11 Julai 2014

Ada apa bawah meja?

Sebelum pindah bawah ni, kalau bulan puasa je tepat pukul 1, aku bentang lapik kat bawah meja pastu tido..hahahhaha. Tempat duduk dept aku nie startegik, bukan tempat laluan orang jadinya kalau tido bawah tu takde sapa nampak atau tahu..ehehheheehe..

Bila pindah bawah benda yang tak best sekali aku pikir tang nak tido time rehat masa bulan puasa..ehehhehehe. Tempat dept aku memang hujung jugak tapi sebelah bilik bos..huhuhuh..lepas tue pulak kadang-kadang time lunch dia ada dalam bilik dia..huhuhuhu...kalau ku landing memang dia boleh nampak laaa...eeeee...mengerikan situasinya..

Opis aku nie takde surau ye..yang ada tempat sembahyang yang kitaorang buat ngam2 utk 2 orang sembahyang tu pun melukut ditepi gantang dekat stor/toilet yang takde kipas memang panas la tapi tak menghalang kitaorang daripada sembahyang..aku cakap kat opismate "takpe bayangkan api neraka lagi panas.. nie panas sikit je"..hahahhahah.. nak sedapkan hati sendiri...Jadi kalau takde surau memang takde tempat nak landing2 la time puasa kan...tempat terbaik memang bawah mej sendirila...

Tiap hari berdoa bos keluar lunch lama-lama...hahahahhaha..sempatla nak lelapkan mata..setengah jam pun jadila. Kalau selasa dengan jumaat memang tak risau boleh tido bawah meja dengan aman sebab bos takde dia pergi branch kat nilai..ehehhehehe..

ini gayanya tido bawah meja siap bawak toto nipis aqil..hahahhahha..
Selalunya aku memang tak tido lepas sahur, kalau dah pukul 12tgh camtu...adoi memang tersengguk-sengguk kepala menahan ngantuk. Tepat pukul 1 bentang toto nipis matikan lampu..hahahhaahah..syurga donia sangat..


Ini telah menjadi SEJARAH

09 Julai 2014

Tak habis habis dengan kesian dia

Tengah berbuka puasa, masing-masing selera menyuap makanan ke mulut tiba-tiba aqil bersuara

"adik rasa kesianla dengan mak.."..(mak = kakak pengasuh) muka sedih tapi tangan laju menyuap nasi..hahahhha 

"kenapa pulak dengan mak.."..tanda tanya sangat ni...

"yelah sebab rumah mak tu papan, adik kesianla kat mak.."..muka sedih lagi,  tangan masih laju  suap nasi ke mulut jugak

"hahhahahhahahahhahah....hahahhahahhahaha"..nak tersembur nasi aku.. aku tak tau apa Aqil pikir...

Biasala rumah kampungkan...separuh batu separuh papan, entahla aku rasa ok je...hahahhahaha...Agaknya dia tengok rumah sendiri, rumah batu tertutup rapat..kalau rumah kampung separuh batu separuh papan kan banyak rongga2 angin...rumah arwah mak yang lama pun macam tu gak. 

Tahu tak Aqil, rumah kampung macam rumah mak tue lagi kaya dari kita duduk rumah batu sebab dah tentu mak takde hutang bank sebab rumah bina sendiri...rumah kita walaupun batu abah kena hutang sampai tuweeee tau tak...ehehehheheh..

Lepas buka aku mandikan dia..

"adik masih kesian lagila dengan mak kalau adik nampak air nie.."..air dalam tong..

"la nape pulak kesian..mak takde air ker?"

"bukanla..mak ada air tapi dalam air mak macam ada lipan lipan..."..

"hahahahhahahahahahhaha...lipan apa?"

