30 Januari 2015

Sabah bah - hari keempat

Hari nie kitaorang bangun lagi lewat sebab ada masa sampai pukul 12 untuk check out. Jadi turun sarapan pun pukul 8. Habis sarapan kitaorang jalan kaki nak ke UTC sabah, hotel nie dekat dengan UTC sabah. 
sarapan  dulu

jalan kaki je pegi utc tue


Pusing-pusing dalam UTC tue, pastu ambik browser pasal UTC ternampak ada perpustakaan. Apalagi jomla kita ke perpustakaan..kikikiiki.

dalam library..beriya la budak nie..
Balik hotel kemas lagi apa yang patut lepas tue siap2, pukul 11.30 turun untuk check out, pukul 12 van pun sampai dia hantar kitaorang ke pasar filipina. Flight kitaorang pukul 8.15 malam ye, banyak giler masa nie, tapi tuela kan sebab aku nie bukan kaki soping so takde keterujaan langsung nampak mutiara, brooch, bla bla bla..hahahhaha.adoila.. Azam siap pujuk nak belikan aku mutiara aku taknak. Masalahnya aku tak pakai benda-benda macam nie..hihihi. Pastu beli ikan masin, tak masuk dalam-dalam pun kat luar je sebab baunya buat aku pening..hahahaha. Pilih-pilih pastu suruh budak tue bungkus dlm kotak elok-elok. Berat beg aku lebih 2 kg je berat masa nak pergi hahahha.. itu pun sebab ada baju basah. Kagum tak?..hahahahha..memang takde benda sangat aku nak beli. Aku kalau berjalan memang tak berapa minat nak shopping, aku beli untuk aku sikit kemudian belikan adik beradik kawan-kawan opis sikit cukupla. Teringat aku pergi Langkawi, kenapa aku tak teruja langsung tengok pinggan mangkuk periuk belanga, satu menda pun aku tak beli hahahhahaha..yang aku borong coklat je. Orang cakap patut beli boleh buat kenang-kenangan..takpela selagi tuhan izinkan aku ada daya ingatan, biarla kenangan tue terpahat kat ingatan je...chewahhhh...hahahhahaha.



Masuk dalam van, driver tanya "apa yang abang beli, tak nampak banyak pun"..hahahhahahah. Lepas tu pergi lunch kejap, habis lunch  pergi ke muzium sabah. Masa banyak lagi nie..hihihi. Muzium pun muzium la. Best jugak muzium sabah nie, tapi kat area kampung warisan la yang best. Kat dalam muzium tu biasa-biasa jela. Puas jugakla merayau kat kampung warisan tue tengok rumah-rumah suku kaum yang ada kat sabah.







alahai beriya la makcik nie..




gilo..hahahha
ini yang paling best kat kampung warisan nie..kikikiki..toing toing...


Muzium nie last la tempat kitaorang pergi, lepas tue terus pergi airport, masa tue dah pukul 4 lebih rasanya. Biarla awal, boleh rehat-rehat kat dalam airport tue. Kaunter pun tak bukak lagi..ahhahahha..
tunggu kaunter bukak

bosan tunggu lama..kikikiki..

Masa tue hujan hokey, adoi seram pulak naik flight time cuaca tak berapa elok nie, sepanjang perjalanan kena pakai tali pinggang keselamatan. tergoyang-goyang dalam flight tue..hahahhaha..

Secara keseluruhannya aku puas dengan trip ke sabah ni, cuma salah timing sikit je sebab pergi masa musim hujan dan kitaorang dapat hotel jauh dari bandar KK (agen tersalah booking..ehehhehe), lagi elok kalau dapat betul2 kat bandar KK boleh explore sendiri bila malam-malam. Kalau ditakdirkan sampai ke sabah lagi aku target nak lepak kat pulaunya atau kat daerah kundasang. Satu kesilapan aku langsung tak cari maklumat sendiri sebelum pergi dan sangat bergantung harap kat agen, so bila masa free (luar jadual agen) aku tak tau nak kemana.

Lepas nie nak rasa pula cuti-cuti naik keretapi, balik tapah atau ke kedah..ehehhehehe.


Ini telah menjadi SEJARAH

24 Januari 2015

Sabah bah - hari ketiga

Hari ketiga nie kita jelajah pulau pulak, 2 pulau. Pulau sapi dengan pulau manukan. Tapi dapat pergi satu pulau je..huhuhuhu..

