31 Oktober 2014

Cerita hari ni...

Celah kangkang sakit ..jalan dah macam king kong terkangkang-kangkang kalah ibu mengandung  bawak perut....hahhahahhaha.... kes hati naluri tersentuh dengan pertanyaan opismate

"kak, pesal dah gemok"..hahahhaha.. tiap kali jumpa aku...

cis cis cis.....

So marila mulakan balik senaman yang telah aku tinggalkan beberapa bulan lalu......lagipun aku kena fitkan badan sebelum hujung bulan 11 ni. Tu yang jadi sakit otot tu..hihihihihi..

Hari nie relax sikit bos takde...eh relax sikit..hahahhaha..banyak kot. 

Esok ada hari usahawan sekolah anak-anak, tapi aku tak dapat nak joinla,  esok kerja nak cuti pun cuti dah tinggal 2 hari. Aku pesan kat kakak pengasuh bawakkan Aqil kesana aku bagi duit untuk beli kupon. Anak-anak pun Azam bagi sorang sepuluh ringgit untuk beli kupon. Aku offer diorang nak guna tak duit raya diorang, masing-masing taknak takut duit habis..hahahahhaha. Aku cakap nie memang duit untuk diorang guna untuk suka2 sebab separuh aku dah masukkan dalam bank diorang. Tetap jugak diorang tolak..hahhahaha...diorang nak guna duit belanja yang diorang kumpul. So masing-masing beli kupon 20 inggit. Malam nie ada Heliza Helmi dengan PU hafiz katanya. Anak-anak sibuk nak pegi, insyaallah kalau takde pape bolehla pegi nanti.

Perkembangan masalah yang aku kena hadap. 

Alhamdulillah kereta 'bermasalah' tue dah terjual walaupun berlaku kerugian sedikit ...sedikit???? ..hahahhaha... tapi sejujurnya aku legaaaaaaaaaaaaaaaa sangat. Tinggal tunggu urusan loan dan stok kereta. Tak tau la bila boleh settle...aku dah 2 minggu pinjam kereta abang ayeng...nak kena tambah seminggu lagi?..huwaaaa....malu kot..huhuhuhu. tapi takde pilihan weii. Sabar sabar....

Patutnya hari ni ada DI yang budak jual diesel tue pukul 10 tadi tapi nampaknya dia tak datang untuk disoalsiasat. So DI akan diteruskan tanpa dia membela diri nampaknya.


Ini telah menjadi SEJARAH

30 Oktober 2014

Cerita bekal, opis, bos dan dot dot

Pagi-pagi tadi dah beriya aku panaskan nasi dan lemak ciliapi ayam semalam punya. Ingat nak bawak bekal la pergi kerja. Nasi tue adala 4 senduk. Ayam tue adalah 4 ketul. Sekali anak-anak aku "ibu nak makan nasila"..uwaaaaaaaaaaaa..hahahhaha. Adoila korang nie...last-last aku bawakla roti 2 keping selet dengan majerin tabur gula itupun hampir2 kena paw dengan aqil masa dalam kereta..hahahahahha...

Dah bosan sebenarnya nak beli makanan kat area opis aku nie. Bawak bekal walaupun simple, janji kenyang jimat pun jimat.

bekal beberapa hari lepas..tapi sama macam bekal semalam..kikikiki..ayam goreng tabur bawang dan ciliapi potong..hahahhaha..femalas punya bekal.

Taula bos aku nie penyelamat bumi. Bekas tue pun dia yang bagi. Tiap kali nak beli makanan kat kedai hulur bekas niela..hahahahah. Mula-mula malu, lama-lama dah tak heran dah. 


Kes yang jadi cleaner tu, mula-mula merungut lama-lama seronok pulak..hahahhahahah. Kalau turn team aku, selalunya bos takde kat sini jadinya kitaorang mula buat kerja cleaner lepas sarapan dalam pukul 8.45 pagi macam tue lebih kurang sejam mcm tue dah siap, pastu lepakla..hahahahahah. Kilat tau,  selalu kitaorang sental lantai, basuh toilet..wangiiiiiiiiii..kitaorang curahla pencuci banyak-banyak..hahahahhaha. Kalah dulu masa guna khidmat cleaner berbayar. 