"dalam timba tu ada lipan-lipan..adik kesian kat mak, lepas tue mak guna sabun gosok je..bila mandi"

"hahahahhahahahha...sabun gosok?..hahahhahahah"

Adoi terbarai gelak aku dengan si aqil nie...yang lipan-lipan tue aku rasa bekas air kakak pengasuh kot, yang nampak macam lipan-lipan..sabun gosok tue sabun ketul...hahahahahah.. Kat rumah memang pakai sabun jenis liquid sebab guna sabun ketul tue bebudak nie asyik termasuk dalam lubang jamban je..geram plak aku...apa ingat kalau pakai sabun liquid tue kaya ker aqil..hahahahhahahha. Tapi sebab aku kesian tengok muka dia aku cakap

"esok ibu belikan sabun ye kat rumah mak..nanti adik bagi kat mak"

Bila dah belikan tue sabun tue balik dia cakap..

"adik dah bagi dah kat mak sabun tue.."

"mak cakap apa?"

"mak tak cakap apa..mak bukak je ....adik dah guna dah sabun tue...tapi adik kesianla kat izz"

"pulak dah kenapa kesian kat izz pulak"..hahhahahhahahha...adoi..

"yelah mata dia pedih sangat bila pakai sabun tue kat kepala.."

"hahahhahahhaha...."

"adik rasa esok izz tak payah guna sabun tue letak kat rambut diala..kesian kat izz." 

"ahhahahahahahha"...

Speechless aku dengan si aqil nie....tak abis-abis dengan kesian dia..kadang-kadang kesian dia tue lawak-lawak aku rasa...

Alhamdulillah dia ada rasa simpati dalam diri......



Ini telah menjadi SEJARAH

04 Julai 2014

Hati mana tak kembang semangkuk...

Sebenarnya aku berazam bulan puasa tahun ni, taknak terlalu membeli lauk pauk kat PARAM. Sejujurnya setiap tahun aku adalah pengunjung tetap PARAM..huhuhu. Tahun lepas setiap benda yang aku beli untuk bulan puasa aku rekodkan, aku nak tengok berapa banyak dah aku habiskan kat PARAM ni, yang aku rekodkan ni hanya duit aku sahaja tak masuk duit Azam. Hasilnya boleh tahan banyakkkk..fuhhhh..Aku print screen rekod tue aku tunjuk kat Azam..ahhahhaha..aku nak dia pun insaf sama-sama bila tengok jumlah yang dah lebur..ehehehheh.. *ada orang cakap takpela bagi rezeki kat peniaga PARAM, aku tak rasa diorang rugi kalau aku tak membeli..ehehehhe, kasi can orang lain pula bagi rezeki kat peniaga PARAM*

Masuk hari ke5 puasa aku berjaya tidak menjadikan rutin ramadhan aku ke PARAM. Esok lusa tak tau lagi macam mana...ehehhehe..

Selalu yang tak sabar tunggu aku masak ialah budak kecik yang tak puasa tue..hahhahaha. Selalu dia tanya "ibu, nak masak apa hari ni?"..hahahhahah...Bila buka puasa dialah orang yang paling selera makan macamkan puasa. "ibu nie selalu masak sedap sedap, adik suka.." "ibu masak mesti sedapppppppp"... itu jela ayat dia..oh semalam dia komplen "ibu ni masak pedas-pedas, letakla cili sikit jeeeeeeeeeeee..adik tak suka pedas"..lepas tu komplen plak kat bapak dia jugak "ibu masak pedasla abah"..hahahhahahha...kecoh budak ni..

Memangla kalau balik tue kelam kabut masak sampai blur tak tau nak buat mana satu dulu kadang-kadang kena bertenang seminit..hahahhahha..over!..tapi bila tengok suami, anak-anak makan penuh selera (tak taula selera sebab memang sedappppppppppppp atau kelaparan ..hahahha, lantakla janji aqil puji aku masak sedap bebudak tak pandai menipu..hahaha)..mmmm..hilang penat masak ..priceless!

Ini telah menjadi SEJARAH

01 Julai 2014

Amacam puasa korang?


Sebelum puasa bawakla anak-anak ke 'kedai makan sampai kenyang'
Anak-anak bagi nama tempat makan buffet(steamboat)..kan konsep buffet nie makanla ko seberapa banyak ko suka, makan sampai terbelahak...ekekekke....