Hari ni bangun lambat sikit, driver nak ambik pukul 8.15, so turun sarapan 7.30 la macam tu. Santai-santai je kita. Tepat masa yang dijanjikan kitaorang pun pergi ke jeti Jeeselton. Kat sana dah ada yang menunggu. So dia bagi life jaket dengan snorkel. Semua ini tak boleh hilang kalau hilang kena bayar 100 ringgit ..uhuks. Masa naik boat nie agak menyeramkan la, terlambung-lambung haku..huhuhu..kena pulak budak bawak bot nie siap main koner lipat bagai...hoitttt tak kelakar hokey!.


kat jeti..tunggu boat





nampak macam tenang..ahhaha..lepas tue ko rasa la melambung-lambung...fuhhh..


Sampai kat sini ada briefing dulu, apa yang boleh apa yang tak boleh. Habis je briefing apalagi terjunnnnnnnn!!!!. kat pulau sapi nie ada 2 bahagian. 1 bahagian tue tempat yang banyak ikan dan karang kalau nak tengok keindahan dasar laut ciptaan ALLAH memang sesuai sangat. Satu lagi bahagian untuk mandi2 je, ada jugak ikan tapi tak berapa banyakla. Airnya jernih, sebab terlalu teruja nampak ikan belang-belang sama-sama berenang dengan kita sampai henpon aku jatuh dalam laut nie la..hahahahhaha.  Sabo jela tapi tak sedih langsung pun syok sangat tengok dasar laut yang cantik. Aku tak boleh nak gambarkan keindahan dasar laut nie, dengan karangnya ikan warna warni berbagai...tak puas nak menikmati keindahannya. Aku janji dengan anak-anak lepas nie kita pergi pulau macam nie dekat semenanjung pula. Aku dah jadi kemaruk pulak..hahahhaha... Lagi satu air lautnya tak macam air laut yang dekat morib PD tue semua..air masinnya tak berapa melekit kat badan nak kata tak masin, masin je..hahahha .. tertelan masa snorkeling.

rasa2nya ada  tak aku dalam nie..hahahhha

excited sampai dalam air pun nak berjalan ..hahahha..


Aqil je yang penakut sikit, dia main air kat tepi2 je..hahahahhaa. Kalau nak ketengah aku kena dukung dia. Last-last aku biar je dia kat tepi aku merayaula tengok ikan2..bestttttttttttttttttnya la bila ingat-ingat balik..ahhahahhaha...Azri dengan Fahmi dah boleh bawak diri lagipun kat pantai ni ada lifeguard diorang akan bunyikan wisel kalau ada pengunjung yang jauhhhhhhhhhh ke tengah atau melepasi bola2 pelampung yang diorang pasang. 
budak penakut..

Pukul 12 lunch, lepas tue pukul 2 ready nak transfer ke pulau manukan. Tapi sebab banyak sangat yang incharge sampai ada  miscommunicate antara diorang, yang jadi mangsa kitaorang..hahahhaha. tetiba diorang hantar kitaorang balik jeti jesselton padahal patutnya diorang hantar kita ke pulau manukan. Diorang bagi pilihan nak hantar kitaorang ke pulau manukan balik sebab perjalanan dalam 10 minit je. tapiiiiiiiiiiiiiiikan masa tue laut ombat kuat dengan mendung dan angin. Masa balik tue pun Scary je aku rasa dalam bot lagi teruk dari masa pergi. Aku cakap dengan Azam tak payahla..hahahahha..seram aku. Kitaorang naik jeti je dalam 5 minit macam tu hujan lebat giler...fuhhhhhh...tengok laut pun ngeri. Takpela takde rezeki kita nak ke pulau manukan, maksudnya lain kali dia suruh datang lagi ke sabah bah..hahahahhaha..

rehat kejap...
dah nak balik..eh..sepatutnya transfer ke manukan..huhuhu..

poyo..hahhha

nampak masa nie dah start mendung...otw balik ke KK..masa nie tak suspek lagi nak kena hantar ke kk..hahahahah..maklumla kitaorang bukan taukan..

aqil dah terlentok ketiduran..
sampai dah kat jeti..huhuhu..paling kecewa anak-anakla, aku pujukla lain kali kita pergi pulau lain kat semenanjung ye..huhuhu

Balik hotel, just rehat2 je dalam lepas isyak pukul 7 lebih macam tue kitaorang keluar balik nak dinner. Belasah seafood lagi tempat yang sama masa hari pertama kitaorang sampai cuma kedai lain pulak. Masa nie hujan jadi nak merayau kawasan bandar KK tak dapat la..habis dinner kitaorang balik hotel...tapi kalau takat aku berdua dengan Azam aku redah je hujan2 nie..hihihi..nie kena pikir jugak anak-anak.
hujan

tunggu makanan


terliur plak tengok nie..ketam butter basah tue sedappppp..huhuhu..


