25 Julai 2015

PUASA 2015

Puasa tahun nie, aku sangat bersemangat memasak sendiri juadah berbuka. Rasanya 4 kali je kot aku pegi pasar ramadhan..satu pencapaian yang baik..kekekekeke...so kerja aku tiap hari lepas buka upload juadah buka kat FB...bukan nak suruh orang tengok, tapi untuk rekod pencapaian sendiri..eehheheheh...

Ada yang tanya aku sempat ko masak ye, orang cakap nak seribu daya taknak seribu dalih. Rupanya makcik aku pun suka tengok, dia cakap "cik suka tengok, eh hari nie riza masak apa nie"..hahahhha.kantoi skodeng FB i tau...hahahhahah...

Selalunya aku memang dah plan nak masak apa untuk esoknya jadi masa sahur aku dah siap2kan bahannya. Masak tue sekejap je nak buat persediaan bahan tu makan masa, contoh nak kopek bawang, potong ayam, potong sayur bagaikan. Tu sebab dalam masa kurang satu jam selalunya aku boleh masak 3 masakkan yang simple2...hokeyla tue kan. Anak-anak dengan laki jenis tak kisah masak apa pun lagila senang haku nak masak. Aku sampai rumah paling cepat pukul 6 petang jadi rutin aku, balik rumah solat asar, pakai apron terus masak, memang non stop la sampai dekat nak buka nanti baru aku dapat duduk. Kalau azam keje malam, sebelum pergi kerja dia masak nasi dulu. Lauk2 yang aku nak masak aku dah siap keluarkan dari freezer masa sahur, takdelah lama nak tunggu dia cair. 

Sebahagian menu yang aku masak....yang lain ada dalam fb, malas nak download balik. 

Kupang tu ahli keluarga tak berapa suka ..ehehhehehe...

ketam butter milk...yang nie kegemaran ahli kelurga...masak masa ateh buka kat rumah..
Selalunya kitaorang makan masa buka je, lepas tu dah macam ular sawa kekenyangan jarang repeat balik. Tu sebab aku tak beli kuih muih pun, kalau sempat aku buat la cekodok je sebagai kuih2, kadang goreng naget...itu yang laju. Kalau banyak makanan tue sampai kesahurla boleh makan tapi selalunya memang habis, sahur goreng telo je...ahhahahha...

Tapi kalau lepas buka, dah solat, mandi semua, memang aku melepek kepenatan la...lepas tue sambung pulak basuh kain, baju sekolah semua, clearkan singki sebelum tido....ingat boleh duduk2 diam... memang takla. Tapi bestla dapat masak, tengok anak-anak dengan laki makan bertambah2 jadi suka...Azam tue patutnya bulan puasala nak rasa kurus dia makin bowwwlat..ahhahahahha...pastu marahkan aku sebab masak sedap2 kuikuikui...masalahnya sedap ker?..hahahhaha..

Ini telah menjadi SEJARAH

24 Julai 2015

Pullman Putrajaya


Draft dari sebelum puasa, nie dah lepas raya sambung balik..hahahhaha..so ada yang lupa + gambar pun dah takde dalam hp..huhuuhuuh...

Bising la Azam cuti panjang tak pegi mana-mana katanya. Dia cakap bukan senang nak cuti panjang macam nie. Masalahnya yang cuti panjang dia dengan anak-anak, aku keje..hahahhahah. Mula-mula plan nak ke melaka tapi semua hotel best-best dah full..iyela buat keje giler nak pegi 3/5..booking 1/5..hahahhahahha..entah macam mane tergoogle putrajaya kat agoda..ternampak pullman hotel tengok review & hotel cantik. Harga pun resonable. Tunjuk Azam, terus booking.

So pagi 3/5, kitaorang pergi kenduri dulu, tapi dah siap2 bawak beg baju semua. Check in pukul 3 kot..aku tak check pulak. So rasanya sempat. 

Dalam pukul 12 tengahari tu tunggu2 pengantin tak sanding2 aku blah dulu la..hahahhaha..katanya sanding pukul 1.30 kot..aisshhh tak dapatla nak tunggu. Tapi dekat2 pukul 1 gak bertolak. Singgah sana sini. Sempat tumpang berak kat KFC..hahahhaha..crit birit pula aku hari tu.

