12 Februari 2015

Tahap kita


Apa yang ditakdirkan untuk kita kadang-kadang sangat sesuai dengan tahap kemampuan penerimaan kita. 

Semalam fahmi demam, hari ni pun masih demam. Biasala anak-anak kalau demam manjanya lain macam + nagda-ngada jugak..huhuhuh. Sebenarnya dah lama jugak anak-anak tak demam. Bila kena layan kerenah anak demam semalam, baru aku sedar aku dah tak ada  kesabaran melayan kerenah anak-anak merengek mengada-ngada ...huhuhuhu...Itu sebab agaknya  aku tak mengandung2 lagi...huhuhu. Kalau ada anak kecik lagilakan mesti banyak sangat kerenah..mmm..

Harap-harap Fahmi cepat sembuh. Hari ni pun masih tak sihat dan pening kepala lagi. Dah 2 hari tak sekolah ni. Fahmi ni anak yang tak tahan sakit, dia lagi tahan menangis merengek sepanjang malam, terpaksala maknya ni picit kepala dia sambil pejam mata..huhuhu...

Tengah musim demam kot nie, aku pesan kat Azri suruh minum air kosong banyak-banyak. Aku percaya air kosong adalah penawar yang baik. 


Ini telah menjadi SEJARAH

07 Februari 2015

Entah kenapa aku ni baran betul dengan anak, terutama dengan anak yang No2..hahahhaha. Adoi semalam aku terlempang fahmi, lempang sikit je..sebab panas hati tengok dia gosok baju,  aku tengok memang sakit hati betul padahal dah ajar macam mane nak buat, tapi lepas tue menyesal sendiri huhuhuhu..boleh je kot nak ajar elok elok. Haila parijah kurangkan sikit baran dengan anak tu... :(

Tapi demi Allah aku sayang anak-anak aku..huhuhuhu. Well mak mak sangat perangai tu...dah pukul pastu menyesal. Aku harap dia paham kenapa aku marah. Mudah -mudahan aku boleh bersabar layan kerenah anak-anak.aminn.

Ok ini memang cerita basi..

Tak tahu kenapa hujung tahun 2014, company decide nak bayar bonus lagi. Maksudnya tahun 2014 bonus dibayar 2 kali Januari dan December. Dan aku rasa Bonus December tu sebenarnya untuk Bonus 2015 sebab conpamy paling banyak bagi bonus 1 bulan gaji je pun, tak pernah sampai 2 bulan..hahahha. So kalau ikut rekod 2015 takde bonus..huhuhuhu.. Selalu company bayar bonus dekat-dekat nak raya cina. Macam terkejutla. Mimpi kot bos aku tue..hahahaha. Tapi mimpi  dia, rezeki untuk kami..ehehhehe..

Macam biasala aku kalau dapat bonus memang tak cakap kat laki..hahahahhaha..tapi terkantoi masa nak isi borang pendaftaran sekolah Aqil..kan dia mintak payslip, pulak tu bonus tue sekali satu payslip dengan gaji..hahahhaha..adoi..sabo jela. ayat laki aku "ibu dapat bonussssssssss yeeeeeeeeeeeeeeee"..sambil sengih2....eeeee..annoying sangat..hahahhaahah.

Lepas dapat bonus keluar ada pulak dinner company, tahun sebelum-sebelum nie memang aku join terkinja-kinja atas pentas, tapi dinner kali nie aku tarik diri dan group kitaorang dibubarkan atas alasan-alasan MALAS nak training..hahahhahaah. Lagipun aku terpikir dosa..huahuahua. Cukup cukupla, umur pun makin tua sedar diri sikitla...huhuhuh..tema dinner 60an, aku beli kain kat nagoya minta kawan jahitkan blouse peplum, kain 2 meter 10 inggit, upah jahit 15 inggit..hahahhaha..jadila baju dinner aku.

geli pulak tengok muka aku..hahahha..makeup sendiri asal boleh, nampak garang kan?..hahahhaha..nak buat shawl kepuk2 tak jadi..hahahhaha..


Hadiah lucky draw memang best kata ko, 90% cash. 1.5k je ada 10!. 2k ada 2, hadiah utama 3k!, tapi kesian satu tak sangkut kat aku..hahahhaha. aku cuma dapat kad petronas 30 inggit..hahahha jadila.