Balik hotel kemas apa yang patut esok dah nak balik....


Ini telah menjadi SEJARAH

23 Januari 2015

Sabah bah - hari kedua

Turun sarapan pukul 6 pagi..hahahahha..ko mampu, tapi nak heran apa pukul 6 dah terang benderang sebab kalau boleh kita nak mulakan perjalanan pukul 7 lagi cepat lagi bagus kata drebar. Aku dah warning Azam & fahmi jalan nak ke Gunung Kinabalu nie, macam nak pergi Cameron Highland so bersediala untuk mabuk..kikikikiki..tapi sebenarnya takde la  teruk sangat jalannnya, CH lagi dasyat jalannya.

Destinasi pertama yang kita kena singgah rumah terbalik. Tempat wajib pergila kalau ke KK nie..Rumah terbalik nie milik persendirian, boleh ambik gambar kat luar sahaja, dalam tarak boleh..hihhihi. Ada penerangan dari staff rumah terbalik nie, sejarahnya. Rumah sapa yang dia ambik dan terbalikkan kan. Tak lama la kat sini, kawasan kecik je pun lebih kurang satu jam je kot, lepas tue sambung perjalanan ke kaki gunung kinabalu, Sejuk kat sini. kat sini pun tak lama...lebih-lebih kurang menikmati pemandangan pastu kita ke Ranau.  Kat sabah nie nak pergi ke satu satu daerah pun makan masa berjam jam. Kalau dari KK nak ke Ranau nie umpama aku dari sini nak balik ke perak sana..huhuhuhu. Jauh oo. Kematu bontot. Tapi sebab sepanjang perjalanan tue pemandangan Masyaallah sangat cantik, buat kita tak bosan.

ada adik manis akan terangkan mengenai rumah terbalik nie...
rumah terbalik ke 7  di dunia..kalau tak silap akula...



kejap je gunung kinabalu nie dah tak nampak sebab dah tertutup dengan awan...damai kat sini..

banyak gambar kat fon aku yang jatuh kat laut tu..huhuhu..so tak banyak gambar kat hp azam & camera..huhuhuhu..

Kat ranau nie kita nak pergi ke kampung apa ye..hahahah..adoi tak ingat la nama kampung tue...jap2 google..oh ok kita nak pergi sungai moroli di kampung luanti. ... nak bagi ikan gigit2 kaki. Bapak2 ikan hokey. Masuk kena bayar dan setiap pengunjung diberi masa 15 minit sahaja. Itu pun dah lama sangat ko rasa..hahahahha..just nak bagi ikan gigit kaki ko kena plak berdiri je 15 minit tue penatlaa...hahahahha..rasanya kitaorang tak sampai 15 minit kot. Aku je yang masuk dalam sikit Azam, Azri, Fahmi & Aqil duduk pinggir2 air aje hahahhaha..dasar penakut.
budak bambam..hahahah

hahahha..punya mengelupur takut...
atas sungai ada jambatan ni..posing gayat namanya..hahahahha..

Lepas kat sungai tue, kita patah balik dan menuju ke Poring Hot Springs. Kat sini ada macam2. Air terjun, kolam air panas, canopy (jambatan gantung), Taman rama-rama, Kolam mandi apalagi ye. Gua kot. Sebelum masuk kitaorang lunch dulu kat kedai makan tepi jalan ni, yang ini masuk dalam pakej ye. Walaupun masakkannya lain dari semenanjung tapi boleh tahan jugak rasanya. Pestime makan tumis sayur dengan bunga kantan...hihihihi pelik tapi rasanya boleh diterima akal. Poring Hot Springs nie besar kitaorang tak cukup masa nak jelajah semua tempat. Anak-anak plak nampak kolam mandi dah mengelupur..mmmm. Mandi je dekat 1 jam, itupun minta extra setengah jam sebab aku nak naik canopy..rugila tak rasakan. Datang jauh-jauh. Azam tak larat nak ikut aku naik dengan anak-anak. Mula -mula ko kena jungle tracking dulu..peergghhhh..berpeluh-peluh hokey. Dah la kat hutan sunyi sepi aku anak beranak je..hahahha.. Fahmi & Azri suruh tunggu pengunjung lain naik sama-sama...masalahnya masa takde kena cepat nak hujan pula tu...hahahahha..dah macam amazing race kot. Gilo. Sampai nak naik canopy, aku dah start gayat..hahahhaa..alamak nak patah balik tak boleh anak-anak dah excited, Aqil la paling berani aku baru lepas satu jambatan dia dah lepas 2 jambatan..perrghhh..terjerit-jerit aku panggil dia. Abang-abangnya pun tak terkejar, sabo je aku budak nie tau. Urut dada aku tengok budak ni. Sampai bawah je kaki aku dah macam kena parkinson..menggeletar hokey..hahahahahah.
besar sebenarnya poring hot spring nie..ada taman rama2, air terjun kolan panas, kolam mandi...