Hari tue bos belikan mop baru, 200 lebih dia beli. Ada satu hari tue kebetulan bos ada masa aku tengah nak mop bos tanya ok tak mop tue, aku jawab yang lama lagi senang la bos yang tak boleh kering tak bagus..hahahhahaha..berani terus terang dengan bos macam tue..hahahhaha. Bos aku tercengang, pastu dia tunjuk kat aku cara nak guna sebenar-benarnya ...oooo.. macam tueeeeeeeeeeee ... pastu aku kena bahanla tak reti guna cakap tak bestttttttttttttt ..hahahahahhahahahampeh!. Mana pernah guna mop canggih2 yang mahal, mop aku tue beli yang 7 inggit perah guna tangan ..hahahahha. 

Bos aku nie bos yang paling pelik kot pernah aku jumpa..kikikiki. Toilet opis dia cuci sendiri, barang-barang pantry dia yang beli & top up macam 3 in 1, sabun cuci, roti, biskut, nutella, peanut butter, tisu, bla bla bla..tuala tangan pun dia cuci sendiri..hahahhahah. So ko nak cakap macam mane bila dia suruh kita pun jadi cleaner sebab dia pun buat. Manager2 dia pun buat jugak mop bilik sendiri..hahahahha. Lepas tue dia takde secretary ye, appointment dia set sendiri,  kalau ada visitor dalam bilik dia kadang-kadang dia yang buatkan air untuk visitor tue kadang2 kitaorang yang kat luar bilik diala yg buatkan..hahahhaha. Nak jumpa dia tak payah protokol2 bagai..ko boleh redah je bilik dia. Tapi sebab muka dia nampak garang kadang2 orang takut nak jumpa dia. Kang yang jadi mangsa kitaorang yang kat luar niela..tolong ambikkan sign cheque, surat atau apa bendala nak tanya dia...nak tau dia ada ker tak kat bilik dia pun kitaorang jugak jadi mangsa..mentang2 la dia kat sebelah kitaorang je. 

Aku pun dah semakin serasi duduk kat sebelah bos ni, dah pandai adjust jadi sesumpah...wakakkakakak. Dah lama aku kerja kat sini, aku takde benda yang patut aku nak komplen kat tempat aku cari rezeki...hihihi..walaupun gaji biasa-biasa je, increment ikut sukahati dia je nak bagi bukan setahun sekali bertahunnnnnnnn nak tunggu, nak bagi bonus pun kena bebel dulu..hahahhaha...tapi secara keseluruhan aku gembira kerja kat sini.    

Kebahagian kita, kita yang tentukan
kalau kita pikir gembira
kita akan gembira
pilihan ditangan kita..


Ini telah menjadi SEJARAH

29 Oktober 2014

Dari loyar buruk ke lawyer...


Impian aku mudah je..

Nak selesaikan hutang-hutang kemudian bina sebuah rumah ditanah pusaka di hujung kampung. Simple Dream!. tapi nak laksanakan banyak cabaranya..hihihihi. Sampai tersalah langkah! ilmu tak cukup macam tuela jadinya. Duit pun berterbangan tidak ketahuan..huhuhuhuhuhu..hutang tak susut duit simpanan pun habis..hahahhahahah. Kesian!

Takpela satu pengajaran yang sangat berguna untuk aku, yang penting sekarang aku nak selesaikan dulu masalah yang aku cari. Lepas tue baru aku buat tindakan seterusnya.  Mudah Mudahan Allah Izinkan. Tak serik-serik gak aku  nie..hahahhahaha..ker nak buat cara follow the flowwwwwwwww (comfort zonela kiranya)...mmm.

Aku dah terminated loan ASB aku. Lega. BLR dah naik. Aku punya monthly installment pun dah naik, malas aku nak maintain dah. Lagipun faedah dinikmati masa awal tahun. Sekelip  mata habis. Nie pun bahana terlebih baca pasal buat loan ASB. Ilmu sejengkal, lautan dalam nak diduga. mmmm... Lepas ni aku dah tak berani la nak saiko2 orang ambik loan atau saiko orang pasal ilmu kewangan..hihihihih...dulu aku pernah saiko orang ambik loan ASB, adoi rasa bersalahnya aku, siap buat N3 tue kat belog nie..uhukuhukkk


Dah dah malas aku nak cerita pasal duit hutang bla bla bla....