Alhamdulillah jumpa lagi kita dengan RAMADHAN

Hari ni dah hari ke3 puasa. Kebetulan puasa pertama jatuh hari ahad, jadinya lebih santai menikmati dan meng adjust diri dengan keadaan..ehehehhe. Bangun sahur pun santai2 je kebetulan Azam sahur dekat tempat kerja jadinya sahur kami anak-beranak memang sempoi le. Azri dengan telo mata kerbaunya Fahmi dengan telo hancurnya aku pulak dengan drummet ayam mas beberapa ketul..Cukup dah buat alas perut.

Petang buka kari kepala ikan, Kawan azam bagi ikan..bapak ikan sebenarnya giler besar,  aku potong siap dengan tukul..hahahahah..keras tulangnya. Pestimela nak masak kari ikan, nasib menjadi. Diorang cakap sedapppp..ehehheehhe..bangga kejap.

Hari kedua pun sahur simple jugak goreng drummet ayamas je dengan panaskan sayur semalam. Petang aku ingat nak masak ayam lemak ciliapi, tapi Azam pergi beli ketam..so masak ketam bertelo la. 

Alhamduliillah belum terjebak dengan param. Hari nie nak masak nasi lemak sambal sotong je. Harap-harap masa mengizinkan.

Beberapa hari ni aku dengan Azam sibuk mengdeco rumah yang tak seberapa tue. Jalan-jalan kat GM terbeli wallpaper..hiks. terbeli katanya. Sibukla aku suruh Azam pasangkan. Patutnya sebelum puasa hari tu belinya tapi tuela tertangguh tangguh terpikir-pikir...akhirnya dah nak puasa lagi sehari baru beli...aargghhhhh..aku tak suka berpenat-penat di bulan ramadhan so...hahahhaha..sendiri salah lo

Tempat pertama aku wallpaperkan dinding bilik part yang ada pintu bilik air sebab apa dinding tue jadi keutamaan sebabnya walaupun ko cat berjuta kali dinding tue tetap berbelak2 dan akhirnya cat terkopek, kembang simen tepi tue mungkin sebab air dari bilik air tue dia meresap..

Tapi sebab pro sangat pasang wallpaper sampai tak tengok coraknya tonggang terbalik..hahahahhha..serius tak perasan, bila aku ambik gambar nak masukkan dalm moment wechat, aku perhatikan..hahahahah..la kejap keatas kejap kebawah coraknya...sengal!..nak sedapkan hati sendiri aku cakap dengan Azam takpela kat bilik je takde orang nak tengok..kita je yang tengok..hahahahhha.. *tapi sebab dah share gambar nie jadinya orang pun dah tertengok ke sengal ko parijah..ekekekkeke*


kali ke2 pasang kitaorang lebih berhati-hati dengan coraknya..ehehhehe..
Dinding ke2 adalah dinding luar bilik air jugak, yang nie aku ambik corak batu bata ada daun-daun sikit yang nie dah pandai tengok corak tue...ekekekek..Letih jugakla pasang benda nie, kena buat 2 orang baru cepat dan senang, itu pun mendatangkan kemarahan gak..hahahaha..sambil-sambil pasang tue sambil-sambil masak jugak tau...huhuhuhu..

sebelum

selepas
Bila lalu kawasan tu rasa macam nak pegi hutan..hahahhha.  Tinggal nak beli wallpaper kat area tempat TV plak, tapi tak beli lagi. Semalam Azam gigih mengecat balik dinding kat area living room dengan warna putih. Sekali aku balik..waaaaarrghhhh..huru hara rumah dengan nak masak berbuka lagi..fuuhhh...agak merimaskan dan menjengkelkan la jugak..huahuahua.





Ini telah menjadi SEJARAH

26 Jun 2014

Macam macam rasa....

Ada surat atas meja, aku buka tengok, teliti...aarrghhhhh..sakit hati terus angkat ganggang telefon terus tekan seratus. 

"hello, mmm..ada apa?"

aku blur 2 saat, dalam hati aku kenapa suara telekom nie macam suara bos aku...pikir lagi...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

"sorry bos sorry saya salah telefon"

pperrghhhhh....hahhahahhaha..agak panas juga muka aku, tak berani nak toleh kebelakang tengok muka bos, padahal dia ada visitor semalam. Boleh pulak aku salah...