Sampai Pullman dekat pukul 2.30. Sampai je dah kagum-kagum ..hahahahha.. al maklumla jakun ..wakakkakakak...Ramai jugak yang nak check in. Kawasan pullman nie memang cantik sangat.. 

sebelum nak ke bilik..


Besar pullman nie, ada 3 bangunan kot. Bilik kitaorang kat ??? lupa dah nama2 bangunannya.hahahahha. 

pemandangan dari bilik kitaorang, bunyi air pancut tue, dengan unggas2 menenangkan jiwa betul, terasa suasana kampungnya..

besar hokey bilik dia, kalau bawak toto pun aci nie, katil single 2, kitaorang rapatkan..hahahha..azam tido kat sofa yang empuk tu...

tuan tanah nak mempoyo kejap
Putrajaya nie memang cantikkan kawasan dia, dijaga dengan bersih!. Lepas masuk bilik rehat2 kejap solat semua lepas asar kitaorang turun lagi, nak bawak anak-anak lawat kawasan sekitar & mandi pool.

masih dalam kawasan hotel

ini depan tasik...masih kawasan hotel jugak..
Lepas tue kitaorang sewa basikat kat hotel nie, kecik 10, yang double tue 15 inggit satu jam...best betul! ronda2 kawasan tasik macam aku cakap tadila kawasan putrajaya nie bersih & hijau...walaupun jauh tapi takdela sampai 1 jam kitaorang ronda2 sebab anak-anak dah bising nak mandi pool....layanzzzzzzzzzzz...





Adoi sampai sini jelah nampaknya cerita yang ada..gambo2 takde tak best nak sambung cerita, nie je yang sempat aku transfer ke pc opis, yang lain azam dah sedut masuk dalam laptop kat rumah...so pendek kata pullman putrajaya memang best...

Ini telah menjadi SEJARAH

22 Jun 2015

Cerita 'kelmarin'...

taip padam...
taip padam..

hahahaha..kesian idea nak mengarang takde,padahal banyak nak cerita.....
Lamanya cerita terperap..kuikuikui

30/4/2015

Aku ambik EL, sebab nak tengok aqil main futsal, saje datang nak bagi sokongan moral. Kelakar tengok budak-budak kecik main futsal....Perlawanan antara kelas-kelas PRA sebab cikgu nak pilih wakil sekolah. Perlawanan ni 2 hari 29-30/4/2015.  Sakit tekak Aku jerit2. Kita layan gambo2 yang ada. Kelas Aqil jadi Johan. Sekolah adakan pertandingan ni sebab nak pilih wakil2 sekolah. Ada perlawanan antara sekolah2 daerah kuala langat.



tengah tunggu turn nak lawan balik
Final..

lepas dapat hadiah..hadiah sponsor daripada 100plus


JOHAN

Dengan team bola jaring kelas dia..

1/5/2015
Takde pergi mana pun, memang tak plan nak pegi mana2..pagi2 pegi kedai beli ketam ada orang teringin pulak nak makan ketam. Kononnya aku nak buat butter creamy crab (gambar dalam hp dah delete)..chewaah judul makanan taknak kalah..hahahhah..sekali salah teknik..kuikuikui..tapi tetap jugak sedap sampai jilat jari...Tengah-tengah masak ateh wasap, tanya aku kat mana bagai..nie mesti ada menda budak nie, sekali betul dia suruh jaga qeesya sebab dia nak basuh rumah sewanya...hahahhaha..sabo jela. Nasib takde plan...lagipun boleh ke tolak nak jaga qeesya tue..ehehehheheheh...dengan syarat bawak buai dia..kang aku jadi kakak sado pula..ada buai nak ambik lambat mana pun aku tak kisah..

Lepas mandi..ada air masak kat tepi sofa...belum sempat wak azam ambik dia dah ambik terus siram muka..minum sebenarnya..tapi gelojah..sampai tumpah2..hahahahhaha..dah kena tukar baju lagi...