Aku nak cerita pasal kerja pulak la..

Baru baru nie aku diminta jadi puan pengerusi dalam satu Siasatan Dalaman bahasa omputihnya domestic inquiry (DI). Duduk kat HR dah 10 tahun baru berpeluang masuk dlm DI...kikiki. Satu pengalaman yang luar biasa. Ini kes tumbuk Supervisor sebab tak puashati dengan cara supervisor beri arahan. Baran hokey. Satu kesalahan besar adalah bila bergaduh didalam kawasan tempat kerja. Jika didapati bersalah boleh dibuang!.

Tugas aku menyoal siasat kes. hihihihi..dah macam lawyer plak aku rasa..hahahhahahha. Boleh anda ceritakan macam mana kejadian ini boleh berlaku?, kenapa anda bergaduh dan menumbuk penyelia anda?, tumbuk berapa kali?, ada saksi?..DLL. 

Sessi sedang dijalankan. yang ajar aku tue kakak yang tengah mencatat minute..kikiki..yang botak tu ahli panel jugak. Tengah khusyuk mendengar penjelasan dari tertuduh..


Tadi diberitahu ada lagi satu kes yang perlu aku jadi ahli panel. Kes Jual Diesel. Diesel yang dipam ke Lori dia sedut dan jual balik kat orang luar. So kena prepare soalan yang patut untuk ditanya..kikikiki.. Jadi lawyer kata ko, selalu jadi loyar buruk je ...nie merasa gak jadi lawyer..hahahhahah


Ini telah menjadi SEJARAH

23 Oktober 2014

kosong

Masalah belum settle lagi..sekarang ni pergi kerja pinjam kereta abang ayeng..huhuhuhu..tak tau nak kena pinjam sampai bila..malu pun ada ni, mmmm...kalau lama sangat kena cari kereta sewala nampaknya...Aku harap sangat boleh settle dalam minggu nie tapi tuela nie pun dah hari khamis..aisshhhhh... Sedih weiii...

Pokai betul aku bulan nie..hahhaha. Duit makan duit minyak semua belas ehsan dari Azam. Nasibla dia agak prihatin tanya aku ada duit ker tak..hahahhaha. Aku nak mintak malu, apa kes kan kerja tapi duit takde..hahahhahahha. Ini semua kereta merah tu punya pasal..hahahhaha. Adoi pening. 

Tapi bila pikir-pikir balik..mampu plak laki aku tanggung aku kan, dengan duit minyak aku pergi kerja makan minum semua. So aku kerja buat apa? persoalan yang sangat misteri..hahahhahaha..manala dia korek..hhahahha...macam tu bulan depan pun aku buat-buat pokaila untung2 duit gaji aku semua boleh simpan..hahahahhaha..nak cover kerugian pasal kereta merah tu..hahahhahahaha...

Dah la ada hutang dengan anak buah..dah berbulan janji..hahahhaa..adoi. Harap-harap bulan nie boleh lunaskan hutang dengan anak buah.Amiinn.







Ini telah menjadi SEJARAH

14 Oktober 2014

tekanan melampau

Dalam hidup nie kadang-kadang adakalanya kita memang tersalah buat keputusan atau keputusan yang kita buat tidak menghasilkan sesuatu yang kita harapkan. 

Macam tuela jugak keputusan aku menukar kereta, tak berbaloi atau lebih kepada mencari bala kot...uhukkkss. Aku harapkan boleh bertenang dalam 2 3 tahun tanpa menambah beban dan menjauhi riba (agak poyola tapi itu harapan aku), tapi nampaknya nasib tak menyebelahi aku.

Sakit tengkuk aku memikirkannya.


Ini telah menjadi SEJARAH

09 Oktober 2014

Raya Haji 2014

Tak sempat nak mengarang sebab sibuk..eh buat buat sibuk sebenarnya..hahahhahah

Aku ada rekod jadual kerja Azam kat kalender aku, jadi aku tau bila dia kerja pagi, malam atau off. Bila aku tengok cuti raya haji tue bersambung dengan off dia, aku dah dapat agak mesti dia nak balik kampung..kikikiki. Tapi sebelum dia bagitau nak balik kampung aku saje2 je tanya..."raja haji balik kampung ker?" saiko punya bini....hahahahahah...