Sebenarnya memang aku nak call seratus (TM), tapi kalau buat panggilan keluar mana-mana pun kena tekan 9 dulu..hahahhahahha..yang aku sebab kononnya marah dengan bil TM tue terus tekan seratus memang dapat ke Extention bos la jawabnya.....

Yang kelakar tue aku boleh blur..hahhaha..aku pikir eh tak beretikanya TM angkat telefon,  selalu suara mesinkan suruh tekan itu ini baru boleh cakap dengan customer service nya ini tetiba2 terus hello..dahla suara bos aku tue garau2..eee...serammmmmmm..hahahhahahha...nasib aku tak sergah. Aku nak letak terus tak boleh sebab kat telefon bos boleh keluar nombor extention kita..hahahha..kang klu aku letak terus lagi parah..tue yang kena say sorry..hahahhahahhaha...sengal la kan.

Petangnya pula kitaorang dikhabarkan bahawa mulai bulan depan tak ada lagi cleaner kat opis nie sebab bos nak terminate cleaner tu dengan alasan cleaner tue buat kerja tak bersih dan malangnya bos suruh kitaorang pula yang jadi cleaner ikut giliran satu hari 3 orang siap ada jadual . Aku rasa down gred sangat dah nie...kena mop lantai cuci toilet....huhuhuh.... Alasannya bos nak displinkan kitaorang..what the fisshhhhh..kitaorang bukan budak sekolah hokeyyyy..semua pun dah tua-tua....displin mende????...kat rumah kena buat kerja rumah kat opis pun kena buat jugak.....aarghhhhhh..marahla...tapi tuela nak marah bos?...mmmm..sakit hati sangatttttttttttttttttttttttttt...Opis korang ada macam nie????

Ini telah menjadi SEJARAH

20 Jun 2014

Patah tangan

Agak stress la, satu building ada banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk company aishhh dengan satu Receptionist. Kadang-kadang yang orang call pun tak tau nak cari sapa, bila tanya nak cari company apa pun tak tau..adoi lagi susah. Dah tue nak sambung kat mana agak2, terpaksala dengar  orang yang call tue cerita hal/masalah dia..padahal aku tak perlu tau pun sebenarnya...adoi semak kepala hotak!


*************************************************************************

Jumaat lepas hantar aqil ke hospital sebab patah tangan jatuh dari taman depan rumah. Jatuh hari khamis petang. Jumaat petang baru hantar pergi hospital lepas xray kat klinik. Patah sikit je kot..ekekekke..boleh kot kot tu.

Sebab pergi pun dah petang jadinya terus pergi wad trauma & kecemasan la. Lambat?.  cepat jugakla urusannya. Aqil patah tangan? aiyaakkkk. Macam tak rupa orang patah tangan kot. Masuk jumpa doktor, dia yang sibuk kejap berdiri kejap duduk usik itu ini, sibuk nak tengok xray tangan dia..adoi pening haku dengan budak nie. Doktor terangkan apa prosedur yang dia nak buat sambil berwasap dengan pakar ortho kot..sebab aku nampak gambar xray aqil masa dia bukak wasap dia..hiks. Lagipun masa dia terangkan tue dia cakap "ok, doktor pakar nak confirm tangan dia patah.....bla bla" . Padahal duduk je kat kerusi..canggihkan sekarang.

Lepas jumpa doktor, masuk kat tempat kecemasan tue, Lama jugak nak tunggu orang yang buat tue sebab oncall. Sementara tue set branula kat tangan aqil sebab nak masuk ubat mamai2kan dia..hiks. lebih kurang macam ubat tidola kot.



Masa pasang branula nie pun adoi, dia sibuk mengalahkan doktor. Orang buka laci nak ambik ubat,  kepala dia yang jengah lebih2, orang tue selak fail, dia pun sibuk nak selak jugak jalan sana sini...aarggghhhhhh... sampai pembantu perubatan tue tanya "tangan ko patah ke tak dik, tak duduk diam"..hahahhahahha....