Tahun lepas aku ada beli saham company sikit, minggu lepas harga naik, so aku dan opismate decide untuk jual dapatla sikit duit. Alhamdulillah rezeki. Company aku nie dah public listed maksudnya dah tersenarai kat bskl gitu, so boss baik hati bagi staff harga saham jaminan selama 5 tahun. Lot saham yang dibagi bergantung pada jawatan & tahun berkhidmat. Harga jaminan tu maksudnya macam nie, contoh 1 lot kat pasaran harganya RM1.00 tapi yang company offer kat kita hanya RM0.50 sen  1 lot selama 5 tahun dan dipecahkan setahun-setahun lotnya.Contoh kalau company bagi 10000 lot jadi setahun maksimum boleh beli 2000 lot, tapi kalau tahun semasa saham tue ko tak beli tahun depan boleh carry forward jadi 4000 lot la maksimum. Aku mula-mula blur gak, bila dah start main saham nie dah tau dah..chewaahhhh main saham sangat..hahahah.. main saham dijamin beranila...cer try masuk pasaran..ehehheheh..tak berani lagi. Ala yang nie pun sebab ada yang bagi modal, kalau tak malas aku nak main..hahahhahah...tapi memang untung sangat la, rugi sapa yang tolak offer ni. Ada ok, staff yang tolak padahal modal offer cuma seringgit lepas tu bukak account  CDS cuma 10 inggit je kot, kalau beli boleh untung ribu. Aku nie yang  share keuntungan dengan orang yang bagi modal still lagi boleh dapat mcm 1/2 bulan bonus, ok la kan sapa nak bagi. Boleh buat duit geli geli..ekkekekeke...yang duit saham  nie pun laki aku tak tau..hahahahah. Dia tau aku ada beli saham tapi dia tak tau aku dah jual...hekhekhekhek...



Ini telah menjadi SEJARAH

04 Februari 2015

Borak semalam

Lega dah settle N3 sabah. Berkurun lama dalam draft. Ala tau bukan sapa baca blog nie tapi ini untuk kenangan aku sendiri..ehehehhehe..

Banyak nak cerita tapi mana satu nak mula ye.

Kejap je dah habis bulan Januari 2015, masa berlalu yang tak akan kembali. 

Alhamdulillah, syukur atas nikmat rezeki yang Allah limpahkan. Rezeki kesihatan, Rezeki masa, Rezeki hubungan dan lain-lain.

Tahun nie Azri dah sekolah menengah. Pergi  sekolah jalan kaki dengan kawan dia. Masa awal-awal sekolah dulu berjalan 3 orang (termasuk Azri) sekarang tinggal 2 orang sebab yang sorang tue dah tak larat kot jalan kaki..kikikiki. Dia minta maknya hantarkan. Kadang-kadang bila balik Azri ditumpangkan. Jiran aku tue naik motor boleh bayangkan tak,  bawak budak gumuk (Azri) dengan anaknya naik motor..hahahhahaha. Aku tanya Azri "muat ker bang motor tue?"..hahahhahaha.

Azri ada basikal, aku cakap kalau penat naikla basikal, tapi masalahnya kawan dia tue takde basikal sebab basikalnya maknya bawak pergi kerja katanya. Pernahla sekali maknya tak bawak basikal tue dapatla azri dengan kawannya naik basikal ke sekolah. Aku dengar kesian pulak..huhuhu. So dia sama-samala dengan kawannya tue jalan kaki pergi sekolah. Kadang-kadang kalau Azam keje malam Azam yang hantar ke sekolah naik motor sekali dengan kawannya..hahahha..naik motor 3 orang. Kalau pergi sekolah tue kan panas terik dalam pukul 11.30 macam tue kesian pulak. Memang hitam betul Azri sekarang hahahahha.

Sekolah Azri nie, tak berapa jauh dari rumah, eh jauh sikit kot..ekekekkeke, kalau hantar naik  motor tak payah pakai helmet..sebab makbapak hantar keluar dari taman perumahan kitaorang je,  lepas tu diorang jalan kaki sikit ke sekolah.