Kebetulan MIL nak korban sekor lembu. MIL ada bagitau Azam dia dah  berniat nak buat korban untuk semua anak-anak menantu-memantu & cucu's. MIL nak sponsor..hekhekhek. Aku cakap dengan Azam patutnya kita buat sendiri lebih afdhal. Azam cakap mana ada duit, aku jawab balik "aik, beli henfon mahal 4 5 ratus boleh, buat korban dengan satu bahagian tak boleh?"..hahahhahahha..agak puaka mulut haku...tapi masa cakap aku aku jauh sikit dari dia kalau tak takut jugak penampo singgah kat muka..hahahahhaha......

Sampai pun dah malam, lepas tu MIL ajak makan. Borak-borak kejap MIL suruh pergi berehat je baru sampai jalan jauh katanya..adoiii...padahal mak mentua aku dok bersilat kat dapur menumisla, menggoreng nak prepare makanan untuk esok. Tapi sebagai menhantu yang mendengar kata adalah baik jangan melawan....hahahhahah...memang dasar menhantu..

Esoknya pegi sembahyang raya, kalau dengan MIL kena pegi awal..hihihi. Sembahyang raya start pukul 8.30 katanya, tapi sampai masjid dah ramai jugak orang.

otw nak kemasjid..tak nampak plak MIL kat belakang aku tue..
Anak-anakla seronok sangat nak tengok lembu kena korban tapi tuela lambat sangat keluar rumah dekat pukul 12 kot..hahahhaha..yang ada kepala lembu je bersusun.

Kitaorang bawak balik 2 bahagian korban..fuhhh..dah pening MIL. Patutnya dapat 3 bahagian MIL suruh je tukang sembelih bahagi-bahagikan kat orang-orang kampung. Yang 2 bahagian tue MIL nak bagi kat saudara mara yang ado.

Lepas zohor apalagi, berusaha kerasla aku, MIL dengan Azam bahagikan bahagian2 yang ado. Dapatla tulang rusuk sikit, aku cakap dengan MIL kita masak supla....MIL cakap "kamu masakla.."..ehehhehehe..

hasilnya
Pastu habisla cerita raya haji...hahahahhaha...malas aku nak sambung nie pun dah berapa kali save kat draft..hahahahahah...

Ini telah menjadi SEJARAH

02 Oktober 2014

Jalan yang aku pilih

Sendiri buat keputusan tapi sendiri masih gundah gulana. Biasalah hati manusia suka berbolak balik. Kadang terpikir balik betul ker keputusan aku nie. Berbaloi ker?..huhuhuhu..Sebenarnya kalau nak kira aku nie diantara orang yang tak sabar. Itu kelemahan aku. Keuntungan yang makan masa nie aku rasa merimaskan..hahahha. Contoh paling dekat loan ASB je cukupla..aku dah naik menyampah pulak bayar tiap tiap bulan. Tue sebab aku tak suka ada komitmen hutang apa-apa. eee...rimas rimas..hahahha..boleh macam tu?. Cukup tahun aku nak terminate loan asb tu.



Plan aku sebenarnya macam nie

Aku target, dalam masa 2 tahun, Azam akan simpan duit yang digunakan untuk bayar installment ' Dia' dan kitaorang dah balik modal balik. Mudah-mudahan dalam masa 2 tahun nie takde apa-apa kerosakkan besar yang perlu aku baiki dengan kereta baru beli ni (mudah-mudahan Allah izinkan), kalau setakat service biasa je, 'dia' pun ada servicenya. Lagi baik kalau boleh bertahan sehingga 5 tahun. Aku dah ada modal kalau nak beli yang lagi baru kan?..ekekekkekke..

Itu kalau nak tambah hutang beli kereta baru, tapi aku dengan azam kalau boleh nak sediakan tapak buat rumah kat tanah aku tu. Tapak je la dulu yang mampu itu pun kena kumpul setahun dulu..huhuhuhuhu..

Mudah-mudahan Allah kurniakan kesabaran dan mudahkan urusan aku dan Azam, berkati jalan yang aku pilih. Amin. 


Ini telah menjadi SEJARAH

30 September 2014

Sampai sini je khidmat dia


Bukan tak sayang tapi bila hidup terlalu mengenang-ngenang alamatnya tak kemana la kita. Disitu tak gerak-gerak.