Bila orang tue cakap "nie nak cucuk tau nanti nak masukkan air" boleh pulak dia jawab "air apa?, air jarang ye"...hahahhahahhah..terbahak2 aku gelakkan dia..air jarang katanya (air jarang bahasa jawa..melayunya air masak la)

kedebak kedebuk settle la dalam pukul 8 ke pukul 9 malam macam tu. Stress nya mula kat sini. Masuk kereta je aqil mengadu gatal. Aku tak reti nak buat macam mana, aku suruh dia ketul pelan2, yang dia dah start menangis suruh buka simen tue. Sepanjang jalan tue nak balik rumah tu memang stress dengar amukkan dia tue..huhuhuhu...

Gatalnya membawa sampai hari ahad!!, siap sogok dengan mainan nak kasi dia lupa gatal tue. Tengok siap aku jolok dengan lidi dan batang berus lukisan..hahahhaha..tapi susah nak kena tang yg betul2 gatal dapat kat aqil batang berus tue..peerrghhhh dia punya jolok seram aku. 

hahahhaha...kretip tak nak kurangkan gatal tue..


Hari isnin 16/6 ada appointment dengan doktor pakat ortho, ada yang cadangkan kat aku tukar simen tue guna fiber. Jadinya bila jumpa doktor tu aku mintak nak tukar lagipun doktor cakap simen dia tang tapak tangan tue dah hancur hahahhahahha..mana tak hancur aqil jolok semahunya dengan batang berus tue. Doktor dengar pun ternganga dan gelak...pastu cakap "oit jangan buat macam tu"..hahahhahahha..


Guna fiber nie, lebih ringan dan lebih bersih takdela simen tue melekat kat kusyen rumah kusyen kereta..habis putih-putih semuanya....dan gatal pun dapat dikurangkan 80%. Gatal sikit2 tue biasala...

Kena tunggu lagi 3 minggu kalau ok, dah boleh bukak simen tue, kalau tak ok  raya dengan tangan robotla ko qil.....


Ini telah menjadi SEJARAH

06 Jun 2014

Cuti sekolah dah seminggu berlalu.....

Tapi tak macam cuti sekolah, Azri dengan Fahmi kena sekolah sebab ada kelas tambahan. Rutin tak berubah cuma lewat sikit je. Azri dah mengeluh kena sekolahhhhhhhhhh je..hahahhahah..nasib ko la nak. Ibu dulu pun pernah lalui jugak saat-saat busy berkelas tambahan masa darjah 6 dulu. Bila tak datang sekolah, guru besar panggil masuk bilik dia kena rotan tapak tangan..hahahhahaha..relax je...tak sekali pun ibu cakap dengan nenek, ibu kena rotan..kalau bagitau kat nenek pun nanti nenek padankan muka ibu atau nenek diam je dengan ekspresi muka nenek mengambarkan seperti ADA AKU KISAH..hahahahhaahah

Takde plan nak bawa anak-anak ke mana-mana pun. Diorang pun senyap je. Hari tu dah belikan diorang reket badminton sorang satu, jadinya sekarang tengah kemaruk nak main badminton dengan aku sekali diaorang ajak main. Malam-malam Azam ajak pergi main kat court badmintan dekat taman. Tapi malam tadi aku tak bagi pergi sebab risau banyak nyamuk, kat taman perumahan aku nie area hitam denggi...

Saje tunjuk kat azam satu tempat nie, macam besttttttttt je. Azam cakap dia dah pernah pergi. mmmm..SENTAP aku..dia dah pernah pergi so aku tak boleh pergi...mmmm :-( 

Lagi beberapa minggu je lagi kita nak puasa. Aku nie macam banyak je benda nak buat tapi hape pun takde tindakan. Masih berbagi rasa antara keperluan atau kehendak semua yang aku nak buat tue..eehehhehehe... Minggu lepas adala beli sepasang sorang baju raya anak-anak, tu pun dah habis 150 apasal la mahal sangat seluar+baju budak2 sekarang..aisshhhh. Kalah seluar aku.