2/5/2015
Aku keje, cuti tersepit macam nie la...nak cuti sabtu rugi, tetap jugak tolak sehari AL. Tapi hari ni banyak betul programnya lepas balik kerja. 2 Kenduri nak kena pegi. Semua kawan Azam. Sampai sengkak perut. Malam kenduri akikah rumah kawan sekolah aku pulak lepas tu sambung pegi rumah kakak ipar kakida..sinoman *gotong royong tolong kenduri*  katanya..sinomangan *Gotong royong perutkan perut*.. yang lebih...hahahhaha..

Pagi sebelum thumb print sarapan dulu...sedap oo..nasi kerabu & nasi dagang kat sini

Rumah ke2 nie..
Malamnya pula..kawan2 sekolah hiks..tua dah semuanya..kuikuikui..

Ini adik beradik abang ipar aku...boleh dikatakan rapatla..sebab rumah diorang nie selonggok...ekkekeke..selalu pegi rumah kakak aku lalu la rumah diorang...


Sebelum balik..kuikukui..nak jugak merasa duduk pelamin rekaan masakini...
Esok sambung lagi sinoman...huahuahua..tapi kejap je sebab tengahari aku kena check in kat putrajaya...hahahhahah...cuti-cuti malaysia kat Putrajaya katanya...

Ini telah menjadi SEJARAH

24 April 2015

Yang bermain di fikiran

1) Hidup rumahtangga mesti kena give & take. Itu normal, yang tak normal bila belum kahwin tapi pihak lelaki mempertikaikan gaji tunang/kekasihnya sikit lepas tu komen "mana cukup nanti kalau dah kahwin". Menyirap pulak darah aku bila dengar. Bukankah nafkah itu tanggungjawab lelaki?. Rasanya memang tak sesuai la lelaki seperti ini dijadikan suami...huhuhuhu. Tapi tulakan kalau dah sayang selalunya tertutup  mata hati tu..huhuhu.. Dan kalau jadi lelaki, kalau isteri ko bergaji lebih adakah tidak rasa tercabar?.mmmm...Dunia dah terbalik nampaknya. 

2) Minggu lepas balik kampung, masa nak balik macam biasa salam peluk cium dengan mak mentua...tapi minggu lepas terusik jiwa aku bila mak mentua balas pelukan dan ciuman sambil cakap "sayang anak mak"..huhuhuh..tetiba teringat kat arwah mak. Itula ucapan arwah masa aku hopeless dapat berita dia kena kanser..huhuhhuhu.. untuk mak mentua terima kasih sayang saya walaupun saya bukan menantu yang baik..

3) Dah terjebak beli produk nak kuruskan badan...tapi tak kurus kurus pun..hahahahhaha. Adoi la jahanam duit haku...bukan salah produk, tapi semangat aku tak kuat. Aku ingat bila beli produk mahal-mahal semangat nak kurus tue kuat la..sebab sayang duitkan..rupanya..hampeh..hahahahhahaha. Yup aku beli produk tue bukan sebab keberkesanannya tapi sebab nak jadi pemangkin semangat je..hahhahahha. Boleh?

4) Kelmarin baru terperasan kereta kena sagat..mmm..tang bila kena pun tak tau la. Aku perasan pun bila turunkan beg +baju sekolah anak kat rumah kakak pengasuh...



Tanya kat laki pun dia tak tau..uhuk, bagaimana merah ini tercalar begitula rasa hatiku. Kang, ada masa kita cat le balik..jahat tau sapa yang langgar pastu buat-buat tak tau...mmmm..

5)  Pening dengan anak-anak, terutama Fahmi tahun nie nak UPSR tapi macam biasala suruh baca buku bukan main liat....gggrrrr...istighfar je aku ni..huhuhu..Kalau cakap aku nie memang bolayan je dia. Malam tadi sibuk main game aku suruh berhenti main game tu minta dia buat latihan karangan memang dia berhenti main game tapi pegi makan....abis makan buat-buat tak reti, selamba je Ya Allah menyirap pula darah aku..huhuhuhuh...mencabar betul mendidik anak2 nie, aku rasa setakat aku hidup 34 tahun nie perkara yang paling susah/sakit/perit  adalah  mendidik anak. 