Setakat nie rutin Azri, bangun pagi sembahyang subuh lepas tu tolong sidai kain..ekekekke. Lepas tue sukahati dia la nak buat apa. Kadang-kadang adalah nasi aku masakkan , kalau tak sempat aku suruh dia makan biskut atau roti je sebelum ke sekolah.

Fahmi macam biasa masih sekolah yang sama pagi petang. So kira jadual dia takde yang berubah mendadak setakat nie, pergi sekolah masih aku hantar balik transit rumah kakak pengasuh. Cuma tahun nie dia akan jadi sibuk dengan kelas malam dan kelas tambahan. 
Aqil sejak masuk PRA nie lebih ok, tiap hari ada kerja sekolah. Nampak macam dia nak belajar. Sebelum nie aku rasa dia kat sekolah lama banyak main, cikgu pun bagi ruang kat dia..ekekekke. Sampai ABC pun masih tak kenal walaupun dah 2 tahun sekolah. Eh aku tak salahkan sekolah dia dulu sebab anak orang lain siap boleh baca lagi..hahahah. Aqil nie ko kena beri tumpuan untuk dia sorang je kalau tak memang dia tak fokus. Bila masuk PRA nie, cikgu akan semak sorang sorang so setakat nie aku puashatila.


culik gambar nie dar FB sekolah...budak yang perasan tinggi sangat ni


Pelajaran Pendidikan Islam..itu ustazah dia...(cikgu dia rajin hantar gambar kat group wasap)

melopong je kerja dia..hahahahhah..

Tapi kalau suruh dia bercakap..memangla rasa nak tampo2 mulut dia..hahahhah. Semalam dalam kereta dia tanya kat MIL. 


"nenek, tau sadap tu apa?"..hahahahah. 

"apa sadap tu?"..nenek tanya balik..

"sadap tu DIAM.."..hahahhahaha

"ooo..Sadap tue diammmmmmmmm.." nenek pun melayan jelaaa...hahahha

Adoi aqil cer ajar nenek elok-elok, itu bahasa ibu kat fb tue..bukan sadap, SHUT UP la..hahahhahahha...

budak merajuk kat bawah meja..hahahaha.. Bawak MIL pergi makan pizza hut..minggu lepas...


Rutin aku dengan Azam takde apala yang berubah, masih macam biasa cumanya sekarang Azam dah tak gosok baju sekolah anak-anak. Baju Aqil aku yang gosok, Azri dengan Fahmi dah gosok baju sendiri dah. Kalau nak dikira kerja aku dalam rumah tue masak, lipat kain je kot..hahahhaha...Kemas rumah seminggu sekali, basuh kain baju mesin yang basuh,  takde apa yang sibuk sangatla, cuma sebab aku kejar masa nampak macam sibukla padahal kalau dah habis masak semua dah boleh goyang kaki..hahahah. Hari tue Azam offer aku duduk rumah aku cakap kat dia "bang, patutnya offer duluuuuuuuu masa anak-anak kecik, sekarang anak-anak dah besar lepas tu semua dah sekolah nak buat apa, nanti anak-anak pergi sekolah bosan kot hahhahahah"..


Ini telah menjadi SEJARAH

30 Januari 2015

Sabah bah - hari keempat

Hari nie kitaorang bangun lagi lewat sebab ada masa sampai pukul 12 untuk check out. Jadi turun sarapan pun pukul 8. Habis sarapan kitaorang jalan kaki nak ke UTC sabah, hotel nie dekat dengan UTC sabah. 
sarapan  dulu

jalan kaki je pegi utc tue


Pusing-pusing dalam UTC tue, pastu ambik browser pasal UTC ternampak ada perpustakaan. Apalagi jomla kita ke perpustakaan..kikikiiki.