Ini telah menjadi SEJARAH

29 Mei 2014

Sejak 2 menjak nie memang aku obses dengan DIET

Eh sejak 2 menjak ker?...kira lama jugakla kot

Rasanya badan aku start turun kg nak cakap kurus tak kurus2 pun..hahahhaha..dengan tak sengaja masa Azam masuk hospital lepas tu kena pulak dia MC 2 bulan kat rumah. Masa tue perasaan aku sangat takut, emosi jadi tak stabil sampai hilang selera makan. Bila nak makan macam tak tertelan. Itu pun turun tak banyak 5 kilo je sekarang naik balik 3-4 kilo..hahahahhahahahah...

Bila jumpa Dietitian kat hospital, untuk azam sebenarnya tapi of coz dietitian akan cakap dengan aku sebab aku yang akan pantau pemakanan dia. Dietitan akan consult cara makan/kuantiti dengan betul. Baru sedar kita nie makan memang ikut nafsu. Bukan makan ikut keperluan. Contoh pengambilan  nasi. Kita orang dewasa keperluan kita hanya segenggam/penumbuk tangan kita sahaja setiap kali makan. Tapi kalau tetiba dalam pinggan kita, kita letak kentang kena kurangkan lagi nasi sebab kentang pun sumber karbohidrat juga. Masa dengar tue berpusing-pusing jugala mata aku..hahahhahhaa..boleh ke buat. Lagi-lagi Azam, memang agak payah jugakla nak kontrol. Boleh jadi gaduh!.

Aku pernah buat detox, minum air garam..hahahhahaha.....air tapis 2 liter dengan garam organik beberapa sudu..peerrghhhh..rasanya agak pening jugala. Lepas setengah jam konpem berlari ke toilet. Itula bahana terlebih pandai..hahahahhaha...tambah tengok orang buat katanya boleh turun 2 3 kg seminggu. Bangun tiap pagi bersenam.hahahhaha..boleh tahan gila jugakla aku. Tak ingat tahun bila aku terjebak dengan DIET gila nie. Pernah buat diet atkins jugak tapi rasanya aku tak suka diet nie..ehehehhehe..

Sekarang aku selesa dengan diet kalori defisit. Aku bukan setakat nak jimat duit, kalori pun aku kena jimatkan. Kalau ko paham in & out kalori lagi senang ko control makan. Nasi aku tetap makan. Air manis kurangkan atau kalau nak jimat kalori memang tak payah ambil langsung. Senam sikit-sikit, tapi kalau hari tue terlebih makan senam lebih sikit. Gitu jela diet aku. Setakat nie memang tak turunla tapi maintain kira ok dah tue. Kalau nak turun lagi aku rasa semangat kena lagi kuattttttttttttttttttttttttttttttttttttt.


Baru nak berjinak-jinak dengan IF (intermittent Fasting). Tapi orang cakap IF bukan diet tapi mengubah waktu makan/skip makan la lebih kurang. Kalau nak senang paham macam puasa la. Dulu masa aku baca pasal IF, dalam hati aku cakap baik aku puasa sunat macam tu tapi terbaca pula note ustaz sapa ye dia cakap puasa sunat biar niat kerana ALLAH jangan sebab nak kurus..huhuhuhu..gitula..so pada aku la, kalau taknak pesongkan niat  buatla IF nie. 

Atas tue mukadimah je...sebenarnya aku nak cerita nie....hahahhahaha.. panjang mukadimah aku kan..

Pagi tadi masa aku sarapan adalah 3 4 orang opismate satu meja tue. Masing-masing pun sarapan. Aku makan dah nak separuh. Opismate baru sampai nak makan terus tegur aku "KATA DIET"..sambil senyum sinis. Rasa menyirap jugakla aku. Aku jawab "akak diet, tapi bukan tak makan". Dia tau dari FB akula tu, aku DIET, aku kan suka kecoh kat FB..ehehehehhehe.  Sejujurnya orang yang tengah berdiet adalah tidak suka ditegur. "Sikit makan, diet la tue". "Makan buah je, dietla tue". "Kata diet, kenapa makan nasi". "makan Lauk je, tak payah diet la". ayat-ayat yang menjengkelkan....


Ini telah menjadi SEJARAH

28 Mei 2014

Masuk gaji je benda pertama aku settlekan bayaran pengasuh anak-anak, tusyen Azri dan yuran tadika Aqil. 3 benda wajib yang aku mesti lunaskan seawal mungkin. 