6) Perasaan nak bina rumah sendiri membuak buak, tapi duitnya tak membuak-buak huwaaaaa...helppppppppp..hahahhahahah. Macam sawan plak asyik tengok plan 3D ni..
Cantikkan,  eh tapi design nie design apartment. Tapi aku suka gak dengan design ni. Bilik air  2 cukup la pastu  takyah bath tab sangatla kan, rumah kampung kot...



Ini telah menjadi SEJARAH

14 April 2015

Kes mahkamah

Alhamdulillah settle satu masalah hidup...Kitaorang dah duduk aman-aman dah tetiba orang saman..adoiii..tak paham sungguh!. Saman pulak bukan sikit-sikit duit...mmmm..

Minggu lepas, keputusan kes yang dah berjalan hampir 4 bulan. Alhamdulillah kitaorang menang kes nie. Cuti tahunan memang habis kat Mahkamah je. Sakit hati tak tau nak cakap. Ada satu masa, seminggu tu 3 hari bicara kes.. Ko rasa?. Ingat kitaorang takde kerja lain nak hadap?..mmmm..
Pembeli tue saman kitaorang tuan tanah dengan broker (no.8)  tue sekali 

Tapi sebab kita adalah orang yang disaman, dan macam kita yang salah terpaksala bela diri. Kes ini ada kaitan dengan jual beli tanah pusaka kitaorang. Orang tue saman kitaorang dengan alasan batalkan jualbeli tanah tu dengan dia. Yang pihak kitaorang pulak dah jual tanah tu dengan orang lain yang memang takde kena mengena dengan dia. Padahal sebenarnya kita takde urusan dengan dia pun dan tak pernah kenal pun dan tak tau pun dia pernah nak beli tanah tu, siap dah bayar deposit sekali,  yang salah sebenarnya broker tanah yang berhati setan..serius aku geram betul dengan broker jahanam tu. Menyusahkan orang. Dia yang dapatkan surat kuasa palsu (dengan tandatangan palsu kitaorang semua),  lepas tu dia ugut peguam yang uruskan jualbeli tanah kitaorang, siap minta bayaran kalau nak suruh dia tarik balik halangan keatas tanah tu. Kes ini jugak melibatkan peguam yang bunuh dato Sosilawati!. Peguam niela yang sebenarnya bagi maklumat pasal tanah kitaorang tu kat broker jahanam tu. Peguam tu jual maklumat pasal tanah kitaorang tu kat broker tu. Dan kitaorang pun tak pernah jumpa broker nie sebelum kes nie di bicarakan!.

Sebenarnya urusan jualbelitanah  nie kitaorang dah serahkan pada abang sepupu kitaorang dan tak pernah ada broker lain. Peguam yang abang sepupu kitaorang lantik pun kitaorang kenal. Jadi bila ada broker lain+peguam lain kitaorang pelik. Nampak tak  betapa manusia nie tamak haloba sampai harta orang pun dia nak jual!...yang tentu2 bukan hak dia..mmmmm

Kalau nak cerita memang berbelit2, aku sendiri masa mula-mula blur. Dia nie siapa, yang tu pulak siapa kaitannya apa..bla bla bla...Bila ikut kes nie baru aku paham. dan yang paling best kitaorang terpaksa gunakan pakar forensik untuk buktikan surat kuasa tu gunakan tandangan palsu. Bayarannya pun best sangat..huhuhuhuhu...Memang terbaikla cara dia tiru tandatangan kitaorang. Kalau ikut mata kasar memang 90% sama!.

Peguam yang mewakili kitaorang cakap, broker nie dah banyak kali tipu orang dengan cara macam nie dan selalu terlepas, Dia jual tanah orang kampung dengan cara kotor kemudian duitnya dia ambik, tuan tanah tau-tau je tanah dah terjual, keji sangat perbuatan dia.

Dan dengan kes kitaorang ni dia tak terlepas, kitaorang  menang kes nie dengan bukti-bukti yang ada dan broker tue kena pulangkan balik duit yang dia dah ambik dengan ugutan tue. Syukur Alhamdulillah.