sungai...laju airnya...
jungle tracking dulu sebelum naik canopy


penat kot...huhuhu..

hahahhaha..azri pakai spek haku!!......

nampak aqil..aku baru lepas satu canopy dia dah lepas 2 canopy....gayat aku..

kalau tengok bawah memang goyangla kaki ko..ehehehe..eh kaki aku je kot..
turun pun berlari aqil nie..hissshhhhh...takut tersandung akar..

On the way keluar dari Poring Hot spring nie, ada signboard kewujudan bunga rafflesia kat area ni, tapi yang nie pun kira persendirian punya. Rafflesia nie hidup kat kebun orang dan orang nie kenakan bayaran kalau ko nak tengok bunga tu. Pandai buat duit diorang ni..ehehehhe. Azam cakap dah sampai apasalahnya kita tengok dekat2 bunga terbesar di dunia nie. Harga nak tengok memang mahal dewasa 20 kanak2 10..glupppp..hahahhahaha..padahal tengok tak sampai 5 minit..muahahhahaa. Itu tanda rezeki pakcik tu la kan. Aku anak beranak masuk,  pakcik tu kira RM50. Terkagum sekejapla tengok bunga tue, aku tengok kat sekeliling Rafflesia tu banyak bekas2 rafflesia tue mati. Rafflesia nie macam cendawan tak boleh kena panas hidup pun lebih kurang 5-7 hari je lepas itu akan hitam dan mati yang aku tengok tue berusia 2 hari tapi dah nak hitam sebab terkena cahaya matahari, pakcik ini siap buat bumbung daun pisang nak kasi dia tahan lama sikit.

masing keluarkan henpon..kikiki
puashati nampak depan2 bunga nie..


Destinasi seterusnya kita akan ke kundasang tempat ladang lembu (desa dairy farm) . Tempat nie atas bukit penghujung jalan. Masa mendaki pun van macam tak naik..hahahhaha. Scary aku, jalan pulak bukan tar ye..teruk sikit. tapi pemandangan dan tempatnya sangat cantik, sukar nak gambarkan dengan kata2. Sampai kat atas ni, boleh nampak gunung kinabalu jelas sikit. Kata driver van, kat sini kira dah separuh ketinggian gunung kinabalu. Masa sampai ni hujan lebat hokey. Takde rezeki nak bergambar kat area nie. Aku dengan azam sempat jugak turun kejap ke kilang perah susu tue  kat area kedainya je la..belila susu, aiskrim dengan dadih..baru nak suap makan driver van call aqil nangis..hahahhaha. Tadi dia tido aku tinggal kejap kat dalam van. Hisshhh potong stim betul!. Kalau nak tengok lembu kena perah susu ada masanya. Kalau ikut driver van tue kata dalam pukul 2 kot.
sayang tak boleh menikmati pemandangan kat sini..sebab hujan..kalau gerimis memang aku redah nie agak lebat ..

baru nak suap aqil dah nangis dalam van..huhuhu..

Kemudian driver van bawak ke tempat nak soping baju murah sikit banding dengan kat pasar filipina katanya. Tempat nie lepas area gunung kinabalu. Okla kat sini kita soping baju sahaja..hihihi..ok jugakla harganya. Beli la baju kinabalu sebagai kenang-kenangan. Beli untuk anak-beranak je dengan kain batik borneo untuk adik beradik. . Macam biasa aku lupa nama tempat ni, hujan dan gelap sukar nak tengok signboard. Pukul 5 lebih tapi macam dah pukul 8..huhuhu.

Nasib baik kitaorang datang melalui tour, kalau drive kereta sendiri (kete sewa) aku ingat kitaorang malam tue tak balikla..terpaksa bermalam tepi jalan kot. Jalan gelap pakej dengan hujan dah kabus, kalau yang tak biasa memang bahaya. Tapi sebab driver berpengalaman sap sap soi gitu..hihihii...tetiba dah sampai bandar KK..hihihihi..


Ini telah menjadi SEJARAH