang'
Anak-anak bagi nama tempat makan buffet(steamboat)..kan konsep buffet nie makanla ko seberapa banyak ko suka, makan sampai terbelahak...ekekekke....


Alhamdulillah jumpa lagi kita dengan RAMADHAN

Hari ni dah hari ke3 puasa. Kebetulan puasa pertama jatuh hari ahad, jadinya lebih santai menikmati dan meng adjust diri dengan keadaan..ehehehhe. Bangun sahur pun santai2 je kebetulan Azam sahur dekat tempat kerja jadinya sahur kami anak-beranak memang sempoi le. Azri dengan telo mata kerbaunya Fahmi dengan telo hancurnya aku pulak dengan drummet ayam mas beberapa ketul..Cukup dah buat alas perut.

Petang buka kari kepala ikan, Kawan azam bagi ikan..bapak ikan sebenarnya giler besar,  aku potong siap dengan tukul..hahahahah..keras tulangnya. Pestimela nak masak kari ikan, nasib menjadi. Diorang cakap sedapppp..ehehheehhe..bangga kejap.

Hari kedua pun sahur simple jugak goreng drummet ayamas je dengan panaskan sayur semalam. Petang aku ingat nak masak ayam lemak ciliapi, tapi Azam pergi beli ketam..so masak ketam bertelo la. 

Alhamduliillah belum terjebak dengan param. Hari nie nak masak nasi lemak sambal sotong je. Harap-harap masa mengizinkan.

Beberapa hari ni aku dengan Azam sibuk mengdeco rumah yang tak seberapa tue. Jalan-jalan kat GM terbeli wallpaper..hiks. terbeli katanya. Sibukla aku suruh Azam pasangkan. Patutnya sebelum puasa hari tu belinya tapi tuela tertangguh tangguh terpikir-pikir...akhirnya dah nak puasa lagi sehari baru beli...aargghhhhh..aku tak suka berpenat-penat di bulan ramadhan so...hahahhaha..sendiri salah lo

Tempat pertama aku wallpaperkan dinding bilik part yang ada pintu bilik air sebab apa dinding tue jadi keutamaan sebabnya walaupun ko cat berjuta kali dinding tue tetap berbelak2 dan akhirnya cat terkopek, kembang simen tepi tue mungkin sebab air dari bilik air tue dia meresap..

Tapi sebab pro sangat pasang wallpaper sampai tak tengok coraknya tonggang terbalik..hahahahhha..serius tak perasan, bila aku ambik gambar nak masukkan dalm moment wechat, aku perhatikan..hahahahah..la kejap keatas kejap kebawah coraknya...sengal!..nak sedapkan hati sendiri aku cakap dengan Azam takpela kat bilik je takde orang nak tengok..kita je yang tengok..hahahahhha.. *tapi sebab dah share gambar nie jadinya orang pun dah tertengok ke sengal ko parijah..ekekekkeke*


kali ke2 pasang kitaorang lebih berhati-hati dengan coraknya..ehehhehe..
Dinding ke2 adalah dinding luar bilik air jugak, yang nie aku ambik corak batu bata ada daun-daun sikit yang nie dah pandai tengok corak tue...ekekekek..Letih jugakla pasang benda nie, kena buat 2 orang baru cepat dan senang, itu pun mendatangkan kemarahan gak..hahahaha..sambil-sambil pasang tue sambil-sambil masak jugak tau...huhuhuhu..

sebelum

selepas
Bila lalu kawasan tu rasa macam nak pegi hutan..hahahhha.  Tinggal nak beli wallpaper kat area tempat TV plak, tapi tak beli lagi. Semalam Azam gigih mengecat balik dinding kat area living room dengan warna putih. Sekali aku balik..waaaaarrghhhh..huru hara rumah dengan nak masak berbuka lagi..fuuhhh...agak merimaskan dan menjengkelkan la jugak..huahuahua.





Ini telah menjadi SEJARAH

26 Jun 2014

Macam macam rasa....

Ada surat atas meja, aku buka tengok, teliti...aarrghhhhh..sakit hati terus angkat ganggang telefon terus tekan seratus. 

"hello, mmm..ada apa?"

aku blur 2 saat, dalam hati aku kenapa suara telekom nie macam suara bos aku...pikir lagi...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

"sorry bos sorry saya salah telefon"

pperrghhhhh....hahhahahhaha..agak panas juga muka aku, tak berani nak toleh kebelakang tengok muka bos, padahal dia ada visitor semalam. Boleh pulak aku salah...

Sebenarnya memang aku nak call seratus (TM), tapi kalau buat panggilan keluar mana-mana pun kena tekan 9 dulu..hahahhahahha..yang aku sebab kononnya marah dengan bil TM tue terus tekan seratus memang dapat ke Extention bos la jawabnya.....

Yang kelakar tue aku boleh blur..hahhaha..aku pikir eh tak beretikanya TM angkat telefon,  selalu suara mesinkan suruh tekan itu ini baru boleh cakap dengan customer service nya ini tetiba2 terus hello..dahla suara bos aku tue garau2..eee...serammmmmmm..hahahhahahha...nasib aku tak sergah. Aku nak letak terus tak boleh sebab kat telefon bos boleh keluar nombor extention kita..hahahha..kang klu aku letak terus lagi parah..tue yang kena say sorry..hahahhahahhaha...sengal la kan.

Petangnya pula kitaorang dikhabarkan bahawa mulai bulan depan tak ada lagi cleaner kat opis nie sebab bos nak terminate cleaner tu dengan alasan cleaner tue buat kerja tak bersih dan malangnya bos suruh kitaorang pula yang jadi cleaner ikut giliran satu hari 3 orang siap ada jadual . Aku rasa down gred sangat dah nie...kena mop lantai cuci toilet....huhuhuh.... Alasannya bos nak displinkan kitaorang..what the fisshhhhh..kitaorang bukan budak sekolah hokeyyyy..semua pun dah tua-tua....displin mende????...kat rumah kena buat kerja rumah kat opis pun kena buat jugak.....aarghhhhhh..marahla...tapi tuela nak marah bos?...mmmm..sakit hati sangatttttttttttttttttttttttttt...Opis korang ada macam nie????

Ini telah menjadi SEJARAH