dalam library..beriya la budak nie..
Balik hotel kemas lagi apa yang patut lepas tue siap2, pukul 11.30 turun untuk check out, pukul 12 van pun sampai dia hantar kitaorang ke pasar filipina. Flight kitaorang pukul 8.15 malam ye, banyak giler masa nie, tapi tuela kan sebab aku nie bukan kaki soping so takde keterujaan langsung nampak mutiara, brooch, bla bla bla..hahahhaha.adoila.. Azam siap pujuk nak belikan aku mutiara aku taknak. Masalahnya aku tak pakai benda-benda macam nie..hihihi. Pastu beli ikan masin, tak masuk dalam-dalam pun kat luar je sebab baunya buat aku pening..hahahaha. Pilih-pilih pastu suruh budak tue bungkus dlm kotak elok-elok. Berat beg aku lebih 2 kg je berat masa nak pergi hahahha.. itu pun sebab ada baju basah. Kagum tak?..hahahahha..memang takde benda sangat aku nak beli. Aku kalau berjalan memang tak berapa minat nak shopping, aku beli untuk aku sikit kemudian belikan adik beradik kawan-kawan opis sikit cukupla. Teringat aku pergi Langkawi, kenapa aku tak teruja langsung tengok pinggan mangkuk periuk belanga, satu menda pun aku tak beli hahahhahaha..yang aku borong coklat je. Orang cakap patut beli boleh buat kenang-kenangan..takpela selagi tuhan izinkan aku ada daya ingatan, biarla kenangan tue terpahat kat ingatan je...chewahhhh...hahahhahaha.



Masuk dalam van, driver tanya "apa yang abang beli, tak nampak banyak pun"..hahahhahahah. Lepas tu pergi lunch kejap, habis lunch  pergi ke muzium sabah. Masa banyak lagi nie..hihihi. Muzium pun muzium la. Best jugak muzium sabah nie, tapi kat area kampung warisan la yang best. Kat dalam muzium tu biasa-biasa jela. Puas jugakla merayau kat kampung warisan tue tengok rumah-rumah suku kaum yang ada kat sabah.







alahai beriya la makcik nie..




gilo..hahahha
ini yang paling best kat kampung warisan nie..kikikiki..toing toing...


Muzium nie last la tempat kitaorang pergi, lepas tue terus pergi airport, masa tue dah pukul 4 lebih rasanya. Biarla awal, boleh rehat-rehat kat dalam airport tue. Kaunter pun tak bukak lagi..ahhahahha..
tunggu kaunter bukak

bosan tunggu lama..kikikiki..

Masa tue hujan hokey, adoi seram pulak naik flight time cuaca tak berapa elok nie, sepanjang perjalanan kena pakai tali pinggang keselamatan. tergoyang-goyang dalam flight tue..hahahhaha..

Secara keseluruhannya aku puas dengan trip ke sabah ni, cuma salah timing sikit je sebab pergi masa musim hujan dan kitaorang dapat hotel jauh dari bandar KK (agen tersalah booking..ehehhehe), lagi elok kalau dapat betul2 kat bandar KK boleh explore sendiri bila malam-malam. Kalau ditakdirkan sampai ke sabah lagi aku target nak lepak kat pulaunya atau kat daerah kundasang. Satu kesilapan aku langsung tak cari maklumat sendiri sebelum pergi dan sangat bergantung harap kat agen, so bila masa free (luar jadual agen) aku tak tau nak kemana.

Lepas nie nak rasa pula cuti-cuti naik keretapi, balik tapah atau ke kedah..ehehhehehe.


Ini telah menjadi SEJARAH

24 Januari 2015

Sabah bah - hari ketiga

Hari ketiga nie kita jelajah pulau pulak, 2 pulau. Pulau sapi dengan pulau manukan. Tapi dapat pergi satu pulau je..huhuhuhu..

Hari ni bangun lambat sikit, driver nak ambik pukul 8.15, so turun sarapan 7.30 la macam tu. Santai-santai je kita. Tepat masa yang dijanjikan kitaorang pun pergi ke jeti Jeeselton. Kat sana dah ada yang menunggu. So dia bagi life jaket dengan snorkel. Semua ini tak boleh hilang kalau hilang kena bayar 100 ringgit ..uhuks. Masa naik boat nie agak menyeramkan la, terlambung-lambung haku..huhuhu..kena pulak budak bawak bot nie siap main koner lipat bagai...hoitttt tak kelakar hokey!.


kat jeti..tunggu boat





nampak macam tenang..ahhaha..lepas tue ko rasa la melambung-lambung...fuhhh..