Sebenarnya aku tak kisah sangat dengan duit tue walaupun geram hamatttttttttttttt...rasa masa jumpa kat mahkamah tue aku rasa nak tumbuk je muka dia, memang tak tau malu sungguh!..yang penting hal nie selesai je. Aku tak kacau orang dan aku harap orang pun tak kacau aku.

Tapi  bila kenang-kenang balik abang ayeng paling kesian..hahahahhaha..dia yang kena soal dengan peguam plaintif kaw kaw..ekekkeke..hujung-hujung dia pun pening apa yang dia jawab, Aku kakida dengan ateh terlepas sebab kes yang sama kan jadi abang ayeng je yang wakil kitaorang. 

Seumur hidup aku pestime masuk mahkamah dan dengar soal jawab antara peguam, saksi dan  hakim ..memang kita yang tengok pun boleh gigil, lagi yang duduk kat kandang saksi..huhuhuhu..kena pula peguam pihak lawan punya soalan...adoi satu jawapan tapi ada 5 soalan dengan ayat yang berbeza..tak ke pening nak jawab!..tue yang mula2 cakap tidak..kang hujung2 tetiba boleh jadi iya...hahhahaha...pening!.

Drama airmata masa lepas keputusan kes dibacakan dengan hakim..huhuhuh..syukur!..sangat sangat syukur. Terima Kasih ALLAH!.


Ini telah menjadi SEJARAH

03 April 2015

Kena sebijik dengan anak

Boleh dikatakan aku ni selalu memandu. 6 hari seminggu 2 kali sehari. Hari ahad jarang memandu .Kalau dah terlalu kerap memandu dan berada di jalan raya, kita semakin lali dengan perangai2 yang menjengkelkan. Contoh masuk simpang tak bagi signal, bawak kereta 20km/j konpius aku ko pandu kereta ke ko tolak kereta..huhuhu nak keluar simpang terhegeh2 padahal kereta yang dia nampak tu sebatu lagi..hahahha. dan sebagainya. Kata orang kesabaran aku pada tahap yang baik menghadapi benda ni. Aku sangat jarang gunakan hon untuk menunjukkan kemarahan/amaran kepada  pemandu lain mungkin kalau 365 hari aku gunakan hon cuma 3 4 kali sahaja. Kebiasaanya aku gunakan hon, bila terserempak kawan/saudara mara /jiran dijalan dan semasa sampai rumah sebab nak suruh orang dalam rumah bukak pagar..hahahahhaha...


Kelmarin Azam ambik aku dari kerja lepas tu ambik anak-anak dari rumah pengasuh. On the way nak balik rumah tu ada satu simpang dari kampung keluar ke jalan besar. kat bawah nie aku ada lukis gambar..ekekkeke..gigih..


Tambah kapsyen
Ikut simpang ni kereta A yang nak keluar kekiri boleh terus susur je sebab ada lorong khas untuk susur tak payah berhenti walaupun kereta banyak. Tapi kereta A tue berhenti..ehehheehe. So kita yang kat belakang nie sabarla tunggu dia yang takut2 nak keluar simpang..ekekekke. Ok masa kejadian, Azam yang bawak kereta, 13 tahun hidup dengan dia aku memang tau dia adalah sangat tak penyabar kat jalan raya. BARAN!..hahahahhah. Serius kadang2 geram je aku dengan dia, sebab dia bawa aura negatif..kikikiki.

Masa kejadiaan nie dia dah start membebel marah-marah, tangan dah nak tekan hon. Aku cakap "ha, jangan nak tekan hon tue, sabarla..entah2 orang tua yang bawak kereta ker, dia tak confident tu nak masuk, sabar jela kejap"...dia start pok pek pok pek..

Pastu aku cakap kat aqil

"dik, ibu kalau bawak kereta tenang je kan dik, tak marah-marah pun kan?......." nak sambung lagi..tapi aqil terus cakap..