4 Tahun lepas aku dapat 'dia' ceritanya di sini. Dan semalam aku lepaskannya setelah berminggu-minggu jugak aku dengan Azam cuba cari keputusan yang terbaik. Pro & Kon. Lagi-lagi siapa yang akan menggantikan 'Dia'. Sebenarnya dah lama pikir cuma hati tue sampai ke tak nak buat sebab apa.....adalah beberapa alasan yang aku pikirkan.

khidmat terakhir anak-anak pada dia, masa nie diorang tak tau esoknya 'dia' tukar owner..kikikiki..

Aku dengan Azam dalam plan nak mengurangkan beban hutang yang ada. So, buat masa ni yang paling baik aku pikir, baik let go 'Dia' sebab installment 'Dia' paling banyak diantara hutang-hutang lain. Kesilapannya dulu beli tanpa downpayment, mana tak melambung installment dia. Maklumla gelojoh nak yang baru walaupun duit takde..hahhahahhaha. Tapi aku puas juga la jalan satu malaysia dengan 'Dia' dari kuantan ke kuala terengganu, kemudian ke kota bahru, cameron highland, jitra ke perlis, skudai, air keroh, bandar hilir, nilai..hahahhaha.... nasib sabah sarawak kena naik 'belon' kalau tak aku redahkan jugak kot dengan 'Dia'....kikikiki....Arwah mak juga merasa puasla naik 'dia'. Banyak jugak jasa 'dia' dekat kitaorang.

Sebenarnya berdebar-bebar jugakla hati aku nak buat keputusan nie, tak nyenyak tido..hahhaha..tapi makan masih selera. Bila jual 'dia' pun sebenarnya tak berbaloi sebab loan lagi tinggi so aku terpaksa top up sikit nak clearkan semua hutang 'dia'

Nak keluar dari comfort zone bukan senang. Bayangkan dah selalu dengan kereta baru yang takde masalah aku bertukar dengan kereta second hand yang dah berusia 10 tahun. Ko rasa?...hahahhaha....






Ini telah menjadi SEJARAH

29 September 2014

Menggelabah tenuk

Pagi-pagi dah kena shit..hahahhahaha..tapi bukan aku yang dia bahasa kan...dia bahasakan  diri sendiri, sapa suruh lupa approve. Inila keburukkan online banking...kikikiki...

Patutnya 26hb, jam 1201 tengahmalam kitaorang gaji, sejak guna online banking  nie memang senang..zap zup zap..settle. Tunggu masuk ke dalam account tapi tuela online banking pun masih jugak perlu manusia yang kawal. 



Sekali bos kecik lupa approve, tak menggelabah kitaorang. Talipon opis start pukul 8.30 dah berbunyi2 staff-staff tanya kenapa gaji tak masuk..hahahhahaha. Terpaksala bohong sunat kata system down..kikikikiki..

Ada yang dah dekat depat ATM mesin..hahahhaha..sekali duit takde adoi kesian kan. Kalau macam aku nie boleh cek online je dulu,  tengok duit ada baru pegi ATM. Ada yang sms tanya hari nie betul kan 26hb, atau dia tersalah tarikh sebab pergi ATM duit takde..hahhahahaha. Adoi memacam korang ni.

Masa pestime guna online banking aku pernah terbagi gaji awal..hahahaha..24hb. Itu pun kecoh, bagi awal salah bagi lambat salah...pening. Sebab masih tak biasa dengan system tue le jadi silap. 

Yang pasti gaji tetap 26hb cuma lewat sikit dekat pukul 5 petang baru masuk. Selalu masuk pukul 1201 malam dah ada dah..kikikiki..tue yang semua menggelabah tenuk.


Ini telah menjadi SEJARAH


25 September 2014

Rezaki Dia..

Hari tu keluar je banner kat sekolah maklumkan dah boleh apply untuk prasekolah tahun 2015 cepat-cepat aku apply untuk aqil tapi kebarangkalian nak dapat tue agak tipis sebenarnya tapi tak cuba tak tahukan. Prasekolah bagus sebab dia dah dedahkan awal2 kat budak-budak, suasana sekolah sebenar. Dan yang penting Prasekolah nie dekat sangat dengan rumah kakak pengasuh..kikikiki...