Sampai kat sini ada briefing dulu, apa yang boleh apa yang tak boleh. Habis je briefing apalagi terjunnnnnnnn!!!!. kat pulau sapi nie ada 2 bahagian. 1 bahagian tue tempat yang banyak ikan dan karang kalau nak tengok keindahan dasar laut ciptaan ALLAH memang sesuai sangat. Satu lagi bahagian untuk mandi2 je, ada jugak ikan tapi tak berapa banyakla. Airnya jernih, sebab terlalu teruja nampak ikan belang-belang sama-sama berenang dengan kita sampai henpon aku jatuh dalam laut nie la..hahahahhaha.  Sabo jela tapi tak sedih langsung pun syok sangat tengok dasar laut yang cantik. Aku tak boleh nak gambarkan keindahan dasar laut nie, dengan karangnya ikan warna warni berbagai...tak puas nak menikmati keindahannya. Aku janji dengan anak-anak lepas nie kita pergi pulau macam nie dekat semenanjung pula. Aku dah jadi kemaruk pulak..hahahhaha... Lagi satu air lautnya tak macam air laut yang dekat morib PD tue semua..air masinnya tak berapa melekit kat badan nak kata tak masin, masin je..hahahha .. tertelan masa snorkeling.

rasa2nya ada  tak aku dalam nie..hahahhha

excited sampai dalam air pun nak berjalan ..hahahha..


Aqil je yang penakut sikit, dia main air kat tepi2 je..hahahahhaa. Kalau nak ketengah aku kena dukung dia. Last-last aku biar je dia kat tepi aku merayaula tengok ikan2..bestttttttttttttttttnya la bila ingat-ingat balik..ahhahahhaha...Azri dengan Fahmi dah boleh bawak diri lagipun kat pantai ni ada lifeguard diorang akan bunyikan wisel kalau ada pengunjung yang jauhhhhhhhhhh ke tengah atau melepasi bola2 pelampung yang diorang pasang. 
budak penakut..

Pukul 12 lunch, lepas tue pukul 2 ready nak transfer ke pulau manukan. Tapi sebab banyak sangat yang incharge sampai ada  miscommunicate antara diorang, yang jadi mangsa kitaorang..hahahhaha. tetiba diorang hantar kitaorang balik jeti jesselton padahal patutnya diorang hantar kita ke pulau manukan. Diorang bagi pilihan nak hantar kitaorang ke pulau manukan balik sebab perjalanan dalam 10 minit je. tapiiiiiiiiiiiiiiikan masa tue laut ombat kuat dengan mendung dan angin. Masa balik tue pun Scary je aku rasa dalam bot lagi teruk dari masa pergi. Aku cakap dengan Azam tak payahla..hahahahha..seram aku. Kitaorang naik jeti je dalam 5 minit macam tu hujan lebat giler...fuhhhhhh...tengok laut pun ngeri. Takpela takde rezeki kita nak ke pulau manukan, maksudnya lain kali dia suruh datang lagi ke sabah bah..hahahahhaha..

rehat kejap...
dah nak balik..eh..sepatutnya transfer ke manukan..huhuhu..

poyo..hahhha

nampak masa nie dah start mendung...otw balik ke KK..masa nie tak suspek lagi nak kena hantar ke kk..hahahahah..maklumla kitaorang bukan taukan..

aqil dah terlentok ketiduran..
sampai dah kat jeti..huhuhu..paling kecewa anak-anakla, aku pujukla lain kali kita pergi pulau lain kat semenanjung ye..huhuhu

Balik hotel, just rehat2 je dalam lepas isyak pukul 7 lebih macam tue kitaorang keluar balik nak dinner. Belasah seafood lagi tempat yang sama masa hari pertama kitaorang sampai cuma kedai lain pulak. Masa nie hujan jadi nak merayau kawasan bandar KK tak dapat la..habis dinner kitaorang balik hotel...tapi kalau takat aku berdua dengan Azam aku redah je hujan2 nie..hihihi..nie kena pikir jugak anak-anak.
hujan

tunggu makanan


terliur plak tengok nie..ketam butter basah tue sedappppp..huhuhu..


Balik hotel kemas apa yang patut esok dah nak balik....


Ini telah menjadi SEJARAH

23 Januari 2015

Sabah bah - hari kedua

Turun sarapan pukul 6 pagi..hahahahha..ko mampu, tapi nak heran apa pukul 6 dah terang benderang sebab kalau boleh kita nak mulakan perjalanan pukul 7 lagi cepat lagi bagus kata drebar. Aku dah warning Azam & fahmi jalan nak ke Gunung Kinabalu nie, macam nak pergi Cameron Highland so bersediala untuk mabuk..kikikikiki..tapi sebenarnya takde la  teruk sangat jalannnya, CH lagi dasyat jalannya.