Konsepnya macam nie la kita sendiri bekerjakan kalau bos bayar lambat gaji kita mesti kita marahkan?. So macam kakak pengasuh la duit belanja dia mungkin bergantung pada bayaran kita kalau kita bayar lambat mestila dia akan marahkan?. Part tue memang aku jaga, kalau aku terlupa bayar lepas tue esoknya pulak hari cuti (weekend) aku sanggup hantarkan masa hari cuti tu, mana tau masa hari cuti tue dia nak pergi belanja....

Lagipun bayar cepat dapat mengelakkan terguna duit tue. Nanti kalau dah terguna mana nak cari ganti. Duit berkepuk-kepuk takpe juga...

Semalam aku nak bagi duit yuran tusyen kat azri "Ala bulan lepas punya pun abang tak bayarkan lagi?"..oittt menyirap betul aku, Aku tanya mana duitnya dia cakap dia simpan dalam beg. Alasannya dia lupa nak bawa kad kuning. Kad kuning tue kena bawa tiap kali nak bayar sebab cikgu nak cop. Tapi boleh sebulan dia punya lupa tue..ggrrrrrrrrrrrrrr..geram pula aku. Aku marah dia boleh dia jawab "ala kawan abang lagila bayar lambat"...Aku cakap kesian cikgu nak beli kertas nanti takde duit. dia jawab lagi "takpe cikgu guna duit cikgu dulu"...uwaaaaaaaaaaaaaaaa..mengapa begitu anakku. Aku cakap "kesianla cikgu kalau guna duit sendiri". 

Yuran tue pun bukan mahal RM40 je sebulan. Memang hari tu cikgu cakap itu hanya kos kertas-kertas kerja yang diorang akan gunakan untuk tusyen nanti. Kalau nak compare dengan tusyen luar memang jauh panggang dari api la yurannya. Maksudnya cikgu-cikgu buat kerja amal je bantu budak2 tue tusyen. Itu yang aku marah si Azri tue, boleh pula dia simpan duit tu, nasib tak hilang...aaiiiisshhhh..anak anak.

Nie nak kena tunggu hari jumaat malam baru boleh bayar kat cikgu, tadi aku ingatkan suruh cari kad kuning menjawab jugak dia "ala nanti nantila bu"...gggrrrrrrrrrrrrrrrr...


Ini telah menjadi SEJARAH

16 Mei 2014

Hati Kering

Timeline FB dibanjiri dengan ucapan SELAMAT HARI GURU. Kreatif ucapan korang..

Awal minggu hari tu, masa dalam kereta Fahmi cakap dengan aku 

"ibu hari jumaat  ni ada sambutan hari guru, bagi hadiah nak bu?". 

"Adik bagila, beli guna duit adik." 

"Alah ibula beli"

"Bukan ibu yang sekolah, ko yang sekolah dah tau tiap-tiap tahun ada hari guru kumpul la duit kalau nak bagi cikgu hadiah"

hahhahahha..agak kejam jugakla. Aku nie memang hati kering sikit. Dari sejak sekolah aku memang  tak pernah bagi cikgu hadiah kalau hari guru. Entahla aku pun tak paham kenapa aku macam nie..hahahahaha.

Masa sekolah pun aku takde cikgu kegemaran. Semua cikgu aku rasa sama je. Tapi cikgu paling baik masa aku dulu adalah cikgu-cikgu praktikal.

Jangan salah faham, aku bukan tak menghargai jasa cikgu-cikgu yang mengajar aku, cuma mungkin aku nie susah nak meluahkan perasaan aku sendiri dan aku rasa kalau bagi hadiah kat cikgu macam takde apa-apa je..hahaha.. HATI KERING la katakan.

Dan aku bukan mengajar anak-anak aku supaya jadi macam aku HATI KERING tapi aku mengajar anak aku bertanggungjawab. Pada aku memang tak salah nak bagi cikgu hadiah tapi lagi elok kalau dari poket/hasil dia sendiri. Kan lebih manis untuk dikenang. 


Ini telah menjadi SEJARAH