"aah, takde nak pin pin semua...abah tu siap marah-marah orang lagi, nasib abah dalam kereta, kalau tak adik rasa mulut abah dan kena penampar dah"

hahahhahahahhahahaa..terbahak-bahak aku ketawa..tak sangka aqil laju je keluarkan ayat tue......Azam pun ikut ketawa..hambik ko kena sebijik dengan anak....

anak-anak nie pemerhati yang baik...



Ini telah menjadi SEJARAH

01 April 2015

Selamat menyambut GST

Hari niela harinya....Selamat ber GST semua!

Semalam masa nak balik dari kerja aku ingat nak singgah beli kicap. Stok kat rumah dah takde, sebelum kena GST ingat nak refill stok la..sekali tengok duit ada 12 ringgit je..hahahahhahah..malas pulak aku nak singgah ATM. Ah lantakla kena gst pun nak buat macam mana kan. Aku dulu makan kicap kipas udang, lepastu harga kicap tue naik melampau-lampau sampai 8-10 ringgit macam tu terus aku tukar kicap jalen, rasanya sama je. 

Ingat nak pergi pasar juga semalam, malas nak masak. Azam pun cakap pergi pasar je. Sekali hujan lebat gile. Dah beberapa hari ni hujan petang sangat lebat+angin kuat, seram sangat. Nak tunggu hujan berhenti macam takde tanda-tanda, sampai rumah aku keluarkan sotong nasib ada lagi stok haiwan dalam peti ais. Menu yang kat kepala hotak aku, sotong masak lemak ciliapi dan  telur dadar je..kikikiki. Kebetulan aku beli sambal hitam pahang yang femes tue kat opismate. Memang mabeles rupanya sambal hitam tu...lepas makan nasi+sambal itam+telur dadar *aku tak minat sangat kuah lemak, aku suka makan takde kuah kecuali sayur bening. Aku ambik bekas sambal hitam tue,  aku makan macam tu je sambil tengok TV. Ko rasa? bergelodak perut dengan lidah aku..hahahahhaha.

Aqil nampak aku jelir-jelirkan  lidah sebab pedas, dia cakap..

"tula mama, makan sambal tue buat apa, kan dan pedas"

"Dah sedap, ibu makan la"...

Hahahhahah..macam mak nenek aqil nie..

Selera makan aku 2 3 menjek nie memang melampaula..huhuhuhu. Nasi sepinggan selalu tak cukup. Stress la...senam buat jugak tapi kan kalau diet yang berkesan 80% kawal makan 20% lagi senaman..kalau senam macam nak mati, makan pun macam nak mati memang tak berkesan la ..makin buntal adala ..huhuhuhu...Lepas tu kalau aku tengah cuba nak diet Azam mesti perli2 hahahhahah...dia risau sangat bininya tak makan padahal ..mmm "Kurus abang sayang, gemuk pun abang sayang.." ...katanya... hahahhahahah.. Masalahnya bukan gemuk tapi kesihatan, taulakan umur makin meningkat nie takut ada penyakit yang lekat, kalau makan main belasah je .huwaaarggghhhh....


Semangat DIET pulangla ke panggal  jalan please.....!!!!

Ini telah menjadi SEJARAH

31 Mac 2015

Sardin sebelum GST...

ok 2 3  4 5 hari nanti tajuk entry akan ada perkataan GST ye..hahahahahah

Kalau Azam kerja malam, kebiasaannya nanti pukul 4.30 petang  dia akan sms aku tanya nak masak nasi atau keluarkan lauk apa. So bila balik kerja terus aku masak lauk & sayur je. Kalau dia kerja pagi, agak leceh sikit sebab haiwan-haiwan *tiru kakpnut hahahha* dalam peti ais kena defrost dulu, so lambatla siap masaknya.

Semalam aku masak sardin dengan goreng puyuh berempah, sebab dalam peti ajaib ais hanya ada itu je. Puyuh tue azam order dengan kawannya yang bela puyuh untuk buat side income..ehehhehe..try ler order sebab anak-anak memang suka puyuh, kalau bulan puasa tu wajib beli seminggu 3 4 kali. Aku perap dengan serai+kunyit+halia+bawang merah+bawang putih+jintan *taktau jintan putih ke manis..hahahah..aku bedal je*+ biji ketumbar letak garam sikit..tak cukup la sorang 2 ekor..hahahahha. Well tengokla sapa masak..muahhahahha..belagaknya.

syurga perut betul!
Lepas tue aku dah takde idea nak cerita ..hahahahahahah...

ok bye... 