Destinasi pertama yang kita kena singgah rumah terbalik. Tempat wajib pergila kalau ke KK nie..Rumah terbalik nie milik persendirian, boleh ambik gambar kat luar sahaja, dalam tarak boleh..hihhihi. Ada penerangan dari staff rumah terbalik nie, sejarahnya. Rumah sapa yang dia ambik dan terbalikkan kan. Tak lama la kat sini, kawasan kecik je pun lebih kurang satu jam je kot, lepas tue sambung perjalanan ke kaki gunung kinabalu, Sejuk kat sini. kat sini pun tak lama...lebih-lebih kurang menikmati pemandangan pastu kita ke Ranau.  Kat sabah nie nak pergi ke satu satu daerah pun makan masa berjam jam. Kalau dari KK nak ke Ranau nie umpama aku dari sini nak balik ke perak sana..huhuhuhu. Jauh oo. Kematu bontot. Tapi sebab sepanjang perjalanan tue pemandangan Masyaallah sangat cantik, buat kita tak bosan.

ada adik manis akan terangkan mengenai rumah terbalik nie...
rumah terbalik ke 7  di dunia..kalau tak silap akula...



kejap je gunung kinabalu nie dah tak nampak sebab dah tertutup dengan awan...damai kat sini..

banyak gambar kat fon aku yang jatuh kat laut tu..huhuhu..so tak banyak gambar kat hp azam & camera..huhuhuhu..

Kat ranau nie kita nak pergi ke kampung apa ye..hahahah..adoi tak ingat la nama kampung tue...jap2 google..oh ok kita nak pergi sungai moroli di kampung luanti. ... nak bagi ikan gigit2 kaki. Bapak2 ikan hokey. Masuk kena bayar dan setiap pengunjung diberi masa 15 minit sahaja. Itu pun dah lama sangat ko rasa..hahahahha..just nak bagi ikan gigit kaki ko kena plak berdiri je 15 minit tue penatlaa...hahahahha..rasanya kitaorang tak sampai 15 minit kot. Aku je yang masuk dalam sikit Azam, Azri, Fahmi & Aqil duduk pinggir2 air aje hahahhaha..dasar penakut.
budak bambam..hahahah

hahahha..punya mengelupur takut...
atas sungai ada jambatan ni..posing gayat namanya..hahahahha..

Lepas kat sungai tue, kita patah balik dan menuju ke Poring Hot Springs. Kat sini ada macam2. Air terjun, kolam air panas, canopy (jambatan gantung), Taman rama-rama, Kolam mandi apalagi ye. Gua kot. Sebelum masuk kitaorang lunch dulu kat kedai makan tepi jalan ni, yang ini masuk dalam pakej ye. Walaupun masakkannya lain dari semenanjung tapi boleh tahan jugak rasanya. Pestime makan tumis sayur dengan bunga kantan...hihihihi pelik tapi rasanya boleh diterima akal. Poring Hot Springs nie besar kitaorang tak cukup masa nak jelajah semua tempat. Anak-anak plak nampak kolam mandi dah mengelupur..mmmm. Mandi je dekat 1 jam, itupun minta extra setengah jam sebab aku nak naik canopy..rugila tak rasakan. Datang jauh-jauh. Azam tak larat nak ikut aku naik dengan anak-anak. Mula -mula ko kena jungle tracking dulu..peergghhhh..berpeluh-peluh hokey. Dah la kat hutan sunyi sepi aku anak beranak je..hahahha.. Fahmi & Azri suruh tunggu pengunjung lain naik sama-sama...masalahnya masa takde kena cepat nak hujan pula tu...hahahahha..dah macam amazing race kot. Gilo. Sampai nak naik canopy, aku dah start gayat..hahahhaa..alamak nak patah balik tak boleh anak-anak dah excited, Aqil la paling berani aku baru lepas satu jambatan dia dah lepas 2 jambatan..perrghhh..terjerit-jerit aku panggil dia. Abang-abangnya pun tak terkejar, sabo je aku budak nie tau. Urut dada aku tengok budak ni. Sampai bawah je kaki aku dah macam kena parkinson..menggeletar hokey..hahahahahah.
besar sebenarnya poring hot spring nie..ada taman rama2, air terjun kolan panas, kolam mandi...