Rabu minggu lepas, kakmiza (kakipar den) wechat aku tanya Aqil dapat tak prasekolah sebab anak dia yang sebaya aqil dapat dan haritu kena ambik surat tawaran (ingatkan masuk u je ada surat tawaran..hahahha..) itu pun pihak sekolah hanya maklumkan pada ibubapa dengan sms pada hari sabtu 13/9/14 lepas. Memang aku dengan Azam tak dapat apa2 sms. Bila dengar tu aku kecewa jugakla sebenarnya, sampai salah jalan masa nak pergi kerja..hahahhahahha...loklak sangat. Adoi nak kena survey sekolah tadika lain untuk dia pulak. Kalau nak masuk balik tadika kemas yang sekarang nie  dah 2 tahun kat situ, nampak macam dia dah boring, nak ambik tadika lain aku kena pikir jugak susah senang kakak pengasuh nak ambik dia balik sekolah nanti atau aku kena sediakan transport balik tapi kalau terpaksa kena jugakla redah kan. Sampai opis terus wasap azam tapi dia tak balas. Dalam hati aku, ala orang lelaki ni memang macam nie bukan nak kisah sangat pun anak nak sekolah mana..kikikikiki..mak selalunya yang lebih lebih.

Dekat pukul 11 tue azam baru balas wasap kata aqil dapat. Ya Allah syukur Alhamdulillah sangat2. Rupanya Azam dapat sms pagi tue jugak dalam pukul 8.  Tu sebab dia tak reply wasap aku sebab dia pegi sekolah terus. Kebetulan pulak Azam off hari tue..Ya Allah syukur Alhamdulillah sangat2. 

cantik bahasa aku kan balas kat laki mcm tue...huhuhuhu..
maafkanla adinda kekanda sebab adinda terkejuzzzz...kuikuikui.

Bila bertalu talu soal laki tue, terus laki ku wasapkan gambo surat ..hahahhahahhahah.. Bukan apa soalan bertalu-talu tu sebab aku pelikla kan, berita sepenting ini aku dapat tau last minit setelah aku kecewa dan salah jalan ke tempat kerja ..hihihihi..


Memang rezeki Aqil. Aku tau susah nak dapat masuk Prasekolah nie. Adalah aku cerita kat beberapa kenalan yang aku mohon prasekolah untuk aqil, diorang nasihatkan aku kalau nak mohon prasekolah jangan letak pendapatan ibu kalau ibu berkerja. Aiikk..macam tu pulak. Kenalan ni cakap nanti susah nak dapat sebab dia tengok pendapatan isi rumah. Tapi minta maafla ye sepanjang aku isi apa-apa borang berkaitan sekolah anak2 tak pernah lagi aku menipu tentang pendapatan kitaorang dan aku tetap tulis yang aku nie berkerja. Macam tu jugak masa mohon prasekolah untuk aqil. Anak aku nak timba ilmu macam mane kalau betul aku buat macam tue dan sepatutnya ada orang yang lebih layak dapat tapi sebab aku menipu anak aku dpt tempat tu. Ko rasa berkat tak ilmu yang anak aku dapat?. Aku dah menafikan hak orang lain sebab pentingkan diri sendiri. Maafla aku tak setuju cara tue. Lagipun gaji kitaorang bukanla besar mana punnnnnnnnnnnnnnnnnnnn yang nak kena sorok-sorak bagai...alahai..

Syarat-syarat layak masuk PRASEKOLAH..

1. Warganegara Malaysia sahaja.
2. Lahir pada 2.1.2009 – 1.1.2010 (6 tahun) dan 2.1.2010 – 1.1.2011 (5 tahun).
3. Keutamaan diberikan kepada murid berumur 6 tahun.
4. Pemilihan adalah berdasarkan keutamaan kepada merit  pendapatan ibubapa/penjaga mengikut ‘ranking’ pendapatan perkapita keluarga dari rendah ke tinggi.

Syarat 1 aqil lulus, syarat 2 lulus jugak...syarat 3 pun lulus syarat 4 tue subjektif...tapi alhamdulillah masih dalam ranking tue.


Notakaki : pendapatan kitaorang nie biasa-biasa jela sebenarnya, maklumla sorang kerja kilang sorang lagi kerani cabuk...



Ini telah menjadi SEJARAH