Ini telah menjadi SEJARAH

30 Mac 2015

Salam GST

Salam pra-GST semua...kikikiki..

Monday blues?.. kalau aku hari-hari bekerja adalah blues..hahahhahaha..

Sambil-sambil buat kerja sambil-sambil cuci mata kat IG. Geram pulak aku tengok, rasa bila tengok tue nak beli tengok nie nak beli, aisshhhh tahan nafsu je nie. 

Pagi tadi kejutkan aqil bangun nak suruh mandi, dia bantai menangis..hahahhaha..mengantuk katanya. Geram haku, tula main tak beringat lepas tu ngam ngam pukul 10 malam baru nak tido, kan dah nangis tak cukup tido. Sabo jela budak nie. 

Semalam ingat nak beli barang-barang  dapur sebelum GST..ekekekke, nak jugak buat kerja gilakan, boleh buat stok 2 3 bulan akan datang.  Tapi, last minute Azam ajak tengok pakcik dia kat HUKM, so terbantutla kerja giler tu..ngeh ngeh ngeh. Tapi sebenarnya memang belum beli lagi barang-barang dapur nie....aish kena beli masa GST la nampaknya..ekekekke...

Tahun nie kos jaga anak kurang suku, sebab Azri dah kat rumah sendiri. Tinggal Aqil dengan Fahmi jela kena bayar. Duit tue la yang akan cover kos GST *nangis* nanti..huahuahua. Ingat bolehla simpan lebih sikitkan, tapi kesian plak kat keraajan takde duit nak cover hutang negara terpaksa berkorban nampaknya..hahahahha..

Aku nie dah 3 tahun gaji tak naik wei, kos sara hidup makin lama makin naik, apa kes?. Tang mana plak nak berjimatkan...mmmm..


Ini telah menjadi SEJARAH

28 Mac 2015

Aku rasa kat sini tempatnya

Aku memang hari-hari buka blog ni, bukan nak update apa-apa cerita pun tapi sebab kat tepi tu ada blog kawan-kawan yang aku suka baca. Semalam dah habis baca blog kawan-kawan, saje aku klik entry kat blog nie dari tahun 2008. Aku klik dari bulan ke bulan sampai entry ke 2009 dan seterusnya. Baca entry lama-lama ada kisah yang aku dah lupa, kira bila baca entry lama2 nie macam mengimbau kenangan gitu walaupun ayat kat entry tu ada yang skema sangat..ekekkekek..geli!

Aku jumpa entry tahun 2009, ada satu video yang kelakar tapi aku menangis tengok video tu, serius aku nangis. Ya ALLAH sebak sangat rasanya. Aku sebenarnya tak ingat langsung ada entry dengan video tu. Aku cuba download balik video tu ke hp aku. 

Aku share video tu kat wasap family..

aku taktaula perasaan adik beradik lain, tapi serius aku sebak sangat + rindu melimpah ruah sangat kat arwah mak

Aku jumpa video mak, tapi muka tak jelas sangat sebab masa tue aku focus apa yang mak buat, tu yang tak nampak mak sangat plus kualiti video tak bagus jadi dapat dengar suara mak je. Ya ALLAH sumpah aku sangat rindukan mak, dapat dengar suaranya pun jadila. Bila aku baca kisah-kisah  arwah mak sebelum dia sakit dan selepas dia sakit ada yang aku gelak ada yang aku sebak.

Aku rasa kat blog nie paling sesuai simpan memori kita sebab senang nak tengok balik, kalau FB bercelaru sikit pening nak view cerita-cerita lama. Cerita kisah susah aku, cerita sedih aku, cerita gembira semua ada kat sini walaupun bukan 100% la..tapi tetap jadi kenangan berharga. 


Ini telah menjadi SEJARAH