sungai...laju airnya...
jungle tracking dulu sebelum naik canopy


penat kot...huhuhu..

hahahhaha..azri pakai spek haku!!......

nampak aqil..aku baru lepas satu canopy dia dah lepas 2 canopy....gayat aku..

kalau tengok bawah memang goyangla kaki ko..ehehehe..eh kaki aku je kot..
turun pun berlari aqil nie..hissshhhhh...takut tersandung akar..

On the way keluar dari Poring Hot spring nie, ada signboard kewujudan bunga rafflesia kat area ni, tapi yang nie pun kira persendirian punya. Rafflesia nie hidup kat kebun orang dan orang nie kenakan bayaran kalau ko nak tengok bunga tu. Pandai buat duit diorang ni..ehehehhe. Azam cakap dah sampai apasalahnya kita tengok dekat2 bunga terbesar di dunia nie. Harga nak tengok memang mahal dewasa 20 kanak2 10..glupppp..hahahhahaha..padahal tengok tak sampai 5 minit..muahahhahaa. Itu tanda rezeki pakcik tu la kan. Aku anak beranak masuk,  pakcik tu kira RM50. Terkagum sekejapla tengok bunga tue, aku tengok kat sekeliling Rafflesia tu banyak bekas2 rafflesia tue mati. Rafflesia nie macam cendawan tak boleh kena panas hidup pun lebih kurang 5-7 hari je lepas itu akan hitam dan mati yang aku tengok tue berusia 2 hari tapi dah nak hitam sebab terkena cahaya matahari, pakcik ini siap buat bumbung daun pisang nak kasi dia tahan lama sikit.

masing keluarkan henpon..kikiki
puashati nampak depan2 bunga nie..


Destinasi seterusnya kita akan ke kundasang tempat ladang lembu (desa dairy farm) . Tempat nie atas bukit penghujung jalan. Masa mendaki pun van macam tak naik..hahahhaha. Scary aku, jalan pulak bukan tar ye..teruk sikit. tapi pemandangan dan tempatnya sangat cantik, sukar nak gambarkan dengan kata2. Sampai kat atas ni, boleh nampak gunung kinabalu jelas sikit. Kata driver van, kat sini kira dah separuh ketinggian gunung kinabalu. Masa sampai ni hujan lebat hokey. Takde rezeki nak bergambar kat area nie. Aku dengan azam sempat jugak turun kejap ke kilang perah susu tue  kat area kedainya je la..belila susu, aiskrim dengan dadih..baru nak suap makan driver van call aqil nangis..hahahhaha. Tadi dia tido aku tinggal kejap kat dalam van. Hisshhh potong stim betul!. Kalau nak tengok lembu kena perah susu ada masanya. Kalau ikut driver van tue kata dalam pukul 2 kot.
sayang tak boleh menikmati pemandangan kat sini..sebab hujan..kalau gerimis memang aku redah nie agak lebat ..

baru nak suap aqil dah nangis dalam van..huhuhu..

Kemudian driver van bawak ke tempat nak soping baju murah sikit banding dengan kat pasar filipina katanya. Tempat nie lepas area gunung kinabalu. Okla kat sini kita soping baju sahaja..hihihi..ok jugakla harganya. Beli la baju kinabalu sebagai kenang-kenangan. Beli untuk anak-beranak je dengan kain batik borneo untuk adik beradik. . Macam biasa aku lupa nama tempat ni, hujan dan gelap sukar nak tengok signboard. Pukul 5 lebih tapi macam dah pukul 8..huhuhu.

Nasib baik kitaorang datang melalui tour, kalau drive kereta sendiri (kete sewa) aku ingat kitaorang malam tue tak balikla..terpaksa bermalam tepi jalan kot. Jalan gelap pakej dengan hujan dah kabus, kalau yang tak biasa memang bahaya. Tapi sebab driver berpengalaman sap sap soi gitu..hihihii...tetiba dah sampai bandar KK..hihihihi..


Ini telah menjadi SEJARAH